وزیر خارجه کشورمان درمصاحبه اختصاصي با روزنامه نيويورک تايمز تاکید کرد برجام توافقنامه ای براساس عدم اعتماد متقابل بود
محمد جواد ظریف در مصاحبه ای اختصاصی با روزنامه نيويورک تايمز که از طریق ایمیل انجام شد درباره برجام و اعمال تحريم هاي اقتصادي عليه خود توضیح داد. صحبت های وی با اندکی ویرایش به صورت بازنویسی شده در نیویورک تایمز منتشر شد.
پرسش: توافقنامه هسته ای که شما درباره اش مذاکره کردید - و به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نیز معروف است - اکنون در معرض خطر قرار گرفته است. آیا شما از اعتماد کردن به آمریکا و غرب پشیمان هستید؟
محمد جواد ظریف: معتقدم برجام بهترین توافق ممکن درباره موضوع هسته ای بود و همچنان نیز بهترین توافق خواهد بود. هیچ یک از طرف های برجام از کلیه مفاد آن راضی نبودند اما این توافقنامه به نگرانی های عمده همه طرف ها پاسخ داد. همه با چشمان باز در این توافقنامه - درباره آنچه که ممکن بود و ممکن نبود - مذاکره کردند. ما هیچ چیزی را مورد غفلت قرار ندادیم. ما این واقعیت را پذیرفتیم که نمی توانیم در این توافقنامه کلیه اختلافات را حل کنیم. از این رو توافق کردیم که آنها را (در این توافقنامه) کنار بگذاریم.
همچنین ذکر این نکته نیز اهمیت دارد که برخلاف بیانیه های علنی مخالفان برجام در همه طرف ها، این توافقنامه بر پایه اعتماد بنا نشد. این توافقنامه در واقع بر مبنای درک آشکار از عدم اعتماد متقابل بود. به همین علت است که این توافقنامه بسیار طولانی و مفصل است. پاراگراف 36 برجام نمونه آشکاری است که نشان می دهد ما این توافقنامه را در حالی مورد مذاکره قرار دادیم که نمی توانستیم به تعهد غرب اعتماد کنیم! ما هم اکنون داریم همین گزینه قید شده در توافقنامه برجام را اِعمال می کنیم که در واقع می تواند مانع از فروپاشی کامل این توافقنامه شود در حالیکه اگر این اتفاق رخ دهد (برجام کاملا از بین برود) به منافع همه از جمله آمریکا لطمه خواهد زد. (پاراگراف 36 برجام ساز و کاری را برای حل اختلاف ارائه می کند و به یک طرف اجازه می دهد تحت شرایط خاص اگر طرف مقابل از توافقنامه تبعیت نکند، پیروی از توافقنامه را متوقف کند)
پرسش: آیا به نظر شما توافقنامه هسته ای را می توان نجات داد؟ یا اینکه پیش بینی می کنید تضعیف تدریجی این توافقنامه در پی خروج رئیس جمهور ترامپ از برجام همچنان ادامه داشته باشد؟
ظریف: تا زمانی که طرف های باقیمانده در برجام (اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان، انگلیس، روسیه و چین) توافقنامه را رعایت کنند، ما همچنان به توافقنامه متعهد باقی خواهیم ماند. حفظ یا فروپاشی برجام به توانایی و تمایل کلیه طرف ها برای سرمایه گذاری در این تعهد بستگی دارد. خلاصه کلام اینکه یک توافقنامه ی چند جانبه را نمی توان به صورت یکجانبه اجرا کرد.
پرسش: آیا این رویدادهای اخیر جایگاه شما به عنوان دیپلمات ارشد ایران را به خطر انداخته است؟
ظریف: حرفه مورد علاقه من همواره تدریس بوده است. دیر یا زود تدریس را از سر خواهم گرفت تا چیزهای بیشتری را در اختیار دانشجویانم قرار دهم.
پرسش: مقامات دولت ترامپ درباره قرار دادن نام شما در تحریم های اقتصادی سخن گفته اند. اگر واشنگتن شما را تحریم کند این اقدام چه تاثیری برای شما دارد؟
ظریف: هرکسی که من را می شناسد می داند که من یا خانواده ام در خارج از ایران هیچ دارایی نداریم. من شخصا حتی یک حساب بانکی در خارج از ایران ندارم. کل زندگی من ایران است و تنها تعهد من ایران است. بنابر این من با تحریم های احتمالی هیچ مشکل شخصی ندارم. تنها تاثیر - و احتمالا تنها هدف تحریم احتمالی - این خواهد بود که توانایی من برای ارتباط را محدود کنند ولی تردید دارم که این کار به نفع کسی باشد. قطعا این اقدام، احتمال تصمیم گیری درست و آگاهانه در واشنگتن را محدود می کند.