ظاهرا بالاخر پیامدهای سیاستهای یکجانبه گرایانه و پوپولیستی ترامپ در حوزه اقتصادی آشکار شده است.
شاخص سهام داو جونز که شاخصی صنعتی است با افت بیش از هشتصد و یک واحدی به بیست و پنج هزار و چهارصد و هفتاد و هشت ممیز شصت و هفت صدم واحد رسید.
به نظر میرسد این رویداد اقتصادی از پیامدهای سیاستهای یکجانبه گرایانه و پوپولیستی ترامپ میباشد.
وال استریت نیز درباره موج دیگری از بحران اقتصادی در روز چهارشنبه هشدار داد و این در حالی بود که نگرانی ها از افزایش رکود تا سال آتی میلادی رو به افزایش است.
ریچارد برنشتاین، بنیانگذار شرکت مشاور سرمایه گذاری آر.بی.ای در گفتگو با پایگاه اینترنتی پولتیکو گفت: شاهد اندکی نگرانی درباره وضعیت اقتصادی و بازار قرضه هستیم که در اینجا بازتاب می یابد. بازار اوراق به شما می گوید که رشد اقتصادی در حال کند شدن است و اقتصاد بیمار تر از آن چیزی است که بسیاری فکرش را می کنند.
به گزارش امروز ای بی سی نیوز، ادامه جنگ تجاری امریکا با چین علاوه بر اینکه در بخش محصولات کشاورزی امریکا خود را نشان داده کم کم باعث افزایش قیمت کالاهای مصرفی سبد خانوارهای امریکایی نیز شده است.
بنابر گزارش پایگاه اینترنتی پولتیکو به نظر میرسد به همین دلیل ترامپ روز سه شنبه بخشی عمده ای از تعرفه ها را تا پانزدهم دسامبر به تاخیر انداخت و اعلام کرد نمی خواهد در آستانه خرید کریسمس، خطر افزایش قیمت را به وجود آورد. ظاهرا این مساله دیدگاه وی مبنی بر اینکه چینی ها بیش از همه مصرف کنندگان و کسب و کارهای آمریکایی، تعرفه پرداخت می کنند زیر سوال برده باشد.
بخصوص این که بالا رفتن هزینههای زندگی خانوارهای آمریکایی، همزمان با رقابتهای نامزدهای انتخابات پیش رو ریاست جمهوری برای دونالد ترامپ که با شعار بهبود شرایط اقتصادی، رای طبقه متوسط و نیازمند این کشور را از آن خود کرد، خبر خوبی نیست و حتی میتواند به پاشنه آشیل ترامپ در انتخابات تبدیل شود.
ای بی سی نیوز، حتی از وحشت و دست پاچگی دولت ترامپ پس از سقوط آزاد شاخص سهام بازار بورس امریکا خبر داد و نوشت: "نشانه های این وحشت از در و دیوار کاخ سفید نمایان شده است".
خبرگزاری فرانسه هم در خبری فوری گزارش داد دونالد ترامپ دیدار با شی جینپینگ رئیس جمهوری چین را پیشنهاده کرده است. هرچند این خبرگزاری ادعا کرده است این پیشنهاد به علت تنش های موجود در هنگ کنگ مطرح شده ولی ظاهرا هدف اصلی وی مذاکره درباره مناسبات اقتصادی است.
با این وصف ترامپ بار دیگر روز چهارشنبه بانک مرکزی آمریکا را مقصر قلمداد کرد و در توئیت خود این بانک را به خاطر اینکه در کاستن از نرخ سود به قدر کافی سرعت عمل نشان نداده است، سرزنش کرد.
ترامپ در توئیت خود نوشت: ما داریم در برابر چین به پیروزی می رسیم. شرکت ها و فرصت های شغلی از این کشور فرار می کنند. قیمت ها برای ما افزایشی نداشته اند و در برخی موارد کاهش نیز داشته اند. چین مشکل ما نیست هر چند که هنگ کنگ کمکی نمی کند. مشکل ما بانک مرکزی است که نرخ سود را خیلی زود و خیلی زیاد افزایش می داد و حال برای کاستن از آن خیلی دیر عمل می کند. کشورهای دیگر نیز از بانک مرکزی و رئیس آن به خاطر سردرگمی تشکر می کنند؛ آلمان و بسیاری دیگر دارند بازی در می آورند. منحنی عملکرد معکوس شده! ما باید خیلی زود سود و جایزه های بزرگ را به دست آوریم ولی بانک مرکزی دارد ما را عقب نگه می دارد. ما باید پیروز شویم.
نشانه گرفتن بانک مرکزی به عنوان عامل اوضاع نابسامان اقتصادی در آمریکا و احتمالا در مرحله بعد نشانه گرفتن رقبای انتخاباتی - دموکراتها - یک پیامد اساسی دارد و آن سیاسی قلمداد شدن ارزیابیها، غفلت از واقعیتهای اقتصادی و در نتیجه بیثباتی سیاسی در آمریکا است. اهمیت این تهدید زمانی آشکار میشود که خاطر نشان شود جامعه آمریکا هم اکنون با پیامدهای ملیگرایی افراطی و آزادی حمل اسلحه دست و پنجه نرم میکند.
-----------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی