گزارش مکتوب : به بهانه برگزاری جشنواره مبل و منبت
ملایر پایتخت مبل و منبت کشور: فرصت ها و چالش ها
ملایر را با نام انگور و کشمش می شناختند اما در سالهای اخیر این شهرستان توانسته است نام و آوازه دیگری را برای خود رقم بزند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، اردیبهشت پارسال شهرستان ملایر به عنوان "پایتخت مبل و منبت کشور" انتخاب شد.
علت انتخاب ملایر هم برای قدمت زیاد تولید مبل و منبت در این شهرستان و هم تعداد زیاد کارگاهها و میزان اشتغال بالا در این حوزه بود.
در این شهرستان با چوب های راش، گردو، چنار ، انواع مبل و منبت در سه نوع مصری، کلاسیک و مدرن و با سبکهای گل درشت، گل ریز، انگلیسی، پشت بیضی ، خرچنگی ،متکایی ،دسته چوبی، نیلوفری، سوزنی، سه بعدی ،کلاسیک ، استیل و راحتی تولید و به بازار عرضه می شود.البته باید به مبل و منبت ها ، سایر مصنوعات همچون میز غذاخوری ،میزمطالعه ،صندلی،تخت خواب و آثار تزئینی را هم اضافه کرد.
بر اساس گفته آقای "کریمی" ، رئیس هیات مدیره مبل و منبت شهرستان ملایر در این شهرستان سالانه حدود60 هزار سرویس مبل و منبت تولید می شود که حدود60 درصد تولید مبل و منبت کشور را شامل می شود که این رقم خود گویای جایگاه تولید ملایر در کشور است.
مسئولان شهرستان ملایر در طول چند سال گذشته توانسته اند با اطلاع رسانی و تبلیغات مناسب سهم قابل توجهی از بازار را نصیب خود کنند.
رئیس هیات مدیره مبل و منبت ملایر از ساخت سایت سه زیانه بازار مبل و منبت توسط یکی از بهترین طراحان سایت خبر داده و گفته اطلاعات کامل از نمایشگاههای مبل و منبت ملایر، پخش آنلاین و زنده جشنواره مبل و منبت ، اطلاعات کامل در خصوص مبل و منبت از قابلیتهای این سایت است".
برگزاری جشنواره مبل و منبت در سطح ملی یکی از اقداماتی است که موجب رونق بازار این محصول در این شهرستان شده است.
استاندار همدان در مراسم افتتاحیه سومین جشنواره مبل و منبت از پیگیری جهانی شدن مبل و منبت خبر داده و گفته مقدمات کار انجام شده و قول می دهیم که آنرا به ثبت جهانی برسانیم.
جشنواره ملی مبل و منبت فرصت بسیار مناسبی برای شهرستان ملایر است تا بتواند همزمان اهداف متنوعی را پیگیری کند.
میزان اشتغال در تولید مبل و منبت ملایریکی از دستاوردهای معرفی تولیدات مبل و منبت شهرستان ملایر ایجاد بازارهای جدید ، تولیدات بیشتر و نیاز به اشتغال جدید است.
بر اساس آمارها مبل و منبت توانسته اشتغال قابل توجهی در شهرستان ملایر ایجاد کند.
"رئیس هیات مدیره بازار مبل ملایر" ، تولید مبل و صنعت منبت کاری را بعد از کشاورزی و باغداری ، یکی از ارکان اصلی اشتغال در ملایر می داند و می گوید : هم اکنون هشت هزار و ۴۰۰ منبت کار در ملایر به طور مستقیم و حدود 25 هزار نفر غیر مستقیم مشغول به کارند و با توجه به فعالیت زیرمجموعه هایی نظیر رنگ کار، نجار، ماشین کار و پارچه کوب که در خارج از کارگاههای مبل فعالیت دارند، هر کارگاه بین ۳ تا ۱۵ نفر اشتغالزایی می کند .
"آقای کریمی" می افزاید : "برگزاری جشنواره ملی مبل و منبت موجب رونق بازار شده و در مقایسه با پارسال حدود 8 درصد افزایش تولید و 5 درصد افزایش اشتغال را به دنبال داشته است."
آقای "ولدی" فرماندار ملایر یکی از دستاوردهای ایجاد اشتغال در صنعت مبل و منبت را جلوگری از مهاجرت به شهرها می داند.
او می افزاید : "دولت چند سالی است که تسهیلات روستایی مناسبی را برای ایجاد اشتغال به درخواستکنندهها داده است که توانسته برای ایجاد اشتغال موثر باشد".
آقای "احمدوند" که در این جشنواره محصولات خود را عرضه کرده است معتقد است برگزاری اینگونه جشنواره ها می تواند در فروش محصولات و رونق فروشگاهها و ایجاد اشتغال تاثیرگذار باشد.
معرفی جاذبه های گردشگری برگزاری جشنواره مبل و منبت در شهرستان ملایر می تواند زمینه مناسبی برای جذب گردشگران به این نقطه از کشور شود.
شهرستان ملایر دارای 340 جاذبه طبیعی، تاریخی و گردشگری است که 200 اثر به ثبت ملی رسیده است.
این جاذبه ها در سالهای گذشته مغفول مانده و فرصت کمتری برای معرفی این جاذبه ها به دست آمده است.در ایام جشنواره دوم که پارسال برگزار شد حدود80 هزار نفر از ملایر دیدن کردند.در واقع برگزاری جشنواره و تبلیغات برای آن بهانه ای شد تا گردشگران به نقاط دیدنی و جاذبه های این شهرستان هم توجه و از آن دیدن کنند.
ظرفیت بالای فروش داخلی و صادرات مبل و منبتدر شرایط اقتصادی امروز که تحریم ها موجب شده تا اقتصاد تک محصولی که بر پایه فروش نفت قرار دارد ، دچار ضعف و درآمد ارزی کم شود ، ایجاد راههای جایگزین می تواند دردهای اقتصاد را تا حدودی التیام بخشد.تولید مبل و منبت خود یک جایگزین است که تا حدودی توانسته موجب درآمد برای کشور شود.
تاکنون دو دوره جشنواره به صورت ملی در این شهرستان برگزار شده و مورد استقبال خوب هم وطنان از سراسر کشور قرار گرفته است.
برخی آمارها از گردش مالی حدود420 میلیارد تومانی مبل و منبت در جشنواره دوم خبر می دهند که بسیار قابل توجه است.هم اکنون هم جشنواره سوم از تاریخ 21 مرداد در این شهرستان آغاز شده و تا اول شهریور ادامه دارد.برخی گمانه زنیها حاکی از این است که با تسهیلاتی که برای خریداران در نظر گرفته شده است میزان فروش امسال در مقایسه با سال قبل 10 درصدی افزایش یابد.
رئیس هیات مدیره تولید مبل و منبت شهرستان ملایر معتقد است تولید مبلمان ملایر ظرفیت بالایی دارد و می تواند کمک مناسبی برای صادرات و ارزآوری باشدو این صنعت نیاز به حمایت و فراهم شدن زیرساخت ها برای صادرات به اروپا و همه کشورهای جهان را می طلبد که باید این اتفاق بیفتد.
آقای کریمی می افزاید :"در حال حاضر مبلمان ملایر به کشورهای گرجستان، ارمنستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، کردستان عراق و بغداد صادر می شود و مبل ملایر در صورت فراهم شدن زیرساخت های حمایتی و بسترهای لازم برای حضور در بازارهای جهانی این ظرفیت را دارد که میزان تولید، صادرات و اشتغالزایی خود را افزایش دهد".
خام فروشی بیش از ۵۰ درصد تولیداتمتاسفانه به علت کامل نبودن چرخه تولید و کمبود زیر ساخت ها در "شهرک مبل و منبت حاجی آباد ملایر" گفته می شود که حدود نیمی از محصولات به صورت خام به استانهای تهران و شیراز و اصفهان ارسال و بعد از تکمیل شدن به نام آن استانهای به فروش می رسد.
رئیس هیات مدیره مبل و منبت ملایر در این زمینه می گوید:"علت این خام فروشی به علت کمبود زیرساخت ها و نبود صنایع تکمیلی است که اگر این موارد ایجاد شود همه تولیدات را خودمان در ملایر تکمیل و به بازار عرضه می کنیم."
آقای کریمی می افزاید:"شهرک حاجی آباد به روز نیست ، امکاناتش کم است واز نظر بهداشتی و آب و برق و گاز هم کمبود دارد."
آقای آزادیخواه نماینده مردم ملایر در مجلس هم در افتتاحیه سومین جشنواره مبل و منبت گفته که باید زیر ساخت ها در شهرک حاجی آباد را ایجاد و تقویت کنیم.
حمایت از تولیدات مبل و منبتهنر صنعت مبل و منبت هم مانند بخش های دیگر تولید نیازمند توجه و حمایت است . در صورت حمایت از این تولیدات می توان بر رونق در این بخش افزود.
فرماندار ملایر اعلام کرده است با توافقی که با صندوق کارآفرینی امید صورت گرفته قرار است در سومین جشنواره ملی مبل و منبت تا مبلغ 15 میلیون تومان با کارمزد 4 درصد به متقاضیان خرید مبل و منبت پرداخت شود.به نظر می رسد این اقدام در بالا رفتن میزان فروش تاثیرگذار باشد و به رونق بیشتر کارگاهها و تولید و اشتغال بیانجامد.
دادن تسهیلات کم بهره به تولیدکنندگان، ایجاد شهرک های صنعتی در قالب خوشه های صنعتی به صورت زنجیره تولید ، بیمه شاغلان این بخش، ایجاد بازارچه های دائمی برای فروش محصولات، تسهیل حضور تولیدکنندگان در نمایشگاههای بین المللی و تهیه مواد اولیه با قیمت مناسب می تواند از جمله حمایت های دولت از این بخش باشد.
مشکل بیمه مبل و منبت کارانیکی از مشکلات مبل و منبت کاران بیمه است که این افراد با توجه به درآمد کم خود توان پرداخت مبالغ بیمه خود را ندارند.
آقای جوکار که حدود20 سال سابقه کار در این حرفه را دارد می گوید :" 15 سال سابقه بیمه دارم ولی درحال حاضر 2 سال است که بیمه ام قطع شده است و توان پرداخت ماهانه 280 هزار تومان به عنوان بیمه آزاد را ندارم" .
آقای "زهره وند" یکی از تولیدکنندگان مبل و منبت هم می گوید :" متاسفانه بخش مبل و منبت بیمه مستقل ندارد و افرادی که بیمه شده اند در قالب فرش بافی بیمه شده اند و برخی هم بیمه آزاد دارند."
آقای "جلیلی" ،"مدیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری ملایر" در مورد بیمه مبل و منبت کاران می گوید : "یک هزار600 نفر در حوزه مبل و منبت از محل قالی بافان و تعدادی هم به صورت آزاد بیمه شده اند که در صورت داشتن شرایط شاغلان و اختصاص سهمیه می توانیم شمار بیمه شدگان را افزایش دهیم."
تهیه مواد اولیه با قیمت بالاتهیه چوب،پارچه و رنگ به عنوان مواد اولیه این بخش از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
آقای نوروزی از تولیدکنندگان مبل و منبت تامین مواد اولیه همچون چوب و پارچه را از مشکلات حوزه مبل و منبت می داند و می گوید:"این مواد وارداتی است و با قیمت ارز آزاد وارد می شود و با بالا و پایین رفتن قیمت ارز تولیدکنندگان دچار مشکلات زیادی می شوند."
او در مورد پارچه هم می افزاید:"پارچه های داخلی تنوع زیادی ندارند و ما مجبوریم از پارچه های وارداتی استفاده کنیم و اگر دولت می توانست کارخانه های پارچه بافی را در تولید حمایت کند کمک زیادی به تولید کنندگان می شد."
نماینده مردم ملایر در مجلس یکی از مهم ترین مشکلات صنعت مبل و منبت را چوب دانسته و گفته که پیگیر است تا برای این بخش واردات چوب با ارز نیمایی صورت بگیرد که در صورت تحقق اقدام مناسبی است.
آقای "کاظمی" می گوید :" با توجه به اینکه واردات چوب در کالاهای گروه یک چون موادغذایی و دارویی با ارز 4 هزار و 200 تومان جایی ندارد، به دنبال واردات چوب با ارز 8 هزار تومان هستیم".
تسهیلات برای ایجاد نمایشگاه دائمی صنایع دستیایجاد نمایشگاههای دائمی مبل و منبت می تواند در نمایش و عرضه محصولات تولیدی به صورت مستقیم موثر باشد و چون واسطه ها حذف می شوند محصولات تولیدی با قیمت مناسب تری به دست مشتری می رسد.
به گفته فرماندار ملایر بیش از500 نمایشگاه انواع متنوعی از محصولات خود را در سطح شهرستان ملایر عرضه می کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری هم در مورد حمایت از مبل و منبت کاران می گوید :" طبق تفاهم نامه ای که با بانک ملی منعقد شده، کسانی که قصد ایجاد نمایشگاه دائمی صنایع دستی دارند اگر از منابع داخلی استفاده کنند، 9 درصد از سود را به عنوان یارانه دریافت می کنند".
آقای "مالمیر" با بیان اینکه آمادگی لازم برای حمایت از سرمایه گذارانی که در شهرهای جوکار و ملایر علاقه مند به ایجاد نمایشگاه دائمی صنایع دستی هستند، وجود دارد، می افزاید:" به کارگاه هایی که برای تولید منبت از دستگاه"سی ان سی" استفاده کنند، مجوز داده نشده و از مشوق های این سازمان برخوردار نمیشوند."
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان با اشاره به ضرورت ارتقای دانش تولید مبل و منبت از طریق آموزش می گوید :" آمادگی برگزاری دوره های آموزشی، برپایی نمایشگاه های فصلی و پرورش خلاقیت ها و دعوت از اساتید برجسته کشوری را در ملایر داریم ."
کلام آخر:به نظر می رسد که کارهای مناسبی برای تقویت تولید مبل و منبت در شهرستان ملایر صورت گرفته است و همت مسئولان و تولیدکنندگان توانسته جایگاه مناسبی را نصیب این شهرستان و استان همدان کند.
ادامه روند فعلی و تقویت نقاط قوت و برطرف کردن نواقص و رفع مشکلاتی همچون بیمه تولیدکنندگان ،ارائه تسهیلات مناسب به تولیدکنندگان ، تهیه مواد اولیه و کمک به ایجاد بازارهای صادراتی و فروش جدید می تواند بیش از پیش موجب رونق پایتخت مبل و منبت کشور شود.
تهیه و تنظیم : حسن شعبانلو کمری