گزارش مکتوب؛
طلایی تا تنور
طلایی رقم اصلاح شده گندمی است که تیم تحقیقات کشاورزی استان کرمانشاه طی ۱۲ سال آنرا اصلاح و روانه اراضی کشاورزی کرده است، رقمی که حاصل آن نانی خوشمزه و خوشپخت و مشتری پسند است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، ساعتها گرمای تنور را به جان میخرد تا قوت غالب مردم را با کیفیت به دستشان برساند.
عمو عباداله نانوا، در حالی که سنگک دو آتشه خشخاشی را از تنور بیرون میآورد می گوید: ۴۰ سال است که شغل پدری را پیشه کرده و هر روز که می گذرد رضایت مشتریان هم بیشتر می شود. نانش برشته، خوش پخت، بدون خمیر و دور ریز بود جوری که حسابی نمک گیرش شدیم.
خودش می گوید: هر روز کیفیت آرد بهتر می شود و ما می توانیم نان خوب به دست مشتری بدهیم.
همین حرف او مرا به یک سفر یک ساعته تا اسلام آباد غرب و ایستگاهی تحقیقاتی که حالا در سطح بین المللی حرفها برای گفتن دارد کشاند.
یکسالی از تولدش گذشته و نامش را طلایی گذاشته اند، زودرسی، مقاومت در برابر زنگ زدگی و نیاز کم به آب از ویژگیهایش است.
محو تماشای این سنبلهای سبز رنگ بودم که صدایی مرا از هم کلامی با زمین و دانه هایش بیرون کشید. صدای مردی میانسال که کارشناس و از اعضا این پروژه است. دکتر امیرکیوان کفاشی محقق غلات مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی می گوید: در این دشت ۶۰ هکتاری از سال ۶۹ تا به امروز ۲ هزار ردیف گندم آبی تولید و معرفی شده است. نمونه اش طلایی، که طی پروسهای ۱۲ ساله و با زحمت فراوان در سال ۹۷ متولد شده است.
دکتر کفاشی عمری را پای تحقیقات و مطالعه این بذور صرف کرده و به همراه تیمش ۳۲ رقم برتر اصلاح شده را
مثل طلایی، رخشان، بهاران، پیشتاز، سیروان، پیشگام و...تولید و معرفی کرده است.
خمیس آبادی رییس این مرکز تحقیقاتی امنیت غذایی و تولید را از اهداف این مجموعه می داند و می گوید: هر رقم می تواند برای مدت ۴ تا ۵ سال نسبتا به بیماری و کم آبی مقاوم باشد و نام رقمها براساس اسم منطقه و افراد انتخاب شده است.
همهمه دلکش باد در بین خوشه ها، نوید بخش پر محصولی این مزارع گندم است.
این تیم تحقیقاتی همین رقمها را برای بررسی وضعیت دانه، چروکیدگی آن، وزن و کیفیت پخت به آزمایشگاه میبرند.
مسئول واحد ثبت گواهی بذر استان در آزمایشگاه تخصصی سازمان جهاد کشاورزی ا به ما می گوید: از ۱۹ شرکت مجاز، ۱۵ شرکت در زمینه بذر گندم و مابقی در زمینه بذر جو فعالند.
احمدی گفت: استان کرمانشاه امروز توانسته ۳۹ هزار تن بذر را تولید و روانه اراضی کشاورزی استان و سایر مناطق کشور کند.
وی افزود:۳ طبقه بذری تولید می شود، بذر پرورشی، بذر مادری و بذر گواهی شده، برای دیدن این بذرها به یکی از شرکتهای تولید بذر رفتم. شرکتی دانش بنیان که بذر گندم گواهی شده را برای کشت به کشاورزان می دهند. خدامراد مسئول این شرکت می گوید: با این کار علفهای هرز طبق فرآیند بوجاری از گندم حذف می شود و کشاورزان دیگر سمپاشی نمی کنند، عملکرد بالا می رود و از همه مهمتر هزینهها پایین میآید.
نمونه این بذر دانش بنیان را حالا در مزارع استان به وضوح می توان دید، در روستای سمنگان سفلی از توابع شهرستان صحنه به بهانه برپایی روز مزرعه کشاورزان زیادی در کنار محققان جمع شده اند. اینجا عملکرد از ۹ تا ۱۱ تن است،آنها می دانند کشاورزی رکن اقتصاد مقاومتی است و کشاورزی موفق است که همراه با یافتههای جدید حرکت کند.
نوروزی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان صحنه گفت: امسال زنگ گندم به دلیل بارشهای فراوان بهار امسال وسیع بود که توانستیم با رقمهای مقاوم مانع هرگونه بیماری شویم.
حالا در مناطق گرمسیر برداشت آغازشده است. خورشید داغتر از همیشه بر فراز گندم زارها ایستاده و خوشهها مثل طلا می درخشند.
اینجا در سرپل ذهاب آقای شریفی می خواهد زحمات چند ماهه اش را در ۱۷ هکتار زمین آبی با برداشت این خوشهها به ثمر بنشاند.
او از بذر بهرنگ استفاده کرده است خودش می گوید: چون که بذرم اصلاح شده بود عملکرد ۷ تن در هکتار را داشته است.
برداشت گندم از مناطق گرمسیری به اتمام رسیده و آنها را به سیلو می برند.
ارویسی مدیر غله و خدمات بازرگانی منطقه ۹ می گوید: آزمایشات فراوانی بر روی گندمهای تحویلی انجام می شود تا آرد با کیفیتی را تحویل کارخانجات دهیم ،برای آرد شده این دانههای مغزی حالا سیستمهای پیشرفتهای در کارخانجات استان نصب شده است.
به یکی از همین واحدها سری زدم، سوری مدیر کارخانه می گوید: روزانه ۳۰۰ تن آرد تولیدی داریم.
آنها ویژگی فیزیکی و بیشمار گندم را بررسی می کنند.
حافظی مدیر کنترل کیفیت و مسئول آزمایشگاه کارخانه میگوید: آرد تولیدی را براساس روشهای آزمون که در استاندارد ملی ایران موجوداست مورد ارزیابی قرار میدهیم این غله سازگار امروز غذای ۱۵ تا ۱۸ درصد مردم جهان است.
شیرمستی کارشناس تغذیه می گوید: گندم یکی از غلات بسیار مفید است که رکن اصلی غذای ایرانیها را تشکیل می دهد. ویتامین گروه ب بسیار بالایی دارد که در آرامش سیستم اعصاب و جلوگیری از افسردگی تاثیرگذار است.
ماهها طول می کشد تا گندم نان شود و نانوا آخرین حلقه تکمیل کننده است. انتظار از عباد، نانوای با سابقه شهرمان و دیگر خبازان است که حاصل همه این تلاشها را از تولد تا تولید به نانی با کیفیت تبدیل کنند.
خلاصه اینکه هر جا تنور کیفیت داغ باشد لطف خدا، امید کشاورز و زحمت نانوا هدر نمی رود.
* گزارشگر: پریسا پانیاز