بدون شک هیچ فعالیت پنهان اقتصادی قادر نیست همچون قاچاق کالا اقتصاد بومی یک کشور را به ورطه نابودی بکشاند.
تعطیلی صنایع بر اثر قاچاق کالا
این سازوکار غیر قانونی اقتصادی که کارشناسان از آن به عنوان اقتصاد پنهان نام می برند تاثیر مخرب خود را بر صنایع وارد کرده است . با گشت و گذری ساده در شهرکهای صنعتی آبادان و خرمشهر صنایعی را می بینیم که مدتهاست متروکه مانده اند و هیچ اثری از هیاهوی کار و تولید در آنها نیست.
یکی از این کارخانه ها به گفته صاحبش دو سال است که از تعطیلی آن می گذرد و کارگرانش بیکار شده اند. این حکایت بسیار ی از کارخانه های تولیدی جنوب است که یا تعطیل هستند و یا با حداقل ظرفیت فعالیت می کنند .
نادمی از تولید کنندگانی که کارخانه اش تعطیل شده است در این زمینه گفت: قاچاقچیان همه چیز را غیر قانونی وارد می کنند و فرصت تولید را از تولید کننده داخلی می گیرند، متاسفانه الان جایی نیست که کارخانه فعال و کارگران مشغول کار باشند.
صارمی کارشناس الکترونیک یک کارخانه تولیدی در این زمینه گفت: دلیل تعطیلی کارخانه و رکود در تولید فقط دو چیز است، یکی واردات بی رویه محصولات خارجی و دوم قاچاق کالا و در چنین شرایطی تولید کنندگان داخلی قادر به رقابت نیستند.
سواحل جنوب ایران بهشت قاچاقچیان
سواحل پهناور ایران در خلیج فارس و دریای عمان بهشت قاچاقچیان است. بنادر زیادی در سواحل جنوبی کشورمان وجود دارد که در آنان بسیاری از چنگ قانون در می روند و بدون دادن ذره ای حق گمرکی کالاهای خود را وارد بازار مصرف می کنند.
برخی قاچاقچیان حتی می توانند اجناس قاچاق خود را بصورت تضمینی در تهران تحویل مشتری دهند و در این کار هم بسیار خوب عمل می کنند.
گفتگو با برخی از این قاچاقچیان بسیار جالب توجه بود؛ آنان تضمین می دهند باری سفارشی ما را در هرکجای کشور که مایل باشیم تحویل دهند .
این عملکرد قاچاقجیان نشان دهنده یک زنجیره قاچاق سازماندهی شده است که از سواحل ایران شروع شده و تا عمق مرزهای کشور ادامه دارد .
برخی از قاچاقچیان هم در گمرک قانون را دور میزنند. برخی ظروف وارداتی در بندر کشف شده اند که روی جعبه آنها " ساخت چین " نوشته شده بود اما در واقع اجناس اروپایی بودند و به اسم کالای چینی با عوارض گمرکی کمتری وارد کشور می شوند. این هم خود نوعی دیگر از قاچاق کالاست که از مبادی رسمی وارد کشور می شود .
بر اساس مشاهدات عینی بسیاری از اتوبوسهای مسافربری در جنوب نیز بجای حمل مسافر کالای قاچاق جابجا می کنند . در این اتوبوسها از مسافر خبری نیست واین اتوبوسها بجای مسافر مملو از کالای قاچاق است کالاهای قاچاقی که با اتوبوس جابجا می شوند تا بتوانند براحتی بازرسی های مرزی را فریب دهند.
قاچاق در تضاد با اقتصاد ملی
همه موارد ذکر شده نشان از یک تشکیلات سازماندهی شده و گسترده است که تولید داخلی را نشانه گرفته و سرانجام آن نابودی اقتصاد ملی است .
ناظمی رییس شهرکهای صنعتی آبادان و خرمشهر در زمینه خطرات قاچاق برای صنایع داخلی گفت: کالای قاچاق سم مهلکی برای تولید داخلی است و آن رشد و شکوفایی که صنایع و تولید کننده های ما باید داشته باشند متوقف می کند.
وی همچنین گفت: برای دستیابی به رشد صنایع، خودکفایی داخلی و نیز اشتغالزایی هیچ راهی جز جلوگیری از قاچاق کالای خارجی نداریم.
فاطمی یکی از تولید کنندگان منطقه در این زمینه گفت: کالاهای قاچاق علاوه بر اینکه اقتصاد داخلی را نابود می کنند بدون نظارت استاندارهای داخلی وارد کشور می شود و این امر بویژه در صنایع قضایی می تواند بشدت سلامت جامعه را تهدید کند.
محمدی یکی دیگر از تولید کننده منطقه نیز در زمینه ضربات مهلک قاچاق بر پیکر اقتصاد کشور گفت: من به عنوان یک تولید کننده هزینه بیمه ، دستمزد ، دارایی و ایاب و ذهاب کارکنان را باید تقبل کنم که همه اینها هزینه تولید را افزایش می دهد اما کالاهای قاچاق این محدودیتها را ندارند و لذا ما قادر به رقابت با کالاهای قاچاق نخواهیم بود و محکوم به ورشکستگی هستیم.
قاچاق سالهاست که بر اقتصاد کشور تازیانه می زند. طبیعتا در شرایط جنگ اقتصادی ما با دشمنان هیچ چیز همچون کالای قاچاق اقتصاد ملی تضعیف نمی کند.
حال که صحنه نبرد دشمنان کشورمان از صحنه نبرد نظامی به صحنه نبرد اقتصادی کشیده شده ، لازم است مسئولان امر همه توان خود را برای این نبرد بزرگ اقتصادی که قاچاق کالا در راس آن قرار دارد بکار بندند در غیر این صورت باید در انتظار روزهای تلخ تر برای صنایع کشور و تولیدات داخلی باشیم.
نویسنده: شاپور زبردست