کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به مخالفت بسیاری قدرتهای جهانی با حضور در اجلاس منامه آن را شوی سیاسی - اقتصادی آمریکا دانست
حسین رویوران در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با تبیین اهداف برگزاری اجلاس منامه گفت: بسیاری معتقدند، معامله قرن، فرآیندی تلقی میشود که با اعلام قدس به عنوان بخشی از رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا به این شهر آغاز شده است.
وی لغو حق بازگشت آوارگان فلسطینی، تلاش آمریکا برای از بین بردن سازمان امداد و اقدام سازمان ملل «انروا»، به رسمیت شناختن شهرکهای صهیونیست نشین و بلندیهای جولان به عنوان بخشی از سرزمینهای اشغالی صهیونیستها را بخشهایی از طرح معامله قرن برشمرد که آغاز شده است و تکمیلش به پول نیاز دارد و هدف طراحانش، معاوضه آرمان فلسطین با پول است.
رویوران با اشاره به هدف اجلاس منامه برای جمع آوری ۶۵ میلیارد دلار سرمایه افزود: کوشنر، داماد صهیونیست ترامپ، این رقم را حداقل ۵۰ میلیارد دلار اعلام کرده و قرار است این پول عمدتا در کشورهای اردن و مصر و در مناطق کرانه باختری و نواز غزه سرمایه گذاری شود و زندگی مردم را بهبود بخشد به نحوی که با امکانات اقتصادی و رفاهی که ممکن است ایجاد شود، آرمان فلسطین را معاوضه کنند.
وی گفت: متاسفانه برخی کشورهای منطقه که وابستگی بسیاری به آمریکا دارند کاملا در اختیار آمریکا هستند که بحرین، عربستان و امارات از این کشورها هستند، مثلثی که به منظور تسهیل کار آمریکا برای ضربه زدن به آرمان فلسطین تلاش میکند و کنفرانس منامه با این هدف برگزار میشود.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: طبق فرایند معامله قرن، بخشهایی از جامعه فلسطین در کشورهایی مانند اردن که بیش از ۳ میلیون فلسطینی در آن سکونت دارند در این کشورها ماندگار شوند و با دریافت پولی که قرار است در اجلاس منامه جمع آوری شود تثبیت شوند و حق بازگشت نداشته باشند.
هدف اجلاس منامه، جمع آوری ۶۵ میلیارد دلار سرمایه برای محقق کردن «معامله قرن»
رویوران گفت: طراحان معامله قرن در پی این هستند که مصر با پولی که از محل اجلاس منامه دریافت میکند بپذیرد که بخشهایی از شبه جزیره سینا را به غزه ملحق کند تا اگر قرار بر تشکیل دولتی فلسطینی بود در غزه برپا شود، نه در کرانه باختری.
وی افزود: معلوم میشود پول، نیاز مرحله دوم این طرح است، زیرا در مرحله نخست مسائل مرتبط با قدس شریف، آوارگان، کرانه باختری و جولان انجام شده است و در مرحله دوم، آمریکا در پی تکمیل آن است و میخواهد با جمع آوری پول از کشورهای عربی و برخی کشورهای دیگر، آرمان فلسطین را با ریخت و پاشهای مالی از بین ببرد.
رویوران گفت: قطعا مراحل پس از این هم وجود دارد و کنفرانس سیاسی معامله قرن نیز قرار است پس از اجلاس منامه برگزار شود و به علت این که برگزاری انتخابات در سرزمینهای اشغالی به ایجاد دولت منجر نشد و قرار است انتخابات مجدد برگزار شود، رژیم صهیونیستی فعلا آمادگی برگزاری اجلاس سیاسی ندارد و به همین علت برگزاری آن به تعویق افتاد و اجلاس منامه، مقدمه آن است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا همچنین درباره خیانت برخی سران عربی و پیشتازی آنان در پیشبرد معامله قرن تاکید کرد: آرمان آزادی فلسطین، آرمانی اسلامی است و مختص فلسطینیها و اعراب نیست؛ آن جا قبله نخست مسلمانان، محل عروج پیامبر اکرم (ص) و سرزمین هزاران پیامبری است که از آن جا مبعوث شدند و حتی به فرض که فلسطینیان بخواهند آن را واگذار کنند، قطعا جهان اسلام نمیپذیرد.
وی هشدار داد: فلسطین متعلق به امت اسلام و ادیان آسمانی است و اگر بن سلمان و بن زاید به علت وابستگی در فرایند معامله قرن، بخواهند آن را واگذار کنند قطعا با مخالفت گسترده جهان اسلام مواجه خواهند شد به ویژه ملتها که همچنان طرفدار آزادی فلسطین هستند و با افرادی که به آرمانهای شان خیانت کنند برخورد خواهند کرد.
رویوران همچنین درباره عواقب میزبانی اجلاس منامه برای حکومت بحرین گفت: در بحرین اقلیتی بر اکثریت حاکم است اکثریتی که از ۸ سال پیش در حال قیام هستند و دولت این کشور تاکنون صدها نفر را اعدام، اخراج و مصدوم و هزاران نفر را زندانی و سلب تابعیت کرده است در حالی که به اعتقاد شورای حقوق بشر سازمان ملل، سلب تابعیت، جرم سیاسی است.
دولت بحری با حمایت واشنگتن، لندن و ریاض، فعلا وضع خودش را تثبیت کرده است و بیگانگان این نظام را نگه داشته اند
وی با اشاره به وجود پایگاههای نظامی آمریکا و انگلیس در بحرین و حضور بخشی از ارتش عربستان در این کشور برای سرکوب ملت بحرین افزود: دولت بحرین از پایگاه اجتماعی داخلی برخوردار نیست و با حمایت واشنگتن، لندن و ریاض، فعلا وضع خودش را تثبیت کرده است و بیگانگان این نظام را نگه داشته اند.
رویوران گفت: نظام پادشاهی بحرین، خود فروخته و کاملا در اختیار بیگانگان است، اما جامعه بحرین، جامعهای آزاد تلقی میشود که موضعش را در قبال اجلاس منامه اعلام و تاکید کرده است که خیانت به آرمان فلسطین را در هیچ شرایطی نمیپذیرد و اقدامات گروه خائنی که بر کشورشان حکومت میکنند به هیچ عنوان قبول نخواهد کرد به این علت دولت بحرین با برگزاری این اجلاس، تضادش را با مردم افزایش خواهد داد و ممکن است در آینده نه چندان دور؛ در مقابل اراده مردم سقوط کند.
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به مخالفت بسیاری قدرتهای جهانی با حضور در اجلاس منامه آن را شوی سیاسی - اقتصادی آمریکا دانست و تاکید کرد: این اجلاس خیلی نتیجه بخش نخواهد بود و حتی اگر با حضور معدودی کشورهای مزدور و همسو با آمریکا تصمیماتی گرفته شود، چون اکثر دنیا اهداف آن را رد میکند قابلیت اجرا ندارد.
رویوران با تبیین اهداف طراحان فرایند معامله قرن، این فرایند را تضمین اقدام آمریکا برای حل بحران فلسطین به نفع رژیم صهیونیستی دانست.
وی گفت: قبل از معامله قرن نیز دهها طرح دیگر ارائه شد که به نتیجه نرسید، زیرا آن چه بر اساس ظلم و از بین بردن حق جامعه فلسطینی مطرح شود زمینه اجرا نخواهد یافت.
رویوران افزود: جامعه فلسطین، مبارز است و همچنان مقاومت میکند چنانکه در سالهای اخیر در تجاوز مکرر به غزه دیدیم که این جامعه برای استقلالش چقدر حاضر است هزینه کند.
این کارشناس مسائل سیاسی، برگزاری اجلاس منامه را ناشی از اراده آمریکا و رژیم صهیونیستی دانست و با طرح این پرسش که آیا این اجلاس میتواند به نتیجه برسد، تاکید کرد: تردید دارم که اجلاس منامه بتواند به نتیجه برسد و همان طور که جامعه فلسطین، جهان اسلام و محور مقاومت فرآیندهای قبلی سازش را شکست دادند این طرح نیز با شکست مواجه خواهد شد.
وی گفت: این سنت خداوند تبارک و تعالی است که فرمود ان الباطل کان زهوقا؛ چیزی که بر باطل بنا شود سرنگون شده است این تعبیر حضرت حق تعالی است که اساساً هر چیز بدون اساس، قابلیت استمرار ندارد و تصور نمیکنم چنین ظلمی قابل استمرار باشد.
رویوران همچنین درباره شباهت طرح معامله قرن با توافق نامه سایس پیکو و نیت طراحان این معامله برای تجزیه منطقه افزود: این تعبیر که اکنون در مقابل سایس پیکوی ۲ قرار داریم درست است، زیرا پس از فروپاشی دولت عثمانی در جنگ جهانی اول، وزرای خارجه دول استعمار گر انگلیس و فرانسه یعنی سایس و پیکو با توافق یکدیگر، منطقه را میان خود تقسیم کردند و اکنون نیز طراحان معامله قرن در پی چنین هدفی هستند.
وی گفت: وقتی آمریکا، خلاف قطعنامه سازمان ملل، قدس شریف را متعلق به رژیم صهیونیستی دانست یعنی قدرت سلطه گر بین المللی میخواهد مرزها را به نفع این رژیم اشغالگر تغییر بدهد چنانکه جولان را به عنوان بخشی از این رژیم جعلی به رسمیت شناخت در حالی که قطعنامههای ۲۴۲ - ۳۳۸ و دهها قطعنامه دیگر این سرزمین را متعلق به سوریه میداند و در آن تاکید شده است که اسرائیل باید «فوری» از آن عقب نشینی کند.
رویوران تاکید کرد: اقدام آمریکا در بخشیدن این سرزمین یعنی تلاش برای تغییر مرزهای منطقه، اما نباید فراموش کنیم که واشنگتن یگانه بازیگر منطقه نیست؛ محور مقاومت قطعا با این گونه اقدامات برای تجزیه جهان اسلام و تغییر مرزها مقابله خواهد کرد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا همچنین در پاسخ به این که چرا بسیاری اجلاس منامه را از قبل شکست خورده میدانند، گفت: این اجلاس که از جانب آمریکا برای حل مسئله فلسطین به نفع اسرائیل برگزار میشود نیاز به اجماع جهانی دارد، اما آیا واشنگتن میتواند دنیا را وادار کند که چنین اتفاقی بیفتد؟ چنین نیست.
بسیاری از قدرتهای بین المللی مانند روسیه و چین اعلام کرده اند که در این اجلاس شرکت نمیکنند
وی افزود: بسیاری از قدرتهای بین المللی مانند روسیه و چین اعلام کرده اند که در این اجلاس شرکت نمیکنند و جمهوری ایران به عنوان بزرگترین قدرت منطقهای و نیز بسیاری از کشورهای جهان اسلام مانند اندونزی و مالزی در آن حضور ندارند که این نشان میدهد آمریکا پیشاپیش دچار مشکل است و اجماع جهانی که برای پیشبرد طرح معامله قرن پیگیری میکنند تحقق نیافته است.
رویوران گفت: این که چند کشور مزدور و خود فروخته از این اجلاس حمایت کنند تحصیل حاصل تلقی میشود؛ مگر عربستان، امارات، بحرین، اردن و مصر قبلا با آمریکا نبودند؟ مگر از سیاستهای کاخ سفید حمایت نمیکردند؟ آیا آمریکا قبلا با آنان توانست اهدافش را پیش ببرد؟ البته که نتوانست؛ پس اکنون نیز معلوم نیست بتواند.
این کارشناس مسائل سیاسی پیش بینی کرد: بسیاری معتقدند که اجلاس منامه نیز خیلی نتیجه بخش نخواهد بود و حتی اگر کشورهای حاضر در آن تصمیمی بگیرند، چون بخشی از دنیا هستند و اکثریت دنیا چنین حرفی را رد میکند قابلیت اجرا نخواهد داشت.
وی همچنین درخصوص موضع اتحادیه اروپا درباره اجلاس منامه گفت: از اعضای این اتحادیه، دولت به دولت دعوت شده است و بسیاری کشورهای اروپایی، حل بحران فلسطین را صرفا براساس قطعنامههای سازمان ملل ممکن و هر گونه اقدام فراتر از آن را غیرقانونی میدانند که این نشانه میدهد این اتحادیه نیز به معامله قرن نظر خوبی ندارد گرچه برخی کشورهای اروپایی ممکن است به نحوی از دیدگاههای آمریکا حمایت کنند، اما اکثریت در اروپا از چنین دیدگاهی حمایت نمیکنند.
رویوران، اجلاس منامه را شوی سیاسی - اقتصادی آمریکا دانست و افزود: بعید میدانم که این اجلاس بتواند به نتیجه قطعی برسد به ویژه که آمریکا کشورهای عربی را کاملا سرکیسه کرده است چنان که تاکنون با عربستان ۴۶۵ میلیارد دلار قرارداد بسته و پول زیادی بابت خرید تسلیحات از ریاض دریافت کرده و مبالغ زیادی هم از آنان باج گرفته است و این کشورها دیگر پولی ندارند که بپردازند.
وی گفت: این درحالی است که آمریکا حاضر نیست خودش ریالی هزینه کند و همواره در پی این است که با پول این کشورها از رژیم صهیونیستی حمایت کند که این رویکرد، شرایط خاصی در منطقه ایجاد کرده است.
رویوران همچنین با اشاره به ناکامی عربستان در تجاوز چند ساله به یمن افزود: یمنیها با استفاده از پهپاد مراکزی را در عربستان هدف قرار دادند و سلاحهای آمریکایی در مقابله با این پهپادها ناکارآمد بوده است.
وی گفت: با این حال، آمریکا به عربستان و هم پیمانانش پیشنهاد کرده است که سلاحی برای مقابله با پهپادهای یمنی خریداری کنند، اما این کشورها پول زیادی ندارند تا از این مشکل خلاص شوند.
ترامپ برغم دریافت پول کلان از این کشورها آبروی آنان را برده است؛ این نشان میدهد که مزدور بودن چقدر هزینه سنگینی دارد و آزاد بودن مانند جمهوری اسلامی ایران، چقدر هزینه کمتری دارد
این کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: ترامپ برغم دریافت پول کلان از این کشورها آبروی آنان را برده است چنان که به آنان میگوید این کشورها فقط پول دارند، عقل ندارند یا آنان را گاو شیرده میداند که اینها توهین است این نشان میدهد که مزدور بودن چقدر هزینه سنگینی دارد و آزاد بودن مانند جمهوری اسلامی ایران، چقدر هزینه کمتری دارد.
رویوران گفت: دولت ترامپ دو سال دومش را سپری میکند و سال آخر نیز وارد رقابتهای انتخاباتی میشود به این علت، معامله قرن در سرازیری قرار دارد و اجلاس منامه و تلاش آمریکا برای حل مسائله فلسطین به نفع اسرائیل به نتیجه نخواهد رسید. تنها دستاورد این اجلاس پولی است که آمریکا از این کشورهای عربی خواهد گرفت و معلوم نیست این پول در کجا مصرف خواهد شد.
همزمان با اجلاس دو روزه بحرین برای رونمایی از طرح ضد فلسطینی معامله قرن که امروز و فردا در منامه برگزار میشود، کشورهای اسلامی و عربی صحنه تظاهرات و صدور بیانیه در محکومیت این اجلاس هستند.