مسجد شیخ لطف الله اصفهان شاهکار معماری و کاشی کاری دوران صفوی در شرق میدان امام اصفهان مقابل عمارت عالیقاپو مزین به مدورترین گنبد جهان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز اصفهان؛ مسجد شیخ لطف الله یکی از چهار بنای تاریخی میدان امام یا نقش جهان است که مدورترین گنبد جهان را دارد و به عنوان یکی از زیباترین گنبدهای دنیا از آن یاد می شود.
گنبد این مسجد در طول روز و در اثر نور خورشید به سه رنگ خاکی، صورتی و خاکستری در می آید.
این مسجد شاهکار معماری صفوی در طول سال های 1603- 1619 به عنوان بخشی از مجتمع میدان نقش جهان به دستور شاه عباس اول و به دست معمار زبردست محمدرضا اصفهانی ساخته شد.
از آنجا که کاخ علی قاپو درغرب میدان بود، محل اقامت شاه و خانواده اش بود، این مجتمع نیاز به مسجدی داشت تا مناسب شاه و همچنین زیبایی و عظمت میدان مطابق آن باشد . بر خلاف مسجد امام که برای نماز عمومی طراحی شده بود، مسجد شیخ لطف الله ، مسجد خصوصی خانواده شاه عباس بود. درهای مسجد همیشه بسته و محافظت شده بودند و به عنوان مسجدی خصوصی طراحی شده که از مسجد امام کوچکتر است و هیچ مناره ای ندارد.
در آن زمان برای دیده نشدن شاه و همسران و همراهانش، از کاخ علی قاپو به مسجد، تونلی در زیر میدان تعبیه کرده بودند.
نقاشی و کاشی های داخلی این مساجد را رضا عباسی، هنرمند معروف ایرانی ساخته و کیفیت و زیبایی آن بر هرآنچه که در ایران پیش از آن غلبه کرده است. دیوارها و گنبدها، ورودی های مسجد با کاشی های هفت رنگ به اصطلاح معرق، خوشنویسی، کتیبه های برخی از فصل های قرآن، نام های امام و شعر تزئین شده اند.
بسیاری معتقدند که این بنای ارزشمند در واقع تنها نقش مسجدی را مانند دیگر مساجد ندارد و معمار، به شکلی هنرمندانه، فضایی را در آن ایجاد کرده که حتي پیروان دیگر اديان و همه انسان ها متوجه نور الهی و عرفانی در آن شوند.
این معماری ایرانی اسلامی 15دی سال 1310 با شماره 105 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
گردآوری: سعید ملک محمد