اکنون بیش از ۱۵۰ میلیون تن ظرفیت فرآوری و صنایع تبدیلی در کشور داریم که مزیتی برای رونق بخشی به تولید است
کاوه زرگران در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، افزود: با وجود ظرفیت ۱۵۰ میلیون تنی فرآوری در کشور، ماده خام کشاورزی که در کشور تولید میشود حدود ۱۲۵ میلیون تن است، که بخشی از آن هم به صورت خام مصرف میشود بنابراین ظرفیت مناسبی در بخش فرآوری داریم که با برنامه ریزی در این بخش، میتوانیم علاوه بر جلوگیری از خام فروشی، مواد اولیه را وارد و با ایجاد ارزش افزوده از طریق فرآوری، دوباره صادر کنیم.
وی اضافه کرد: مهمترین اصلی که در رونق تولید باید به آن توجه کرد، ثبات در فضای اقتصادی است یعنی واحد تولیدی بسته به حجم فعالیت خود، باید بتواند درباره دورنمای بلندمدت خود، برنامه ریزی کند در حالی که فضای اقتصادی کشور ما آنقدر غیرقابل پیش بینی است که حتی برنامه ریزیهای کوتاه مدت را برای صاحبان کسب و کار، غیرممکن کرده طوری که میتوانیم بگوییم یک واحد تولیدی برای یک ماه هم نمیتواند برنامه ریزی کند.
زر گران با تاکید بر ثبات نرخ ارز گفت: یکی دیگر از مسایلی که برای رونق بخشی به تولید باید به آن توجه کرد بازنگری و تدوین قوانین با نگاه حمایت از بخش تولید کشور است به طور نمونه با بررسی بودجه سال ۹۸ متوجه میشویم آنچه که در عمل قرار است دولت برای حمایت از تولید اجرا کند در مقایسه با سال گذشته هیچ رشدی نداشته است درحالی که در شرایط کنونی بازنگری در بودجه باید بودجههای خاصی را برای حمایت از تولید در نظر گرفت.
وی افزود: آیین نامههایی که سال گذشته در دولت و به ویژه بانک مرکزی ابلاغ شده، رویکرد حمایتی از واحدهای تولیدی نداشته است از این رو طرحهای توسعهای در بسیاری از بنگاههای تولیدی معلق مانده و حتی بخشی را که اجرا کردند با توجه به قوانین سختگیرانه بانک مرکزی، امکان ادامه آن را ندارند از این رو فکر میکنم یکی از سازمان ها و بخشهای اقتصادی که باید رویکرد خود را در سیاستهای کلی اقتصادی تغییر دهد بانک مرکزی است.
دبیرکل کانون صنایع غذایی با بیان اینکه در همه کشورها برای صادرات که موتور محرک تولید است قوانین حمایتی دارند گفت: در کشور ما صادرکنندگان و به ویژه صادرکنندگان بزرگ، سال گذشته تنبیه شدند یعنی قوانینی که بانک مرکزی وضع کرده به نحوی بوده که اگر صادرکنندهای ۳۰۰ میلیون دلار درسال داشته باید ارز را برمی گرداند، اما از آنجا که به علت شرایط تحریم و نبود تراکنشهای بانکی میان ایران و مقاصد صادراتی، نتوانست ارز را برگرداند و ارز در کشور مقصد مانده، صادرکننده تنبیه شده است.
زرگران با طرح این پرسش که کجای دنیا با صادرکنندگان بزرگ چنین رفتاری را دارند؟ افزود: رونق تولید زمانی حاصل میشود که صادرکنندگان بزرگ، جایگاهی همانند مقامات ارشد سیاسی داشته باشند و بتوانند براحتی مشکلات خود را با مسئولان در میان بگذارند و همه جا برای آنان فرش قرمز پهن شود.
وی با اشاره به اینکه در کشورهای همسایه، صادرکنندگان مورد حمایت جدی قرار میگیرند گفت: صادرکنندگان کشورهای همسایه، با حمایتهای دولتی توانستند از ما سبقت بگیرند و کالای خود را ارزانتر از کالای ما در بازارهای صادراتی عرضه کنند.