بی آبی در روستاهای خراسان جنوبی، بیداد می کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، اگر چه امسال شاهد بارندگیهای نسبتا خوبی در برخی از نقاط این استان بودیم اما خشکسالی آنچنان در این سالها وسیع بوده است که صدها روستای خراسان جنوبی همچنان از بی آبی رنج می برند و هریک یا دو هفته با تانکر آبرسانی می شوند.
به برکت بارندگی های بهار امسال، 33 روستای این استان از چرخه آبرسانی سیار خارج شد اما همچنان برخی از روستاها یا هنوز با تانکر آبرسانی می شوند یا هم آنهایی که به شبکه سراسری آب متصل شده اند در روز یک ساعت فقط آب دارند.
خشکسالی بیش از 20 سال است که مهمان مردم این منطقه شده است قناتها یا خشکیده شده اند و این بارندگی های امسال هم اثری برآنها نداشته و یا آب باریکه ای از آنها می آید. خشکسالی از آغاز امسال با بارندگیهای اسفند 97 و بهار 98، کمی روند کاهشی به خود گرفته است اما صف دبه های آب، تشنگی را در برخی از روستاهای خراسان جنوبی فریاد می زند.
فرق نمی کند تابستان باشد یا زمستان، اما در تابستان تهیه آب سخت تر است و زندگی با سختی در حال گذر است اینجا باید منتظر تانکر بود.
تماس های مکرر روستائیان مرا مجبور به سفر کرد
تماس های پی در پی اهالی روستاهای خراسان جنوبی با معاونت خبر صدا و سیمای خراسان جنوبی مرا راهی برخی از روستاها کرد.
سری به روستاهای بویک، نوغاب چیک و دارج بیرجند زدم روستاهایی که قرار بود بهمن سال گذشته به شبکه سراسری آب متصل شود اما خبری از آبرسانی نشد، همزمان با ورودم، تانکر آب هم وارد روستا شد پیرزنی را دیدم که با دیدن تانکر آب خنده بر لبانش جاری شد، انگار دنیا را به او دادند، در پاسخ به سوالم که اوضاع بی آبی را در این روستا از او جویا شدم گفت: آنچه عیان است چه حاجت به بیان است، شنیدن کی بود مانند دیدن، زندگی با سختی بدون آب در حال ادامه دادنه.
کمی جلوتر نگاهم به پیرمرد معلول گالن به دستی افتاد که هر چند قدمی می ایستاد، متوجه نگاه خیره من به خودش شد و گفت: برای من کسی نیست آب بیاره خودم باید این کوچه های سنگ و لاخی رو طی کنم تا آب از تانکر بگیرم.
17 کیلومتر می رم تا آب بیارم
روستای همت آباد سربیشه مقصد بعدی من برای تهیه گزارش بود در آنجا هم مردم در صف و بیشتر میان سال یا سالخورده بودند، زن میانسالی به من نزدیک شد و با گلایه از روزگار گفت: شب هایی پیش آمده که آبی در خانه نبوده و من که مریضم نتوانستم داروهای خود را بخورم.
پیرزنی هم گفت: برخی از روزها برایم پیش آمده 17 کیلومتر تا شهر سربیشه رفتم و از آنجا برای خود آب آورده ام.
مرد سالخورده ای هم گفت: از 220 خانوار این روستا فقط 60 خانوار در اینجا مانده اند، مسئولان فکری به حال ما بکنند و اگر تانکر آبرسانی در جاده دچار نقص فنی شود صدها نفر چگونه بدون آب زندگی کنند.
حسینی عضو شورای روستای همت آباد هم با بیان اینکه روستای همت آباد نزدیکترین روستا به شهر سربیشه است گفت: مسئولان آبرسانی هر روز می گویند تانکر خراب است و برای آبرسانی بهانه می آورند.
آبرسانی با تانکر تنها بخشی از مشکلات روستائیان است، بسیاری از روستاها هم به شبکه سراسری آب متصل اند اما در لوله ها یا آبی نیست یا روزانه فقط یک ساعت آب می آید.
گلایه مندی از کم آبی به فضای مجازی هم رسیده
هنگام پرسه زنی در فضای مجازی به پست های مردم درمیان در برخی از گروههای این شهرستان برخورد کردم که حاکی از گلایه مندی اهالی روستاها از نحوه توزیع آب لوله کشی بود.
این موضوع سبب شد تا به سراغ برخی از اهالی روستاهای شهرستان درمیان نیز بروم. گرچه این روستاها سالیان سال است که به شبکه آبرسانی سراسری متصل شده اند اما مردم آنها هم همچنان از کمبود آب گلایه مندند.
فقط یک ساعت در روز آب داریم
آقای سلطانی از اهالی روستای بورنگ شهرستان درمیان گفت: این روستای 3 هزار نفری روزانه فقط یک ساعت آب دارد و در مناطقی از این روستا هم فشارآب بیش از حد کم است.
آقای خسروی اهل روستای سرو درمیان هم گفت: مشکل آب محدود به یک یا دو روستا نیست، بلکه بیشتر روستاهای نزدیک شهر اسدیه کمبود آب دارند.
رجبی از اهالی روستای درمیان این شهرستان نیز گفت: در این روستا هرچهار روز یکبار، بیست دقیقه آب در لوله ها جاری می شود و برخی از مواقع شده که حتی نتوانسته ایم صد لیتر آب برای خود ذخیره کنیم.
آقای کریمی شهروند درمیانی هم از سرکشی بی تأثیر مسئولان از روستاهای بی آب و کم آب گلایه مند است و می گوید: اگر قرار به دیدن مسئولان است ما هر روز آنها را از تلویزیون می بینیم، با آمدن به روستاها خود را به زحمت می اندازند؟! اما اگر می آیند چرا مشکل بی آبی را که سالهاست به آن گرفتاریم رفع نمی کنند؟
حکایت یک ساعت آب آمدن و 23 ساعت آب نیامدن در شبانه روز تنها حکایت یک روستا در درمیان نیست. بورنگ، مسک، گسک، خونکباز، نوزاد، چک، تخویج، تشوند، نوغاب، فورگ، سرو، آویشک، درمیان و اره فورگ تنها بخشی از روستاهای شهرستان درمیان هستند که لوله کشی آب دارند اما آبی در لوله ها و مجتمع ها نیست.
افسوس آب های هدر رفته را می خوردند
مردم روستاهای شهرستان درمیان در حالی از کم آبی گلایه دارند که در سیل های خرداد، اردیبهشت و فروردین امسال، میلیون ها لیتر آب از این شهرستان خارج شد و به هدر رفت. حتی برخی از روستاها سیل زده هم هستند. اهالی این روستاها فیلم هایی را به من نشان دادند و افسوس آب های هدر رفته را خوردند که نشان می داد که اگر کمی همت می بود دیگر نیازی به آبرسانی سیار و یا قطع کردن آب لوله های آن ها نبود.
آب منزل مدیرعامل آبفای روستایی را مدتی قطع کنید
آمارها ازآبرسانی به روستاها متفاوت است. استاندار می گوید: 450 روستا با تانکر آبرسانی می شود و مدیرعامل آبفای روستایی می گوید: 420 روستا با تانکر آبرسانی می شود.
مشکلات آبرسانی به روستاهای خراسان جنوبی آنچنان زیاد است که استاندار خراسان جنوبی، 23 تیر در نشستی به مسئولان آب اخطار داد که مشکل آب روستاهای استان را هر چه سریعتر حل کنند.
معتمدیان در همین رابطه خطاب به مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان گفت: شما دغدغه رفع مشکل کم آبی روستاها را ندارید پس ما هم آب منزل شما را مدتی قطع می کنیم تا بدانید کم آبی و بی آبی چقدر سخت است.
پس از پیگیری های استاندار و مسئولان استان، 25 میلیارد تومان اعتبار ملی در روزهای اخیر برای تسریع اجرای طرح های آبرسانی خراسان جنوبی اختصاص یافت و با رایزنی های انجام شده با وزارت نیرو و شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، این اعتبار ملی جذب شد.
استاندار گفت: بیشترین کم آبی مربوط به شهرستانهای نهبندان، زیرکوه و درمیان است که با بسیج ظرفیت های استانی و تأمین تانکر از استانهای همجوار به دنبال کاهش مشکلات کم آبی مناطق روستایی این شهرستانها هستیم.
آبرسانی به 10 روستا تا پایان شهریور
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان جنوبی نیز گفت: 300 روستای خراسان جنوبی هیچ منبع آبی ندارند و 191 روستا مجتمع آبرسانی دارند اما به علت کمبود منابع آبی در فصل گرما با مشکل آب مواجه می شوند 52 روستا هم کیفیت آب آنها نامناسب است.
وی از آبرسانی به ۳۳ روستای استان در سال مالی 98 ـ 97 خبر داد و ابراز امید واری کرد: تا پایان شهریور امسال نیز عملیات آبرسانی به ١٠ روستای دیگر نیز به پایان برسد.
صفوینژاد افزود: اگر آب تأمینشده برای روستاهای استان تنها برای مصارف شرب و بهداشت اهالی استفاده شود، مشکلی در تامین نیاز روستاها وجود ندارد، اما متأسفانه حدود 4500 واحد دامداری زیر پوشش این شرکت هستند که بیش از دو برابر ظرفیت تعهدی خود از آب شبکه های آبرسانی روستایی استفاده میکنند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون 951 روستا در استان زیر پوشش شبکه آبرسانی است گفت: بارندگی های سال زراعی جاری کمی از مشکل آب ما را حل کرد اما همچنان ذخیره سفره های زیرزمینی کم است.
آبرسانی به روستاها اعتبار زیاد می خواهد، اعتبارات سال جاری هنوز اختصاص نیافته
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان با اشاره به اینکه آب سفره های دشت درمیان همانند بسیاری از دشتهای استان کم شده است افزود: با وجود اینکه در گذشته 4 چاه برای تامین آب مردم حفر شده اما همچنان در این منطقه مشکل داریم و مجبور هستیم برای تعادل بخشی، روزانه آب در یک زمان خاصی باز و بسته شود که برای حل این مشکل هم اکنون نیز چاه دیگری حفر شده است و به زودی مشکل برخی از روستاهای نام برده شده رفع می شود.
صفوی نژاد از اتصال برخی از روستاهای خراسان جنوبی همچون بویک تا دو هفته آینده به شبکه سراسری آب خبر داد و گفت: آبرسانی به روستاها نیازمند اعتبار زیاد است که هنوز اعتبار سال جاری اختصاص نیافته است که بتوانیم برنامه ریزی کنیم .
نویسنده: زهرا فلاحی نسب