دانشگاهها مکانهایی هستند که باسوادترین و تواناترین افراد جامعه را میتوان در آنجا یافت ؛ صنایع، چرخ اقتصاد و سازندگی را میچرخانند ؛ در هر کشور ریشه پیشرفتها، ارتباط دو نهاد دانشگاه و صنعت است .
این مسئله هم به دانشگاهها و هم به صنایع آسیب زده و این درحالی است که ارتباط صنعت و دانشگاه در هر کشوری می تواند تأثیری تعیین کننده در رشد اقتصادی آن کشور داشته باشد.
سمنان ، استان دانشگاهی و صنعتی
دو هزار و 12 واحدصنعتی و سه منطقه ویژه اقتصادی هم در استان سمنان وجود دارد و 36 درصد از اشتغال کل صنایع این استان مربوط به صنایع بزرگ است.
بهروز اسودی رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان سمنان می گوید : این استان در تولید و تامین اتوبوس و مینی بوس کشور رتبه نخست را به خود اختصاص داده است و بیش از 83 درصد اتوبوس مورد نیاز کشور در این استان تولید می شود.
دانشگاه ها و مراکز علمی و صنایع از برجستگی های استان سمنان هستند و از نقاط قوت ، هم برای دانشگاه و هم برای صنعت این است که هر دو بتوانند از توان یکدیگر برای پیشرفت شان استفاده کنند .
افتتاح اتاق مساله ، پیشقدمی دانشگاه برای تقویت ارتباط با صنعت
رئیس دانشگاه سمنان معتقد است : دانشگاهیان با ایجاد این اتاق ، جسورانه برای حل مسائل و مشکلات پیش روی واحد های تولیدی ، به میان صنعتگران آمده اند و موفقیت در این راه مستلزم حمایت صنایع و طرح مشکلات است .
مسعود نصیری زرندی افزود: به اهمیت ارتباط اساتید با صنعت اشاره کرد و افزود : اگر استادی با صنعت به صورت مستقیم در ارتباط باشد می تواند تدریس بهتری هم داشته باشد .
رونق تولید ، محصول ارتباط دانشگاه و صنعت
علیرضا آشناگر می گوید: هم صنایع واحدهای آرندی قوی دارند و می توانند به دانشگاه ها کمک کنند و هم دانشگاه ها دارای اساتید مجرب و خوبی هستند که می توانند صنعت را در حل مسائل یاری دهند.
وی افزود: مسائل و مشکلات و نیازهای صنایع باید در این اتاق دسته بندی و دانشگاه ها هم تمام توان خود را برای رفع این مسائل منسجم کنند .
استاندار سمنان با اشاره به اینکه واحد های صنعتی محیط خوبی برای گذراندن دروس کارگاهی دانشجویان هستند گفت : اتاق مساله اگر با خلاقیت همراه شود می تواند در رونق تولید موثر باشد .
استاندار سمنان ارتباط بین صنعت و دانشگاه در استان را ضعیف دانست و افزود : دانشگاهها باید از مقالهمحوری صرف فاصله بگیرند و با گذر از تئوری به عملی ، به کمک صنایع بیایند .
آشناگر با بیان اینکه واحدهای تولیدی باید موانع و مشکلات حوزه تولید را با دانشگاهیان در میان بگذارند افزود: استان سمنان از توان علمی و آموزش عالی برخوردار است و باید این ظرفیت برای رفع مشکلات استان به کار گرفته شود.
شناسایی خلاء ارتباط دانشگاه و صنعت
علی اصغر جمعه ای ، هدایت پایان نامه های دانشجویی به سمت نیازهای واحد های صنعتی را باعث گره گشایی از مشکلات واحدهای صنعتی و نقشه راهی برای کشور دانست .
رستم سعدالهی رئیس انجمن مدیران صنایع استان بر لزوم شناسایی خلاء موجود بین صنعت و دانشگاه تاکید می کند و می گوید : درگیر نشدن اساتید با واحد های تولیدی و صنعتی و توجه انحصاری آنها به تحقیقات از خلاء های این بخش است.
سعدالهی همچنین بازدید دانشجویان رشته های مرتبط از واحد های مختلف صنعتی ، کشاورزی ، تولیدی و خدماتی را از جمله راهکارهای تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت برشمرد .
اطمینان ؛ حلقه مفقوده ارتباط صنعت و دانشگاه
سعدالدین بر جذب دانشجویان و فارغ التحصیل دانشگاه ها در واحد های صنعتی تاکید می کند و می گوید : واحد های تولیدی و صنعتی باید به فارغ التحصیلان اطمینان کنند زیرا با جذب آنها نه تنها مشکل اشتغال تا حدودی مرتفع خواهد شد بلکه از دانش آنان برای پیشبرد صنعت و تولید واحدها بهره می برند .
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه سمنان ایجاد اکوسیستم نوآوری و کار آفرینی را خواستار شد و گفت : وزارتخانه های علوم و صنعت ، معدن و تجارت برای گذراندن فرصت مطالعاتی اساتید تفاهم نامه ای را منعقد کرده اند و باید صاحبان صنایع هم برای اجرای درست این طرح همکاری کنند.
نوآوری ، نیاز صنایع امروز
او که رئیس دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه سمنان نیز هست می گوید : برگزاری جلسات با حضور دانشجویان و اساتید و نیز صنعتگران می تواند در آغاز و تقویت این ارتباط موثر باشد و این آمادگی در دانشگاه سمنان وجود دارد .
دکتر خوش اندام رئیس دانشکده مهندسی شیمی ، نفت و گاز دانشگاه سمنان هم گفت : مشکلات ارتباط دانشگاه و صنعت زیاد است و یکی از این مسائل جبران کمک های دانشگاه به صنعت است که تا حدی مغفول مانده است.
دکتر قلهکی استاد دانشگاه هم گفت : جامعه صنعتی از کار جدید می ترسد و ترجیح می دهد از طریق خرید تکنولوژی کار خود را انجام دهد و به پیش ببرد که این خود یکی از مشکلات موجود است .
وی می افزاید : قالب پژوهش ها در دانشگاه به دور از صنعت است و الزامی به ارتباط با صنعت احساس نمی شود در عین حال صنعت به ندرت از ایده و تفکر دانشگاهی حمایت مالی می کند و این درحالی است که همیشه تحقیقات دانشگاهی متناسب با مسائل روز دنیاست و می توان از آنها بهره برد .
تناسب فرآیند ارتباط صنعت و دانشگاه با نیازهای دو طرف
او می گوید : فرآیند ارتباط صنعت و دانشگاه متناسب با نیازمندی های دو طرف نیست بلکه سلیقه ای عمل می شود و در دوره های مختلف مدیریتی تغییر می کند .
وی افزود : فرآیند این ارتباط باید به صورت علمی و بر اساس نیازهای اجتماعی طراحی شود که همه بر اساس این فرآیند عمل کنند تا از اعمال سلیقه پرهیز شود .
شریعت مدیر عامل شرکت تولیدی کلران که فعالیتش را از سال 62 آغاز کرده است و بعنوان واحد برتر ملی و واحد برتر صنایع شیمیایی کشور در سال 98 انتخاب شده هم ، گسستگی رشته های دانشگاهی از یکدیگر را از نقاط ضعف در این ارتباط برشمرد .
وی گفت : برخی از اعضای هیات علمی و دانشگاهیان برای فعالیت در یک واحد تولیدی و انجام تحقیقات هزینه های سنگینی مطالبه می کنند که در این زمان مسئولان آن واحد تولیدی ترجیح می دهند با نیرویی که در اختیار دارند کار را پیش ببرند .
نشست و گفتگو برای تقویت همکاری ها
پیوند و ارتباط بین این دو نهاد، این فرصت را برای دانشگاه ها، موسسات و نهادهای تولیدی و صنعتی فراهم می آورد تا روش های خود را بهینه و به روز کرده و در مقابل، قابلیت تولید را افزایش دهند.
شرکت های دانش بنیان امروزه توانسته اند باعث رشد و توسعه صنعت شوند و عامل نجات صنعت از وجود برخی از مشکلات بهره گیری از شرکت های دانش بنیان است.
استان سمنان با توجه به وجود ظرفیت های موجود می تواند به عنوان یک استان نمونه در ارتباط بین صنعت و دانشگاه مطرح شود.
ظرفیت های دانشگاه دانشگاهی از یک سو و تجهیزات موجود در صنعت استان سمنان می تواند بستر ارتباط متقابل مفیدی را بین این دو بخش رقم بزندچرا که صنعت به عنوان مصرف کننده علم و تکنولوژی باید ارتباط تنگاتنگی با دانشگاه داشته باشد و پیشرفت های سریع تکنولوژی، نیازمند همراهی دانشگاه ها است.