تاکنون هزار و 200 گونه گیاهی در استان مرکزی شناسایی شده که 20 درصد آن جنبه دارویی و صنعتی دارند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ رئیس اداره امور مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی گفت: هزار و 200 گونه گیاهی در استان شناسایی شده و پیشبینی میشود بالغ بر 10 میلیارد و 456 میلیون ریال محصولات فرعی مرتعی در استان برداشت شود.
فتحی با بیان اینکه گیاهان دارویی و صنعتی یکی از منابع ارزشمند و بکر در گستره عرصههای منابع طبیعی کشور و استان مرکزی به شمار می روند، افزود: با شناخت علمی، کشت، توسعه و بهرهبرداری صحیح، این گیاهان میتوانند نقش مهمی در سلامت جامعه، اشتغالزایی، صادرات غیرنفتی و ارتقاء سطح معیشت بهرهبرداران از عرصه های طبیعی داشته باشند .
او گفت: خوشبختانه در سالهای اخیر تلاشهای فراوانی برای شناخت همهجانبه گیاهان دارویی و صنعتی از نظر نوع گیاهان و پراکنش آنها در ایران، شرایط اکولوژیک، استفادههای دارویی و صنعتی، استخراج، تجزیه، کشت و اهلی کردن، اصلاح گونههای مهم، بررسی روشهای نوین به جهت افزایش تولید و مطالعه اثرات دارویی و صنعتی آنها صورت گرفته و نتایج جالب توجهی نیز حاصل شده است.
رئیس اداره امور مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی افزود: در حال حاضر در استان مرکزی نیز نسبت به شناسایی بیش از هزار و 200 گونه گیاهی اقدام شده که 20 درصد از این گونههای گیاهی جنبه دارویی و صنعتی دارند.
فتحی در ادامه گفت: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی براساس سیاستها و اهداف عالی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور و قوانین مربوطه از بین عرصههای ملی واجد گیاهان داروئی و صنعتی از قبیل گل گاو زبان، شیرین بیان، آویشن، گل راعی، زول، بابون ، جاشیر، آنغوزه، رازیانه، مریم گلی، بومادران، رزماری، اسطوخودوس، سنبلالطیب و مرزنگوش در سطح 10 سامان عرفی به مساحت 324 هکتار که واجد گونه گیاهی است اقدام به برداشت کتیرا کرده و همچنین در سطح چهار سامان عرفی به مساحت 3998 هکتار که واجد گونه گیاهی باریجه است در قالب قراردادهای بهرهبرداری برداشت باریجه را دنبال میکند.
او افزود: پیشبینی میشود امسال 660 کیلوگرم کتیرا و 4766 کیلوگرم باریجه از عرصه مراتع استان مرکزی برداشت شود که ارزش ریالی این میزان محصولات فرعی مرتعی، بالغ بر 10 میلیارد و 456 میلیون ریال خواهد بود.
رئیس اداره امور مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی با اشاره به اهمیت و ارزش اقتصادی محصولات فرعی تولید شده از گیاهان دارویی و صنعتی، گفت: در صورت بهرهبرداری صحیح و اصولی از این منابع و مشارکت بهرهبرداران بومی، بدون شک، تولید و استمرار برداشت این فرآوردهها تضمین خواهد شد و در نهایت منجر به حفاظت مستمر عرصههای منابعطبیعی بعنوان منبع تولید خواهد شد که انجام این اصل بدون شناخت ویژگیهای کمی و کیفی این منابع و چگونگی به فعل درآوردن آن امکانپذیر نخواهد بود.
او افزود: همچنین در این راستا اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی تاکنون نسبت به تهیه و اجرای 39 فقره طرح بهرهبرداری کتیرا و باریجه در سطحی معادل 107 هزار و 955 هکتار از مراتع استان مرکزی که واجد گیاهان مولد محصولات فرعی مرتعی(باریجه، کتیرا) هستند اقدام کرده است.
او بر ضرورت کشت و پرورش گیاهان دارویی و صنعتی به صورت مکانیزه و پرورش یافته تاکید کرد و گفت: با کشت این گیاهان ضمن رونق تولید و کسب و کار، زمینه اشتغال را نیز فراهم کرده و در بحث صادرات این نوع محصولات نیز میتواند ارزآوری مناسبی برای کشور و عدم وابستگی به دیگر کشورها در بر داشته باشد.