وزیر کشاورزی: برخی میگویند به جای تولید محصولات کشاورزی در داخل، آن را از کشورهای دیگر وارد کنیم، در حالی که در هیچجای دنیا چنین کاری انجام نمیشود
وزیر جهاد کشاورزی گفت: ژاپن علیرغم وجود زمینهای بسیار خرد و به عنوان چهارمین اقتصاد بزرگ جهان نیز، تا جایی که امکان دارد به تولید داخل تکیه میکند و حتی اگر زمانی مجبور شود برنج وارد کند، آن را در اختیار کمیساریای پناهندگان قرار میدهد.
وی افزود:کشورهای دنیا سالانه صدها میلیارد دلار یارانه به بخش کشاورزی میدهند تا از تولیدکنندگان داخل حمایت کنند و تا حد امکان در تامین غذا محتاج دیگران نباشند.
حجتی اضافه کرد: امروزه بحث تامین غذا فراتر از امنیت غذایی بوده و کشورهای سلطهگر از آن به عنوان برتری و حربه سیاسی و ایجاد سلطه بر دیگر کشورها استفاده میکنند.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: اقبال به بخش کشاورزی بنا به دلایلی بیشتر شده است؛ چراکه از یک سو امنیت غذایی در کل جهان اهمیت پیدا کرده و از سوی دیگر، محدودیتهای منابع برای تولید غذا در جهان افزایش یافته است، همچنین تقاضا برای غذا نیز روز به روز در حال توسعه است با اینحال، شرایط محدودکننده در کشور ما هم زیاد است، به طوری که متوسط محدودیت اقلیمی در کشور ما به ویژه در بخش آب در مقایسه با کشورهای دیگر بسیار زیاد است. علیرغم اینها محدودیتهای اقتصادی و فشار دولتهای سلطهگر را داریم که به این دلایل امروزه اهمیت پرداختن به بخش کشاورزی را در کشور ما چند برابر کرده است.
حجتی با اشاره به اینکه متاسفانه برخی در کشور استدلالهای تکمضرابی میزنند گفت: اتفاقا استدلالهای آنها برای واردات به جای تولید داخل، اصلا منطقی نیست، زیرا آنها این صحبتها را بر اساس قیمتهای دلاری که سالها به دلیل دلارهای نفتی پایین نگه داشته شده، مطرح میکنند، اما باید بدانند که ارز واقعی همان است که با عرق جبین تولید شود.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: با افزایش اخیر دلار در کشور، وضعیت صادرات محصولات کشاورزی بهبود پیدا کرده و برای کشاورزان سودده بوده است در این میان برخی به دنبال محدودیت صادرات هستند و من پیشنهاد کردهام به جای محدود کردن واردات که موجب نوسان شدید قیمتی میشود، عوارض صادراتی در نظر بگیرند.
وی گفت: میدانم که ارزش دلار نه همان ۴۰۰۰ تومان دیروز و نه ۱۲ هزار تومان امروز است. ما باید متناسب امکانات و منابعی که در اختیار داریم، تولید کنیم.
حجتی افزود: برخی انتقاد میکنند که وزارت جهاد کشاورزی با افزایش تولید به محیط زیست و منابع فشار وارد میکند، در حالی که زمانی که ما در تولید گندم خودکفا شدیم، رسانههای بیگانه چه سروصدایی کردند و معرکهای گرفتند که ایران با بالا بردن تولید، منابع را از بین میبرد اینها همه سروصدای رسانهای است و البته همه کشاورزان ما با کمک محققان تلاش میکنند متناسب با آبی که در اختیار دارند بیشترین تولید را داشته باشند.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در حالی که اعلام میکنند غذا تحریم نیست، ، اما هم غذا و هم دارو تحریم است گفت: همه اینها ژستهای آمریکاییهاست و با تحریم غذا و دارو فشار بیشتری به مردم وارد میکنند حتی ارزی که در گوشه و کنار دنیا داریم اجازه نمیدهند در قبال آن غذا وارد کنیم، پس چه تحریمی از این بالاتر میتواند باشد.
حجتی در عین حال تاکید کرد: علیرغم همه این فشارها، تامین غذا در کشور ما در حال حاضر از هر مقطعی بهتر است و ما اکنون بیش از سه میلیون تن کالای اساسی در بندر امام خمینی (ره) داریم حتی در محصولاتی مانند روغن که بیشترین وابستگی را داشتیم و پس از آن خوارک دام و طیور که در مرتبه دوم قرار دارد نیز به وفور در کشور هست و هیچ مشکلی برای تامین نیست.
وی همچنین با اشاره به معرفی ۵۱ رقم جدید زراعی و باغی گفت: زحمتهای شما را نادیده نمیگیرم، اما باید بدانید این کارها در مقابل آنچه که دولت از ما میخواهد و ما باید در مسابقه بینالمللی از خود نشان بدهیم بسیار ناچیز است.
حجتی اضافه کرد: همه ما امروز در یک رقابت جهانی قرار داریم و این اقدامات نمیتواند ما را در رقابت پیروز کند و اگر پرسش شود در این مسابقه بینالمللی که در جهان وجود دارد ما حضور خوبی داریم؟ پاسخ منفی است.
وزیر جهاد کشاورزی ظرفیت انسانی در این وزارتخانه را بسیار بالا دانست و گفت: در سالهای گذشته، سالانه ۷ رقم محصول کشاورزی معرفی میشد و امروز به ۵۱ رقم رسیده است ما این زحمات را نادیده نمیگیریم، اما باید بدانید که کافی نیست.
محمود حجتی
وجود ۳ میلیون تن محصولات غذایی در بندر امام
وزیر کشاورزی گفت: با وجود تحریمها وضعیت مواد غذایی مطلوب و ۳ میلیون تن مواد غذایی و محصولات کشاورزی در بندر امام موجود است.
محمود حجتی در چهارمین جشنواره ملی ارقام جدید زراعی و باغی که در سازمان تحقیقات کشاورزی برگزار شد، افزود: دشمنان و رسانههای بیگانه، آرزوهای زیاد و قصد معرکه گیری داشتند، زیرا فکر میکردند در شرایط جدید، ما امسال ۵ یا ۶ میلیون تن واردات در برخی محصولات اساسی کشاورزی خواهیم داشت، اما با تلاشهایی که در داخل صورت گرفت آنها به نتیجه دلخواه خود نرسیدند.
وی گفت: برخی مدعی هستند که چرا ما باید مواد غذایی مورد نیاز خود را تولید کنیم در حالی که میتوانیم نیاز خود را از دنیا تامین کنیم؟ ، اما در جلسه غیرعلنی مجلس، توضیح دادم که باید ابتدا بررسی کنیم در همه کشورهای دنیا حتی کشورهای پیشرفته مثل آمریکا، چگونه مواد غذایی خود را تامین میکنند، بعد قضاوت کنیم.
حجتی توجه همزمان به افزایش روزافزون جمعیت و سطح رفاه، مسئله غذا و امنیت غذایی را یک اصل مورد توجه دولتها و ملتها دانست و افزود: در کشور ما علاوه بر محدودیتهای اقلیمی مانند آب، با مسایل و محدودیتهای اقتصادی و فشارهای سلطه گران مواجه هستیم که این مسئله، اهمیت تامین امنیت غذایی کشور را چند برابر میکند.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: تجربه کشورهایی مانند آمریکا، ژاپن و ترکیه نشان میدهد که این کشورهای آرام از لحاظ اقتصادی، حتی به قیمت از بین رفتن محیط زیست خود و با وجود ظرفیتهای تولید پایین، برای تامین موادغذایی خود و استقلال و خودکفایی در این موضوع تلاش میکنند در حالی که هیچ یک از این کشورها همانند ما در تحریم و محدودیت قرار ندارند.
وی با بیان اینکه ما هم از نظر غذا و هم دارو در عمل تحریم هستیم، گفت: همه باید کمک کنیم تا این مشکلات را رفع کنیم و نباید دچار غفلت شویم البته با وجود همه فشارها، مواد غذایی و کالاهای اساسی در سراسر کشور موجود است.
کاظم خاوازی
در اصلاح ارقام زراعی در تولید محصولات باغی عقب هستیم
رئیس سازمان تحقیفات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: عقبماندگیهای زیادی در تولید هستههای اولیه باغبانی داریم.
کاظم خاوازی در مراسم رونمایی از ۵۱ بذر اصلاحشده جدید افزود: فعالیت روی هستههای اولیه و بذور اصلاحشده بخش باغبانی، نیاز به هزینههای زیادی دارد، اما به این بخش ورود جدی کردیم.
وی بر ضرورت توجه به تولید بذر اصلاحشده در حوزه زراعی تاکید کرد و گفت: ۳۴ رقم گندم آبی در کشور استفاده میشود که ضریب نفوذ آنها ۴۷ درصد است؛ یعنی هنوز ۵۳ درصد از کشاورزان از بذرهای غیر رسمی استفاده میکنند، در زمینه گندم دیم نیز ۱۱ رقم وجود دارد که ۲۴ درصد بین کشاورزان ضریب نفوذ دارد و هنوز ۷۶ درصد از کشاورزان از ارقام اصلاحشده استفاده نمیکنند.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ضریب نفوذ ارقام اصلاحشده بین کشاورزان را یک شاخص مهم دانست و افزود: هرچقدر سهم استفاده از بذر اصلاحشده بیشتر و بذرهای غیررسمی کمتر باشد، نشانه افزایش تولید و توسعه بخش کشاورزی در آن کشور است.
وی اضافه کرد: در بین کشاورزان آمریکا ۱۰ درصد، کشاورزان اروپا ۲۰ درصد، کشاورزان آسیایی ۶۰ درصد و کشاورزان آفریقایی ۶۲ درصد از بذر غیررسمی استفاده میکنند.
خاوازی با بیان اینکه بذر تا ۳۰ درصد در تولید و عملکرد بخش کشاورزی موثر است، گفت: در همه دنیا، مسئولان مربوطه تلاش و برنامههای خود را در بخش کشاورزی روی بذر متمرکز کردهاند.
خاوازی ادامه داد: دستورالعملهای بینالمللی مرتب وضع میشود و شرکتهای بازرگانی آرایشهای جدیدی به خود میگیرند و ما باید در هر لحظه جهتگیریهای آنها را متوجه شویم، ضمن اینکه زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری کشور نهتنها در بخش سازمان تحقیقات، بلکه در دانشگاهها نیز آماده باشد.
وی به آمار فدراسیون جهانی بذر اشاره کرد و گفت: ارزش بذر گواهیشده در دنیا ۶۵ میلیارد دلار است که ۱۱ میلیارد دلار آن تجارت جهانی میشود.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ادامه داد: سرعت اصلاح بذر در سالهای گذشته رشد بیشتری پیدا کرده، به طوری که از ابتدای انقلاب تاکنون ۴۱۷ رقم به بخش کشاورزی معرفی شده که ۱۲۰ رقم آن از سال ۹۲ تاکنون بوده است.
خاوازی سرعت معرفی رقم در بخش دیم را ۱۲ رقم، در باغبانی ۱۳ رقم، در برنج یک رقم و در پنبه نیز حدود یک رقم در سال دانست و گفت: در مقایسه با دهههای گذشته، رشد ۶ برابری داشته است.
محمد علی طهماسبی
تولید ۵۰ میلیون تن محصولات باغی؛ امسال
معاون وزير کشاورزی گفت: از ۱۲۲ میلیون تن تولید محصول کشاورزی در کشور، حدود ۵۰ میلیون تن محصولات باغی، گلخانهای و سبزی و صیفی است.
محمد علی طهماسبی در چهارمین جشنواره معرفی ارقام گیاهی افزود: امسال ۲۳ میلیون تن محصول باغی و گلخانهای و ۲۸ تا ۳۰ میلیون تن سبزی و صیفی در فضای باز تولید خواهد شد.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: برآوردها نشان میدهد در شرایط تحریم، بخش کشاورزی نسبت به سایر بخشهای صنعت و خدمات وضعیت خوبی دارد هر چند که باغبانی همواره با فراز و نشیبهای زیادی مواجه بوده است.
طهماسبی مجموع اقلیم ایران را نمایشگاهی از محصولات باغبانی دانست و گفت: سلسله کوههای البرز و زاگرس موجب شده حدود ۴۰۰ اقلیم خرد و بزرگ در کشور داشته باشیم و استعدادهایی نظیر خاک، دما و آب و هوا سبب شده، کسب و کارهایی مانند تولیدات گلخانهای و بذر در کشور رونق داشته باشد.
وی افزود: تلاشهای زیادی در حوزه تحقیقات باغبانی در چند سال اخیر صورت گرفته است و در عین حال شکل گیری موسسه تحقیقات علوم باغبانی، کارآفرینیهای زیادی را در بخش کشاورزی ایجاد خواهد کرد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی بر ضرورت عجین کردن تحقیقات باغبانی با بخش خصوصی اضافه کرد: باید به سمت ساماندهی تولید نهال کشور برویم و زنجیره باغبانی را هم در همه محصولات مرتبط تشکیل دهیم تا سود آن عاید مردم شود.
رونمایی از ۵۱ رقم جدید محصولات باغی و زراعی
با حضور وزیر جهاد کشاورزی از ۵۱ رقم جدید محصولات کشاورزی اعم از باغی و زراعی رونمایی شد.
در این مراسم که با حضور محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی و مسئولان این وزارتخانه و همچنین محققان محصولات کشاورزی در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در حال برگزاری است از ۵۱ رقم محصول جدید همچون گندم، جو، شبدر ایرانی، کلزای بهاره، بادمجان، برنج، سیب زمینی و زنبق رونمایی شد.
همچنین در بخش باغی نیز ارقام جدیدی از نوع گردو، نارنگی، زردآلو و به نیز معرفی شد.
قرار است وزیر جهاد کشاورزی در این مراسم سخنرانی کند.