باوجود پیشرفت های نوین پزشکی، استفاده از عينک هنوز بهترين و امن ترین روش رفع عيوب انکساري چشم است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکي اصفهان انواع عيوب انکساري را شامل نزديکبيني ، دوربيني،آستيگمات (انحراف ديد) و پیر چشمی در افراد بیش از 40 سال بيان کرد و گفت: در نزديکبينی فرد اجسام نزديک را واضح و اجسام دور را تار ميبيند، دوربینی برعکس این و آستيگمات ديد را براي اجسام دور و نزديک تار يا منحرف ميکند
دکتر حسن رزمجو افزود: در سنین جوانی، عدسی چشم بسیار انعطاف پذیر است اما بعد از 40 سالگی، عدسی سفت تر می شود و قابلیت تطابق خود را از دست می دهد، در نتیجه فرد ،دیگر به راحتی قادر به مطالعه و انجام کارها از فاصله نزدیک نیست. این حالت پیر چشمی نامیده می شود.
این استاد برجسته چشم پزشکی کشور،عوارض و نشانههای عیوب انکساری چشم را دیدتار، لوچ یا دوگانه، تصویر مه گرفته،درخشندگی و هاله اطراف نور روشن، سردرد و تلاش برای دیدن بیان کرد و اظهارداشت: دید تار مهمترین نشانه عیوب انکساری چشم است
وی اضافه کرد: کاهش بينايي چشم با توجه به رشد بدن سير طبيعي خود را دارد و ربطي به استفاده کردن یا نکردن از عينک ندارد. در نزديک بيني تا بدن در حال رشد است، کاهش بينايي چشم پيشرونده است. در واقع عيوب انکساري ارثي هستند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،استفاده از عينک ، لنزهاي تماسي و جراحي (ازجمله لیزر) را از روش هاي تصحيح عيوب انکساري دانست و گفت: با استفاده از اين روشها، قدرت تمرکز چشمها تنظيم ميشوداما در هيچ جراحي اطمينان صد در صد براي نتيجه ايدهآل وجود نداردو بيمار نبايد انتظار ديد بيشتر نسبت به بهترين ديد با مناسبترين نمره عينک داشته باشد.
نکته های عینکی
- عیوب انکساری با واحدی بنام دیوپتر اندازه گیری می شود. دیوپتر نشان دهنده میزان نمره عینک است؛ هرچه میزان دوربینی یا نزدیک بینی بیشتر باشد، عینک نمره بالاتری دارد.
- استفاده از عینک آسان ترین روش اصلاح عیوب انکساری است. تعویض نمره عدسی آن به راحتی انجام می گیرد ودر ضمن باعث محافظت چشم ها در مقابل نور خورشید نیز می شود.
- در سنین کمتر از 10 سال برای جلوگیری از تنبلی چشم استفاده از عینک اجباری است ولی بعد از آن استفاده از عینک در بیشتر شدن یا اصلاح شماره ی چشم تأثیری ندارد و عینک تنها باعث بهبود دید فرد می شود.
- برای اصلاح پیر چشمی می توان از عینک های دو کانونی استفاده کرد که قسمت پایینی آن برای مطالعه است.
- استفاده از شماره ی عینک اشتباه، تأثیری در اصل بیماری چشم، پیشرفت یا پسرفت آن نخواهد داشت و تنها ممکن است باعث سردردو سرگیجه شود.
- اعمال جراحي عيب انکساري، نميتوانند ديدي بهتر از عينک يا لنز به چشم بدهند
- جراحی نمی تواند از پیشرفت فرآیند پیر چشمی جلوگیری کند. در نتیجه همه افراد پس از 40 تا 45 سالگی برای خواندن و نوشتن و کارهای نزدیک به عینک مطالعه نیاز خواهند داشت.