رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح: تعیین مساحت کشور ارتباط مستقیم با تعیین نقاط مرزی دارد و نقشه برداری مرزها، بر عهده سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، امیر سرتیپ دوم مجید فخری، در نشست تخصصی «مساحت ایران؛ از دیروز تا امروز» افزود: موقعیت بخشی از مرزهای مشترک به صورت یک طرفه و بخشی به صورت دو طرفه با کشور همسایه، مشخص است و شبکه مرزی تهیه شده است.
رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح گفت: تعیین مساحت کشور ارتباط مستقیم با تعیین نقاط مرزی دارد و نقشه برداری مرزها، بر عهده سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح است.
وی اضافه کرد: با تجهیزات روز، موقعیت مرزها مشخص شده که در طول زمان بازنگری و پایش میشود.
امیر سرتیپ دوم فخری گفت: همچنین موقعیت قسمت عمده مرزهای جغرافیایی انجام شده و قسمتی باقی مانده است.
وی افزود: صحبت از مساحت، با اعداد و ارقام جدید امکان پذیر نیست، اما در فضای جدید، ابهاماتی در مورد دریای خزر در رسانهها وجود دارد که انجام محاسبه را مشکل ساز میکند.
رئیس سازمان جغرافیايی نیروهای مسلح گفت: با در نظر گرفتن نقاط کنترل مرزی که نقاط تعیین شده است، باید محاسبات مساحت با روشهای مرسوم دنیا صورت گیرد.
یحیی جَمور
تاکید بر تدوین دستور العمل واحد برای تعیین مساحت
معاون فنی سازمان نقشه برداری کشور بر تدوین و ابلاغ دستور العمل واحد، در تعیین مساحت برای مقاصد مختلف تاکید کرد.
یحیی جَمور در نشست تخصصی "مساحت ایران از دیروز تا امروز" افزود: چالشی در مساحت نیست، چالش در مرزها و تعیین آن است.
وی گفت: با استفاده از سیستم مختصات تراز محلی، موقعیت یک نقطه بر روی سطح زمین یا نزدیک به آن مشخص میشود و در تعیین مساحت، مورد استفاده قرار میگیرد که این چارچوب به عنوان چارچوب ژئودتیک محلی نیز شناخته میشود.
جمور اضافه کرد: نقشهها به صورت رقومی هستند و مرزها همراه با مختصات نمایش داده میشوند.
وی گفت: سه روش مبنایی برای تعیین مساحت شامل، محاسبه مساحت در سیستمهای تصویر هم زاویه و هم مساحت، بیضویهای مرجع و سیستم تراز محلی وجود دارد.
جَمور افزود: مساحت به عواملی همچون مبنای هندسی، مرز مورد استناد، دقت روش و فن محاسبه و نوع بیضوی و نوع سیستم تصویر وابسته است؛ اما برای تعیین مساحت با مقاصد مختلف باید یک دستورالعمل واحد تدوین و ابلاغ شود.
مسعود شفیعی
تعیین مساحت ایران، نگاه فنی، حرفهای و عالمانه میطلبد
رئیس سازمان نقشه برداری بر نگاه فنی و حرفهای برای تعیین مساحت ایران تاکید کرد.
مسعود شفیعی در نشست تخصصی مساحت ایران؛ از دیروز تا امروز، نتیجه این نشست را دستیابی به درک علمی بیشتر از تعیین مساحت کشور دانست و مولفههای فنی و حقوقی را در اندازه گیری مساحت ایران، مهم عنوان کرد.
وی بر اهمیت سیاستهای حقوقی دریاها و پهنههای آبی کشور و حساسیتهای موجود آن تاکید کرد.
شفیعی گفت: اندازه گیری مساحت ایران بعنوان یکی از ۲۰ کشور پهناور اول دنیا، از اهمیت بالایی برخوردار است که باید در محاسبه آن نگاهی علمی و دقیق داشت.
زهرا پیشگاهی فرد
حاکمیت آبهای ایران، حاکمیت مطلق است
استاد دانشگاه تهران، گفت: با توجه به حقوق دریاها و کنوانسیون پهنه آبی، تعیین مساحت، همواره مورد توجه جغرافیدانان و متخصصان این حوزه بوده است.
زهرا پیشگاهی فرد در نشست تخصصی" مساحت ایران از دیروز تا امروز " افزود: حاکمیت ایران در آبهای سرزمینی اش، نقش مهمی در محاسبات مساحت ایران ایفا می کند و این موضوع بر حاکمیت مطلق ایران بر دریاهایش می افزاید.
وی گفت: در اندازه گیری مساحت خشکی، با در نظر گرفتن مطالعه انحصاری و اقتصادی پهنه خاکی کشور، حاکمیت قانونی دریاهای ایران مورد توجه قرار می گیرد.
خدام محمدی
سهم ایران از دریای خزر هنوز مشخص نیست
مدیر اسبق آبنگاری و امور جزر و مدی سازمان نقشه برداری کشور گفت: سهم کشور از دریای خزر هنوز مشخص نیست.
خدام محمدی در نشست تخصصی" تعیین مساحت ایران از دیروز تا امروز" افزود: علت مشخص نبودن سهم ایران از دریاز خزر این است که خطوط مبدا در آن هنوز به تصویب نرسیده است.
وی گفت: موضوع حائز اهمیت، داده هایی است که باید به روز و دقیق باشد تا در اندازه گیری مساحت پهنه های خاکی و آبی، تناقضی ایجاد نشود و مساحت کشور با دقت بالا محاسبه شود.
خدام محمدی افزود: تعیین مساحت کشور با اندازه گیری پهنه جغرافیایی است که در این راستا حاکمیت کشور در نظر گرفته می شود.
مجید همراه
مشخص کردن مساحت در تعیین مالکیتها بسیار مهم است
عضو بازنشسته هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی مشخص کردن مساحت را در تعیین مالکیتها و جلوگیری از اختلافات بسیار مهم خواند.
مجید همراه، در نشست تخصصی «مساحت ایران؛ از دیروز تا امروز» گفت: روش محاسبه و اندازه گیری، منطقه را به مکانهای هندسی تبدیل میکند.
وی با بیان اینکه زمین کروی و نقشه مستطیل است، افزود: در نتیجه با گذشت زمان برای محاسبات پهنه زمین، چاره اندیشی شده است.
همراه گفت: در ایران، تصویر کردن کره روی سطح صاف نقشه با استفاده از سیستم تصویر UTM انجام میشود.
وی افزود: نقشه، یک سند گرافیکی است که نمیتوان برای تعیین مساحت به آن وابسته باشیم، چون در اعداد وارقام محاسبات با تغییر مواجه میشویم.
این استاد بازنشسته دانشگاه اضافه کرد: امروزه با نرم افزارها وروشهای جدید از چنین تناقضاتی جلوگیری میشود.
وی تصریح کرد: با اتصال مرزها و تشکیل فضای بسته بر اساس الگوی نرم افزاری به روز، مساحت به صورت دقیق قابل اندازه گیری خواهد بود.
همراه، مشخص کردن مساحت را در کارهای عمرانی، کارهای محاسباتی، تقسیمات کشوری و تعیین مساحت شهرها و نیز تراکم جمعیت مهم دانست.
برگزاری نشست تخصصی مساحت ایران از دیروز تا امروز
نشست تخصصی مساحت ایران از دیروز تا امروز با حضور اندیشمندان، استادان، صاحبنظران و متخصصان در سازمان نقشه برداری کشور برگزار شد.
این نشست با هدف توجه به اهمیت تعیین مساحت کشور برگزار شد.
در این نشست، درباره چالشهای پیشرو در تعیین مساحت کشور، چه در خشکی و چه در پهنه آبی کشور بحث و تبادل نظر شد.
همچنین مبنای اندازهگیری و محاسبه سطح در ایران، روشهای سنتی تعیین مساحت ایران و مبنای حقوق اندازهگیری مساحت دیگر کشورها نیز از محورهای این نشست است.
علاوه بر این موضوعات، به نقش خطوط مبنا و پهنههای آبی کشور در میزان مساحت کشور و نیز تاریخ اندازهگیری مساحت کشور پرداخته خواهد شد.