با وجودِ پیش بینی خرید تضمینی ۶۰۰هزار تن گندم، امسال میزان خرید کاهش محسوسی دارد و این در حالیست که به گفته کارشناسان قیمت پایین موجب ورود واسطهها و کاهش تحویل گندم به دولت شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی،با توجه به بارش های مناسب امسال برداشت محصول گندم نیز خوب بود، اما همانند سال های گذشته تولید کنندگان گندم از قیمت خرید تضمینی آن راضی نیستند. در استان آذربایجان غربی در سال زراعی97 اراضی زیر کشت گندم 375هزار هکتار بود که پیش بینی می شد امسال 750هزار تن گندم از مزارع دیم و آبی استان برداشت شود و مقدار 600هزار تن از این محصول استراتژیک توسط دولت خریداری شود. اما این روزها به علت پایین بودن بهای گندم و بسته بودن مرزها برای صادرات، خبر ورود دلالان و کاهش خرید تضمینی توسط دولت نقل محافل کشاورزان و تولیدکنندگان این محصول استراتژیک شده است. یکی از کشاورزان در گفتگو با ما با ابراز گله مندی از پایین بودن قیمت گندم می گوید: قیمت خرید تضمینی گندم خیلی پایین است و با توجه به هزینه های کشت، برداشت این محصول برای کشاورز و تولیدکننده سودی ندارد. او می افزاید: برخی از کشاورزان ناچارا به علت تورم و هزینه های بالا مجبور می شوند گندم برداشت شده خود را به واسطه ها بفروشند. تولیدکننده دیگری می گوید: به علت پایین بودن قیمت خرید تضمینی گندم و بالا بودن قیمت یونجه و علوفه بسیاری از کشاورزان گندم هایشان را همراه با خوشه ها در انبار های دپو کرده اند تا در فصل پاییز و زمستان برای دام و طیورشان استفاده کنند. کیخا رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی می گوید بررسی ها نشان میدهد اگر دولت قیمت پیشنهادی خود را اصلاح نکند در سال آینده با مشکلات جدیتری مثل کاهش سطح زیرکشت گندم مواجه خواهیم شد. سرپرست شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان غربی می گوید: قیمت اعلام شده دولت متناسب با نرخ تورم نیست بنابراین بیشتر تولیدکنندگان ترجیح می دهند گندم برداشت شده خودشان را دپو کنند یا برای خوراک دام و طیور استفاده کنند. زارعی با تکذیب وجود دلالان و واسطه در خرید گندم تصریح می کند: تاکنون هیچ گزارش مکتوب و شفاهی مبنی بر ورود واسطه ها و دلالان گزارش نشده است. او خاطر نشان می کند: خروج گندم به خارج استان ممنوع و مشروط به کسب مجوز از شرکت غله و خدمات بازرگانی استان است و در این راستا با همکاری نیروهای انتظامی و سایر مراجع نظارتی از قاچاق گندم جلوگیری می شود. سرپرست شرکت غله و خدمات بازرگانی استان با اشاره به ایجاد سامانه نظام نوین ترویج کشاورزی (سامانه پهنه بندی) خرید گندم می گوید: کشاورزان قبل از تحویل گندم به سیلوها و مراکز خرید باید در سامانه پهنه بندی ثبت نام کنند و بعداز ثبت نام به مراکز تحویل گندم مراجعه کنند و چنان که کشاورزان در این سامانه ثبت نام نکنند مراکز خرید حق خرید گندم از کشاورزان را ندارند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی، مجموع گندم خریداری شده تضمینی را 334هزار تن اعلام و می گوید: تاکنون 286 میلیارد تومان بابت خرید 308هزار تن گندم، 18هزار تن بذر گندم به حساب گندمکاران واریز شده است. کرامتی می افزاید: خرید تضمینی گندم نسبت به مدت مشابه سال گذشته 37درصد کاهش دارد. او تصریح می کند، علت این امر آن است که برخی گندم کاران، گندم تولیدی خود را در انبارها دپو می کنند و این درحالیست که شرایط نگهداری گندم خیلی دشوار است و با توجه به بارندگی ها در شهریورماه و پاییز این گندم در معرض آفت زدگی قرار دارد. امسال دولت گندم را بر اساس افت یک درصد مفید و چهاردرصد غیرمفید به قیمت تضمینی ۱۷هزار ریال از کشاورزان تحویل میگیرد و پس از تحویل محصول، کمتر از یک ماه، مطالبه کشاورزان را پرداخت میکند و بسیاری از کشاورزان خاطرههای خوبی از میزان افت محصول و پرداخت مطالبه شان در ادوار گذشته ندارند. واقعیت امر این است که هماکنون قیمت تضمینی گندم در مقایسه با سایر نهادهها و ادوات موردنیاز کشاورزان افزایش متعادلی پیدا نکرده و در استانهایی مانند آذربایجانغربی و کردستان که بخش زیادی از گندمزارها به صورت دیم کشت میشود و بازده زمین پایین است، تفاوت قیمت تمام شده و قیمت تضمینی گندم زیاد نیست. نویسنده: ندا موسی زاده