به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما به نقل از رای الیوم؛ با خروج امارات از جنگ یمن گزینه های عربستان سعودی در این شرایط محدود شده و ادامه جنگ، دشوار و پرهزینه به نظر می رسد و گشودن کانالهای گفتگو با «انصارالله » ایجاب می کند که عربستان خود را برای دادن امتیازات بزرگ آماده کند.
پایگاه اینترنتی روزنامه رای الیوم لندن در سرمقاله خود نوشت: از گزارش خبری روزنامه «وال استریت ژورنال» آمریکا که به محمد بن سلمان ولیعهد سعودی نزدیک است, غافلگیر نشدیم. در این گزارش آمده است یک مقام بلند پایه سعودی گفت دولتش «پیشنهادها» درباره انجام مذاکرات مستقیم با حوثیها (انصارالله) را بررسی می کند زیرا نمی خواهد به یک جنگ طولانی و پرهزینه کشیده شود. غافلگیر نشدن ما بدین علت است که پس از خروج بیشتر نیروهای اماراتی از یمن, افزایش حملات موشکی حوثیها به فرودگاههای جنوب عربستان سعودی، نفوذ نیروهای حوثی به مناطق مرزی جیزان, نجران و عسیر و افزایش احتمال بروز جنگ در منطقه خلیج (فارس) با توجه به تنش بین ایران و آمریکا, گزینه های پیش روی دولت سعودی به شدت محدود شده است.
شاید رویکرد عربستان برای بررسی راههای خروج از جنگ یمن از طریق دستیابی به حل و فصل سیاسی قابل قبول پس از آن قوت گرفت که جنگ «نیابتی» در شهر عدن در چند روز گذشته بین نیروهای کمربند امنیتی تحت حمایت امارات و حفاظت ریاست جمهوری تحت حمایت عربستان سعودی شعله ور شده است و شاید دولت «قانونی» (دولت مستعفی منصور هادی) بزرگترین بازنده باشد.
این جنگ نیابتی بین نیروهای وابسته به دو متحد که دوش به دوش هم طی پنج سال گذشته وارد این جنگ شدند زمانی به وضع انفجار رسید که هانی بن بریک معاون دبیر کل شورای انتقالی جنوب تصمیم گرفت به کاخ المعاشیق مقر دولت قانونی (دولت مستعفی) حمله کند و آن را تحت کنترل خود در آورد و مسئولین وفادار به عبد ربه منصور هادی را بیرون براند و شاید بطور رسمی با حمایت امارات اقدام به اعلام جدایی از جنوب کند. این در حالی است که جنبش الاصلاح اخوانی که امارات با آن دشمنی دارد متهم شده این دولت را در کنترل خود در آورده است.
وخامت اوضاع امنیتی در شهر عدن پایتخت موقت هادی, بروز درگیریها بین نیروهای وفادار به امارات و نیروهای وفادار به دولت سعودی، چیزی بود که ریاض در این شرایط حساس به هیچ وجه خواستار آن نبود. در این شرایط حساس تنش در منطقه خلیج (فارس) و تنگه هرمز شدت گرفت این در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا تلاش می کند برای تامین امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز ائتلاف بین المللی تشکیل دهد.
در داخل دولت سعودی و محافل اردوگاه حوثیها نیز بر سر مساله گشودن کانالهای گفتگو بین ریاض و صنعا و بهایی که ممکن است طرف سعودی به حوثیها و متحدانش در قبال توقف حملات موشکی و نفوذ در اراضی سعودی بپردازد, دیدگاههای مختلفی وجود دارد.
اطلاعات به دست آمده نشان می دهد جناح نظامی که دست برتر را در محافل فرماندهی جنبش «انصارالله » حوثی و متحدانش دارد خواهان هیچ حل و فصل سیاسی با عربستان دست کم در شرایط کنونی نیست زیرا عربستان پس از خروج متحد اماراتی در وضعی ضعیف قرار گرفته و انزوای بین المللی عربستان رو به افزایش است و به همین دلیل باید جنگ و پرتاب موشکها و نفوذ در اراضی جنوب عربستان ادامه یابد تا در آینده و در زمان مناسب و در جایگاهی قویتر مذاکره شود و بیشترین حجم امتیازات جغرافیایی و مالی از طرف سعودی گرفته شود. این جناح معتقد است عربستان جنگ را باخته است و نمی تواند به تنهایی ادامه دهد و می خواهد تا جائی که ممکن است خسارتهایش را کاهش دهد.
ما با کسانی که می گویند خروج امارات از یمن با هماهنگی با متحد سعودی بوده موافق نیستیم و هیچ مدرکی وجود ندارد که این نظر را تائید کند. آنچه در این زمینه گفته می شود نوعی «دروغ» دیپلماتیک است. جنگ کنونی در عدن و اقدام بن بریک که در میان نیروهایش اعلام آماده باش کرده است و می خواهد با حمایت امارات دولت هادی را بیرون براند همه اینها ثابت می کند رابطه بین عربستان و امارات بطور شتابان از مرحله ائتلاف به مرحله دشمنی و جنگ نیابتی منتقل می شود.
امارات نود هزار عنصر یمنی را آموزش داد تا به خاطر جدایی جنوب بجنگند یعنی امارات از ابوظبی و از طریق «کنترل از راه دور»، این نیروها را با هدفی معین یعنی جدایی جنوب مدیریت می کند.
گزینه های دولت عربستان در این شرایط محدود به نظر می رسد و ادامه جنگ، دشوار و پرهزینه به نظر می رسد و گشودن کانالهای گفتگو با «انصارالله » حوثی ایجاب می کند که عربستان خود را برای دادن امتیازات بزرگ و شاید امتیازات جغرافیایی و راهبردی در چند جبهه آماده کند و علاوه براین، دادن غرامتهای مالی در صدر فهرست مسائل مورد گفتگو قرار خواهد داشت و به رسمیت شناختن دشمن و پاسخ مثبت به بیشتر خواسته هایش بهترین گزینه و با کمترین هزینه است و در نهایت امر به همین گزینه متوسل خواهد شد.
هر اندازه که جنگ طولانی تر شود موقعیت عربستان برای مذاکره ضعیفتر می شود در حالی که عربستان تنها مانده و ائتلاف موسوم به ائتلاف عربی فروپاشیده است.