مزارع سبز با نگینهای سرخ در انتظارند
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان ؛ سخاوت طبیعت وتلاش کشاورز اینجا گل کرده است
باغات طارم که همیشه سرشار از نعمت بوده وهست ، روزی زیتون به بارمینشیند و روزی سیر و اکنون گوجه هایی سرخ
افق نگا من می گوید : اینجا یکی از باغات گوجه طارم است .
کنار این همه زیبایی نیسانها هم به صف ایستاده اند .
کارگران زیرآفتاب داغ تابستان عرق ریزان مشغول کارند ، کارگر خوشحال است اما این طرف تر اما کارفرما داغدار ..
تلخ وتلخ حکایت باغدار گوجه کار
حسینعلی یکی از این باغداران است قدم می زند تا به قول خودش کمی آرام گیرد از هزینه هایی که کرده و سودهایی که بربادرفته است
اومی گوید: برای هرهکتار باغ گوجه فرنگی 40 میلیون هزینه کرده اما اکنون بازارخرید به گونه ایست که 25 میلیون عایدش می شود یعنی 15 میلیون زیر قیمت ضرر، والبته سودی هم درکارنیست .
کشاورز دیگری با کلاه حصیری و درحال چانه زنی با خریدار می گوید: اوضاع فروش گوجه مناسب نیست وبرای هرروز کارگر باغش 110 هزارتومان هزینه می کند .
محمد علی ، کشاورز گوجه کار هم از گرانی جعبه ، از گرانی اجاره کارگر، از گرانی اجاره نیسان برای ارسال گوجه می گوید: ودستش را بروی دست می گذارد با افسوس می گوید: یا باید ضرر را باضرر بشوییم یا باید گوجه ها را در باغ رها کنیم .
راست می گوید: کمی که قدم بزنی گوجه فرنگی ها انگار درکنار جاده ازدست قیمتها وبی توجهی صاحبان باغها خودکشی کرده اند ، گوجه ها یا مانده اند وپلاسیده شده اند یا له شده و بر زمین جاری
کمی دور می شوم ، راننده نیسان هم از زنجان آمده است او جوان 38 ساله ای ایست که می گوید: محصول گوجه طارم بسیار با کیفیت است وبرای تازه خوری و فروش در میدان تره بار آنها را خریداری می کند .
خریدار پیشنهاد کیلویی هزارتومان می دهد چیزی حدود 300 تا400 تومان پایینتر از قیمتی که کشاورز هزینه کرده است .
یکی دیگر از بهره برداران هم با خریداران کرجی و گیلانی در سر مزرعه به توافق رسیده و محصول خود را زیر قیمت به فروش می رساند
10 کامیون مسیرشان کرج است و دو کامیون و 8 نیسان هم گوجه ها به شمال می برند .
راننده یکی از این کامیون ها می گوید: این گوجه ها به کارخانه رب در اطراف تهران می بریم و برای ما قیمت توافقی است و باید به قیمتی بخریم که ضرر نکنیم.
کارشناس جهاد طارم می گوید: آب وهوا ی طارم آنقدر مطلوب است که 30 نوع محصول زراعی همه ساله کشت می شودکه گوجه فرنگی عمده ترین محصول زراعی طارم است .
یارمحمدی می افزاید: واحد فراوری گوجه در طارم وجود ندارد و تنها واحد فراوری از سال 72 تا کنون به دلیل مشکلات مالی و عدم فروش کارخانه تعطیل است .
اسکندری ، مدیرجهادکشاورزی طارم هم می گوید: محصول تولیدی طارمیها به همه ایران ارسال می شود و امسال 3هزار بهره بردار این منطقه 126هزار تن گوجه فرنگی برداشت می کنند .
2هزار و800 هکتار از اراضی هم به زیر کشت این محصول رفته است .
صفهای طولانی از جعبه هایی که گوجه درخود جای داده اند کشاورزان را این روزها آزار می دهند
کشاورزانی که برخی خود دست به کارشده با خودروی شخصی به شهرمی آورند تا شاید تنها سود که هزینه کاشت وداشت را عائد خود کنند .
مزارع سبز با نگینهای سرخ در انتظارند
کشاورزان انتظاردارند مسئولان جهادکشاورزی از طریق کارخانه رب وصنایع تبدیلی محصولات آنها را به قیمتی که ضرر نکنند خریداری کنند
شفیعی ، کشاورز گوجه کار می گوید: اگر مسئولان به ما می گویند گوجه نکارید چون حمایت نمی کنیم پس چه محصولی کشت کنیم تا به مشکل برنخوریم .سیر بکاریم مشکل داریم سبزی بکاریم مشکل داریم ...
این کشاورز می افزاید: سالهایی هم که سیب زمینی کاشتیم دوباره سود ی که باید به دست بیاوریم عائدمان نشد .
مدیرباغبانی جهادکشاورزی زنجان می گوید: استان زنجان سالیانه 200 تا230 هزارتن گوجه فرنگی تولید می کند اما فصل برداشت درشهرستانها متفاوت است .
اوجاقلو می افزاید :مصرف داخل استان سالیانه برای محصول گوجه فرنگی 40 هزارتن است وبقیه تولیدات به صورت تازه خوری به سایراستانها ، کشورهای حاشیه خلیج فارس ارسال ویا به کارخانه تولید رب تحویل داده می شود
مدیرتنظیم بازارجهادکشاورزی زنجان در این خصوص می گوید: گوجه فرنگی جز محصولات خرید تضمینی محسوب نمی شود و همه ساله به کشاورزان اعلام می شود که الگوی کشت را رعایت کنند
جعفری می گوید: تعادل ببین تولید و بازار در برخی محصولات مدنظر قرارنمی گیرد و دولت هم تاکنون نتوانسته ازطریق مجلس و قوانین مصوب کشاورزان را به تولید صحیح و مورد نیاز تشویق کند و توصیه ها هم نتوانسته مشکلی راحل کند .
بازهم رونق جیب دلالان
مدیرتنظیم بازارجهادکشاورزی زنجان می گوید: از کشاورز ان خواسته شده محصول نیاز استان ومنطقه را درفصول مختلف بکارند ورعایت کنند اما حال که کشت بیشتر انجام شده است .،جهاد کشاورزی تلاش کرده تا بازاریابی خوبی برای گوجه فرنگی انجام دهد وفراوری استانهای کشور را راغب کرده است در این فصل موادخام خود رو از طارم تامین کنند
جعفری می افزاید: این کار تاحدودی دست دلالان را از چرخه خارج می کند .
خانم دادلویی، مدیرصنایع کشاورزی جهادهم می گوید: ارتباط بین صنعت و دانشگاه اگر گسترش یابد بسیاری از این مشکلات هم حل می شود .
وی درپاسخ به این سوال که آیا نمی شود ازصنایع کوچک خانگی برای تبدیل گوجه به محصولات بسته بندی وتاریخ دار کمک گرفت می گوید: خشک کردن و یا فراوری این محصول به دلیل شرایطی که این محصول دار تنها باید در کارخانه های بزرگ انجام شود و مجوزی برای کارگاه خانگی صادرنمی شود
دادلویی می گوید: هم اکنون 5 واحد دارای مجوز جهاد و صنعت ومعدن در استان زنجان اقدام به فراوری گوجه می کنند که ظرفیت 100 هزارتنی دارند .
وی می گوید: امسال تولید محصول گوجه طارم دو برابر سالهای قبل است .
دادلویی می گوید: مشکلی در فراوری نیست و بیشترمحصول هم به استانهای همجوار ارسال می شود اما برخی کشاورزان اقدام به کشت بیشتر محصول کرده اند .
حال که زمستان گران و تابستان ارزان نصیب گوجه های سالاد شیرازی شده است تدبیر تنها چیزی است که می تواند تعادل ایجاد کند .
معصومه امینی