در نخستین جلسه کارگروه اجتماعی، زنان و خانواده استان تهران
کاهش ۶۰ درصدی تکدی گری در سطح شهر
فرماندار تهران: با اجرای طرح جمع آوری متکدیان در دو هفته اخیر ۶۰ درصد تکدیگری در پایتخت کاهش یافته است
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، عیسی فرهادی در نشست کارگروه اجتماعی زنان و سلامت استان تهران افزود: اغلب کودکان کار و خیابانی در مناطق مرفه نشین فعالیت میکنند که پس از جمعآوری آنها تنها میتوان شاهد افزایش تعداد متکدیان در مناطق دیگری مانند اطراف هتل استقلال بود.
وی با بیان اینکه ۸۰ درصد کودکان کار و خیابانی اتباع خارجی هستند، گفت: اداره اتباع باید به طور جدی وارد این موضوع شود، چون یکی از پایههای اصلی این کار به شمار میآید، اما اکنون یکی از چالشهای مهم اجرای این طرح حاضر نشدن نمایندگان برخی نهادها همچون پلیس اداره کل اتباع و دانشگاه علوم پزشکی ایران در این طرح است.
فرماندار تهران با بیان اینکه ۲۰۰ کودک بدون سرپرست در مراکز ما نگهداری میشوند، افزود: در چند ماه اخیر ۷۰ کودک افغانستانی به تهران آمده اند و به کار تکدی گری مشغولند که دلیل ان درآمد بالاست و اگر ساماندهی نشوند معلوم نیست که در یک سال چه اتفاقی میافتد.
وی با بیان اینکه اغلب این کودکان زیر نظر یک باند فعالیت میکنند، افزود: هر یک از کودکان به طور متوسط ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان درآمد دارد که فقط ۵۰ هزار تومان آن را برای خودشان نگه میدارد و بقیه را به سرپرست خود میدهد.
وی ادامه داد: برای برخورد و جمعآوری این باندها نیاز داریم دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی وارد کار شوند، وظیفه اصلی سازمان بهزیستی ساماندهی کودکان خیابانی است که بار سنگینی بر دوش آنهاست.
فرهادی درباره نگهداری کودکان خیابانی در مراکزی نگهداری نیز گفت: حتی یک شب نیز نمیتوانیم کودکان خیابانی را که دارای سرپرست و پدر مادر هستند در مراکز خود نگهداری کنیم و به محض اینکه والدین این کودکان مراجعه کنند ما (با حکم قاضی) آن را تحویل میدهیم.
وی افزود: بدون حضور مددکار اجتماعی سازمان بهزیستی هیچ اقدامی برای جمع آوری کودکان کار و خیابان انجام نمیدهیم.
استاندار تهران گفت: اکنون ساماندهی ۱۴ هزار معتاد متجاهر به گردن ما افتاده است.
استاندار تهران
مراکز نگهداری کودکان کار جوابگو نیست
استاندار تهران گفت: مراکز نگهداری کودکان کار جوابگوی این تعداد کودک خیابانی نیست.
انوشیروان محسنی بندپی در حاشیه جلسه کارگروه اجتماعی، فرهنگی سلام و زنان و خانواده استان تهران افزود: براساس تکلیف قانون برنامه ششم قرار شد ساماندهی کودکان کار را پیگیری شود که در استان تهران شروع کردیم.
وی گفت: در ۱۰ روزی که این کار انجام شده است، ۲۳۴ کودک را پذیرش کردیم و با استفاده از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد برای پذیرش کودکان خیابانی اقدام کرده ایم.
بندپی با بیان اینکه از این ۲۳۴ نفر ۱۸۶ نفر اتباع خارجی هستند، گفت: اکثر اینها بدون تحصیلات هستند، حتی سواد ابتدایی هم ندارند.
استاندار تهران افزود: دستگاه متولی در این باره سازمان بهزیستی و فرمانداری است، اما مقرر شد دستگاههای دیگر نیز پای کار بیایند و همکاری کنند و شهرداری نسبت به مکانهای نگهداری آنها اقدام کند و این فضا را در اختیار ما قرار دهد.
وی با بیان اینکه دستگاههای متولی همکاری شان اثربخش نیست، گفت: به همین دلیل در وسط کار با مشکل مواجه شدیم و در جلسه امروز تاکید کردیم که بر اساس قانون همه دستگاههایی که تکلیف دارند باید پای کار بیایند تا این مسئله را به صورت اساسی و کارشناسی شده پیش ببریم تا نه تنها براساس برنامه ششم با کاهش ۲۵ درصدی کودکان کار در سطح معابر باشیم بلکه در پایان سال ۹۸ این کاهش به بالای ۵۰ تا ۶۰ درصد برسد.
استاندار تهران
تشکیل کارگروه سلامت و خانواده در شهرستانهای استان تهران
استاندار تهران گفت: نادیده گرفتن فرمانداران در آيین نامه جدید کارگروه اجتماعی و فرهنگی یک ضعف جدی است و بر این اساس تشکیل متناظر کارگروه استانی در شهرستانها ضروری است.
انوشیروان محسنی بندپی در جلسه کارگروه اجتماعی و فرهنگی، سلامت و زنان و خانواده با تبریک ولادت حضرت معصومه (س) و آغاز دهه کرامت به نقاط ضعف و قوت آيین نامه اجرایی جدید کارگروه اشاره کرد و افزود: کارگروه اجتماعی و فرهنگی با توجه به ضرورت ایجاد نشاط مورد توجه است و بر این اساس باید در ایام تابستان برای ارتقای مهارتهای زندگی برای دانش آموزان و جوانان در این کارگروه برنامه ریزیهای جدی انجام شود.
وی به وظیفه برنامه ریزی کارگروه اجتماعی و فرهنگی در خصوص تأمین اوقات فراغت تابستانی گفت: دستگاههای متولی راه و نیروی انتظامی نیز با توجه به سفرهای تابستانی اقدامات و وظایف را اجرایی کنند.
محسنی بندپی در ادامه به موضوع بررسی آيین نامه اجرایی جدید کارگروه اجتماعی و فرهنگی استان اشاره کرد و افزود: از همان ابتدا درخصوص ضعف آيین نامه جدید نکاتی را بیان کردیم و با توجه به اینکه هر کارگروه و ساختاری که در غنا بخشیدن به وظایف کارگروه اقدام کند اثرگذار است، نقاط قوت آیین نامه باید اجرایی و نقاط ضعف بررسی شود.
وی با بیان اینکه شخص استاندار و دستگاهها در کارگروه هستند و دیگر نیازی به بررسی مجدد نیست گفت: کارگروه اجتماعی و فرهنگی و ادغام کارگروه سلامت و زنان و خانواده در آن با توجه به تأکید مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت توجه دستگاهها و برنامه ریزیها در این موضوعات به اهمیت این کارگروه میافزاید.
استاندار تهران افزود: در این سالها غفلت از توجه به تأمین سلامت اجتماعی و تنها توجه به سلامت جسمی را شاهد بودیم و نیاز به بازنگری اساسی است.
وی به یکی از نقاط ضعف آيین نامه جدید اجرایی کارگروه اشاره کرد و گفت: نادیده گرفتن فرمانداران در این آيین نامه یک ضعف است و اگر فرمانداران در آيین نامه اختیار نداشته باشند برای اجرای دستورالعملها از سوی دستگاهها با مشکل مواجه میشویم.
استاندار تهران
برای کودکان خیابانی اقدامات جدی صورت گیرد
استاندار تهران گفت: باید برای کودکان کار و خیابانی که اغلب فاقد محل اقامت یا سرپرست مناسب هستند اقدام مناسب و جدی انجام دهیم.
انوشیروان محسنی بندپی در جلسه کارگروه اجتماعی، فرهنگی، سلامت و زنان و خانواده استان تهران افزود: یکی از افتخارات در برنامه ششم توسعه این است که با تکیه بر فرمایش مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت مسائل اجتماعی و فرهنگی، احکام خوبی برای پیشگیری، کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی تدوین شده است.
وی با بیان اینکه پنج برنامه توسعه اول کشور بر اساس نگاه اقتصادی تدوین شده بود، اما نگاه و رویکرد اصلی برنامه توسعه ششم کاهش آسیبهای اجتماعی است گفت:: باید دستگاهها و سازمانهای اجتماعی هرکدام خود را در مقابل وظایف تعیین شده مسئول بدانند، همانطور که وزارت بهداشت مسئولیت بهداشت و سلامت را به عهده دارد، بهزیستی نیز متولی سلامت اجتماعی است.
استاندار تهران با بیان اینکه بهزیستی برای تحقق وظایف خود نیازمند همکاری سایر دستگاهها است افزود: ماهیت آسیبهای اجتماعی به گونهای است که کنترل آن نیازمند همکاری همه دستگاه هاست.
وی گفت: طرح ساماندهی کودکان خیابانی با یک مبنای علمی و کارشناسی به تمام دستگاهها ابلاغ شده است و همه دستگاهها باید با جدیت در این حوزه ورود و متوجه باشند که انجام این وظایف در حیطه کاری یک دستگاه مانند بهزیستی بهتنهایی نیست.
محسنی بند پی به ساماندهی یک هزار و ۲۰۰ معتاد متجاهر در جنوب شهر تهران اشاره کرد و افزود: نتیجه آن ایجاد آرامش و امنیت روانی در میان شهروندان منطقه است، ما موظف به جمعآوری افرادی هستیم که منشأ آسیبهای اجتماعی هستند.
وی گفت: چگونه میتوان درباره معتادان متجاهر در کنار خیابان بیتفاوت نبود، اما درباره کودکانی که هیچ محلی برای اقامت و زندگی ندارد بیتفاوت باشیم.
استاندار تهران در ادامه به نقش شهرداری در تعیین محل اقامت این کودکان اشاره کرد و افزود: قانون، شهرداری را مکلف به تعیین محل اقامت و نگهداری کودکان جمع آوری شده، کرده است. اگر شهرداری تهران در ساماندهی کودکان خیابان همکاری نکند کاری از پیش نمیبریم، این درحالی است که طبق قانون و آیین نامه شهرداری مکلف به همکاری است.
وی به همکاری قوه قضائیه در پیشگیری و کنترل آسیبهای اجتماعی اشاره کرد و گفت:: ثبت الکترونیک طلاق و اجرای الگوی دادگاه درمان مدار نقش مهمی در کاهش و کنترل این دو آسیب در جامعه داشته است.
محسنی بند پی در ادامه به موضوع کودکان کار و خیابان و مسائل اجتماعی ناشی از آن اشاره کرد و افزود: ساماندهی نکردن این کودکان موجب بروز مسائل بزرگتری از جمله مسائل بهداشتی و درمانی در جامعه میشود، زیرا تعداد زیادی از این کودکان مبتلا به بیماریهای عفونی هستند.
وی به مشکلات بهزیستی در موضوع تامین بودجه و همکاری نکردن سایر دستگاهها در موضوع کودکان کار اشاره کرد و گفت:: حرفه آموزی کودکان کار و خیابان به عهده بهزستی و استانداری است و تبیین سند پیشگیری آسیبهای اجتماعی در معاونت اجتماعی استانداری اقدام مهمی است.
استاندار تهران با بیان اینکه براساس آمار ارائه شده ۸۰ درصد کودکان خیابان در تهران از اتباع بیگانه هستند افزود: سازمان فنی و حرفهای باید در ورود این کودکان به اجتماع و آموزش حرفه به انها همکاری بیشتری کند. باید برای کودکان کار و خیابانی که اغلب آنان فاقد محل اقامت یا سرپرست مناسب هستند اقدام مناسب و جدی انجام دهیم.
وی به اقدام و همکاری اثرگذار قوه قضائیه در اجرای سلب حضانت از والدین کودکان خیابان اشاره کرد و افزود: پس از شناسایی کودکی خیابانی و تحویل وی به خانواده، در مرتبه سوم از خانواده وی سلب حضانت میشود. این موضوع در خصوص کودکان اتباع خارجی نیز در صورتی که شناسایی شوند یا در گروه کودکان بدسرپرست و بی سرپرست قرار میگیرند یا با همکاری وزارت امور خارجه و اداره اتباع استانداری برای بازگرداندن آنها از کشور اقدام میشود.
محسنی بندپی همچنین به افزایش یارانه خانوادههای بی بضاعت اشاره کرد و گفت: در سال ۹۷، ۶۰۰ هزار نفر از سوی بهزیستی و ۸۰۰ هزار نفر از سوی کمیته امداد مام (ره) به افراد تحت پوشش و یارانه بگیر افزوده شد.
استاندار تهران
سرریز آسیبهای اجتماعی کشور در تهران
استاندار تهران گفت: 80 درصد کودکان کار اتباع خارجی در تهران هستند.
انوشیروان محسنی بندپی در نخستین جلسه کارگروه اجتماعی، فرهنگی، سلامت، زنان و خانواده استان تهران با بیان اینکه این کارگروه یک کارگروه اساسی، مهم و علمی کارشناسی است، گفت: تشکیل این کارگروه تکلیف قانونی است که در برنامه ششم توسعه به آن پرداخته شده است.
وی ادامه داد: نخستین بار احکام خوبی در بحث پیشگیری صورت گرفته بویژه که ماهیت آسیبهای اجتماعی یک ماهیت پیشگیری است و نیاز به همکاری همه دستگاهها و همپوشانی دارد.
استاندار تهران در ادامه به بحث ساماندهی کودکان کار و خیابانی اشاره کرد و گفت: طبق برنامه ششم باید تا پایان این برنامه ۲۵ درصد از کودکان کار کاهش پیدا کنند و باید در مراکز نگهداری پذیرش شوند و حرفه آموزی کنند که از وظایف استانداری و بهزیستی است.
وی ادامه داد: البته دو مشکل اساسی در این خصوص وجود دارد، ظرفیت پذیرش دولتی برای نگهداری این کودکان کم است و دیگر اینکه سرریز آسیبهای اجتماعی کشور در تهران است.
محسنی بندپی افزود: البته شهرداری تهران نیز در بحث ساماندهی کودکان کار یکی از شرکای اصلی کار است که در قانون برنامه ششم توسعه و آیین نامه به آن تاکید شده و باید پای کار بیاید و در واقع تامین امکانات مورد نیاز ساماندهی کودکان کار بر عهده شهرداری است.
وی گفت: باید تجدیدنظری در آیین نامه داشته باشیم و کودکانی که سه بار در مراکز ما پذیرش میشوند باید از خانواده سلب حضانت شوند و اگر این ویژگی را درباره کودکان کار اتباع خارجی دیدیم که در واقع حضورش غیرمجاز بود و پنج تا شش ماه از آنها نگهداری کردیم و کسی به سراغ آنها نیامد و قیم نداشت، در فهرست خانوادههای بدسرپرست قرار گیرد یا اینکه آنها را به کشورشان برگردانیم.
استاندار تهران ادامه داد درباره مقابله با آسیبها نگاه همه جانبه و وسیع نیاز داریم و در بحث جمع آوری کودکان کار و خیابانی بی سرپرست مکلف به اجرا هستیم.
اکثر کودکان خیابانی و کار با بزرگسالان غریبه زندگی میکنند
مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران گفت: بیشتر کودکان خیابانی و کار با بزرگسالان غریبه زندگی میکنند.
فرزانه مروستی در اين جلسه با بیان اینکه کودکان خیابانی اتباع خارجی فاقد سرپرست به بحران امنیتی تبدیل میشوند، افزود: براساس آمار تحلیلی از ۲۳۴ نفر حدود ۹۰ درصد کودکان کار از اتباع خارجی هستند که ۶۰ درصد آنها فاقد سرپرست هستند و والدینشان در ایران نیستند که این امر تبدیل به بحران امنیتی میشود.
وی گفت: آمار مربوط به جمع آوری کودکان خیابانی طی سه ماه گذشته نشان میدهد که ۶۰ درصد این کودکان هیچ سرپرستی ندارند.
مدیرکل اجتماعی استانداری تهران افزود: پس از مراجعه به محل زندگی این کودکان مشخص شد، آنان در شرایط نامناسبی با فرد بزرگسالی زندگی میکنند که هیچ نسبتی با آنان ندارد.
وی گفت: باید برای ساماندهی، نگهداری یا بازگشت این کودکان به کشورشان اقدامی اساسی انجام داد.
مروستی افزود: فرمانداران شهرستانهای شهریار، پاکدشت، ورامین و پیشوا هوشیار باشند چرا که طبق گزارش مددکاران، منزل مسکونی این کودکان در این شهرستانها است که از شرایط بسیار نامناسبی رنج میبرند و با بزرگسالانی زندگی میکردند که رابطه نسبی و سببی با آن نداشتند بنابراین باید در این زمینه هوشیار باشیم.