آیتالله محمد آصف محسنی دارفانی را وداع گفت
آیت الله محسنی در شهر قندهار وارد فعالیتهای فرهنگی شد و با روی کار آمدن حکومت کمونیستی و اشغال افغانستان از سوی شوروی سابق در هفتم اردیبهشت ۱۳۵۷ شمسی و به قدرت رسیدن حزب دموکراتیک خلق افغانستان، آصف محسنی افغانستان را ترک کرد. ایشان ابتدا برای ادای مناسک حج به عربستان سعودی رفت، سپس به سوریه سفر کرد و چند ماه در دمشق به تدریس علوم دینی پرداخت.
حزب حرکت اسلامی افغانستان
آیت الله محمد آصف محسنی در فروردین ۱۳۵۸ به قم رفت و به همراه جمعی از روحانیون افغانستانی مقیم حوزه علمیه قم، حزب حرکت اسلامی افغانستان را در 19 فروردین ۱۳۵۸ تاسیس کرد. این حزب که از گروههای کوچکتری تشکیل شده بود، به مقابله نظامی با حکومت کمونیستی وقت افغانستان پرداخت، بیش از ۱۰۰ پایگاه نظامی در ۱۹ استان افغانستان ایجاد کرد و دهها هزار نیروی مسلح ضد قوای شوروی سازماندهی کرد. شیخ آصف محسنی تا سال ۱۳۸۴، رهبر این حزب بود و پس از کنارهگیری از رهبری حزب حرکت اسلامی، به فعالیتهای سیاسی خود پایان داد.
همکاری با حکومت مجاهدین
پس از سقوط دولت کمونیستی نجیب الله در هشتم اردیبهشت ۱۳۷۱، محمدآصف محسنی در اولین دولت مجاهدین در کابل، منشی و سخنگوی شورای رهبری دولت اسلامی افغانستان بود، اما پس از آغاز جنگهای داخلی در گروههای مجاهدین، کابل را ترک کرد و به اسلامآباد پاکستان رفت.
آیت الله محمد آصف محسنی، نقشآفرینیهای متعدد و متنوع دینی در افغانستان داشت؛ از جمله ریاست بر شورای علمای اهل تشیع، تلاش برای رسمیت مذهب شیعه، تأسیس مؤسسه آموزشی و فرهنگی خاتم النبیین در کابل، راهاندازی تلویزیون تمدن و همچنین تلاش برای تقریب مذاهب اسلامی.
مرحوم آیت الله محمد آصف محسنی، در کنار اقدامات سیاسی و همچنین فعالیتهای دینی و فرهنگی، کتابها و مقالات بسیاری نیز نوشت که تاکنون بیش از ۶۰ اثر از وی به چاپ رسیده است. ایشان به دلیل کثیر التالیف بودن شان «نشان آکادمیسین»، بالاترین نشان علمی افغانستان را دریافت کرد. آثار او به زبانهای فارسی و عربی نوشته شده و موضوعات متنوعی را در برمیگیرد؛ از جمله حدیث، فقه،، رجال، عقاید و سیاست. برخی از آثار او عبارتند از: بحوث فی علم الرجال؛ مشرعة بحار الانوار؛ عقاید برای همه؛ تقریب مذاهب از نظر تا عمل؛ «زن در شریعت اسلامی»؛ «توضیح المسائل سیاسی» و «خصایص خاتم النبیین» آیت الله محسنی همچنین از دانشمندان مطرح جهان اسلام به شمار میرود که در صدها کنفرانس و همایش علمی اسلامی حضور یافت. همچنین ایشان به زبانهای فارسی، پشتو، اردو و عربی تسلط کامل داشت. آیت الله محسنی پس از یک عمر تلاش در عرصه های مختلف امشب در هشتاد و چهار سالگی دار فانی را وداع گفت.