معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: تا زمانی که قدرت طراحی وجود نداشته باشد چیزی به نام اقتصاد دانش بنیان نداریم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما سورنا ستاری در استودیو نگاه یک شبکه اول سیما افزود: نقش دانشگاه شبیه سازی در صنعت است و تا زمانی که طراحی نداشته باشیم عملا چیزی به اسم اقتصاد دانش بنیان اتفاق نمی افتد اما بسیاری از قوانین در صد ساله اخیر متناقض با این نظریه است.
او ادامه داد: اقتصادی که براساس اطلاعات رانتی شکل بگیرد قابلیت رقابت در صحنه بین الملل را ندارد. آنچه در اقتصاد دانش بنیان مورد بحث قرار می گیرد این است که چگونه می توان از منابع انسانی بهره برداری کرد.
ستاری گفت: طبق آمار جمعیت 20 تا 24 سال ایران چیزی حدود 34 میلیون نفر و چیزی حدود 5 میلیون نفر هم دانشجو وجود دارد و این در حالی است که هیچ کشور اروپایی چنین ساختاری ندارد. در برخی معیارهای نیروی انسانی رتبه دوم یا سوم را داریم. اما وقتی نگاهی به حوزه اقتصاد می کنیم برخی رتبه ها ی ما عقب رفت دارند این یعنی ما نتوانسته ایم نیروی انسانی را بدرستی تزریق کنیم. نتیجه این شد که ایران عمدتاً یک کشور واردات چی شد زیرا ساختار قانون اقتصاد 100 ساله اخیر ایران مبتنی بر فروش نفت و رفع نیازها شکل گرفته است.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور تصریح کرد: در حال حاضر حدود چهار هزارو چهارصد شرکت دانش بنیان در کشور وجود دارد که در سال قبل حدود 90 هزار میلیارد تومان فروش محصولات و خدمات داشتند.
پژوهش زمانی ثمر می دهد که بخش خصوصی در آن سرمایه گذاری کند تا وقتی دولت در پژوهش سرمایه گذاری کند حاصلی بدست نمی آید.
او ادامه داد: در حال حاضر ایران صاحب پرتنوع ترین صنایع منطقه است و دلیل آن هم 40 سال تحریم است. ایران در تحریم رشد عجیبی دارد.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: محیط کسب و کار کشور به علت وجود بروکراسی فراوان، دچار مشکلات زيادي است و همه اینها به ایرادات ساختار اقتصاد اشاره دارد.
سورنا ستاری در ادامه برنامه نگاه یک شبکه اول سیما با بیان اینکه، مخالف این هستم که فرد برای کار کردن نیاز به اخذ مجوز دارد؛ افزود: به همين علت است که در معاونت علمی و فناوری هیچ گونه مجوزی صادر نمی شود.
نگاه ما تنها به دانش بنیان بودن محصولات معطوف است.البته طبق قانون ما در بحث دانش بنیان بودن محصولات،سخت گیری هایی هم داریم و در کنار این سخت گیری ها،امکانات فراوانی هم برای آن دسته از فعالیتهای دانش بنیانی که به ثبت می رسند، وجود دارد، معافیت مالیاتی، معافیت بیمه ای و برخی کمکهای مالی از آن دسته هستند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: در شرایط کنونی اولویت معاونت علمی و فناوری، حمایت از شرکتهای تحریمی است،نمونه آن هم راه اندازی شرکتهای نوآوری یا همان نواحی آور در حاشیه شهرهای بزرگی همچون تهران و مشهد است.
ستاری گفت: بازیگران سنتی حوزه اقتصاد و تولید باید بدانند در مقابل نسل جدید و جوانان بازنده خواهند بود و تنها راه خلاصی از شکست، حمایت کردن از جوانان و نسل نوین دانش بنیان است.
او درخصوص وضعیت پیام رسانهای داخلی افزود: اگر پیام رسانهای داخلی ما به این باورند که با حمایت مالی دولت رشد خواهند کرد اشتباه کرده اند.
همه آنهایی که با حمایتهای دولت رشد می کنند روزی هم با تغییر مدیریتی حتما سقوط خواهند کرد. پیام رسانهای داخلی تنها با حمایت بخش خصوصی بالا خواهند رفت.