چشمان بعضی از کودکان با آنکه سالم و طبیعی به نظر میرسند، اما ممکن است سلامتی و دید کافی نداشته باشند و به اصطلاح تنبل باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان این که تنبلی چشم به علل مختلفی همچون عیوب انکساری، انحراف چشم و مشکلات ارگانیک مانند آب مروارید مادرزادی ایجاد میشود گفت: در صورت توجه و شناسایی زودهنگام، این بیماری قابل درمان است.
دکتر حسن رزمجو افزود: زمان در درمان تنبلی چشم بسیار با اهمیت است و طبق تحقیقات صورت گرفته تا سنین پایین معمولاً قبل از پنج سالگی، تنبلی ناشی از عیوب انکساری است اگر عیب برطرف شود دید طبیعی میشود و سلولهای بینایی توان عملی خود را به دست آورده و ده دهم دید پیدا میکند.
استاد نمونه چشم پزشکی کشور، غربالگری یا بیماریابی چشم را برای همه بچهها از نوزادی تا سالهای آغاز دبستان توصیه کرد و اظهار داشت: معاینه در نوزادان نارس یا کم وزن و نوزادانی که هنگام زایمان صدماتی به آنها وارد شده همچنین بیمارانی که عوارض مغزی عصبی، تأخیر رشد عصبی دارند و بیمارانی که خویشاوندان همخون آنها دچار تنبلی چشم یا لوچی است را در صد در صد ضروری است.
وی ادامه داد: درمان تنبلی چشم به سه عامل سنی که در آن تنبلی چشم به وجود آمده، مدتزمانی که از ایجاد تنبلی چشم گذشته است و سنی که در آن درمان آغاز شده است،بستگی دارد.
دکتر رزمجو تصحیح عیوب انکساری، بستن چشم سالم و جراحی در هنگام داشتن عیوب ساختمانی در چشم را از راههای درمان تنبلی چشم دانست و تصریح کرد: درمان تنبلی چشم معمولاً به صورت بستن چشم سالم و وادار کردن مغز به دیدن با چشم تنبل است که این بهترین روش درمانی است.
بستن چشم باید دقیق و در کوتاهترین زمان به صورت بستن چند ساعت در روز انجام شود و آنقدر ادامه پیدا کند تا تنبلی دید برطرف و دید طبیعی شود و بعد از آن هم بیمار مرتب باید تحت نظر باشد، چون ممکن است دوباره چشم تنبل شود.
- تشخیص بسیاری از اختلالات بینایی در کودکی بسیار حائز اهمیت است چرا که بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی، از هر 100 کودک، 2 تا 3 نفر در اثر تنبلی چشم و پیشگیری نکردن، دچار کمبینایی و یا نابینایی مطلق میشوند.
- باید چشمان کودکان در سه نوبت سه ماهگی، 3 تا 4 و 4 تا 6 سالگی معاینه تا از درمان بهنگام استفاده شود و بتوان از این اختلال جلوگیری کرد.
- قبل از پنج سالگی سن طلایی تشخیص و درمان تنبلی چشم است.
- تنبلی چشم خود یک بیماری نیست بلکه زاییده بیماریهای چشم است که در صورت درمان نشدن به موقع میتواند باعث کاهش بینایی تا آخر عمر شود.
- رشد و تکامل مرکز بینایی در مغز، از دوران جنینی تا حدود ده سالگی ادامه دارد. اما حداکثر سرعت رشد آن تا سه سالگی است. نتیجه تکامل دستگاه بینایی در این دوران، دید واضح و کامل است.
تنبلی چشم با معاینه ساده و چند دقیقهای چشم کودکان قابل تشخیص و درمان است. عقل سلیم حکم میکند که پیش از ایجاد پیامدهای ناگوار به فکر درمان باشیم، چشمهای کودکان میتوانند آینده را زیباتر ببینند حیف است که با یک سهل انگاری بزرگ آنها را از چنین حقی محروم کنیم.