برای انجام دادن امور به صورت دقیق و بهتر به ثبات و استقرار نیازمندیم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین حاج علی اکبری در دومین روز از برگزاری اجلاس سراسری ائمه جمعه افزود: جلسه دیروز به خوبی برگزار شد و این اجلاس همچون دورهمی خانوادگی است.
وی ادامه داد: سازوکارها باید روانتر باشد و تلاش میکنیم به این سمت پیش برویم.
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه افزود: وقتی کسی وارد میدان شد دیگر باید جهادی عمل کند.
وی گفت:: جابه جاییها باید تغییر کند و هر کسی هر جایی که هست با قدرت همان جا تبلیغ کند.
حجتالاسلام والمسلمین حاج علی اکبری افزود: تغییراتی در احکام جابه جایی و تمدید رخ خواهد داد و زمان در احکام قید نخواهد شد.
امامت جمعه کاری دشوار و در فهرست مشاغل سخت است
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، امامت جمعه را کاری دشوار دانست که در میان وظایف روحانیت به لحاظ عمق مسئولیت و حجم کارهای مورد انتظار، از سختترین مشاغل محسوب میشود.
حجت الاسلام حاج علی اکبری در دومین روز گردهم آیی ائمه جمعه سراسر کشور، افزود: کسانی که مسئولیت سنگین امامت جمعه را پذیرفته و عاشقانه وارد میدان شده اند و سالهای متمادی به ادای وظیفه و تصدی این مسئولیت مشغول هستند، تبعات این شغل سبب شده است تا تمام زندگی فردی و اجتماعی آنان تحت تاثیر قرار گیرد.
وی با مسئلت اجر الهی برای ائمه جمعه به خاطر تحمل و تاب آوری در این مسئولیت، شورای سیاستگذاری را قدردان آنان دانست و تاکید کرد: با توجه به پیچیدگی شرایط زمان و تنوع مخاطبان، کار امام جمعه روز به روز دشوارتر هم خواهد شد، ولی به مصداق بیان حافظ شیرین سخن «که مرد راه نیاندیشد از نشیب و فراز» نباید ناامید شد.
حاج علی اکبری افزود: شورای سیاست گذاری بسیار شایق است تا مشکلات ائمه جمعه را حل کند، اما بضاعت مان اندک است، ما دوست داریم خدمت و کاری انجام دهیم، اما امکانش از نظر فکری و مدیریتی و مادی شاید فراهم نباشد و باید صبور بود.
وی با اشاره به برخی کاستیهای ساختاری در شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، صبر و تحمل بیشتر ائمه جمعه برای حل مشکلات مطروح راخواستار شد و افزود: برخی از ائمه جمعه با توجه به مشکلات حوزه مسئولیت خود خواهان جابجایی سریع جغرافیایی و در مدتی کمتر از ماموریت خود (کمتر از ۳ سال) هستند که این امکان گاهی فراهم نیست و نباید این توقع در بین ائمه جمعه باعث تحمیل شرایط سخت روانی به خود و خانواده ایشان شود.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه تاکید کرد برای این که مسئله نقل و انتقال مکانی از ذهن روزمره ائمه جمعه دور شود شورای سیاستگذاری الزام ۳ ساله بودن حکم ائمه جمعه را حذف کرده است تا فشار روانی برای ائمه جمعه در پی نداشته باشد، درعین حال روحیه ائمه جمعه باید به گونهای تکلیف محور عمل کند و خود را مامور به حوزه مربوطه جغرافیایی بدانند تا زمان مقتضی فرارسد و این زمان شناور است و متناسب با مصلحتهای شورای سیاستگذاری تعیین میشود.
وی برخی شاخصهای مطرح در زمینه تغییر مکان امام جمعه و جابجایی ایشان را برشمرد و ازجمله به شاخص کاهش اثر اجتماعی و کاهش محبوبیت اشاره کرد و گفت: چنانچه در مورد شهر و منطقهای شاهد کاهش نفوذ و اثر اجتماعی امام جمعهای باشیم باید درباره جابجایی تصمیم گرفته شود و محبوبیت اجتماعی نیز شاخص دیگری است که خود ائمه جمعه باید در نظر داشته باشند و به محض احساس کاهش محبوبیت شخصا تقاضای جابجایی کنند، ولی بدانند که اخذ تصمیم با شورای سیاستگذاری و مصلحتهایی است که در کلان باید درنظر گرفته شود.
وی ائمه جمعه را طلابی دانست که باید ذی طلبگی را رعایت و استمرار بخشند و تاکید کرد: استمرار این روحیه ارزشمند در وجود امامان جمعه سبب حفظ شان روحانیت آنان میشود و وابسته به منصب و مقام خاصی از جمله منصب امامت جمعه نباشد.
حجت الاسلام علی اکبری در ادامه با اشاره به لزوم درک شرایط تاریخیای که در آن قرارداریم، بیانیه گام دوم رهبری را منشوری توصیف کرد که رسالت ائمه جمعه را تبیین و ماموریت و اهداف آنان را روشن کرده است. این بیانیه که بهمن ۹۷ منتشر شد به گفته حاج علی اکبری نوعی (مانیفست) یا سند بالادستی برای ائمه جمعه محسوب میشود.
وی در توصیف بیانیه گام دوم گفت:: زمانی که بیانیه صادر شد در اولین خطبه پس از آن توفیق شرکت در نماز جمعه تهران را داشتم و هر چه در متن آن دقیقتر میشدم بیشتر به عمق این بیانیه پی میبردم و بعدا متوجه شدم که گاهی یک برگ از آن بیش از بیست بار ویرایش و بازنویسی شده است و محصول سی سال تجربه رهبری و دانش اندوخته شده و تولیدات فکری رهبری است و به مثابه منشوری مهم محسوب میشود.
وی افزود: اولین گروه بهره برداری کننده از بیانیه گام دوم، ائمه جمعه هستند، زیرا با این آفاق فکری آشنا و مجهز به شناخت و تفکر حول آن هستند و این بیانیه کار روایت ما را از موقفی که در آن هستیم برای نسل جوان راحت کرده است و در روزگار جنگ روایت ها، بیانیه گام دوم سرمشق مهمی است.
حجت الاسلام حاج علی اکبری گفت: رویه جدیدی را شورای سیاستگذاری از هم اکنون اجرا میکند و در جریان همین گردهم آیی، فراخوان مربوط به موضوعات مهم قابل بحث را مورد سوال قرار میدهد و اولین موضوع مهم مربوط به بیانیه گام دوم و این سوال است که رسالت ائمه جمعه درباره بیانیه گام دوم انقلاب چیست؟
وی افزود: عزم شورا بر این است که همه ساله گردهمایی ائمه جمعه برگزار شود و پاسخ اندیشمندانه و پژوهش شده ائمه جمعه درباره موضوعات فراخوان شده و در این فاصله باید تهیه و ارسال شود.
حاج علی اکبری گفت: شورای سیاستگذاری ائمه جمعه خواهان برنامه ریزی و هماهنگی در سطح ملی با لحاظ کردن شرایط بومی و منطقهای است تا بتواند حداکثر ظرف یک برنامه چهارساله، خود را به نهادی فرازمند، سربلند، خوش ساخت، پیشگام و پیشرو از نظر مغز افزار و سخت افزار تبدیل کند.
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه اطمینان خود برای تحقق وعدهی ارتقای سطح نهاد نماز جمعه را با تمثیل آن به شبهای عملیات رزمندگان اسلام توضیح داد و گفت: همچون شبهای عملیات که با خون خود امضا میکردیم، من با خون تعهد میدهم به واسطه شرایط کنونی و ظرفیت عظیم و ناشناخته نماز جمعه و موقعیت شگفت انگیزی که در آن قرار داریم و عصر درخشش روحانیت شیعه است، اگر باهم و به طور جدی عمل کنیم نه تنها ارتقای سطح نهاد نماز جمعه حاصل میشود بلکه برای جامعه و افکار عمومی نیز فرهنگ سازی میشود و بستر اجتماعی به نحو احسن تغییر میکند.
وی در عین حال هشدار داد که اگر بدون برنامه ریزی و نقشه عمل کنیم و التزام عملی به برنامه نداشته باشیم اثربخشی و خاصیت نماز جمعه از بین خواهد رفت و پوسته و فقط آئینی از آن باقی میماند و ممکن است کار به دست نااهلان بیافتد.
حاج علی اکبری تصریح کرد: خط نگهدار جبهه فرهنگی ائمه جمعه هستند و اگر چه این کار ملزوماتی نظیر آموزش و اعمال مدیریت و وقت و هزینه و انرژی لازم دارد، ولی نباید فراموش کرد که این نهاد متکی به برکت شهدای روحانیت و اعاظم علمای سلف و مستظهر به رهبری کنونی است و بسیار امید موفقیت وجود دارد.
وی گفت: به منظور جمع آوری اطلاعات و تجارب ائمه جمعه از ایشان درخواست داریم کاربرگهایی که تهیه شده است کاملا و عالمانه تکمیل کنند تا بتوان وضعیت شهر و منطقهای که ائمه جمعه در آنجا هستند از نگاه نافذ ائمه جمعه شناخت و در این باره خواهان دعوت به همکاری از نخبگان و جوانان مومن هر شهری هستیم.
حاج علی اکبری اظهار داشت: پیگیری سیاستهای کلان نظام همچون سیاستهای جمعیتی، در زمره وظایف ائمه جمعه است و باید روش اقدام ائمه جمعه در پیگیری سیاستهای کلان درست و ساختارمند طراحی شود و باید به مقام و جایگاهی برسیم که ائمه جمعه ساختارمند عمل کنند و فقط به تذکر بسنده نشود.
وی درباره ساختارمند کردن نظام امامت جمعه گفت: در رتبه نخست هر استان، نمایندگان، ولی فقیه قرار دارند و ایشان امین رهبری در نگهداشتن و حفظ انقلاب در آن استان هستند، در مرتبه بعد ائمه جمعه شهرستانها و سپس شهرها قرار دارند که باید با نمایندگان، ولی فقیه در استان هماهنگ عمل کنند. این کار البته اقتضائاتی دارد و نمایندگان، ولی فقیه را دچار زحمت میکند، اما الزامی است.
به گفته حجت الاسلام حاج علی اکبری شیوه عملکرد بدین گونه است که سالی چهار بار جلسات قرارگاه مرکزی نزد نمایندگان، ولی فقیه تشکیل میشود و هر سال ۱۲ مرتبه ائمه جمعه شهرستانها و شهرها جلسات قرارگاه استانی را با محوریت نمایندگان، ولی فقیه برگزار خواهند کرد.
حاج علی اکبری افزود: سازوکاری تعیین و اعلام خواهد شد که بر اساس آن امامان جمعه مراکز شهرستانها به عنوان ارشد امام جمعه شهرهای تابعه تعیین میشوند و مجموعه این اقدامات سازوکار مهندسی فرهنگی را تشکیل میدهد. نتیجه چنین سازوکاری این است که هر سه ماه یا شش ماه یکبار گزارش عملیاتی و عمیق فرهنگی از سطح کشور تولید و به رهبری نظام ارائه میشود.
وی گفت: نباید از سنگینی کار هراسید بلکه با درک شرایط زمان که به مثابه میدان جنگ پیچیدهای است؛ ائمه جمعه مانند مجاهد میدان رزم مشکلات را تحمل و فرماندهی کنند. زیرا ما لابد و ناچار در شرایط جنگی این کار را پیش میبریم و من به مقام معظم رهبری قول داده ام که این خدمات ارائه شود و در نظامی که امامت بر آن حاکم است باید ائمه جمعه گفتمان سازی کنند و این مهمترین رسالت که مقام معظم رهبری از نمایندگانشان در استانها و شهرستانها و شهرهای کشور انتظاردارند.
حاج علی اکبری در ادامه برای تکمیل این ساختار به مساجد اشاره و از آن به عنوان یک حلقه مفقودشده اشاره کرد و گفت: در ساختار جدید برای منزلت مسجد و امام جماعت نیز سازوکاری اندیشده شده است تا به این سازماندهی کلی متصل شود و در آن صورت، ید واحدهای فرهنگی در کل کشور خواهیم داشت که همگی متکی بر امامت است و از امام مسجد تا امام جمعه شهر و شهرستان و استان و نهایتا رهبری به صورت ساختاری به هم متصل میشوند.
در ادامه این مراسم، هیئت رییسه گردهم آیی با اعطای لوح تقدیر به خانواده شهید خرسند امام جمعه فقید شهرستان کازرون، از خدمات ایشان تقدیر و تجلیل کردند.