روزنامه عرب زبان : واشنگتن در برابر تهران شکست خورد و در همین حال انگلیس نیز مایل به تشدید تنش با ایران نیست
روزنامه «الاخبار» در گزارشی با عنوان «واشنگتن در رویارویی نفتکشها شکست خورد و معادله بازدارندگی ایران پابر جا است» ، نوشت: نفتکش «آدریان دریا» یا «گریس-1» سابق پس از آزادی، به جایی که آمده بر نمی گردد بلکه به طرف همان مقصد خود در دریای مدیترانه حرکت خواهد کرد. این ابرکشتی که دود سیاه رنگ دودکش آن در جبل الطارق دیده شد ، بازی نفتکشها را به نفع ایران رقم زد، مانند همان حادثه سرنگون کردن پهپاد آمریکایی. بنابراین موضع ایران در برابر اقدامات آمریکا بیش از پیش مسحکم تر شد که نشاندهنده موفقیت رویکرد ایران در تکیه بر راهبرد جدید «مقاومت فعال» است.
برد ایران در زمینه هماوردی نفتکشها با انگلیس صرفا به لحاظ امتیاز نیست بلکه مسئله مهمتر به پشتپرده و موفقیت تهران در دور زدن تلاش های آمریکا برای بستن دست ایران در حوزه معادله بازدارندگی مربوط میشود.
ابرکشتی گریس 1 بازی نفتکشها را به نفع ایران رقم زد ، مانند همان حادثه سرنگون کردن پهپاد آمریکایی. بنابراین موضع ایران در برابر اقدامات آمریکا بیش از پیش مسحکم تر شد که نشاندهنده موفقیت رویکرد ایران در تکیه بر راهبرد جدید «مقاومت فعال» است
آنچه مطلوب آمریکاست این است که تحریمها علیه ایران بدون هیاهوی زیادی ادامه داشته باشد و ایرانیها دچار تنگنای شدید شوند بدون اینکه برگه های قدرتی در اختیار داشته باشند تا هزینه این رویارویی را به تنهایی تحمل نکنند. مهمترین این برگه ها علاوه بر متحدان منطقهای ایران و راه های دور زدن تحریمهای نفتی آمریکا، برگه تنگه هرمز، خلیج فارس و دریای عمان است زیرا اگر امنیت آبراه های راهبردی دچار تزلزل شود ، بر امنیت متحدان آمریکا و قیمت نفت و حضور نظامی غرب در منطقه نیز تاثیرگذار خواهد بود.
با منتهی شدن نبرد نفتکشها به ناامیدی آمریکا، تلاش های این کشور برای باج خواهی و ایجاد معادله بین آزادی تجاری و دریانوردی ایران با امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز شکست خورد. ایرانیها در این مقطع ، راهبرد «مقاومت فعال» را در پیش گرفتهاند و به دنبال آن هستند تا هر نقطه ضعفی را که ممکن است روزنه ای برای آمریکا باشد ، پوشش دهند. از این رو، دیروز در تهران به خاطر تکیه بر راهبرد جدید و تشدید موضع گیری در برابر آمریکا ، خرسندی زیادی وجود داشت که سخنگوی دولت ایران آن را «پیروزی» بدون امتیاز دادن، توصیف کرد.
در آن سوی ماجرا نیز نتایج رویارویی نفتکشها تأثیر خود را بر تلاشها و اقدامات آمریکا علیه ایران نشان داد که حاکی از محدود بودن گزینههای فراروی آمریکا و به مشکل خوردن این کشور در متقاعد کردن متحدان غربی خود برای پیوستن به ائتلاف امنیتی دریانوردی نزدیک آبهای ایران و یمن است که البته، چنین تلاش هایی هنوز به سرانجامی نرسیده است. ناخشنودی آمریکا از آزادی کشتی کاملاً عیان بود. دولت آمریکا هیچ گزینه ای جز روی آوردن به تحریم سرنشینان نفتکش نداشت، خاصه آنکه آمریکا تا آخرین لحظات مقامهای جبل الطارق را تحت فشار قرار داد تا زمان توقیف نفتکش ایرانی را تمدید کنند.
درباره دولت انگلیس چنین به نظر می رسد که دولت جدید این کشور به ریاست بوریس جانسون تمایلی ندارد با آمریکایی ها همراه و با ایران درگیر شود و سیلی های ایران را تحمل کند که ممکن است با گذشت زمان شدیدتر شود ، بلکه تمایل به بازگشت به گزینه دیپلماتیک و توافق هستهای دارد که در روزهای آینده بیشتر روشن خواهد شد.