امروز به وقت تقویم ، هشتم مردادماه سالروز ولادت شیخ اشراق وروزملی زنجان است .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان ؛ گرامیداشت روز ولادت شیخ شهاب الدین یحیی بن حبش بن امیرک سهرودی چندسالیست روز زنجان نامگذاری شده است روزی که علاوه بر گرامیداشت یاد شیخ اشراق درمحل تولدش ، سهرورد زنجان جشنی هم در زنجان برای معرفی این استان برگزار می شود .
فیلسوفی که پس از قرنها هنوز آوازه تاریخ است این روز ها طرفداران زیادی در جای جای دنیا دارد .
حدود 900 سال پیش روستای سهرود شهرستان خدابنده زنجان که اکنون به شهر تبدیل شده است شاهد ولادت فرزندی بود که توانست فیلسوف نامدار ایرانی لقب گیرد .
هشتم مرداد ماه به تائید مرکز تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران روز بزرگداشت سهروردی است کسی که ملقب به شیخ اشراق ، شیخ شهید و شیخ مقتول است.
شهاب الدین سهروردی که از همان دوران کودکی آموزشهای خود را در دورهای قرائت و حفظ قران در روستای محل ولادتش سهرورد ( قره قوش ) آغازکرد در سالهای نوجوانی و جوانی تحصیلات ابتدایی و مقدماتی خود را که شامل حکمت ، منطق و اصول فقه بود را در مراغه و نزد استاد فخر رازی گذراند.
پس از آن سهرودی اصفهان را که مهمترین مرکز علمی و فکری منطقه بود برای ادامه تحصیل انتخاب کرد.
شیخ شهاب الدین که چرایی وتفکر دراموراصلی ترین دغدغه اش شده بود در ادامه برای کسب علم راهی شامات شد و با قبول پیشنهاد ملک ظاهر پسر صلاح الدین ایوبی در شامات ماندگار شد .
توجه سهرودی به مسائل پیرامون و بررسی ابعاد مختلف موضوعات موجب شد در همان زمان و در شهر حلب حکمه الشراق را به پایان رساند .
تلاشهای شبانه روزی شیخ اشراق و مباحث فلسفی و بر زبان آوردن اعتقادات باطنی بدون هیچ تغییری دشمنان سهروردی را هر روز زیادترمی کرد.
متهم کردن سهرودی به الحاد منجر شد بالاخره شیخ جوان اسیر توطئه ها شده و توسط صلاح الدین ایوبی و پسرش ملک ظاهر که در بین مسلمانان بسیار قابل اعتماد بودند زندانی شود حبسی که درنهایت ازادی د ربرنداشت و منجر به مرگ سهروردی در سن 38 سالگی شد.
بسیاری از فیلسوفان شیخ اشراق را رهبر افلاطیون دنیای اسلام می دانند .
مقدمهٔ اشراق سهروردی حکمت مشائی است حکمتی که سهروردی با گردآوری آثار مشائین بویژه ابن سینا توانست اینگونه از آرا مشاء را در حکمت اشراق استفاده کند وفلسفه نویی به نام اشراق را عرضه کند
استاد فلسفه دانشگاه زنجان می گوید : سهروردی نور را معنی کرده و در حقیقت وجود شناسی خود را نورالانوار نامیده است .
بنایی می گوید : یکی از وجوه اساسی متمایز کننده حکمت اشراق سهروردی از حکمت مشاء رابطه ماهوی آن با نور و مسایل و حقایق عرفانی است.
وی می افزاید : شیخ اشراق معتقد بود شدت و ضعف موجودات را در شدت و ضعف نورانیت آنهاست نور حقیقتی واحد است.
ازسهروردی هم اکنون حدود 50 کتاب ورساله برجای مانده که شرح رساله آوازپرجبرئیل ، التلویحات، حکت الاشراق ، بستان القلوب ، لوامع الانوار، رساله عشق ،رساله عقل ، رساله صفیرسیمرغ ازجمله انها است
مقبره این فیلسوف نام آورو بزرگ جهان درشهرحلب سوریه وزادگاه وی نیزدرشهرسهرورد است
معصومه امینی ، دبیرخبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان