اگر کسی به اخلاق حرفهای توجه نکند، براساس مفاد نقشه مهندسی فرهنگی به تنبیهات مالی و محرومیت از موقعیتهای اجتماعی محکوم میشود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ حجت الاسلام دکتر سید سعید رضا عاملی در نشست خبری در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه نخستین گام در اجرای نقشه مهندسی فرهنگی، تشکیل ستاد راهبری مهندسی فرهنگی بود که این امر ۵ سال به تعویق افتاده است، افزود: از زمانی که مسؤولیت دبیری شورای عالی انقلاب فرهنگی بر دوش من گذاشته شد تلاش کردم تا ستاد اجرایی این سند مرجع و محوری در حوزه فرهنگ تشکیل شود، اما به دلیل فشار کاری که رئیس جمهور دارند و تمرکزی که باید روی سند و ستاد راهبری نقشه مهندسی فرهنگی کشور ایجاد شود، این موضوع تا کنون به تعویق افتاده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ۱۰ روز پیش با رئیس جمهور مکاتبهای داشتم و از آقای روحانی خواستم تا اگر فرصت برگزاری جلسات ستاد مهندسی فرهنگی را ندارند معاون اول رییس جمهور، ریاست این جلسات را برعهده بگیرد که آقای روحانی هم این موضوع را پذیرفت و ابلاغ کرد.
حجت الاسلام عاملی افزود: شنبه هفته آینده نخستین جلسه ستاد راهبری اجرای نقشه مهندسی فرهنگی به ریاست دکتر اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور تشکیل میشود و نخستین دستور جلسه آن هم تصویب آیین نامه داخلی، تعیین اولویتها و تقسیم کار ملی بر اساس آنچه در سند پیش بینی شده است خواهد بود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: اگر از مهندسی فرهنگی صحبت میشود نباید این گونه تلقی شود که قرار است یک نوع دستکاری در فرهنگ برای اهدافی انحصارطلبانه صورت گیرد بلکه مهندسی در ادبیات ما ریشه هزارهای دارد و به معنای محاسبه کردن و محاسباتی عمل کردن است و در واقع یک نوع رویکرد سیستمی به حوزههای مختلف است.
حجت الاسلام عاملی با تأکید بر اینکه اگر در عمران، برق و شهرسازی واژه مهندسی به کار برده میشود منظور یک نگاه نظاممند و یکپارچه به صورت دقیق و علمی به همه اطراف موضوع است، گفت: واقعیت این است که یکی از زیرساختهای مهم اجتماعی ما زیرساخت فرهنگ است همانطور که ما به زیرساختهای شهری، محیط زیست و سلامت آب و هوا توجه میکنیم باید به زیرساختهای فرهنگی شهر هم توجه کنیم.
وی افزود: این یک سند جامعی است که موضوعات مختلفی از جمله نشاط و شادابی، سبک زندگی، خانواده، روابط بین المللی فرهنگ و ارتباطات درونی فرهنگ را مورد توجه قرار میدهد.
حجت الاسلام عاملی با تأکید بر اینکه تا کنون کاری با جزییاتی که در سند مهندسی فرهنگی انجام شده در حوزه فرهنگ صورت نگرفته است، گفت: در نقشه مهندسی فرهنگی در ۱۳ راهبرد کلان، نزدیک به ۱۱۲ برنامه کلان ملی و بیش از ۳۵۰ برنامه اقدام ملی دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه حوزه فرهنگ حوزه مشارکت اجتماعی است، گفت: حوزه فرهنگی حوزه انگیخته بودن تمامی افراد جامعه است یعنی یک نوع آگاهی آفرینی و توانمندسازی که منجر به تشخیص شود در نگاه این سند وجود دارد.
حجت الاسلام عاملی با بیان اینکه امروز نیازمند یک سواد فرهنگی و اجتماعی هستیم که مبتنی بر اندیشه و ارزشهای اسلامی یک مسیر سالم و پاک ایجاد کند، گفت: اگر تنها بخواهیم باید و نباید بگوییم، این گفتنها فقط در حوزههایی کارساز است که مقررات کارآمدی دارد، اما در حوزه فرهنگ با انسان سر و کار داریم آن هم انسان امروزی که کاربر شده و قدرت کنش گری گستردهای پیدا کرده است، انسانی که کارکرد رسانهای پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه نقشه مهندسی فرهنگی ستاد جدیدی را با هزینه جدید بوجود نمیآورد، گفت: تمامی مواردی که در راستای این نقشه باید اجرا شود در سطح استانی با شورای فرهنگ عمومی است و از طرفی لایه خروجی برای برنامه پنج ساله آینده کشور دارد و سازمان برنامه و بودجه، برنامه ششم را تا حدودی با سند مهندسی فرهنگی تنظیم کرده است و برنامه هفتم توسعه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی باید مبتنی بر سند مهندسی فرهنگی طراحی شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: این سند در حد حرف نیست سندی است که به طور کامل در لایه اجرا ورود پیدا میکند و یکی از کارهای ما این است که نگاه برنامه ریزی فرهنگی یک نگاه پویا و فعال است که متناسب با شرایط اجتماعی عمل میکند.
وی گفت: ما با تغییرات فرهنگی جدی در همه دنیا و از جمله ایران مواجه هستیم که باید به این تغییرات فرهنگی توجه کرد، مهمترین خصلت جامعه ایرانی خانواده گرایی است و در پرسشنامهها و پیمایشهایی که در ایران انجام شده تعلق و توجه به خانواده یک موضوع اساسی است و یکی از مطالبات خانوادههای ایرانی این است که در یک فرهنگ و نظام اخلاقی سالم زندگی کنند که این موضوع یکی از آن ۱۳ راهبرد کلان نقشه مهندسی فرهنگی با عنوان اخلاق و مسؤولیت اجتماعی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: نقشه مهندسی فرهنگی در لایههای اخلاق حرفهای ورود میکند و اخلاق پزشکی، اخلاق رسانه ای، اخلاق شهری و دیگر بخشها را که در اخلاق حرفهای است مورد توجه قرار میدهد و اتفاقا الزام آور است یعنی اگر کسی به کدهای مسؤولیتهای اجتماعی و اخلاق حرفهای توجه نکند به دلیل رعایت نکردن آنها منجر به یک سری محرومیت از موقعیتهای اجتماعی میشود و تلاش شده است تا تنبیهات کیفری در این نوع نگاههای فرهنگی وجود نداشته باشد، اما تنبیهات مالی و محرومیتهای اجتماعی وجود دارد.
حجت الاسلام عاملی گفت: نگاه سند معطوف به مسایل اصلی جامعه است موضوعاتی مثل احترام به قانون، کار گروهی و احترام اجتماعی در روح این سند و در محورهای کلان آن مورد توجه قرار گرفته است و اینها مسایل امروز ماست یعنی اگر مردم در جامعه با خشونتهای رفتاری مواجه شوند یا در محیطهای کاری مانند بیمارستان و دانشگاه دچار بی حرمتی و بی عدالتی بشوند سند مهندسی فرهنگی باید بتواند از آنها حمایت کند.
وی افزود: برآیند این سند نگاهی است که مقام معظم رهبری دارند و آن استقرار جامعه اسلامی است و فکر میکنم اگر عطر و شیرینی این نگاه حتی به عنوان یک امر ذهنی به ما برخورد کند ما را زنده میکند این اندیشه، گلی است که امیدواریم یک گلشن اجتماعی را هم بوجود بیاورد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ستاد جامع نقشه مهندسی فرهنگی به ریاست معاون اول رئیس جمهور و وزرای کشور، علوم تحقیقات و فناوری، آموزش و پرورش و ورزش و رؤسای کمیسیونهای آموزش و تحقیقات مجلس، رئیس سازمان صدا و سیما، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و رئیس سازمان برنامه و بودجه، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده و رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده، یکی از معاونان قوه قضاییه، چهار نماینده شورای عالی انقلاب فرهنگی و دو نماینده از شورای عالی حوزه علمیه است و به نوعی تمام کسانی که در بخش فرهنگ حضور حقوقی و حقیقی دارند در این سند به آنها توجه شده است و در ستاد راهبری هستند.
حجت الاسلام عاملی در پاسخ به این سؤال که آیا این سند با وجود تغییرات سریع حوزههای فرهنگی و اجتماعی و بروز فناوریهای نوین نیاز به بازنگری ندارد؟ افزود: ما باید این سند را مرجع قرار دهیم و از این مسیر حرکت کنیم و درحال حرکت باید این ریل را بسازیم مسیر تغییر عمدهای نمیکند، ولی در حال حرکت تیم بازنگری درباره سند مهندسی فرهنگی تشکیل میشود و طبق فرمایش مقام معظم رهبری روزآمدسازی اسناد شورای عالی انقلاب فرهنگی شامل این سند هم میشود.
وی ادامه داد: سندهای ما همه منعطف و ادامه دار است و سندی نیست که در یک نقطهای تمام شود و ستاد راهبری اجرا برای این اسناد به این دلیل تشکیل میشود که قدرت این را داشته باشد که طبق چارچوبی که برای سند تدوین شده و یا حتی برای برهم زدن چارچوب اهدافی را اضافه یا کم کند و یا تغییر دهد.
حجت الاسلام عاملی گفت: سه سند نقشه جامع علمی کشور در حوزه علم و فناوری، سند مهندسی فرهنگی در حوزه فرهنگ و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در حوزه تعلیم و تربیت، سندهای مرجعی هستند که ۸۵ سند سیاستی مصوب در شورای عالی انقلاب فرهنگی در طی این ۳۵ سال، همه ذیل این سه سند مطرح میشود.
شنبه؛ جلسه ستاد اجرای نقشه مهندسی فرهنگی
نزدیک به ۳ هزار کارشناس در رشتههای مختلف روی تدوین نقشه مهندسی فرهنگی کار کردند
حجت الاسلام سید سعید رضا عاملی در نشست خبری در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه رهبر معظم انقلاب حدود ۱۸ سال قبل موضوع مهم ”مهندسی فرهنگی“ را مطرح کردند، خاطرنشان کرد: نقشه مهندسی فرهنگی یک بار از سوی رئیس جمهور سابق و یک بار در سال ۹۳ از سوی آقای روحانی رییس جمهور ابلاغ شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در این سند آمده که رئیس جمهور یا معاون اول رئیس جمهور باید مسولیت ریاست ستاد مهندسی فرهنگی را بر عهده داشته باشد، اما به دلیل مشغله رئیس جمهور، این نقشه اجرایی نشده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه از نخستین روزهای ورود به شورا پیگیر اجرایی سازی این سند اولویت دار در حوزه فرهنگی بوده است؛ گفت: ۱۰ روز پیش با رئیس جمهور مکاتبهای داشتم و از آقای روحانی خواستم تا اگر فرصت برگزاری جلسات ستاد مهندسی فرهنگی را ندارند معاون اول رییس جمهور، ریاست این جلسات را برعهده بگیرد که آقای روحانی هم این موضوع را پذیرفت و ابلاغ کرد.
عاملی تاکید کرد: شنبه هفته آینده نخستین جلسه ستاد راهبری اجرای نقشه مهندسی فرهنگی به ریاست آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهور تشکیل میشود و اولین دستور جلسه ان هم تصویب آیین نامه داخلی، تعیین اولویتها و تقسیم کار ملی بر اساس آنچه در سند پیش بینی شده است.