در مراسم انتشار دادههای خام پیمایشهای شهری
حکمرانی خوب در سايه دسترسی آزادانه به پژوهش
رئیس انجمن جامعه شناسان ایران: دسترسی آزاد به پژوهش یک ضرورت برای حکمرانی خوب است
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از سایت شهرداری تهران، حسین سراج زاده افزود: یکی از نشانههای حکمرانی خوب توجه به افکار عمومی و پاسخگو بودن است. یکی دیگر از نشانهها تصمیم گیری براساس واقعیتهای موجود در جامعه است و برای اینکه این موضوع رخ دهد نیاز به دادههای پیمایشی است.
وی با بیان اینکه این دادهها دو امکان را فراهم میکنند، ادامه داد: نخستین امکان، کمک به مدیران اجرایی است تا مطلع شوند مردم چگونه فکر میکنند. از سوی دیگر این امر به پژوهشگران و دانشگاهیان کمک میکند تا فرضهای نظری خود را با این دادهها آزمون و برمبنای آنها فرضیات جدیدی مطرح شود. پژوهشهای پیمایشی ایران در مقایسه با کشورهای همسایه و قاره آسیا در اواخر دهه هفتاد به بعد بسیار بهترند. همچنین وضعیت ایران از نظر دادههای آزمایشی بهتر است.
سراج زاده با بیان اینکه انتشار دادهها مهم است، اظهار داشت: این گام مثبت برداشته شده و اقدامی در حکمرانی مطلوب است.
رییس انجمن جامعه شناسان ایران در پاسخ به این سوال که چرا در دنیا دادهها منتشر میشوند، گفت: این اقدام در جهت رسیدن به همان حکمرانی خوب است. دسترسی به دادهها چند کارکرد مفید و مثبت دارد؛ موجب افزایش کیفیت پژوهش و دادهها میشود و تولید دادهها اقتصادیتر خواهد شد. همچنین دیدگاههای واقع گرایانه در حوزهی عمومی و میان مردم نسبت به جامعه خودشان شکل میگیرد. این اتفاق موجب میشود پیوند آکادمیک با مدیران اجرایی تقویت شود و به تصمیم گیریهای اجرایی بر مبنای دادههای واقعی و کارشناسی کمک کند.
سایت شهرداری تهران اعلام کرد
انتشار دادههای شهری فرصتی برای گفتگو در شهر
خانیکی استاد دانشگاه در مراسم انتشار دادههای خام پیمایشهای شهری، انتشار این دادهها را فرصتی برای ایجاد فضای گفتگو در شهر دانست.
هادی خانیکی در اين مراسم با تشکر از معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران بابت انتشار دادههای خام شهری برای عموم، گفت: اهمیت این کار را محققان خواهند فهمید و در مورد آن قضاوت خواهند کرد.
وی با اشاره به خصوصیات این پژوهش عنوان کرد: اولین نکته در خصوص رصد کیفیت شهروندان است؛ قضاوتی در مورد کیفیت انجام تحقیق ندارم و اگر ایرادی هم داشته باشد این حسن را دارد که مدیریت شهری را وادار کرده تا بر اساس دادههای واقعی صحبت کند و در کنار این دادهها به جنبههای اجتماعی توجه داشته باشد. همچنین وجه اجتماعی نگرش و ارزشها در کنار سایر دادههای آماری و فنی مهم است.
خانیکی با بیان اینکه در ایران بسیار مهم است که برای دادههای اجتماعی و فرهنگی اعتبار داده قائل شویم، گفت: جنبهی دیگری که در مورد شهر تهران به آن توجه میشود این است که شهروندان تهرانی را باخبر کردیم که در مورد شناخت شهروندان از محله یا شهر مسائلی هم وجود دارد که نمیدانند.
وی با بیان اینکه سوال مهم این است زمانی که این دادههای خام در اختیار عموم قرار میگیرد چه اتفاقهایی رخ میدهد که باید روی آنها فکر شود، عنوان کرد: به این زمینه پیش آمده به عنوان یک پتانسیل و ظرفیت برای امکان گفتگو در حوزهی عمومی توجه شود؛ یعنی گفتگو میتواند بر اساس همین دادهها شکل گیرد و به اعتبار دادهها، توصیف و تحلیل آن افقهای تازهای را باز کند.
خانیکی با بیان اینکه آن چیزی که جامعه ما نیاز دارد تحلیل این دادهها است، تصریح کرد: با این کار اطلاعات از انحصار مراکز خصوصی یا دولتی خارج و با پیش رفتن از این انحصار شرایط جدیدی به وجود میآید که ترس محافظه کاری در بیرون از سازمانها کم میشود.