دامپزشکی مازندران درباره شیوع تب کریمه کنگو در فصل تابستان و هوشیاری مردم هشدار داد
مدیر کل دامپزشکی مازندران گفت: به مردم توصیه می شود گوشت قرمز مورد نیاز خود را حتما" از مراکز مجاز (ذبح بهداشتی و مورد تایید سازمان دامپزشکی) تهیه کنند و در صورت مواجهه با دام زنده، به آنها نزدیک نشوند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، دکتر رضوانی افزود: بیماری تب کریمه کنگو با شروع فصل گرما و افزایش حشرات ابتلا به انواع بیماریهای ناقل شیوع مییابد و از بیماریهای ناقل حیوان به انسان است که از طریق کنه منتقل شده و بسیار خطرناک است.
وی با اشاره به اینکه چند مورد ابتلا به بیماری تب خون ریزی دهنده کریمه کنگو در سطح استان مازندران مشاهده شد تصریح کرد: برای سم پاشی کانون که بیماری تب کریمه کنگو در آن مشاده شده، تا شعاع 3 کیلومتر مربع انجام می شود و این کار را از غرب استان آغاز کردیم.
مدیر کل دامپزشکی مازندران خاطر نشان کرد: به مردم توصیه می شود گوشت مورد نیاز خود را حتما" از مراکز بهداشتی تهیه کنند زیرا لاشه های دام در این مراکز به مدت 24 ساعت بعد از ذبح، در سردخانه نگهداری می شود تا ریسک بیماری از بین برود؛ بعد از این اقدام، مصرف گوشت قرمز مشکلی برای انسان ندارد.
دکتر رضوانی یادآور شد: افراد وقتی کنه ای را در بدن خود مشاهده کردند آن را با دست خود از بین نبرند و با دستکش کنه را بکشند تا از انتقال بیماری جلوگیری شود.
بیماری ویروسی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) با گزش یک کنه از خانواده Bunyaviridae منتقل میشود و گرچه میزبان اصلی آن حیوانات است، ولی موارد پراکنده آن در انسان نیز دیده میشود.
این بیماری برای نخستین بار در سال ۱۹۴۴ در شبه جزیره کریمه توسط دانشمندان روسی شناسایی شد و تب هموراژیک کریمه نام گرفت. در سال ۱۹۶۹ مشخص شد عامل تب خونریزی دهنده کریمه مشابه عامل بیماری است که در جریان اپیدمی سال ۱۹۵۶ در کنگو پیدا شد و ترکیب نام این دو منطقه علت نامگذاری این بیماری است.
CCHF بیشتر در آفریقا، بالکان، خاورمیانه و کشورهای آسیای جنوبی دیده میشود. طیف وسیعی از حیوانات وحشی و حیوانات اهلی مانند گاو، گوسفند و بز میزبان اصلی این ویروس هستند. پرندگان معمولا نسبت به ویروس مقاوم هستند؛ ولی شیوع آن در شتر مرغ و کشتارگاههای مرغ در آفریقا نیز دیده شده است
ویروس CCHF بر اثر گزش کنه و تماس با خون و بافت آلوده بوجود میآید. بیشتر قربانیان این بیماری کارگران کشتارگاه ها، دامپزشکان و کشاورزان هستند.
علایم و نشانههای بیماری:
دوره نهفته بیماری بسته به عمق نیش کنه متفاوت است. در صورت گزش عمیق، دوره نهفته بین یک تا سه روز و حداکثر ۹ روز است. اگر بیماری بر اثر تماس با خون یا بافت آلوده باشد، دوره نهفته پنج تا شش روز و حداکثر ۱۳ روز است
تب، درد عضلانی، گردن درد، سفت شدن بافت گردن، درد چشم، حساسیت چشم نسبت به نور، تهوع، استفراغ، اسهال، شکم درد، گلودرد، نوسانات خلقی شدید و خواب آلودگی از مهمترین علایم تب خونریزی دهنده کنگو هستند.
در برخی بیماران افزایش ضربان قلب، تورم غدد لنفاوی، بزرگ شدن کبد، خونریزی داخلی قابل مشاهده از روی پوست، نارسایی کبد و ریه نیز دیده میشود. داروهای ضد ویروسی تنها راه درمان بیماری هستند که به صورت خوراکی و وریدی استفاده میشوند.
بیشک ذبح دام اگر در کشتارگاههای مورد تایید وزارت بهداشت و با رعایت نکات ایمنی باشد، از انتقال بیماری تب کریمه کنگو به مردم نگرانی وجود نخواهد داشت.
دامپزشکان تاکید میکنند، تهیه گوشت از مراکز مورد تایید بهداشتی و دامپزشکی و فریز کردن گوشت قبل از مصرف در دمای فریزر به مدت سه تا چهار ساعت، ویروس تب کنگو را از بین میبرد. پختن درست و کامل گوشت مصرفی نیز همین اثر را خواهد داشت.
اگر حیوان آلوده در روزهای اوج بیماری ذبح شود و ذبح کننده دستکش به دست نداشته باشد یا اگر دستش خراش بردارد، ویروس بلافاصله به او منتقل میشود.
استفاده از اقدامات محافظتی در جلوگیری از ابتلا به این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور خاص، پزشکان و دامپزشکان باید همیشه از دستکش، روپوش بلند، شلوار و چکمه مخصوص استفاده کنند.
اصرار بر این است دامهای وارداتی حتما توسط دامپزشک معاینه شوند و بعد در اختیار کشتارگاهها قرار گیرند. همچنین باید از خرید گوشتهای بازرسی نشده و بدون مهر دامپزشکی خودداری شود.
در صورت ابتلا چه کنیم؟
1-بیمار مشکوک به CCHF باید ایزوله شود و با افراد خانواده و پرسنل بیمارستانی در تماس نباشد.کلیه وسایل بیمارستانی مانند ماسک، دستکش، روپوش، پیش بند، لولههای خون، سرنگهای استفاده شده و هر وسیلهای که با ترشحات بیمار درتماس بوده باید سوزانده شود.
2-سمپاشی منازل و اصطبلها جهت کاهش کنهها
3-مصرف مواد ضد عفونی جهت گندزدایی توالتها، محیط آلوده به خون و ترشحات بیمار
4-به دلیل اینکه متأسفانه دام بدون علامت است، باید از مصرف گوشت تازه خودداری شود و دام پس از ذبح تا ۲۴ ساعت در دمای منفی ۱ تا ۴ قرار گیرد تا ویروسهای آن کشته شوند و پس از آن مصرف شود.
5-در هنگامی که پرسنل مراقب بیمار در معرض تماس پوستی یا پوستی مخاطی با خون، مایعات بدن و یا فضولات بیمار قرار میگیرند بایستی فوراً سطح آلوده را با آب و صابون بشویند
6-از خرید گوشتهای بازرسی نشده بدون مهر دامپزشکی (کشتار غیرمجاز) خودداری شود
7-کارکنان بهداشتی و درمانی و افرادی که با خون، ترشحات بدن بیمار و یا بافتهای آلوده بیماران تماس داشتهاند باید مرتب و حداقل تا چهارده روز پس از تماس تحت نظر بوده و درجه حرارت بدن آنها هر روز کنترل شود و در صورت ظهور علایم بالینی مطابق با تعریف مورد محتمل بلافاصله درمان برای آنان شروع شده و اقدامات بعدی به عمل آید.