آيا زمان اصلاح قطعنامه 2216 فرا نرسيده است؟
طمع ورزي هاي امارات در جنوب و عربستان در استان هاي المهره وحضر موت يمن، نامشروع بودن تجاوز نظامي ائتلاف سعودي به يمن را آشکار و اصلاح قطعنامه 2216 شوراي امنيت را ضروري کرده است.
جزيره سقطري در جنوب يمن در چند روز گذشته شاهد تظاهرات ساکنان اين جزيره عليه اقدامات امارات در تشکيل گروههاي شبه نظامي براي کنترل اين جزيره است.
بر اساس گزارش شبکه الجزيره، مردم جزیره سقطری، گروه های شبه نظامی وابسته به امارات را به ایجاد هرج و مرج، خرابکاری و ضربه زدن به ساختار اجتماعی این جزیره متهم کردند. ابوظبی در بیشتر مناطق حضور خود در یمن، گروه های شبه نظامی را تشکیل داده است و تامین مالی این گروه ها را برعهده دارد. این شبه نظامیان، نیروهای وابسته به دولت منصور هادی را از بعضی مناطق یمن بیرون کردند.
ائتلاف سعودي با دستاويز قطعنامه 2216 شوراي امنيت در مارس 2015 با ادعاي به قدرت رساندن منصور هادي رئيس جمهور مستعفي يمن به اين کشور حمله کرد و بر اساس تقسيم مناطق تحت کنترل، نيروهاي سعودي بر بخش شمالي يمن و نيروهاي اماراتي در بخش جنوبي اين کشور متمرکز شدند. اما با گذشت بيش از چهار سال از جنگ، اکنون بر اساس نشانه هاي ملموس معلوم شده است که هر يک از اين دو کشور در مسير توسعه طلبي خود اهداف جداگانه اي را در يمن دنبال مي کند.
امارات در جنوب با تشکيل شبه نظاميان محلي و حمايت مالي و سياسي نظامي از آنها، به اخراج نيروهاي سياسي ونظامي منصورهادي از اين مناطق کمک کرده و دولتي موازي با دولت مستعفي هادي در عدن تشکيل داده است.
گزارش ها حاکيست امارات با تقويت حضور نظامي در جنوب و اشغال جزايري چون سقطري به دنبال نفوذ در شمال باب المندب تا ساحل شاخ افريقا وغرب سومالي است که هيچکدام اينها با ادعاي ائتلاف سعودي هم خواني ندارد؟ امارات همچنين از تشکيل دولت انتقالي در جنوب حمايت کرده است که با ادعاي حمايت از هادي تعارض دارد.
عربستان هم سعي کرده است تا با کمک نيروهاي هادي گسترش نفوذ خود در دو استان حضر موت والمهره به عنوان دو استان نفت خيز يمن، هم منابع نفتي اين دو استان را تحت کنترل خود داشته باشد هم اينکه با عبور خطوط نفتي خود از خاک يمن از طريق دو استان ياد شده به درياي عرب راه يابد.
از سويي امارات در استان المهره که هم مرز با عمان است براي دخالت در اين کشور ورقابت با عربستان تحرکاتي داشته که به در گيري هاي پراکنده با نيروهاي وابسته به عربستان منجر شده و سعودي ها با تقويت نيروهاي خود در المهره سعي کرده اند که از گسترش نفوذ امارات در اين استان جلوگيري نمايند.
همه اين تحولات بيانگر اين واقعيت است که ائتلاف سعودي به دنبال منافع توسعه طلبانه خود در خاک يمن تحت پوشش به قدرت رساندن منصور هادي است ومتاسفانه شوراي امنيت سازمان ملل هم با وجود گزارش ها و مدارک متقني که در اين ارتباط وجود دارد با صدور قطعنامه 2216 زمينه تجاوز نظامي وتوسعه طلبي اين دو کشور را در خاک يمن فراهم کرده است.
نتيجه تجاوز نظامي ائتلاف سعودي به يمن تحت پوشش قطعنامه 2216 به کشتار هزاران شهروند يمني، گرسنگي بيش از 14 ميليون نفر ومرگ هزاران نفر ديگر بر اثر بيماري و نبود امکانات پزشکي به دليل محاصره اين کشور منجر شده است.
اين سوال مطرح است که آيا در چنين شرايطي نبايد شوراي امنيت براي جلوگيري از تجاوز آشکار ائتلاف سعودي به يمن، قطعنامه 2216 را اصلاح نمايد و تعيين سرنوشت يمن را به دست مردم اين کشور محول نمايد تا با نظارت سازمان ملل در يک پروسه سياسي و بدون مداخله خارجي خود سرنوشتش را تعيين نمايد؟
آيا مسووليت سازمان ملل به عنوان يک نهادي که بايد صلح برقرار و از روندهاي صلح آميز حمايت کند اکنون با بسترسازي براي توسعه طلبي عربستان وامارات در خاک يمن و کشتار و قرباني شدن يمني ها زير سوال نرفته است؟
---------------------------------
رضا محمدمراد