در ۵ سال گذشته، بیش از ۴۸۰ هزار مقاله ایرانی توسط ۱۱۸ کشور، دانلود شده و مقالات ایرانی بیش از ۷۴ هزار بار، مورد استناد کشورهای دیگر قرار گرفته اند
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ دکتر رضا ملک زاده در نشست مشترک وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی و هیأت امنای مؤسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی (نیماد)، اظهار کرد: تمامی کشورها از نظر علمی در سطح دنیا رتبه بندی میشوند. ایران در زمینه تولیدات علمی در سال ۲۰۱۸ رتبه ۱۶ را به دست آورده است. همچنین در زمینه استنادات و پزشکی بالینی نیز رتبه شانزدهم را در سطح جهان کسب کرده ایم. در حالی که پارسال در زمینه پزشکی بالینی رتبه بیستم را داشتیم.
وی افزود: در زمینه علوم داروسازی در سطح جهان، رتبه هفتم را به دست آورده و از کشورهایی مانند فرانسه، مقالات بیشتری به چاپ رسانده ایم. اکنون در زمینه تولید دارو، در وضعیت مطلوبی قرار داشته و نیازی به واردات نداریم و باید گفت: داروسازان ما بسیار خوب عمل کردند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد: در ۵ سال گذشته، بیش از ۴۸۰ هزار مقاله ایرانی توسط ۱۱۸ کشور، دانلود شده است و در این مدت، مقالات ایرانی بیش از ۷۴ هزار بار، مورد استناد کشورهای دیگر قرار گرفته اند.
وی با بیان اینکه نیماد یکی از نهادهای عالی رتبه علمی محسوب میشود که در راستای مدیریت، هدایت و رهبری توسعه تحقیقات علوم پزشکی تأسیس شده است، گفت: مؤسسه نیماد، در راستای پیشرفت کیفی و کمی تحقیقات و به خصوص توجه ویژه به آموزش نیروی انسانی محقق و حفظ نگاه کیفی تلاش کرده است. این مؤسسه دارای ۷ کمیته علمی مختلف با عنوان کمیته آسیب شناسی، ژنتیک و سلولهای بنیادی، کمیته بیماریها غیر واگیر، کمیته بیماریهای واگیر و اختلالات ایمنی، کمیته خون شناسی و سرطان، کمیته علوم اعصاب و بهداشت و روان، کمیته فناوری و نوآوریهای علوم پزشکی، کمیته کشف و ارزیابی داروها و همچنین، کمیته اخلاق در پژوهشهای علوم پزشکی است.
دکتر ملک زاده با تأکید بر اینکه یکی از اهداف مؤسسه نیماد حمایت از پژوهشگران و محققان علوم پزشکی است، تصریح کرد: در راستای حمایت از محققان نیز چند نوع امتیاز علمی (گرنت) تعریف شده است. همچنین، اولویتهای تحقیقاتی معین شده و محققان در راستای آن کار پژوهشی انجام میدهند. در این مورد تأکید بر کار تیمی است. همچنین، روند ارائه طرح، انجام تحقیقات و نظارت بر اجرای آنها نیز به صورت الکترونیکی و برخط (آنلاین) ثبت میشود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۷ فراخوان امتیاز علمی (گرنت) اصلی انجام داده ایم که پایان یافته و در آستانه فراخوان هشتم هستیم. تعداد طرحهای دریافتی در هفت فراخوان قبلی، ۲ هزار و ۹۶۸ طرح به صورت پیشنهاد (پروپوزال) اولیه بوده که از این تعداد، ۴۵۷ طرح، مصوب و پذیرفته شده است. در طرحهای مصوب و پذیرفته، همکاری ۲ هزار و ۵۴۴ محقق ایرانی و ۷۳ محقق غیر ایرانی یا غیر مقیم را در اختیار داشته ایم.
وی ادامه داد: امیدواریم تولیدات علمی خود را در سطح بین المللی افزایش دهیم. هدف ما این است که انجام تحقیقات فقط در سطح یک مقاله باقی نماند، بلکه در ارتقای سلامت نقش موثری ایفا کرده و منجر به افزایش سطح سلامت مردم شود.
وی گفت: حدود ۳۲ درصد از طرحهای تحقیقاتی ما قابلیت تجاری سازی دارد، همچنین، سعی شده از طرحهای نوآورانه نیز حمایت شود. یک مرکز تحت عنوان مرکز کاکرین نیز در نیماد ایجاده شده که نتایج تمامی تحقیقات را دربردارد.
رییس مؤسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی با تاکید بر لزوم حمایت مالی بیشتر از طرحهای پژوهشی و محققان، یادآور شد: یکی از بزرگترین مشکلات ما بودجه است، به همین دلیل درحال همکاری با بخش خصوصی و مؤسسات خیریه هستیم.
دکتر ملک زاده تصریح کرد: ارتقای بودجه مؤسسه توسعه تحقیقات علوم پزشکی منجر به ارتقای سطح پژوهشهای علوم پزشکی میشود، زیرا جوانان فرهیخته مان با انگیزه بیشتری در داخل مملکت فعالیت خواهند کرد.