سومین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ۱۷ متهم اخلال در نظام تولیدی کشور با محور محصولات پتروشیمی برگزار شد
در دو جلسه گذشته نماینده دادستان با قرائت کیفرخواست، اقدامات متهمان را تشریح و برخی متهمان دفاعیات خود را ارائه کردند.
عباس حسینی در تشریح اتهامات متهمان گفت: متهمان ۳۰ هزار و ۵۰۰ تن سهمیه مواد تولیدی را در بازار آزاد به فروش رساندهاند.
در این پرونده، به اتهامات اشخاص حقیقی و متهمان محسن احمدی، سعید خندانی، فرزاد محبوبی آذریان، هادی آزادی، حمید صداقتی، وحید صابری انوار، حامد مقدم، کاظم حاجی ابوالقاسمی دولابی، ابوالفضل خرمی، رضا رهبر، مجتبی علی عسگری، سعید احمدی، فرشاد نجفی، شهرام پرپایی، عباس حاجی عمو، خانم نازیلا امیر کواسمی و مجید ابراز رسیدگی میشود.
همچنین، بخش دیگر این پرونده مربوط به اتهامات اشخاص حقوقی اعم از شرکتهای محبوب پلاست گیلان، درین پلاست صومعه، مبتکران جهان نایلون، کیما پلی استر قم، کوشا رنگدانه قم، الیاف گلریز قم، الیاف شکوهی، آریا صنعت آزالیا و تک جام خاورمیانه است.
اتهام اشخاص حقیقی و حقوقی در این پرونده، مشارکت در اخلال عمده در نظام تولیدی کشور از طریق خرید و فروش مواد اولیه پتروشیمی در بازار آزاد است.
قاضی مسعودی مقام ضمن تفهیم ماده ۱۹۳ و ۱۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری گفت: متهمان مواظب اظهارات خود باشند و در صورت تغییر نشانی اعلام کنند، در جلسه قبل تعدادی از متهمان دفاعیات خود را بیان کردند و در این جلسه متهم حامد مقدم برای بیان دفاعیات در جایگاه حاضر میشود.
رئیس دادگاه از حسینی، نماینده دادستان خواست ادله اختصاصی متهم را قرائت کند.
نماینده دادستان با اشاره به ادله اختصاصی انتساب جرم مربوط به حامد مقدم گفت: اوراق بازجویی و فهرست بارنامههایی که نامبرده در آن دخالت داشته در صفحات ۳۹۶ تا ۴۰۴ پرونده موجود است و متهم به ۱۵۰۰ تن و کسب سود حدود ۲ و نیم میلیارد تومان اقرار کرده است.
حسینی با اشاره به اینکه محمولههای پت به محل شرکت حمل نشده و به مناطق دیگر انتقال یافته است، بیان کرد: محصولات خریداری شده شرکت کیمیا پلی استر قم با توجه به محل استقرار کارخانه تعداد ۵۳ فقره از بارنامههای اخذ شده به وزن هزار و ۵۲ تن از مسیر خود منحرف گردیده و به شهرهای دیگر منتقل شده است.
وی افزود: در مورد شرکت کارا صنعت زبده قم، ۵۰ فقره از بارنامههای اخذ شده به میزان ۹۴۱ تن از مسیر خود منحرف و به شهرهای دیگر منتقل شده است.
نماینده دادستان گفت: نتایج بررسیها در مورد شرکت کسری پلاست پیشرو قم نشان میدهد که تعداد ۱۵ فقره به وزن ۲۹۷ تن از مسیر خود منحرف گردیده و به شهرهای دیگر منتقل شده است. همچنین در مورد شرکت کوشا رنگدانه قم دو فقره از بارنامههای اخذ شده به وزن ۲۲ تن از مسیر خود منحرف گردیده و به استانهای دیگر منتقل شده است؛ لذا در مجموع سهیمه شرکتهای کیمیا پلی استر قم، کاراصنعت زبده قم، کسری پلاست و کوشا رنگدانه قم از مسیر منحرف و به استانهای دیگر انتقال داده شده است.
وی افزود: متهم مجموع سود حاصل شده از فروش مواد اولیه در بازار آزاد را دو میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان ذکر کرده است.
وی افزود: هزار و ۵۶ تن از مواد اولیه را که برای شرکتها تخصیص داده شده بود در بازار آزاد فروختیم، اما دلیل فروش را به تفصیل توضیح میدهم. در اینجا از نماینده دادستان که در جلسه قبلی با صداقت بیان کرد که متهمین این پرونده تنها دلیل افزایش قیمت پت در بازار نبودند تشکر میکنم.
متهم مقدم اظهار کرد: دلایل من، ما را از اتفاق افتاده بری نمیکند، اما باید در نظر داشت که افزایش قیمت ارز در آن موقع منجر به افزایش قیمت پلاستیک شد. از طرفی تقاضای محصولات نوشیدنی مانند آب معدنی و نوشابه در فصل گرما بیشتر میشود و با توجه به اینکه هزار و ۱۷۷ جواز تأسیسات در این صنعت صادر شد لذا این امر نیاز به مواد اولیه جدیدی داشت.
این متهم بیان کرد: در این میان تنها تولید کننده پتروشیمی، پتروشیمی شهید تندگویان بوده است که طبق ماده ۵ قانون تنظیم بازار سالانه باید ۲۰ درصد از عرضه محصولات افزایش یابد که نه تنها این ۲۰ درصد افزایش پیدا نکرد بلکه در شش ماهه اول سال ۲۰ کاهش وجود داشت و در معیار سالانه ۱۱ درصد کاهش وجودداشته و با وجود افزایش تقاضا، عرضه نه تنها بیشتر نشده بلکه کمتر شده و پتروشیمی شهید تندگویان خواسته یا ناخواسته بر عرضههایشان مدیریت کرده است.
متهم مقدم گفت: بازپرس پرونده به دادستان اعلام کرده که با دستگیری متهمان قیمت مواد اولیه در بازار کاهش داشته و حال سوال اینجاست اگر با دستگیری متهمان این پرونده قیمت کاهش یافته است چرا در آذرماه که تمامی متهمان در بازداشت بودند بازهم شاهد افزایش قیمت در بازار بودیم. از طرف دیگر دلیل کاهش قیمتها به دلیل تقاضای کمتر و ورود به فصل سرما بوده است.این سومین پرونده رسیدگی به تخلفات پتروشیمی است که در شعبه سوم دادگاه ویژه جرایم اقتصادی و به ریاست قاضی مسعودی مقام برگزار میشود.
اولین پرونده مربوط به تخلفات در شرکت بازرگانی پتروشیمی است که رسیدگی به آن از اسفندماه سال گذشته کلید خورد و تخلفات متهمان در فاصله سالهای ۸۸ تا ۹۲ شکل گرفته است.
این پرونده ۱۴ متهم دارد و سه تن از متهمان خارج از کشور هستند.
در این پرونده، متهمان از محل فروش محصولات پتروشیمی به خریداران خارجی، پورسانتهای کلان دریافت کرده اند.
پروندههای دوم و سوم هم مربوط به تخلفات پتروشیمی در سال ۹۷ و در حوزه تولید و عرضه این محصولات است.