رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان تهران: بر اساس طرح بازگشت به سنگر اگر سربازان فراری به خدمت بازگردند، مجازات حبس آنها حذف میشود
حجت الاسلام والمسلمین عباسعلی فراتی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما یکی از وظایف قوه قضاییه را پیشگیری از وقوع جرم خواند و افزود: سازمان قضایی نیروهای مسلح نیز به عنوان یکی از سازمانهای تابعه قوه قضاییه این ماموریت را بر دوش دارد.
وی گفت: این سازمان در ۲۰ سال گذشته برای پیشگیری از وقوع جرم اقدامات زیادی کرده و همفکری مجموعه مسئولان نیروهای مسلح هم در این باره جواب خوبی داده است.
فراتی افزود: یکی از این موارد که در دو دهه اخیر دو بار به آن پرداخته شده، مسئله فرار سربازان از خدمت است که در جلسات و همایشهای متفاوتی علل و عوامل این جرم و راههای پیشگیری از آن را بررسی کرده ایم.
رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان تهران، خوشایند سازی محیط خدمتی را از طرحهای در دستور کار ستاد کل نیروهای مسلح خواند و گفت: مقام معظم رهبری نیز بر خوشایندسازی پادگانهای آموزشی تاکید ویژه دارند و نوعی مسابقه میان پادگانها راه افتاده است تا نمره خوبی در این بخش کسب کنند.
فراتی افزود: در این ماهها پادگان آموزشی صفر پنج کرمان مقام نخست و پادگان آموزشی وزارت دفاع در آبیک قزوین مقام برتر را در خوشایندسازی پادگانها کسب کرده اند که این خوشایندسازی شامل رفتار فرماندهان، تغذیه، بهداشت و محیط خدمت است.
وی گفت: یکی دیگر از این طرحها که برای خوشایندسازی محیط خدمت اجرا شده طرح بازگشت به سنگر است که نخستین بار در دانشگاه افسری امام علی (ع) ارتش اجرا شد و در گام بعدی دژبان کل ارتش برای ۱۶۵ نفر از کسانی که از خدمت سربازی فرار کرده اند، فراخوان داد.
فراتی افزود: از این ۱۶۵ نفر که برای ادامه خدمت بازگشتند دو هفته پیش خدمت ۱۴۵ نفر به پایان رسید و کارت پایان خدمت خود را نیز دریافت کردند و دژبان کل، اخیرا نیز دعوت نامهای برای ۳۰۰ نفر دیگر ارسال کرده است.
رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان تهران گفت: از نظر ما کسی فراری از سربازی محسوب میشود که برای بار دوم اقدام به فرار کند و اگر کسی برای بار اول تا ۶۰ روز غیبت کند، فراری محسوب نمیشود و فرماندهان خودشان میتوانند بدون اینکه برای آنها پرونده قضایی تشکیل دهند تنبیه انضباطی کنند، اما اگر کسی برای بار دوم، غیبت کند و بیش از ۱۵ روز طول بکشد، سرباز فراری محسوب میشود و جنبه کیفری پیدا میکند و مجازات اصلی این افراد، حبس است.
وی افزود: بر اساس طرح بازگشت به سنگر قول داده ایم که اگر این سربازان برای خدمت به پادگانها بازگردند، مجازات حبس را حذف کنیم و هم مجازات جزای نقدی را تا حد امکان کاهش دهیم.
فراتی گفت: به همین منظور هماهنگ شد تا پرونده این افراد نیز در یک شعبه خاص رسیدگی و ارفاقهای لازم ارائه شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا به خانوادههای سربازان فراری بلافاصله بعد از فرار سربازانشان اطلاع میدهید؟ افزود: برخی یگانها مانند دژبان کل ارتش این کار را میکنند و اگر بموقع پرونده قضایی این افراد به ما ارسال شود، ما هم در قالب پیگیری پرونده حتما به خانواده اطلاع رسانی میکنیم.
رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا طرحهایی از قبیل خوشایندسازی پادگانها و همچنین طرح بازگشت به سنگر توانسته است فرار از سربازی را کاهش دهد؟ افزود: در برخی سالها ۲۲ تا ۲۷ درصد شاهد کاهش فرار از سربازی بوده ایم.