انگلیس خوب است از تجربه هدف قرار گرفتن پهپاد آمریکایی عبرت بگیرد و از رقص دیپلماتیک اجتناب ورزد.
انگلیس پنج شنبه اعلام کرد: یک نفتکش این کشور هنگام عبور از تنگه هرمز با قایق های تندوری سپاه پاسداران ایران مواجه شده که کوشیده اند مانع عبور ان شوند.
اما به گفته سخنگوی وزارت دفاع انگلیس با مداخله یک ناو جنگی بریتانیا و اخطار آن به شناورهای ایرانی این کشتی توانست آزادانه از تنگه هرمز عبور کند.
شبکه سی ان ان ادعا کرده ایران تلاش کرد نفتکش را توقیف کند اما وزارت دفاع انگلیس می گوید تنها هدف این بوده که مانع عبور نفتکش شوند.
با این حال انگلیس هیچ سند و مدرکی برای تایید روایت خود منتشر نکرده است؛ هرچند در برخی گزارشها ادعا شده یک هواپیمای امریکایی از این حادثه فیلمبرداری کرده است و ایران نیز از اساس وقوع چنین اتفاقی را تکذیب میکند.
سپاه پاسداران وقوع چنین رویدادی را تکذیب کرده و وزیر خارجه ایران نیز گفته است: ادعای انگلیس درباره تلاش ایران برای توقیف نفتکش آنها دروغ است و هیچ ارزشی ندارد.
با توجه به تکذیبیه تهران این پرسش مطرح میشود که انگلیس از این سناریو رسانهای چه اهدافی دارد؟
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران تصریح کرده است مهمترین اهداف این سناریوها پوشاندن نقاط ضعف آنها - آمریکا و متحدانش - است. اما گمانههای دیگری نیز در این زمینه وجود دارد که به برخی از آنها اشاره میگردد.
1- توجیه لزوم حمایت کشورهای جهان - لااقل متحدان آمریکا - از طرح پنتاگون برای «تشکیل ائتلاف برای حفاظت از تردد کشتیهای نفتی در خلیج فارس و باب المندب». البته در خبرهای دیروز اعلام شد یک ناو جنگی انگلیسی نیز به خلیج فارس اعزام شده است؛ شاید هدف ادعاها درباره نفتکش انگلیسی در تنگه هرمز اقدامی برای توجیه این اعزام باشد.
2- اجرای تاکتیک «بهترین دفاع حمله است»: پیشتر برخی مقام های ایرانی با اشاره به توقیف نفتکش ایرانی در جبل الطارق احتمال برخورد با نفتکش های انگلیسی را با هدف مقابله به مثل مطرح کرده بودند.
ظاهرا لندن و متحدانش با سناریو - مواجهه یک نفتکش انگلیسی با قایق های تندوری سپاه پاسداران ایران هنگام عبور از تنگه هرمز - سعی میکنند وانمود کنند نه تنها از چنین تهدیداتی هراسی به دل راه نمیدهند بلکه از چنین تهدیداتی استقبال میکنند زیرا بخشی از دیپلماسی آنها برای مهار کردن تهران است.
ولی بهتر است آمریکا و متحدانش از هدف گرفتن پهپاد آمریکایی درس بگیرند و بدانند اکنون زمان رقص دیپماتیک نیست و تهران در دفاع از منافع راهبری خود بسیار جدی است.
3- خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ نیز پیش از این به نقل از چند منبع آگاه خبر داد یک نفتکش عظیمالجثه متعلق به شرکت نفت بریتانیا (بریتیش پترولیوم) از بیم اینکه مبادا ایران آن را به تلافی توقیف شدن نفتکش حامل نفت خود در نزدیکی جبلالطارق توقیف کند، حرکت خود را در خلیج فارس متوقف کرده است.
شاید خبر رویارویی یک نفتکش انگلیسی با قایق های تندوری ایرانی در تنگه هرمز تلاشی برای کنترل پیامدهای خبر بلومبرگ باشد. به هر حال این خبر بیانگر موقعیت ضعیف آمریکا و انگلیس در خلیج فارس و تنگه هرمز است.
----------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی