معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار یزد از تخصیص ردیف بودجهای تا فعالیت فرهنگی را از جمله اقدامات لازم برای جهانی ماندن یزد برشمرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز یزد، صادقیان معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار یزد، تعریف ردیف بودجه مستقل از سال ۹۷ و در خواست تخصیص ۱۰۰ درصد آن برای سال جاری از سازمان برنامه و بودجه و پیگیری ردیف بودجه مستقل برای سال آینده را از مهمترین فعالیتها در این خصوص اعلام کرد.
صادقیان با اشاره به اینکه برای حفاظت از بافت تاریخی نیازمند مدیریت یکپارچه شهری هستیم، خاطرنشان کرد: متاسفانه آیین نامه فنی و ضوابط سازههای خشتی در این بخش نداریم برای تهیه و تدوین آن اقدام کرده ایم.
وی بر لزوم تأمین زیرساختهای شهری بویژه در حوزه حمل و نقل بعد از ثبت جهانی یزد اظهار داشت: در این خصوص ساخت ترمینال خارجی فرودگاه یزد و احیای ایستگاه قدیمی راهآهن یزد در دستور کار قرار دارد.
این مسئول ادامه داد: در عین حال در سفر محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه به استان یزد، تکمیل مثلث گردشگری در حوزه راه آهن میان اصفهان، فارس و یزد مصوب شد که بر اساس آن خط ریلی یزد - شیراز در بهار ۹۹ بهره برداری میشود.
معاون استانداری یزد افزود: ردیف بودجه جداگانهای در پیوست قانون بودجه برای بحث آزاد راه در استان یزد در نظر گرفته شده است که با پیگیریهای لازم، بزودی تخصیص مییابد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با اشاره به روند ثبت بافت تاریخی شهر یزد از سالها قبل و تکمیل پرونده در پنجم بهمن ۹۴ بررسی ارزیابان یونسکو در شهریور ۹۵ و ثبت یونسکو در اجلاس ۱۸ تیرماه ۹۶ گفت: در این روز نمایندگان کشورهای مختلف، از ثبت جهانی این بافت حمایت کردند.
سیدمصطفی فاطمی افزود: پروسه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد به صورت جدی از سه سال قبل از ثبت رسمی شروع شده بود و هم اکنون تحولات گستردهای در بافت صورت گرفته است.
وی رشد بالای مطالعات داخلی و خارجی درباره بافت تاریخی، گسترش و تقویت ارتباطات پژوهشی یزد با دانشگاهها و مراکز پژوهشی بزرگ، توجه بیشتر دستگاهها به بافت تاریخی و ورود مدلهای متفاوت حمل و نقل در این بافت را از مهمترین تحولات بعد از ثبت جهانی یزد اعلام کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی یزد با اشاره به رشد سرمایه گذاری بخش خصوصی در بافت تاریخی تصریح کرد: در این خصوص استان با ۴۸۱ طرح در سامانه سیب، رتبه نخست را در سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه گردشگری در میان استانها کسب کرده است.
فاطمی، افزایش توجه رسانههای بین المللی، رشد چشمگیر ارزش ملک در بافت تاریخی یزد و گفتمان سازی در راستای تحقق اهداف ثبت جهانی و تغییر نگرش به بافت را از مهمترین تلاشها و فعالیتهای بعد از ثبت جهانی دانست.
وی درباره مشکلات بعد از ثبت جهانی بافت تاریخی یزد گفت: عدم وجود مدیریت یکپارچه، پایش تنها ۶ محله از محلات عرصه بافت و محلههای جانبی، کمبود نیرو برای پایش ساخت و ساز در بافت تاریخی، سنتی بودن برنامه ریزی شهری، نبود برنامه منسجم در خدمات دهی از مهمترین مشکلات است.
ونوس عامری -عضو شورای اسلامی شهر یزد بهبود کیفیت زندگی در بافت تاریخی یزد را از اولویت برنامههای شورای شهر اعلام کرد و افزود: در راستای معرفی بافت تاریخی یزد در سطح بین المللی، برگزاری شبهای فرهنگی برگزار شده که نمونه آن را در دانشگاه سوربن فرانسه داشتیم.
ونوس عامری تلاش برای شناسایی و حفظ میراث ناملموس و معرفی مفاخر، پیگیری میزبانی جشنواره بین المللی و ملی عروسکی در یزد و پیگیری خط هوایی بین المللی در فرودگاه یزد را از مهمترین برنامههای شورای شهر یزد اعلام کرد.
بافت قدیم یزد به عنوان نخستین بافت تاریخی شهری ایران، ۱۸ تیر ۹۶ در چهل و یکمین اجلاس کمیته میراث بشری سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) در شهر کراکوف لهستان به ثبت جهانی رسید تا آرزویی چندین ساله با تلاش و پشتکار جمعی به واقعیت تبدیل شود.
بافت تاریخی یزد به مساحت ۷۴۳ هکتار و مساحت حریم پنج هزار هکتار در سال ۱۳۸۴ به ثبت ملی رسید.
استان یزد یکهزار و ۶۰۰ اثر تاریخی ثبت شده غیر منقول و ۶۰۰ بنای تاریخی ثبت شده ملی دارد که میزبان گردشگران داخلی و خارجی است.