آیا گروه 20 به درخواست سازمان ملل برای تحریم بن سلمان عمل می کند؟
نشست گروه بيست محک مناسبي است تا معلوم شود که آيا جامعه جهاني به توصيه گزارشگر ويژه سازمان ملل مبني بر تحريم وليعهد عربستان به سبب نقشش در قتل جمال خاشقچي، عمل مي کند؟
روز سه شنبه نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل برای بررسی یافته های جدید درباره قتل جمال خاشقچی به دستور مقامات عربستان و در راس آن محمد بن سلمان با سخنان خدیجه چنگیز نامزد ترک تبارمقتول آغاز بکار کرد و قرار است امروز انیس کالامار گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور اعدام های خودسرانه و رئیس کمیته تحقیق سازمان ملل در امور قتل خاشقچی گزارش یکصد صفحه ای خود را به این نشست ارائه دهد.
در این گزارش تصریح شده که عربستان درست برعکس ترکیه هیچ همکاری با کمیته تحقیق سازمان ملل نداشته و با اعزام کمیته به اصطلاح تحقیق به محل قتل در کنسولگری خود در استانبول برای از بین بردن آثار جرم تلاش کرده است که البته این خود دلیلی دیگر بر نقش دولت عربستان در این قتل به شمار می رود .
همچنین دراین گزارش با اشاره به شکنجه های روحی و جسمی که محمد بن سلمان و همراهان وی علیه مخالفان و یا حتی مسئولان شخصیت های خارجی از جمله سعد حریری مرتکب شده اند به لزوم اتخاذ اقدامات بازدارنده تاکید شده و این نتیجه اتخاذ شده است که اگر پیش از این یک چنین اقدامات بازدارنده علیه بن سلمان اعمال می شد شاید جلوی ارتکاب قتل خاشقچی از سوی وی را می گرفت.
از این رو گزارشگرویژه سازمان ملل برای جلوگیری از اقدامات بعدی، لزوم اعمال تحریم علیه محمد بن سلمان و مصادره اموال وی را ضروری دانسته و آن را پيشنهاد کرده است. بر این اساس نشست آتی گروه 20 می تواند محک خوبی برای عمل به این توصیه باشد. در نشست قبلی این گروه در آرژانتین بن سلمان به شدت منزوی شد و خیلی از سران شرکت کننده از اینکه حتی برای لحظاتی در کنار وی باشند به شدت فراری بودند و همین امر به یک رسوایی برای بن سلمان و عربستان تبدیل شد.
به نظر می رسد در صورت مشارکت مجدد بن سلمان در نشست آتی گروه 20 تجربه سال گذشته این بار بدتر تکرار شود چرا که با انتشار گزارش کمیته تحقیق سازمان ملل هیچ توجیهی برای تبرئه وی باقی نمانده است. در چنین وضعیتی طرح پیگیرد قضایی بن سلمان می تواند مکملی برای گزارش کالامار باشد که در این صورت دعوت از وی هم برای میزبان بسیار پرهزینه می شود .
در مجموع انتشار این گزارش نشان می دهد که گویا سیاست دیپلماسی دلارعربستان در بستن پرونده قتل جمال خاشقچی موثر نیفتاده است کما اینکه این کشور اکنون برای خرید سلاح از کشورهای غربی نیز به دلیل استفاده بی رویه این سلاح ها علیه غیرنظامیان در یمن با چالش مواجه شده است هرچند که نباید از این واقعیت نیز غافل شد که این کشورها و در راس آن امریکا از این چالش ها برای دوشیدن بیشتر عربستان نیز استفاده می کنند و هرچه گستره این چالش ها بیشتر باشد بهتر می توانند از عربستان و شخص بن سلمان باج بگیرند.
------------------------------
احمد کاظم زاده