نمایندگان خانه ملت شرایط تسهیل تسویه بدهی بدهکاران شبکه بانکی را به منظور حمایت از رونق تولید مشخص کردند
ماده واحده - به منظور حمایت از رونق تولید و تسهیل تسویه بدهی غیرجاری دریافت کنندگان تسهیلات ریالی از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی، چنانچه تسهیلات گیرندگانی که تمام یا بخشی از بدهی سررسیدشده خود را تا پایان سال ۱۳۹۷ پرداخت نکرده اند، مانده بدهی خود را که مطابق ضوابط این ماده واحده محاسبه شده، حداکثر تا پایان بهمن ماه سال ۱۳۹۸ نقدأ تسویه نمایند، کلیه بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظفند حسب تقاضای تسهیلات گیرنده، در محاسبه مانده بدهی وی به ترتیب زیر عمل نمایند:
۱- ملاک محاسبه بدهی متقاضیان مشمول این قانون، «قرارداد اولیه» است. در صورتی که قرارداد اولیه یک یا چند نوبت از طرقی مانند انعقاد توافقنامه، قرارداد جدید و یا اعطای تسهیلات جایگزین امهال شده باشد، آخرین قرارداد و یا توافقنامه قبل از تاریخ ۱۳۹۳/۱/۱، «قرارداد ملاک محاسبه» تلقی و محاسبه مانده بدهی مشتری براساس آن انجام میشود.
تبصره - در خصوص دیون مربوط به تسهیلات اعطایی بعد از تاریخ ۱۳۹۳ / ۱ / ۱، ملاک محاسبه براساس این قانون، اولین قرارداد بعد از تاریخ یادشده میباشد.
۲- در صورتی که تسهیلات گیرنده بدهی خود را تا پایان بهمن ماه سال ۱۳۹۸ تسویه کند، مانده بدهی وی به ترتیب زیر محاسبه میشود:
۲-۱- کل مبلغ بدهی (اصل و سود قبل و بعد از سررسید) که تسهیلات گیرنده به موجب «قرارداد ملاک محاسبه» تا تاریخ تسویه باید پرداخت نماید، محاسبه میشود. بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی موظف است در محاسبه این مبلغ از فرمول ابلاغی بانک مرکزی و نرخ سود مندرج در «قرارداد ملاک محاسبه» بدون لحاظ جریمه استفاده نماید و پرداختهای مشتری و زمان آنها را لحاظ کند؛
۲ - ۲- وجوه پرداختی مشتری بعد از تاریخ «قرارداد ملاک محاسبه»، حسب مورد براساس ضوابط ابلاغی بانک مرکزی، از بدهی جزء (۲-۱) این بند کسر میشود. باقی مانده، بدهی تسهیلات گیرنده است که برای استفاده از مزایای این قانون باید تا پایان بهمن ماه سال ۱۳۹۸ به بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی پرداخت نماید. در هر حال، هیچ گونه وجهی توسط بانک یا مؤسسه اعتباری به تسهیلات گیرنده مسترد نمیشود.
۳- سقف مجاز برای برخورداری از مزایای این ماده واحده برای هر شخص حقوقی و حقیقی در کل شبکه بانکی، به ترتیب، بیست میلیارد (۲۰، ۰۰۰، ۰۰۰، ۰۰۰) ریال و پنج میلیارد (۵ ٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰) ریال (اصل مندرج در «قرارداد ملاک محاسبه») تعیین میشود. قراردادهایی که اصل آنها بیشتر از مبالغ یادشده باشد، مشمول این قانون نخواهد بود.
۴- تسهیلاتی که بنا به نظر بانک مرکزی و در راستای ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی از مؤسسات غیرمجاز در حال تصفیه به بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی منتقل شده، مشمول احکام این قانون بوده، و در چهارچوب ضوابط اجرائی که توسط بانک مرکزی تدوین خواهد شد، تعیین تکلیف میشود.
۵- تسهیلات گیرندگان مشمول استفاده از ضوابط این قانون حداکثر تا پایان آبان ماه سال ۱۳۹۸ مهلت ارائه درخواست استفاده از مزایای این قانون را دارند و بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی مکلف است حداکثر ظرف مدت دو ماه از زمان ارائه درخواست کتبی مشتری، مانده بدهی وی را به شیوه مذکور در اجزای (۲-۱) و (۲-۲) بند (۲) ماده واحده محاسبه نموده و به وی اعلام نماید. تسهیلات گیرنده موظف است حداکثر تا پایان بهمن ماه سال ۱۳۹۸، مانده بدهی را نقدأ تسویه کند.
۶- قراردادهای فروش و واگذاری داراییهای بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی و تسهیلات اعطایی ارزی اعم از منابع داخلی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی و سایر منابع از شمول این قانون مستثنی هستند.
۷- بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مجازند در صورتی که در نتیجه اجرای این بند متحمل زیان شوند، پس از تأیید بانک مرکزی، زیان مزبور را از سال ۱۳۹۹ به بعد به تدریج حداکثر ظرف مدت پنج سال در صورتهای مالی خود مستهلک نمایند. زیان مزبور به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته میشود.
۸- عدم اجرای حکم این قانون توسط بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی، استنکاف از قانون تلقی شده و با متخلفین مطابق ماده (۴۴) قانون پولی و بانکی کشور مصوب ۱۳۵۱/۴/۱۸ با اصلاحات و الحاقات بعدی برخورد خواهد شد.
۱۸:۵۲ توضیحات مصری درباره اخطار نمایندگان درباره سوال نماینده تهران از وزیر دفاع
نایب رئیس مجلس درباره اخطار نمایندگان در خصوص سوال نماینده تهران از وزیر دفاع گفت: موضوع اخطار نمایندگان در نشست آتی هیأت رئیسه بررسی میشود و به استحضار نمایندگان مجلس میرسد.
عبدالرضا مصری در نشست علنی نوبت عصر امروز مجلس شورای اسلامی پس از اخطار نمایندگان در خصوص سئوال علیرضا رحیمی درباره نحوه دسترسی به فیلم اعترافات و مستند مربوط به دوتابعیتیها و علت پخش آن در جلسه علنی مجلس، تصریح کرد: این سوال توسط نماینده سوال کننده از وزیر دفاع مطرح نشد بلکه مسئول ارجاع سئوالات به وزرا در هیأت رئیس مجلس احمد امیرآبادی فراهانی است.
نایب رئیس مجلس ادامه داد: در نشست آتی هیأت رئیسه موضوع اخطار نمایندگان را بررسی و به استحضار نمایندگان مجلس خواهیم رساند.
احمد امیرآبادی فراهانی نیز در این باره توضیح داد: وقتی این سئوال را ارجاع دادیم معاونت نظارت نپذیرفت، سئوال در هیأت رئیسه مجلس بحث شد و هیأت رئیسه سئوال را با رأی اکثریت پذیرفت و در کمیسیون مطرح شد.
۱۸:۴۸ نماینده کرمانشاه از پاسخ وزیر دفاع قانع شد
نماینده کرمانشاه در مجلس از پاسخهای وزیر دفاع درباره خدمات حمایتی به ایثارگران قانع شد.
در نشست علنی عصر امروز مجلس شورای اسلامی، در جریان رسیدگی به سوال سید قاسم جاسمی از امیر حاتمی وزیر دفاع، وی پس از استماع توضیحات وزیر، از پاسخهای وی قانع شد.
در این نشست، جلیل مختار سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس در تشریح گزارش این کمیسیون درباره سوال ملی نماینده مردم کرمانشاه از وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، گفت: سوال این نماینده مربوط به ارائه نشدن خدمات حمایتی به ایثارگران از جمله خدمات بیمههای درمانی، بیمههای اجتماعی و بازنشستگی و همچنین خدمات تسهیلات بانکی مالی و مستمری بود.
وی ادامه داد: در اجرای ماده ۲۰۷ آئین نامه داخلی مجلس سوال فوق در جلسه رسمی کمیسیون با حضور نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده سوال کننده و وزیر مربوطه مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سوال کننده از پاسخهای ارائه شده وزیر کمیسیون، قلمرو سوال ملی تشخیص داده و گزارش سوال جهت اعلام حضور در اولین جلسه علنی ارسال شد.
۱۸:۲۰ سوال نماینده کرمانشاه از وزیر دفاع درباره معیشت رزمندگان
سوال نماینده مردم کرمانشاه در مجلس از وزیر دفاع درباره وضع معیشتی رزمندگان و ایثارگران مطرح شد.
سیدقاسم جاسمی در نشست علنی نوبت عصر امروز، در جریان طرح سوال خود از وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، گفت: زمانی که برای اخذ رأی اعتماد در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حضور پیدا کردید از شما به جهت وضعیت دفاعی، موشکی و هجومی تشکر کردیم، اما نکتهای که برای همه ما اهمیت دارد معیشت نیروهای مسلح است.
عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شرایط معیشت رزمندگان، ایثارگران و نیروهای مسلح در وضعیت اقتصادی کنونی نگران کننده و شکننده است، افزود: براساس قانون برنامه ششم توسعه دولت موظف است اعتبار لازم را به منظور تامین معیشت حداقل گروههای اعلام شده با هر میزان از کارافتادگی، آزادگان با حداقل ۳ ماه اسارت، رزمندگان با حداقل ۶ ماه حضور در جبهه و افراد تحت تکفل قانونی جانبازان، آزادگان و رزمندگان متوفی که فاقد شغل و درآمد هستند پیش بینی و حداقل حقوق کارکنان دولت را به آنها پرداخت کند.
وی گفت: دولت باید براساس برنامه ششم توسعه به رزمندگان یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان به عنوان کف حقوق پرداخت میکرد، اما تا تیرماه تنها ۶۰۰ هزار تومان به این افراد پرداخت میشد.
جاسمی افزود: مقرر بود به بسیجیان طرح محسنین ماهانه ۷۵۰ هزار تومان پرداخت شود که ۱۵۰ هزار تومان به حقوق آنها اضافه شد و تنها ۴۵ درصد از اعتبار این مورد محقق شده است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی گفت: در سن ۱۴ سالگی به عنوان بسیجی در جبهههای قصرشیرین و سرپل ذهاب حضور داشتم، اما اکنون وضعیت مسکن و معیشت بسیجیان به چه صورت است چه میزان از واحدهای مسکن مهر در اختیار آنها قرار داده شده و چه میزان وام به آنها پرداخت کرده ایم.
جاسمی با تاکید بر اینکه در لایحه بودجه سال ۹۹ ایرادات موجود در خصوص معیشت نیروهای مسلح، ایثارگران و رزمندگان باید برطرف شود، افزود: چرا بعد از گذشت ۳۱ سال به این افراد حقوق پرداخت نمیشود این افراد به عنوان رزمنده در جنگ ۸ ساله جنگیده اند حداقل نام آنها را تغییر دهید این افراد قهرمانان ملی ما هستند که به دست فراموشی سپرده شدند.
وی با بیان اینکه چرا کمک معیشت افرادی که همسر آنها شاغل هستند، قطع میشود، گفت: رزمندگانی که فاقد مدارک بالینی هستند در صورت احراز جانبازی در کمیسیون مربوطه باید از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران ۵ درصد جانبازی دریافت کنند، اما برخی از این افراد دو سال است که در نوبت قرار دارند.
جاسمی با بیان اینکه در قانون برنامه ششم توسعه تخفیف شهریه ۳۰ درصدی در نظر گرفته شده، اما یک نفر نیز این شهریه را دریافت نکرده است، افزود: باید تمام رزمندگان و جانبازان زیر نظر ساتا باشند، وزارتخانه بنیاد شهید و امور ایثارگران تشکیل شود تا حق و حقوق این افراد را پرداخت کند.
عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان با تاکید بر اینکه کرمانشاه منطقه جنگی محسوب میشود، اما در این زمینه سلیقهای تصمیم گیری میکنند، گفت: در قانون آمده است که نیروهای مسلح باید ۲۰ درصد از سایر وزارتخانهها بیشتر حقوق دریافت کنند، اما در حال حاضر ۲۰ درصد از سایرین کمتر دریافت میکنند، زیرا نجومی بگیران این اجازه را نمیدهند.
۱۸:۰۴ وزیر دفاع: مسئولیت مستقیم در حوزه اطلاعات نیروهای مسلح نداریم
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در پاسخ به سوال یکی از نمایندگان درباره نحوه دسترسی به فیلم اعترافات و مستند مربوط به دوتابعیتی ها، گفت: این وزارتخانه مسئولیت مستقیمی در امور امنیتی و اطلاعات نیروهای مسلح برعهده ندارد.
امیر حاتمی در نشست علنی نوبت عصر امروز مجلس شورای اسلامی، در جریان طرح سوال علیرضا رحیمی و ۲۶ نفر از نمایندگان دیگر در خصوص نحوه دسترسی به فیلم اعترافات و مستند مربوط به دوتابعیتیها و علت پخش آن در جلسه علنی مجلس، افزود: به استناد جزء یک ماده ۲۰۷ آئین نامه داخلی مجلس نمایندگان میتوانند برحسب وظایف تعریف شده از وزرای مسئول سوال کنند.
وی با بیان اینکه وظایف وزارت دفاع در چارچوب تدابیر فرماندهی معظم کل قوا مشخص است، گفت: این وزارتخانه در چارچوب اطلاعات و امور امنیتی نیروهای مسلح به صورت مستقیم مسئولیتی بر عهده ندارد و عمدتا نقش معاونت پشتیبانی فرماندهی معظم کل قوا را برعهده دارد.
امیر حاتمی با یادآوری اینکه موضوع سوال مطرح شده با ابهام قانونی مواجه است، افزود: این سوال به دستگاههای مختلفی مرتبط میشود که هرکدام در جای خود میتواند مورد رسیدگی قرار بگیرد، اما با توجه به تاکیدی که هیات رئیسه مجلس داشت به این موضوع ورود کردم و نکاتی در این خصوص احصاء شده است.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با بیان اینکه موضوع این سوال مربوط به پخش فیلمی از سوی یکی از نمایندگان مجلس در صحن علنی است، گفت: برای حفظ شأن نمایندگان طبق قانون، هیات نظارت بر رفتار نمایندگان باید با استناد به ماده ۲ قانون مذکور به شکایتها علیه نمایندگان رسیدگی کند بنابراین موضوع در حیطه هیات نظارت بوده و در صلاحیت وزارت دفاع یا هیچ مقام اجرایی دیگری نیست.
وی افزود: سازمان اطلاعات سپاه به صورت مکتوب و مستند پاسخی به بنده دادند که این پاسخ را به ریاست محترم جلسه تحویل میدهم. براین اساس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرده است فیلمی که در صحن علنی مجلس نمایش داده شده به لحاظ موضوع با فیلمی که در کمیسیون محرمانه تلقی شده مشابهت داشته، ولی فیلم پخش شده در صحن علنی فاقد سندیت و اعتبار رسمی بوده و به لحاظ اصالت نیز متفاوت است ضمن اینکه انتشار و انتساب این فیلم در صحن علنی به سپاه غیرمسئولانه عنوان شده است.
وزیر دفاع گفت: فیلمی که در کمیسیون امنیت ملی پخش شد در خصوص یکی از پروندههای امنیتی بوده که پرونده آن در قوه قضائیه در حال رسیدگی است و امروز نیز حکم این پرونده در حال اجرا است لذا وزارت دفاع قضاوتی در خصوص محتوای آن پرونده نمیتواند داشته باشد چرا که ما اطلاعی از محتوای آن نداریم.
امیر حاتمی تاکید کرد: در شرایط حساس کنونی که امروز در آن گرفتار و شاهد تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه کشورمان هستیم، تلاش ما به عنوان نیروهای مسلح بر حفظ و اقتدار جمهوری اسلامی است و همه نمایندگان نیز از این تلاش نیروهای مسلح در مقاطع مختلف حمایت کردند.
وی حمایت قاطع اخیر نمایندگان از سپاه را نیز نشانه این مهم برشمرد و گفت: انتظار دارم ضمن استمرار این حمایت از ما اجرای قاطع وظایف تعریف شده برای نیروهای مسلح را مطالبه کنید و ما نیز با تمام قوا این مسئولیت را به سرانجام خواهیم رساند.
وزیر دفاع افزود: امیدوارم نمایندگان مواردی از این دست را که دارای بار امنیتی و قضائی برای کشور است از ساز وکار قابل اجرای دیگری پیگیری کنند تا بتوانیم تعامل نیروهای مسلح با مجلس را بیش از پیش گسترش دهیم.
۱۷:۳۳ وزیر نیرو: طرح سامانه گرمسیری از نقاط برجسته کارنامه ایران
وزیر نیرو با اشاره به اهمیت اجرای طرح سامانه گرمسیری و مهار آبهای مرزی گفت: این طرح از نقاط برجسته در کارنامه کشورمان محسوب میشود.
رضا اردکانیان در نشست علنی نوبت عصر امروز، در پاسخ به سوال شادمهر کاظم زاده نماینده دهلران، گفت: طرح سامانه گرمسیری و مهار آبهای مرزی یکی از نقاط روشن در کارنامه جمهوری اسلامی است و به عنوان یکی از طرحهای توسعه آب و خاک در مناطق مرزی کشور محسوب میشود و خوشبختانه در ۱۲ استان مرزی عملیاتی شده است.
وزیر نیرو با بیان اینکه تثبیت جمعیت در مناطق مرزی مستلزم توجه به معیشت مردم مرزنشین است، افزود: یکی از مؤلفههای تحقق این مسئله، تامین آب موردنیاز برای اراضی و آب شرب شهرها است از این رو براساس درخواست رئیس جمهور از رهبر معظم انقلاب و عنایت ایشان، به منظور اجرای طرحهای توسعه آب و خاک مرزی مبلغی حدود ۸ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی در قالب ارائه تسهیلات اختصاص داده شد که از این میزان ۲۰۴ هزار میلیارد ریال سهم وزارت نیرو و مابقی سهم وزارت جهاد کشاورزی بود که خوشبختانه طرح مربوطه از آذرماه سال ۹۳ اجرایی شد.
وی ادامه داد: وزارت نیرو براساس میزان اعتبارات و با اولویت بندی و به هنگام سازی اطلاعات مربوط به منابع آبی اقدام به برنامه ریزی کرد و هدف این بود که طرحهای مذکور در دوره استفاده از تسهیلات صندوق به اتمام برسد تا از حقآبه ایران به خوبی دفاع شده و در این راستا اقدام به احداث شبکههای آبرسانی و زهکشی کنیم از این رو احداث ۴۷ سد در تمام استانها در دستورکار قرار گرفته حال با توجه به نوسانات ارزی و افزایش قیمت مصالح حدود ۸۳ درصد از تعهدات عملیاتی شد و در این میان از ۲۱۲ هزار هکتار، حدود ۱۵۷ هزار هکتار شبکههای مربوطه اجرایی شده است.
اردکانیان گفت:: همچنین خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته آب شرب ۴۶ شهر و یک هزار و ۳۶ روستا در مناطق مرزی تامین و با ایجاد زیرساختهای لازم زمینه برای ایجاد نیروگاه انرژی برق آبی فراهم شد البته متاسفانه علیرغم فعال بودن طرحها در ۴ ماه اخیر، هیچگونه اعتبارات در این رابطه اختصاص داده نشده است و متاسفانه تعطیلی کارگاهها قریب الوقوع است از این رو دولت، بانک مرکزی و سازمان برنامه بودجه باید با حمایتهای لازم از توقف آن جلوگیری کنند.
اردکانیان تصریح کرد: آنچه موردنظر وزارت نیرو است، بهره برداری از ۱۲ سد، اجرا و عملیاتی کردن ۸ پروژه سدسازی، تکمیل نیروگاه برق آبی، تکمیل شبکههای آبرسانی باقیمانده و تکمیل ۳۷ هزار هکتار شبکه زهکشی در کشور است که این مسئله موجب ایجاد زمینه سرمایه گذاری در حوزه صنایع خواهد شد.
وی ادامه داد: از طرفی دیگر طرح سامانه انتقال گرمسیری به عنوان یکی از بزرگترین پروژههای اجرایی شده، در ۳۶۰ کیلومتر از مناطق مرزی عملیاتی شد، هدف این سامانه احداث ۳۶۰ کیلومتر کانال خط لوله، ایجاد ۱۳ ایستگاه پمپاژ و ساماندهی ۳۴ هزار هکتار اراضی در کرمانشاه و ۱۴ هزار هکتار اراضی در استان ایلام است از این رو آنچه که دنبال میکنیم این است که سازههای مهم در استان ایلام هرچه سریعتر تکمیل و عملیاتی شود.
اردکانیان افزود: برای وزارت نیرو در استان ایلام ساماندهی ۵۰ هزار هکتار اراضی و ایجاد ۳۹ کیلومتر کانال اصلی از اولویت برخوردار است، همچنین اجرای طرح سدسازی، ایجاد شبکه زهکشی میمه و اجرای ۶ هزار هکتار اراضی از اولویتهای ما خواهد بود.
وزیر نیرو ادامه داد: از طرفی دیگر با توجه به پیگیریهای صورت گرفته تسریع در پروژه فاضلاب روستاهای استان ایلام به ویژه مناطق دهلران از اولویتهای ما محسوب میشود و امیدواریم تا پایان سال این پروژه به پایان برسد، البته جمهوری اسلامی در بحث اجرای پروژههای تصفیه خانه فاضلاب از کارنامه شاخصی در سطح منطقه و دنیا برخوردار است به طوری که چند روز پیش با حضور رئیس جمهور دویست و بیست و چهارمین تصفیه خانه فاضلاب مورد بهره برداری قرار گرفت همچنین در بحث پروژه سد میمه تلاش میکنیم که در اسرع وقت اعتبارات آن تامین شود.
۱۷:۱۷ نماینده دهلران از پاسخ وزیر نیرو قانع شد
نماینده دهلران در مجلس از پاسخهای وزیر نیرو به سوال خود درباره علت مهار نشدن آبهای مرزی قانع شد.
شادمهر کاظم زاده در نشست علنی نوبت عصر امروز مجلس شورای اسلامی، در جریان رسیدگی به سوال وی از رضا اردکانیان وزیر نیرو از پاسخهای وزیر قانع شد.
سکینه الماسی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در توضیح جریان رسیدگی این کمیسیون به سوال نماینده مجلس از وزیر نیرو، گفت: در اجرای ماده (۲۰۷) آیین نامه داخلی مجلس، ابتدائا سؤال فوق با حضور وزیر محترم و نماینده سؤال کننده، در جلسه مورخ ۱۳ شهریورماه ۹۷ این کمیسیون مطرح و پس از استماع توضیحات جناب آقای کاظم زاده نماینده دهلران، دره شهر، آبدانان و بدره بعنوان نماینده سؤال کننده و پاسخهای جناب آقای اردکانیان وزیر محترم نیرو و نظر به عدم اقناع نماینده سؤال کننده از پاسخهای ارائه شده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را منطقهای تشخیص داده و مستند به بند (۴) ماده (۲۰۷) آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، راه حل پیشنهادی ذیل بموجب نامه شماره ۶۵۴۷۷ مورخ ۶ آبان ۹۷ جهت بررسی به هیئت رئیسه مجلس تقدیم گردید.
الماسی در تشریح خلاصه سؤال کاظم زاده بیان کرد: علت عدم اراده جدی برای اجرای پروژههای ملی شامل سامانه گرمسیری و مهار آبهای مرزی و همچنین عدم اجرای پروژه تلمبه ذخیرهای سد سیمره و عدم اجرای سد تنظیمی پایین دست نیروگاه سیمره چیست؟
وی در تشریح پیشنهاد کاظم زاده نیز افزود: قطعات یک تا سه سامانه گرمسیری با سرعت خوبی انجام شده است، اما قطعه چهارم آن، به دلیل محدودیت منابع با کندی در حال انجام است که لازم است منابع بیشتری علاوه بر منابع صندوق توسعه ملی به آن اختصاص یابد. اجرای نیروگاه تلمبه ذخیرهای سیمره متوقف شده، اما با توجه به اختلاف شدید برق مصرفی کشور در ساعات پیک و غیر پیک، لزوم اجرای اینگونه طرحها از منابع در اختیار وزارت نیرو بر کسی پوشیده نیست.
الماسی ادامه داد: اجرای سد تنظیمی سیمره نیز کاملا متوقف شده و حتی وزارت نیرو با استناد به نتایج مطالعات انجام شده، قصد لغو اجرای آن را دارد. با توجه به سیلابهای مخرب فصلی در این منطقه لازم است با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی مطالعات دقیق تری در این خصوص انجام شود.
وی افزود: بر اساس بررسیهای انجام شده توسط کمیسیون انرژی، از مبلغ ۸ میلیارد دلار تسهیلات مصوب سال ۱۳۹۳ از محل صندوق توسعه ملی برای طرحهای مهار و تنظیم آبهای مرزی و شبکههای اصلی و فرعی آنها، تا پایان سال ۱۳۹۷ معادل ۷۵ هزار میلیارد ریال (حدود ۳۷ درصد کل تسهیلات پرداختی به طرحهای مهار آبهای مرزی غرب کشور (داریان، نوسود و گرمسیری اختصاص یافته است.
الماسی گفت: از ۱۶ شبکه اصلی آبیاری مربوط به سامانه گرمسیری در استان کرمانشاه ۲ شبکه اجرا نشده و از ۱۶ شبکه اصلی آبیاری در استان ایلام تا تاریخ ابتدای مرداد ماه سال جاری هیچ کدام اجرا نشده است. در صورت تکمیل قطعه چهارم سامانه گرمسیری، شامل توسعه و بهبود شبکههای ایلام و مجاری انتقال غیر تونلی (۱۸۵ کیلومتر لوله و سازه ها) آب به آخرین مرحله طرح در استان ایلام دهلران) منتقل خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس گفت: متعاقب امر، نظر به عدم نتیجه بخشی مساعی هیئت رئیسه در حل و فصل موضوع و اعلام وصول سؤال منطقهای در جلسه علنی مورخ ۴ تیرماه ۹۸ گزارش نهایی سؤال جهت طرح در صحن علنی تقدیم میگردد.
۱۷:۱۵ وزیر نیرو: انتخاب مدیران بر اساس شایسته گزینی
وزیر نیرو گفت: برنامه ما عمومیت دادن به موضوع انتخاب مدیران بر اساس شایسته گزینی است.
رضا اردکانیان در نشست علنی نوبت عصر امروز مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال نماینده بم، گفت: از توجه نمایندگان به بخش آب تشکر میکنم، هر سوالی ولو اینکه ایراد و اشکالی را هم مطرح کند به درستی در ذات خود نشان از اهمیت دادن نمایندگان به این عرصه حیاتی است.
وزیر نیرو افزود: استحضار دارید در راستای انجام وظایف حاکمیتی برای تأمین آب شرب، کشاورزی و صنعت، وزارت نیرو و البته حقابههای زیست محیطی، وزارت نیرو موظف به انجام اقدامات سازهای و غیر سازهای تأمین آب و با مجوز تخصیص آب برای هر بخش مناسب با ظرفیتهای هر حوزه آبریز مورد بررسی و صادر میشود.
وی ادامه داد: در این راستا تعداد ۱۷۹ سد مخزنی بر اساس مدلهای بهرهبرداری مورد بهرهبرداری بهینه قرار گرفته است، وضعیت بهرهبرداری مخازن سدهای کشور از مهرماه سال آبی جاری تا ۲۵ تیر ماه بیانگر مدیریت بهینه ورودی و خروجی سدها متناسب با آورد رودخانهها و نیاز پایین دست است به طوری که با افزایش ۲۵۰ درصدی ورودی سدها در سال آبی جاری، با اعمال مدیریت بهینه بهرهبرداری، خروج آب از سدها نسبت به سال گذشته ۱۹۳ درصد افزایش داشته است.
این عضو دولت دوازدهم تصریح کرد: حجم مناسبی در مخازن سدها برای تأمین نیازهای آتی حفظ شده است؛ حدود ۷۵ درصد مخازن سدهای کشور پر است و این عدد در سال آبی گذشته در این زمان تنها ۴۹ درصد بوده است، مدیریت مصرف بهینه آب کشور امری فرابخشی است و مسئولیت آب شرب روستایی و شهری و بهداشتی به عهده وزارت نیرو است.
اردکانیان بیان کرد: بخش قابل توجهی آب در بخش کشاورزی مصرف میشود و اعمال مدیریت مصرف بهینه در این بخش به عهده وزارت جهاد کشاورزی است که با ابلاغ الگوی کشت مناسب و همچنین اصلاح مصرف متناسب با کشت ابلاغی این مهم با هماهنگی در نقاط مختلف کشور عملیاتی میشود.
وزیر نیرو با اشاره به سوال حبیب الله نیکزادی پناه گفت: این موضوع مربوط به حدود ۳ سال گذشته است و طبیعتا در این فاصله تغییر مدیریت تأثیر خودش را بر کیفیت مدیریت قرار داده است و قطعاً این موضوع مورد عنایت و توجه ایشان است.
وی افزود: در بحث استقرار مدیریت به هم پیوسته در موضوع آب اقدامات خوبی انجام شده است البته هنوز کارهای بسیاری باقی مانده است؛ دفاتر مدیریت به هم پیوسته حوزههای آبریز و ادارات نظارت بر بهرهبرداری در سال ۹۲ در شرکت مدیریت منابع آب تشکیل شده است و برای اولین بار شورای هماهنگی حوزههای آبریز مهم فعال شده است.
این عضو دولت دوازدهم ادامه داد: در بحث منابع آب زیرزمینی یکی از ریشههای آب و ایجاد حفر چاههای غیرمجاز قوانینی بوده است که بعضاً تأثیرگذاری داشته است از جمله ماده واحده تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه که در عمل افزایش بهرهبرداری را موجب شده است البته وزارت نیرو هم سعی کرده با استفاده از ساز و کار شورای عالی آب موضوع تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی و نحوه برخورد با چاههای غیرمجاز را پیگیری کند.
اردکانیان تأکید کرد: طرح احیاء و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی از ابتدای سال ۹۴ عملیاتی شده و کل چاههای انسداد یافته تا انتهای دولت یازدهم برابر ۱۷ هزار و ۸۵۶ حلقه بوده است؛ از ابتدای کار دولت یازدهم تا سال ۹۷ به ۵۷ هزار و ۶۵۵ حلقه رسیده است. این اعداد در استان کرمان از هزار و ۷۸۰ حلقه به ۵ هزار و ۳۱۱ حلقه افزایش یافته است که این مسیر باید استمرار پیدا کند.
وزیر نیرو خاطر نشان کرد: در خصوص استفاده اقتصادی از سرمایهگذاری صورت گرفته در شرایط اقتصادی فعلی کشور که تخصیص منابع اعتباری دچار چالش است وزارت نیرو با اولویتبندی مراحل اجرای کار را متناسب با حجم منابع اعتباری تخصیص یافته سعی میکند دنبال کند.
وی ادامه داد: سد نسا که سد سنگریزهای است با ۸ میلیون مترمکعب از سال ۹۰ به بهرهبرداری رسیده و در حال حاضر سالانه سهم بخش کشاورزی از مخزن سد رهاسازی میشود و مورد استفاده است و برای تکمیل کانالهای شبکه آبیاری و زهکشی ما اعتبار قابل توجهی را نیاز داریم که انشاء الله تأمین شود.
این عضو دولت دوازدهم در خصوص طرح آبرسانی به شهرهای بم و بروات از سد نسا تصریح کرد: این قضیه در دستور کار است، این طرح شامل ۵۴ کیلومتر خط لوله فولادی و مخازن ۵ هزار و ۱۰ هزار مترمکعبی و ایستگاه پمپاژ در دست احداث است که پیشرفت فیزیکی آن تا پایان خرداد امسال حدود ۵۰ درصد است.
اردکانیان ادامه داد: تا پایان سال گذشته ۱۷۸ میلیارد تومان برای آن هزینه شده و اعتبار مصوب امسال آن ۴۹ میلیارد تومان است و برای اتمام این طرح حدود ۲۷۰ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است که امیدوار هستیم امکان تدارک لازم فراهم شود.
وزیر نیرو در بخش دوم پاسخگویی به نماینده مردم بم در مجلس گفت: درباره بخش آب هم برنامههای پیش رو و تشریح و توضیح چگونگی اقدامات انجام شده را به عرض میرسانیم، با توجه و پشتیبانی نمایندگان انشاء الله ما بتوانیم بهتر انجام وظیفه کنیم.
وی افزود: در رابطه با حقابه کشاورزان و در ارتباط با برنامه مدیریت منابع آب و مصارف سدها جهت برنامهریزی در ابتدای هر سال تنظیم میشود و ابلاغ میشود و ما توانستیم سال گذشته به عنوان خشکترین سال در ۵۰ سال اخیر را با صبوری و بردباری مردم عزیز و اتکاء به مدیریت و مدلهای ریاضی و تجربیاتی که در کشور است ظرفیت کارشناسی و تخصصی که وجود دارد، مدیریت کنیم.
این عضو دولت دوازدهم تصریح کرد: خشکترین سال در ۵ دهه اخیر در کنار یکی از ترترین سالها یعنی سال آبی جاری قرار گرفته است و قطعاً تجربه مدیریت منابع آب کشور که ثروت اندوخته شده در دهههای گذشته است این سال را با تدبیر لازم توانستهایم مدیریت کنیم.
اردکانیان گفت: ۱۱۰ سد مخزنی کشور که حدود ۹۲ درصد حجم مخازن را شامل میشود ما برنامه مدیریت منابع و مصارف را در سطح ملی تعیین و ابلاغ میکنیم البته با آبگیری و اضافه شدن سدهای جدیدالاحداث با بهرهبرداری این تعداد افزایش خواهد یافت.
وزیر نیرو ادامه داد: به عنوان مثال در کرمان سدهای بافت، جیرفت، نسا، تنگونیه سیرجان ثروتهایی هستند که هر سال تحت این برنامه هستند و از ابتدای سال آبی جاری تا پایان تیر ماه از هر کدام از این سدها مقادیر معینی برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی تخصیص پیدا کرده است و امیدوار هستیم که انشاء الله با بهبود شرایط در تأمین منابع مالی امکان سرعت بخشی به طرحهایی که مطرح شده، فراهم شود.
وی بیان کرد: بهرهبرداری از منابع آب سدها بر اساس این اهداف مستلزم این است که هم حداکثر تأمین آب را از منابع سطحی داشته باشیم و هم شرایط شکننده منابع آب زیرزمینی را که از یک بیلان منفی قابل ملاحظهای شامل میشود، در نظر بگیریم.
این عضو دولت دوازدهم افزود: امیدوار هستیم در ارتباط با عملیات آبرسانی از سد نسا برای شرب بتوانیم کار را سرعت بخشیم و مشکلاتی که در اثر عدم تخصیص اعتبار مناسب و به موقع در سال اخیر بوده است و پیشرفت کار را فقط در حدود ۵۰ درصد نگه داشته انشاء الله مرتفع شود.
اردکانیان ادامه داد: نکته مهم دیگر که شاید اصلیترین مسئله در ارتباط با برخورد با چالشهای نه فقط آب بلکه انرژی و سایر بحثها در قلمرو مأموریت وزارت نیرو بوده است، بحث مدیریتها است و برای استفاده شایسته از نیروهای با کیفیت در کشور بر اساس برنامهای که تقدیم مجلس شد، در ابتدای مسئولیت اساس را بر شایسته گزینی قرار دادهایم.
وزیر نیرو گفت: برنامه ما عمومیت دادن به موضوع انتخاب مدیران ارشد و سایر سطوح بر اساس شایستهگزینی است.
۱۷:۰۸ نماینده بم: تنها راه مقابله با چاههای غیرمجاز قدیمی پرکردن آنها نیست
نماینده مردم بم در مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر نیرو گفت: تنها راه حل موجود شما برای جلوگیری از چاههای غیرمجاز پرکردن آنهاست در حالی که کشاورزان از این طریق امرارمعاش میکنند.
حبیب الله نیکزادی پناه در نشست علنی نوبت عصر امروز مجلس شورای اسلامی، در جریان سوال از وزیر نیرو، گفت: یکی از موارد سوال من عدم اعمال مدیریت صحیح در جمع آوری، نگهداری و استفاده بهینه از منابع آبی کشور است، در کشور ۳۰۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز وجود دارد که راهکارهای علمی و عملی برای ساماندهی و تعیین و تکلیف آنها در نظر گرفته نشده است.
نماینده مردم بم، ریگان، فهرج و نرماشیر در مجلس شورای اسلامی افزود: استفاده غیراقتصادی از سرمایه گذاریهای صورت گرفته، در برخی از سدهای کشور از جمله سد نساء بم به لحاظ تکمیل کانالهای درجه یک و دو توسط وزارت نیرو در خروجی آب سد برای انتقال به مزارع صورت نگرفته و عملیات آن اجرایی نشده است.
وی ادامه داد: حقآبه کشاورزان و باغداران مشخص نشده است و این امر باعث شده مسئول سد هر زمانی که بخواهد آب را قطع کند که این موضوع خسارت بسیار زیادی را برای کشاورزان به بار آورده است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در اکثر نقاط کشور به علت عدم مدیریت مناسب، آب شیرین به دریا میریزد و برای این امر چه توجیهی دارید، گفت: عملیات اجرایی آبرسانی از سد نساء برای شرب مردم بم به کندی صورت میگیرد ضمن اینکه برنامه ریزی لازم برای انتقال آب شرب به ۳ شهرستان دیگر انجام نشده است در صورتی که عملیاتی شدن آن پیش بینی شده بود.
نیکزادی پناه با تاکید بر اینکه مدیران ضعیف خصوصا در استان کرمان به کارگیری شده اند، عنوان کرد: از وزیر نیرو انتظار داریم برای حفظ منافع ملی و نجات کشور و تخلیه شهرهای کم آب بکوشد و از نیروهای خلاق، تحصیلکرده و متخصص برای مدیریت علمی منابع آب استفاده کند.
وی با اشاره به اینکه با توجه به قوانین نافذ و تکلیف قانونی برای دولت متاسفانه عدم مدیریت مناسب منابع توسط وزارت نیرو مشهود است، ادامه داد: حداقل باید ۱۵ درصد نزولات آسمانی بیلان منابع زیرزمینی را تامین کنند، اما دستاورد وزارت نیرو در این زمینه صفر و یا منفی بوده هرچند این آمار مربوط به ۳ سال گذشته است.
نماینده مردم بم، ریگان، فهرج و نرماشیر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه چند درصد از پرت آب کانالها را کاهش داده اید، گفت: همواره در سالهای ترسالی شهرها و روستاها دچار مشکل کم آبی هستند، مدیریت شما چگونه است که کاربری لازم را ندارد آیا استراتژی خاصی برای کنترل آب در کشور وجود دارد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه برای هر رودخانه نیاز به طرح جامع داریم، افزود: نیاز به طرح جامع در شرایط مدیریت سیل، تخلیه رودخانه و جابه جایی شهرها و روستاها داریم.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه چاههای غیرمجازی که ۵۰ سال از آنها استفاده شده باید تعیین تکلیف شوند، زیرا بعد از گذشت این زمان نمیتوان آنها را غیرمجاز خواند، عنوان کرد: تنها راه حل موجود شما برای جلوگیری از چاههای غیرمجاز پر کردن آنها است در حالی که کشاورزان از این طریق امرارمعاش میکنند.
وی با بیان اینکه لازم است به قید فوریت موضوع چاههای غیرمجاز تعیین تکلیف شود، تصریح کرد: کشاورزان به دلیل عدم اجرای زیرساخت سدها مجبور هستند از کانالهای خاکی استفاده کنند، چرا باید شاهد بی توجهی نسبت به سرمایههای ملی باشیم.
نماینده مردم بم، ریگان، فهرج و نرماشیر در مجلس شورای اسلامی در پایان با تاکید بر اینکه باید بدانیم چه میزان آب اضافه در کشور وجود دارد تا بتوانیم خلق ثروت کنیم، خاطرنشان کرد: این سوال در سال ۹۵ مطرح شده، اما شاهد بودیم سال گذشته چه میزان آب از کشور به واسطه بارشهای فراوان خارج شد، باعث این میزان از مشکلات مصیبت مدیریت ناکارآمد گذشته است.
۱۷:۰۴ سوال از وزیر دفاع درباره علت پخش اعترافات دو تابعیتیها در جلسه علنی مجلس
سوال تعدادی از نمایندگان از وزیر دفاع درباره نحوه دسترسی به فیلم اعترافات و مستند مربوط به دو تابعیتیها و علت پخش آن در مجلس با حضور امیر حاتمی در دستور کار قرار گرفت.
در جلسه علنی نوبت بعداز ظهر مجلس وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برای پاسخ به سوال ۲۶ تن از نمایندگان اصلاح طلب مجلس درباره نحوه دسترسی به فیلم اعترافات و مستند مربوط به دو تابعیتیها و علت پخش آن در جلسه علنی مجلس حضور یافت.
متن کامل این سوال به این شرح است: نحوه دسترسی به فیلم اعترافات و مستند مربوط به دو تابعیتیها و علت پخش آن در جلسه علنی با توجه به اینکه این مستندات قبلا توسط سازمان اطلاعات سپاه در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی پخش و اعلام شد که محرمانه است.
۱۷:۰۲ تنش در مجلس هنگام بررسی سوال از وزیر نیرو
گرچه در جریان بررسی دو سوال از وزیر نیرو در خانه ملت نمایندگان سوال کننده به صورت مشروط از پاسخهای اردکانیان قانع شدند، اما برای لحظاتی فریادهای دو تن از نمایندگان فضای مجلس را متشنج کرد.
در جلسه نوبت بعدازظهر مجلس و در جریان بررسی دو سوال ملی از اردکانیان وزیر نیرو در ابتدا بحث موسوی لارگانی، نماینده مردم زنجان با معاون وزیر نیرو منجر به فریادهای پیاپی وی شد که در نهایت با وساطت نمایندگان موسوی لارگانی آرام گرفت.
بار دیگر و در جریان بررسی سوال دوم از رضا اردکانیان، فریادهای عباس گودرزی نماینده بروجرد که در نزدیکی وزیر نیرو نشسته بود، فضای مجلس را با تنش مواجه کرد.
در نهایت تعدادی از اعضای هیات رئیسه و نمایندگان مجلس وی را به سمت صندلی اش برده و فضای مجلس آرام گرفت.
۱۶:۲۶ نماینده بم از پاسخ وزیر نیرو قانع شد
نماینده بم در مجلس از پاسخهای وزیر نیرو از سوال خود درباره علت اعمال نشدن مدیریت علمی و عملی در امور آب کشور قانع شد.
حبیب الله نیکزادی پناه در نشست علنی نوبت عصر امروز در جریان رسیدگی به سوال وی از رضا اردکانیان وزیر نیرو از پاسخهای وزیر قانع شد.
علی وقف چی عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در توضیح جریان رسیدگی این کمیسیون به سوال نماینده مجلس از وزیر نیرو، گفت: در اجرای ماده (۲۰۷) آییننامه داخلی مجلس، سوال فوق در جلسه رسمی مورخ یکم خرداد ماه ۹۷ کمیسیون با حضور اکثریت نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سوال کننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین مقرر شد نماینده محترم سوال کننده نظر نهایی خود را پس از بررسی موضوعات و گزارشهای وزارتخانه اعلام کند.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با توجه به اعلام نظر جناب آقای نیکزادی مبنی بر عدم اقناع از پاسخهای ارائه شدهی وزیر، کمیسیون قلمرو سوال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (۳) ماده (۲۰۷) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سوال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
نماینده بم در مجلس پس از توضیحات وزیر عنوان کرد: با توجه به اینکه همه مشکلات این حوزه متوجه مسئولیتهای وزارت نیرو نیست و وزیر نیرو نیز قول مساعد حل مشکلات را به ما داده است، از رأی گیری در خصوص این سوال منصرف میشود.
۱۵:۳۰ بررسی سوال از وزیر نیرو در مجلس
وزیر نیرو برای پاسخ به سوال ملی حبیب الله نیک زادی، نماینده مردم بم در نشست علنی مجلس حضور یافته است.
رضا اردکانیان در حال پاسخ به سوال ملی نماینده مردم بم در خصوص علت اعمال نکردن مدیریت علمی و عملی در امور آب کشور است.
۱۴:۴۱ سوال از وزرای دفاع و نیرو در دستور در نوبت عصر مجلس
جلسه علنی نوبت بعداز ظهر مجلس دقایقی پیش به ریاست مسعود پزشکیان آغاز شد.
نمایندگان مردم در نشست علنی نوبت بعدازظهر خانه ملت در ابتدا ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درباره طرح دو فوریتی الزام بانکها و موسسات اعتباری غیر بانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلات گیرندگان را پی میگیرند.
سپس؛ طرح اصلاح موادی از آئین نامه داخلی مجلس، گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات درباره پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی و همچنین طرح یک فوریتی راه اندازی و استفاده از پیام رسانهای عمومی و انعقاد پیمانهای پولی دو و چند جانبه در دستور کار وکلای ملت قرار دارد.
همچنین ۴ سوال ملی تعدادی از نمایندگان از وزرای دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و نیرو بررسی خواهد شد.
جلسه بعدی مجلس رأس ساعت ۸ صبح فردا سه شنبه اول مرداد ماه با ادامه دستور کار برگزار میشود