زنجان 14 سال است با بوی نعنا داغ و پیازی که آشپزها به راه میندازند بیش از 600 هزارنفر را از زنجان وسراسرکشور را جذب ایل داغی می کنداما...
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز زنجان ؛ اما امسال هوای روستا ، آشپزها را از این گردهمآیی فرهنگی دور کرد.
جشنواره استانی وملی روستا که از 13 مرداد در ایل داغی (گاوازنگ زنجان ) شروع به فعالیت کرد قرارشد تا 4 شهریورماه هرشب پذیرای گردشگران و شهروندان باشد .
جشنواره روستا ،رقیب یک کاسه آش
دبیر اجرایی جشنواره استانی و ملی روستا می گوید: هدف از برپایی این جشنواره معرفی روستاهای هدف گردشگری ، معرفی دهیاریهای نمونه، حذف واسطهها در فروش محصولات روستایی و معرفی و ترویج فرهنگ استفاده از خانههای بومگردی در راستای سفرهای ارزان قیمت است.
عبدی می افزاید: در محل مجموعه گردشگری گاوازنگ شهر زنجان 210 غرفه به این منظور برپا شده است که 100 غرفه به بازارچه ویژه این جشنواره تعلق دارد.
در گشتی عصرگاهی که به جشنواره روستا می رویم دیوارهای گاه گلی ، تبقهای سنتی وآداب ورسوم عروسی براه است .
کودکی با نان محلی عیردک خوش است و جوانی برای پرکردن صفحه مجازیش بر آویز سنتی اسفند ایل شاهسون تکیه می زند .
محصولات روستایی، لباسهای محلی و صنایع دستی از هردیار واز هر طایفه کشور به نمایش گذاشه شده است .
موسیقی عاشیقی شهرقیدار شاید از بهترین مجموعه هایی باشد که علاقه مندان خاص خود را جذب کرده است
خانواده هادرهرگوشه وفضای موجود ایل داغی بساط تفریح به پا کرده اند .
آقا محسن پدر یک خانواده 7 نفره است اومی گوید: ازمسئولان برای برپایی چنین جشنواره هایی تشکر می کنم چرا که زنجان تفرجگاه کمتری برای سپری کردن اوقات فراغت دارد ،اما این جشنواره خوشیها را زیاد کرده است .
آن طرفتر هم دختری جوان از نمایش عروس برون جنوبیها در چادر کناری لذت می برد ؛ نرگس می گوید: این تصاویر را فقط درتلویزیون دیده است اما اکنون نمایشهای عصرگاهی جشنواره آنها را با فرهنگ مناطق بیشتر آشنا کرده است .
مادری 50 ساله هم با 4 کاسه آش نظر دیگری دارد
او می گوید: آمدیم جشنواره روستا اما از جشنواره آش سر در آوردیم.
این همان حکایت بی برنامگی هاست .
گویا بعضی ها نخود آش شده اند و داغتر از کاسه ها مجلس گردان
قصه این است همه ساله زنجان درمردادماه میزبان جشنواره ملی آش آَست اما امسال علی رغم تبلیغات وبنرها وتیزرها وهزاران هزینه ها ماههای قبل ، جشنواره به آبان موکول شد .
3 روز پیش استاندار زنجان اعلام کرد به هر نحوی که باشد باید جشنواره َدر جشنواره روستا برگزار شود تا هزینه ها به صفر برسد .
آش ، آش شله قلمکار
انگار تصمیمات یه شبه وناهماهنگی ها جشنواره ها را می تواند فرصت جذب گردشگر و حمایت از تولید صنایع دستی باشد شبیه آش شله قلمکار درهم است .
نماها از گاوازنگ دیدنی است
از آشپزهای سراسرکشور تنها 4 استان حضور دارند با آشهایی که نه طعم دارند نه عطر نعنا
کاسه ای 10 کاسه ای 15 هزارتومان
انگار نیم کاسه ای زیر کاسه است
لیلا شهروندی است که می گوید: مهمانان شیرازی و اصفهانیش را برای جشنواره آش ملی درابان ماه به زنجان دعوت کرده است اما اکنون جشنواره دست وپا شکسته براه افتاده است این رسم مهمان نوازی نیست ؟
یه وجب روغن در کاشه های آش
استاندار زنجان امروز درجلسه استانداری با بیان اینکه برای برگزاری جشنواره آش ، مجری برگزاری 700 میلیون تومان پول درخواست کرد افزود: من ازاین پولها ندارم وهمه 220 غزفه رایگان باید دراختیار شرکت کننده ها قرارگیرد .
حقیقی افزود: هر کدام ازشرکت کننده گان با دراختیارگرفتن غرفه های رایگان میتوانند موجب رونق جشنواره شوند ولی این درعمل اجرا نشده است .
این گفته استاندار را می شود ازچادر نشین کرمانشاه جویا شد که چندروزی است با پخت نان محلی و وشیرینی محلی و البته آداب و رسوم محلی در جشنواره روستا و آش حضور دارد
اومی گوید: 6 نفره وهمراه اعضای خانواده برای هفتمین سال است در جشنواره های زنجان شرکت می کنند
محمد رضا می گوید: برای اجاره غرفه ومدت یک هفته 3 ومیلیون 700 هزارتومان پرداخت کرده است یعنی امسال غرفهها با دریافت وجه در اختیار شرکتکنندگان قرار داده شده است که به گفته شرکت کننده ها عدم تخصیص اعتبارات دولتی علت اصلی این کار بوده است
مسئولان فرهنگی استان می گویند : امسال با این بی برنامه گی ها 10 درصد از کل شرکت کننده گان متقاضی به جشنواره آش آمده اند .
بنا بر اعلام مسئولان استان 13 استان در بخش آشپزی و 17 استان در بخش صنایع دستی در این جشنواره حضور دارند.
حال جشنواره ای که ترویج غذای سالم و سنتی به مردم شعار 14 ساله اش بود امسال اسیر ضرب المثلهای آش شده است
دو آشپر دریک مطبخ ، گویا جشنواره آش امسال زنجان را به آش نخورده دهن سوخته و درقیمتهای هر کاسه آش به هرچقدر پول بدی آش میخوری در بهم ریختگی حضور غرفه داران به آش شله قلمکار و درنهایت به آش کشک خاله و بخوری پات نخوری پات رسانده است .
نویسنده : معصومه امینی