وی افزود همچنین درباره ادامه همکاری با ایران برای پایبندی کامل به این توافق صحبت شد و ما به همکاری با آنها در چارچوب برجام در هر دو مسیر ادامه خواهیم داد. من به تازگی از منطقه آمده ام و به نظر می رسد همه از لزوم اجرای کامل برجام اطلاع و تاکید دارند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه گفت گام های برداشته شده از سوی ایران, از نظر فنی بازگشت پذیر به شمار می آیند, نقض فاحش در توافق برجام صورت نگرفته است.
موگرینی درباره سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا اینستکس در برگیرنده فروش نفت ایران و نیز اینکه آیا تصمیم سیاسی برای ورود کشورهای ثالث به اینستکس گرفته شده است یا نه گفت" همواره اینستکس برای ورود کشورهای ثالث باز بود؛ کشورهای بنیان گذار این ساز و کار همواره گفته اند که اولین تراکنش ها در میان کشورهای عضو پردازش می شود و بعد از آن می توان آن را برای ورود کشورهای ثالث نیز باز کرد. همواره نیز نیت بر این بود که کشورهای ثالث نیز بتوانند وارد این ساز و کار شوند و پاسخ به این سوال قطعا مثبت است و اینستکس برای ورود کشورهای ثالث باز است.
وي گفت هم اکنون نیز ابراز علاقمندی برخی از این کشورها را برای مشارکت شاهد بوده ایم. درباره اینکه این مساله در برگیرنده نفت نیز می تواند باشد یا نه, مساله ای است که در حال حاضر در میان سهامداران این ساز و کار جریان دارد ولی در حال حاضر نمی توانم بگویم که کشورهای عضو یا سهامداران این ساز و کار علاقه ای به وارد کردن نفت دارند یا نه یا نیتی برای این کار دارند را نه؛ در حال حاضر نیز گفتگوهایی جریان دارد. در حال حاضر اولین تراکنش در حال پردازش است و بی شک این کار زمان می برد. در خصوص عملکرد اینستکس نیز باید احتیاط بسیاری به خرج داد ولی در حال حاضر اولین تراکنش صورت گرفته و پردازش شده است.
موگرینی درباره اقدام بیشتر از سوی ایران و برگزاری کميسیون فوری برجام گفت ممکن است این نشست صورت بگیرد. این نشست به زودی برگزار می شود ولی هماهنگی ها برای برگزاری آن نه فقط بین سه کشور اروپایی بلکه دو کشور دیگر (روسیه و چین) نیز باید صورت بگیرد.
وی در ادامه گفت در خصوص مساله بحث انگیز بند سی و ششم توافق برای حل اختلاف, باید بگویم این ساز و کاری است که در درون توافق پیش بینی شده است که در صورت عدم پایبندی جدی یکی از طرفین اجرایی می شود ولی تا کنون هیچ کدام از طرفین توافق علامتی جدی برای اجرایی کردن این بند از خود صادر نکرده است. این بدان معناست که در حال حاضر و بر اساس اطلاعات جاری که در اختیار داریم, بخصوص از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی, عدم پایبندی چشمگیری به چشم نمی خورد.
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا همچنين افزود ما خواهان پایبندی کامل ایران به همان شکلی هستیم که در سالهای اخیر شاهدش بودیم. از نظر فنی ولی این را می دانیم که همه گام های برداشته شده, با وجود اینکه برای ما تاسف آور است, قابل بازگشت هستند و ما از ایران می خواهیم این گام ها را بازگرداند.
وي با اشاره به پايبندي ايران به برجام در طول سال هاي گذشته افزود ما متوجه شده ایم که به لحاظ فنی تمام اقداماتی که ایران انجام داده قابل بازگشت هستند. ما از ایران دعوت می کنیم این گام ها را به عقب برگرداند و به طور کامل به توافق پایبند بماند.
موگريني همچنين مدعي شد من در گفتگوهای متعددی که با طرف های مختلف - از جمله منطقه خاورمیانه - طی روزهای گذشته داشته ام مشاهده کردم همه از جمله منتقدان توافق هسته ای، امروز از ایران می خواهند که به توافق احترام بگذارد، هرچند که آنها از این توافق همچنان انتقاد می کنند و آن را بی تأثیر می دانند. واقعیت این است که این توافق اجازه نداده ایران سلاح هسته ای بسازد. بنابراین، این توافقی مؤثر بوده است و من فکر می کنم همه امروز فهمیده اند که هیچ گزینه بدیلی برای این توافق وجود ندارد و در نتیجه مهم است که این توافق پابرجا بماند. من همچنین می توانم بگویم که اجرای کامل توافقی که ما اروپائیان و به طور کلی جامعه بین المللی به طور قطع به آن پایبند بوده است در حفظ هر چه بیشتر آرامش در منطقه و اجتناب از تنش در منطقه ای که برای امنیت ما حیاتی است، بسیار اهمیت دارد.
برجام همچنان پا برجاست
در ادامه نشست خبري مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، یکی دیگر از خبرنگاران پرسيد. آیا فکر می کنید ما در لحظات پایانی توافق هسته ای ایران قرار داریم، زیرا اوضاع هر روز هشدارآمیز تر می شود؟
موگرینی در پاسخ گفت: توافق هسته ای ایران در وضعیت سلامت قرار ندارد ولی همچنان زنده است! شاید مناسب نباشد در این لحظه در مورد این مسئله گمانه زنی کنیم. اجازه دهید تأکید کنم که ما در مرحله پیچیده ای قرار داریم و اوضاع از هر زمانی مشکل تر شده است. از زمانی که این توافق چهار سال پیش امضا شد، ما اکنون در برهه دشواری از تاریخ این توافق قرار گرفته ایم. اما این توافق همچنان پابرجاست. برجام ابزاری است که ما برای حل مسئله هسته ای ایران از آن استفاده می کنیم. اینکه آیا ما در لحظات آخر برجام قرار داریم یا خیر، من امیدوارم که اینگونه نباشد زیرا دلایل منطقی برای حفظ آن وجود دارد. این دلایل را همه طرف های توافق قبول دارند، حتی کسانی که آن را قبول ندارند یا دیگر در آن مشارکت ندارند.