به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، سحر تاجبخشمسلمان، معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان هواشناسی کشور در هفتمین کنفرانس جامع مدیریت و مهندسی سیلاب که امروز ۱۴ مرداد در دانشگاه تهران برگزار شد، هواشناسی را یکی از مهمترین حوزههای درگیر در بحث سیلاب برشمرد و گفت: اگرچه شاید هواشناسی چندان درگیر مدیریت بحران سیلاب نباشد، اما در مدیریت ریسک کار بسیار حساسی دارد و پیشآگاهی و اطلاعاتی که این سازمان به دستگاههای مختلف میدهد به مدیریت بارش و رخداد سیلاب کمک شایانی میکند.
وی با اشاره به عملکرد سازمان هواشناسی در سیل فروردینماه تصریح کرد: در طول این حادثه، پیشبینیهای هواشناسی به تخلیه مردم از مناطق درگیر سیلاب کمک فراوانی کرد تا حداقل تلفات را در این رخداد بسیار شدید داشته باشیم.
افزايش احتمال رخداد پدیدههای حدی در خاورمیانه تاجبخش با اشاره به اینکه یکی از موضوعات مطرح در این کنفرانس موضوع تغییر اقلیم بود افزود: این پدیده با توجه به گرمایش جهانی اتفاق افتاده است و در طول آن، پیوندها یا تلهکانکشنهای جوی، رفتارهای متفاوتی از خود نشان میدهند؛ احتمال رخداد پدیدههای حدی نظیر سیلاب، بارشهای شدید و وزش بادهای قابلملاحظه و توفانهای متنوع بهخصوص در منطقه خاورمیانه افزایش پیدا کرده است؛ کشور ما نیز متاثر از این تغییرات است و پدیدههای حدی از جمله خشکسالی در کشورمان زیاد شده است و در نقاط مختلف کشور درگیر پدیدههایی نظیر خشکسالی، گرد و خاک و یا ترسالی هستیم.
لزوم نگاه ویژه به پیشبینیهای سیلاب وی با بیان اینکه به طور کلی، بارش در منطقه ما کم شده است، سیلاب را یکی از مهمترین پدیدههای جوی مرتبط با وضع هوا دانست که بسیاری از مردم را در سراسر دنیا متاثر از خود قرار داده است و گفت: بنابراین باید نگاه ویژهای به پیشبینیهای سیلاب بهخصوص برای کاربران متخصص داشته باشیم؛ نیاز امروز کاربر متخصص پیشبینیهای نقطهای است؛ یعنی اینکه ما بهطور مشخص بدانیم که سیلاب در کدام نقاط اتفاق میافتد؛ در سازمان هواشناسی یک نمونه از این سامانهها را برای حوزه کرخه و کارون راهاندازی و مدلهای پیشبینی عددی را با مدلهای هیدرولوژی جفت کردیم و خروجی این اطلاعات پیشبینی سیلاب را به ما میدهد.
پیشبینی نقطهای سیلاب منحصر به دادههای هواشناسی نیست رئیس سازمان هواشناسی با تاکید بر ضرورت بهروزرسانی و ارتقا این سیستمها افزود: در سیلاب اخیر از این سامانه استفاده کردیم و پیشبینیهای خوبی از بارشها در منطقه انجام دادیم و توانستیم اطلاعرسانی دقیقی داشته باشیم.
وی اضافه کرد: برای انجام این کار فقط دادههای هواشناسی لازم نیست؛ بلکه حتماً دادههای سایر دستگاهها نظیر وزارت نیرو در خصوص دبی آب، مسائل هیدرولوژیکی و ... مورد نیاز است و برای پیشبینی دقیق ضرورت دارد این دادهها را نیز در دسترس داشته باشیم تا با انجام یک کار مشترک و مناسب بتوانیم به بهترین نتایج دست پیدا کنیم.
تامين منابع برای ملی شدن سامانههای پیشبینی نقطهای سیلاب معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: اگر بخواهیم سامانههای پیشبینی نقطهای سیلاب را به صورت ملی برای کل کشور در نظر بگیریم قطعاً باید منابع آن را تامین کنیم و دولت پیشنهادهایی برای حمایت از این کار داده است که باید در این خصوص به پیش رویم تا به موفقیت دست پیدا کنیم.