اصلاح باغهای گردو بذری با کاشت نهال پیوندی هم جیب کشاورزان را پر پول می کند هم در برابر آفت مهم سرما مقاوم است.
ناتوانی در برابر سرما و آفات و دیر باردهی از چالش های مهم باغداران در تولید محصول گردو در گلستان است، چالشهایی که امید می رود در صورت تشویق کشاوزران به کاشت نهال های پیوندی محو شوند و روندی مناسب در تولید گردو در گلستان ایجاد شود.
تولید گردو در گلستان :
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای گلستان هم اکنون حدود 2 هزار و 400 هکتار باغ گردو در گلستان وجود دارد که 1 هزار و 410 هکتار آن به مرحله باردهی رسیده است.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان می گوید : نهال بیش از 95 درصد این باغها، بذری دیر بازده است که معمولا بعد از ده سال کم و بیش شروع به باردهی می کند و به علت زود گلدهی چندان در برابر آفات به ویژه در برابر سرمای زیاد اصلا مقاوم نیستند.
لطفی زاده می گوید : امسال به علت طولانی بودن سرمای زمستانه که تا اواسط بهار هم ادامه داشت؛ از جمله سالهای فراموش نشدنی در بخش خسارت به درختان گردوی گلستان بود و 570 هکتار باغ گردوی بذری زود گلده خسارت دیدند.
او ادامه داد : اگر در نظر بگیریم از هر هکتار باغ گردوی بذری حداقل یک تن محصول برداشت شود، این سرما جیب صاحب هر هکتار زمین را از حدود 40 میلیون تومان پول بی نصیب کرده است.
توسعه کشت گردو با معرفی ارقام جدید:
معرفی رقم های متناسب با آب و هوای گلستان می تواند به حفظ و توسعه باغداری به ویژه باغهای گردوی استان کمک کند و در شرایطی که اقتصاد ما چهره مقاومتی به خود گرفته ؛ گردو به دلیل کم هزینه بودن تولید و سودآوری بالا می تواند در رونق اقتصاد باغداری موثر باشد.
در این راستا کارشناسان باغبانی توصیه می کنند کشاورزان ارقام پیوندی را جایگزین ارقام بذری کنند زیرا هم در برابر آفات و سرما مقاوم تر هستند و مهمتر از همه یک سال پس از کشت در باغ باردهی آنها آغاز می شود.
مدیرباغبانی جهاد کشاورزی گلستان در این باره می گوید: رقم پیوندی دیر گل چندلر یکی از ارقامی است که پس از تحقیقات بسیار سازگار با اقلیم استان تشخیص داده شد و با توجه به خسارت سرمای فروردین معرفی آن را جدی تر و مستمرتر به کشاورزان آغاز کردیم.
مهدی لطفی زاده افزود : رقم پیوندی چندلر دیرتر از رقم بذری گل می دهد که همین سبب در امان ماندن از سرما و افزایش عملکرد محصول می شود.
برداشت گردو اواخر شهریور آغاز می شود و گلدهی رقمهای بذری معمولا اوایل فروردین است، اما رقم پیوندی علاوه بر اینکه در سرمای شدید هم مقاوم است گلدهی آن معمولا در اردیبهشت اتفاق می افتد .
لطفی زاده مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان درباره عملکرد ارقام گردو می گوید : در رقم های بذری درخت پس از 10 و گاهی هم پس از 15 سال شروع به باردهی می کند اما در رقم پیوندی از یک سالگی و حداکثر دو سالگی باردهی درختان کم و بیش آغاز می شود.
وی میزان باردهی درختان گردوی پیوندی چند لر را هشت برابر درختان بذری اعلام می کند و می افزاید : در رقم پیوندی چند لر تا هشت تن در هکتار گردو برداشت می شود در حالیکه در رقمهای بذری آن هم پس از ده تا 15 سال انتظار حداکثر دو تن گردو تولید خواهد شد.
در این راستا جهاد کشاورزی حرکت خود را برای ترغیب کشاورزان به کشت چند لر پس از سرمای سخت فروردین امسال مدون تر آغاز کرده و با برگزاری کارگاههای آموزشی سعی در آشنا کردن کشاورزان و باغداران با این نهال پیوندی دارد.
به گفته معاون مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان هم اکنون فقط در 12 هکتار از باغهای گلستان رقم چند لر کاشته شده است .
باقری گفت : تلاش می کنیم تا پایان برنامه ششم توسعه این سطح را به 5 هزار و 660 هکتار افزایش دهیم.
حمایت جهاد کشاورزی از کاشت گردو پیوندی:
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان نیز با بیان اینکه باغ های گردو با حدود 2 هزار و 400 هکتار وسعت، بیش از 5 درصد اراضی باغی استان را تشکیل داده است ، می گوید : با کاهش سن بهرهوری و افزایش تولید محصول مرغوب در هکتار، هم سود مورد نظر عاید باغداران میشود و هم کشور یک گام دیگر به سمت اقتصاد مقاومتی پیش میرود.
محمدرضا عباسی با استناد به مطالعات می گوید: درختان پیوندی در مقابل سرمای بهاره و خسارت آفات و بیماریها مقاومت بیشتری دارند و ما امیدواریم با بهره گیری از این درختان، تولید کنونی سالانه حدود 3 هزار تن را افزایش دهیم.
او گفت : این نوع گردو که در سال اول به بار می نشیند با پاهای کوتاهش اما در برابر آفات بسیار مقاوم است .
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان افزود : برای حمایت از ایجاد باغ گردو با نهال پیوندی حدود 70 درصد هزینه خرید را جهاد کشاورزی پرداخت می کند.
عباسی ادامه داد: قیمت نهال بذری حدود 10 هزار تومان است اما نهال پیوندی چند لر بین 60 تا 80 هزار تومان قیمت دارد که با توجه به قیمت بالای آن در برابر نهال بذری ، برای حمایت از کشت باغداران فقط 30 درصد هزینه خرید نهال را می پردازند.
ایران دومین تولیدکننده گردو در دنیاست اما به علت تلف شدن گلهای گردو بر اثر سرما، رتبه 25 صادرات را در دنیا داریم در حالیکه با توجه به خاصیت گردو و سود آور بودن آن با اصلاح باغهای گردو در مناطق مستعد می توان جهش خوبی در صادرات داشت.
گردو به دلیل داشتن امگا 3 محصولی پر خاصیت است و علاوه بر مصرف غذایی آن ، در ترکیبات دارویی و بهداشتی از آن استفاده می شود.
ممنون