جنبه مثبت اجلاس منامه این بود که آنچه را کشورهای عربی پشت درهای بسته انجام می دادند به جلو دوربین ها انتقال داد.
پایگاه اینترنتی العربی الجدید در یادداشتی به قلم حسام کنفانی آورده است: شرکت کنندگان در نشست دو روزه منامه پراکنده شدند در حالی که نه بیانیه پایانی صادر شد و نه اطلاعات واقعی از حمایت های مالی از طرح موسوم به ”صلح اقتصادی“ که قرار بود در اجلاس اعلام شود ارائه شد. این طرح قرار بود زمینه ساز معامله قرن جرد کوشنر و پدرزن او یعنی دونالد ترامپ شود که همه تلاش خود را وقف نابودی آرمان فلسطین کرده اند تا زمینه جا افتادن کامل اسرائیل در منطقه در چارچوب ائتلاف های جدید فراهم شود. شاید این تنها کاری است که کوشنر تا حدی در آن موفق عمل کرد آن هم بعد از آن که بحرین درهای کشور خود را برای مسئولان و روزنامه نگاران اسرائیلی گشود و خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین در اظهاراتی از حق وجودی اسرائیل و اولویت تاریخی آن در سرزمین فلسطین سخن گفت.
با وجود تمام سناریوهای فاجعه آمیز مسئله فلسطین که متبلور شدن آنها در کارگاه منامه پیگیری می شد، جنبه های مثبتی در این اجلاس بود که باید به آن توجه کرد. نخستین جنبه مثبت صف بندی کامل فلسطینی ها در برابر اجلاس منامه و اهداف آن بود که چنین اتحادی ظرف 12 سال گذشته به ندرت رخ داده است. این وحدت موضع باید باعث جلب توجه تشکیلات خودگردان و همه گروه های فلسطینی به این نکته مهم باشد که قضیه فلسطین امروز با چالش وجودی رو به روست از این رو جایی برای چند دستگی با انگیزه های گروهی و جناح بندی های سیاسی نیست به ویژه آن که تجربه اجلاس منامه و از ورای آن معامله قرن، همه فلسطینی ها را در یک سنگر قرار داد که پشت سر اهدافی روشن و آشکار صف ببندند. از امروز به بعد چنین صف بندی نمی تواند موقتی باشد و بهتر است به عنوان یک موضع یکپارچه فلسطینی متبلور شود که اولویت های قضیه فلسطین را یادآوری کند.
دومین جنبه مثبت، مواضع بین المللی در قبال کارگاه منامه است که شامل تحریم آن توسط برخی کشورها یا مشارکت برخی دیگر در سطوح بسیار پایین بود. این موضع گیری تاکید می کند از بین بردن قضیه فلسطین که دونالد ترامپ خواستار تبلیغ آن است در سطح بین المللی و در اردوگاه شرق و غرب پذیرفته نیست هرچند کوشنر و ترامپ روی کمک این دو اردوگاه برای اجرایی شدن معامله قرن حساب کرده اند. به عنوان مثال مفادی از این معامله که از طریق مطبوعات اسرائیلی به بیرون درز کرد به وضوح نشانگر حمایت مالی اروپا و چین از جنبه های اقتصادی و لجستیکی مربوط به شکل گیری ساختار ”شهرداری فلسطین“ است که از دل معامله قرن برخواهد آمد اما چین این کارگاه را تحریم کرد و کشورهای اروپایی هم علاقه چندانی نشان ندادند و اقدامشان در شرکت در آن فقط به خاطر رفع سرزنش و عدم ورود به معرکه جدید با دولت آمریکا با توجه به اصطکاک هایی بود که ترامپ با متحدان کشورش به راه انداخته است. فلسطینی ها باید از این واقعیت سیاسی برای شرح مجدد قضیه خود و راه حل های آن در محافل بین المللی و ایجاد دیوار حائل بین المللی برای جلوگیری از ورود معامله قرن به فاز اجرایی شدن بهره بگیرند.
اما سومین جنبه مثبت در اجلاس منامه این بود که فرآینده عادی سازی را علنی کرد و آنچه را کشورهای عربی پشت درهای بسته انجام می دادند به جلو دوربین ها انتقال داد. این اجلاس برای افکار عمومی عرب هایی که هنوز به قضیه فلسطین اهمیت می دهند ماهیت حکومت های برخی کشورهای عربی و سطح توطئه چینی آنها ضد قضایای جهان عرب را فاش کرد.