کارشناس مسائل آمریکا: شرایط به گونه ای است که آمریکا قادر به اجماع سازی جهانی نیست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ ابراهیم متقی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما با بیان اینکه سیاست خارجی آمریکا از سال گذشته ماهیت تهاجمی پیدا کرده است، افزود:کنش تهاجمی آمریکا فقط مربوط به ایران نیست بلکه اروپا، روسیه و چین هم در روابط با آمریکا نگرانی هایی دارند.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی طبیعی است رئیس جمهوری مانند « ترامپ »و کارگزاران امنیت ملی مانند « بولتون » قادر نخواهند بود تا اجماع سازی را انجام دهند.
متقی با بیان اینکه اجماع سازی مربوط به زمامدارانی است که نگاه آن ها به چندجانبه گرایی معطوف باشد، اضافه کرد: زمانی که رویکرد بر یکجانبه گرایی مبتنی است و به قواعد و حقوق بین الملل توجهی ندارد و پیمان های مختلف از جمله برجام را نادیده می گیرد طبیعی است که فقط ایران نیست که با آمریکا مخالف است بلکه کشورهای دیگری هم با او مخالفند.
کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به اینکه انگلیس روابط راهبردی با آمریکا دارد، ادامه داد: عمدتا انگلیسی ها در سیاست های مختلف، خود را با آمریکایی ها هماهنگ می کنند اما بقیه کشورها طبعا هیچ گونه تمایلی به اجماع سازی با ترامپ و سیاست خارجی آمریکا ندارند زیرا آمریکا تمایلی به چندجانبه گرایی ندارد.
متقی با اشاره به ناکامی های پی در پی آمریکا در عراق و افغانستان افزود: آمریکا در عراق 4700 کشته داد. این مسائل نشان می دهد که داشتن قدرت و تجهیزات پیشرفته نظامی به تنهایی برای پیروزی در جنگ کافی نیست.
وی اضافه کرد: اروپا، ژاپن و آسیای شرقی، عربستان ، ترکیه و کشورهای منطقه به گسترش جنگ در خلیج فارس تمایل ندارند بنابراین آمریکا نمی تواند برای جنگ در منطقه، اجماع ایجاد کند اما در شرایط بحران، هر کنش عملیاتی از هر طرف، امکان پذیر است اما این به معنای جنگ نیست.
متقی با اشاره به اینکه الگوی اقتصادی آمریکا در 25 سال گذشته به جهان گرایی معطوف بود، گفت: آمریکا در حال برگشت از این راهبرد است. روند موجود در کوتاه مدت منافع اقتصادی مازادی را برای آمریکایی ها ایجاد اما در طولانی مدت، مشکلات را بیشتر می کند.
هادی محمدی کارشناس مسائل سیاسی و روابط بین الملل هم با حضور در این برنامه گفت: ماهیت سیاست در آمریکا به شخصیت ترامپ مربوط نیست بلکه قوه عاقله در آمریکا به ارزیابی جایگاه این کشور در عرصه جهانی پرداخته و و مولفه های مختلفی را مد نظر قرار داده است و احساس می کند آمریکا بدون تکیه بر شرایط برتر اقتصادی در سطح جهان نمی تواند پایداری خود را به عنوان قدرت برتر حفظ کند.
وی افزود: کنش بین المللی آمریکا،همکاری جویانه نیست بلکه رفتار یکجانبه و مطلق گرایی است.
محمدی ادامه داد: ترامپ نماد یک تفکر و قوه عاقله ای است که بتواند شیب فروپاشی اقتصادی آمریکا در عرصه جهانی را جبران کند بنابراین کارکرد ترامپ بیشتر در تجاری سازی سیاست خارجی است و همه چیز با منطق تجارت و کسب و کار درآمد خلاصه می شود.
این کارشناس مسائل سیاسی و روابط بین الملل افزود: بنابراین کشورهای دیگر در شرایط غیر عادی و نبود توازن با آمریکا قرار می گیرند و محاسبات آن ها مانند گذشته نیست که در تعامل دو جانبه در کنار آمریکا، اجماع بسازند.
محمدی گفت: متحدان و شرکای آمریکا از جمله امارات، عربستان، ترکیه و رژیم صهیونیستی در سطح منطقه در ضعیف ترین وضعیت هستند.
وی افزود: مشکل فعلی آمریکا فقط در عرصه اقتصاد نیست بلکه برای سلطه و هژمونی جهانی نیازمند برتری مطلق اقتصادی است تا بتواند روی مولفه های فناوری،صنعت و اجتماعی اثر بگذارد.
او گفت: سرعت شیب سقوط جایگاه اقتصادی آمریکا در جهان موجب شده است این کشور ژست های اوبامای حقوقدان را کنار بگذارد و سریع تر خود را به برتری اقتصادی برساند و ترامپ نیز به همین منظور روی کار آمده است.