گزارش مکتوب ؛
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
شرکت پارس شهاب گیلان، با تولید سالانه 40 میلیون لامپ ، نخستین و بزرگترین تولید کننده لامپ در ایران است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ یادش بخیر " بابا برقی " مردی با کلاه ایمنی قرمز و لباس زرد و قرمز که گاه و بی گاه سر و کله اش لابه لای برنامه های تلویزیونی پیدا می شد و این سفیر پیام مصرف بهینه انرژی با شعر معروف « هرگز نشه فراموش، لامپ اضافی خاموش » همراه بچه ها آمده بود تا فرهنگ مصرف بهینه برق را از همان کودکی در ما نهادینه کند.
حالا اما سال هاست خبری از "بابا برقی" نیست و بچه های ما هم اصلا "بابا برقی" را نمی شناسند ؛ چند سالی است تولیدکنندگان صنایع روشنایی، جور "بابا برقی" را می کشند و محصولاتی با نوردهی بالا و مصرف انرژی کمتر تولید کنند تا مصرف بهینه را هم برای مصرف کنندگان و هم برای بخش تولید انرژی به ارمغان بیاورند.
یکی از این صنایع روشنایی ، شرکت پارس شهاب در گیلان است که امسال 50 ساله شد و نیم قرن است که تولیداتش روشنی بخش خانه ها، اداره ها و مکان های عمومی است.
قبضه کردن بازار ِصنایع روشنایی با برند ایرانی
براساس اعلام سازمان صمت گیلان شرکت پارس شهاب ، بخش عمده ای از نیاز ایران به روشنایی را با تولید روزانه 140 هزار لامپ تامین می کند.
آمارها نشان می دهد : این صنعت روشنایی ِصاحب برند، 100 درصد نیاز کشور به لامپ های فلورسنت، 80 درصد نیاز بازار به لامپ های رشته ای و 30 درصد نیاز کشور به لامپ های پر بازده و کم مصرف " ال ای دی" را تامین می کند.
هم ردیف با نـُت های آهنگ توسعه
مدیرعامل شرکت پارس شهاب می گوید : با4 کارخانه با خطوط و گنجایش تولید انواع لامپ ها و چراغ های روشنایی فلورسنت، کم مصرف، هالوژن ، رشته ای، پروژکتور، حباب و تیوب ، از قافله به روز بودن در تولید هم عقب نمانده ایم و محصولات نوین پربازده از جمله لامپ های "ال ای دی" تولید می کنیم که صرفه جویی 85 درصدی در مصرف انرژی برق را به دنبال دارد و بازدهی اش 25 برابر عمر لامپ های100 وات است.
بهمن دژاکام با بیان اینکه در سال های اخیر با نوآوری و به کارگیری دانش روز، محصولات نوین دیگری با تجهیزات هوشمند و کاربردهای مختلف را به قفسه های تولیدات این شرکت اضافه کرده ایم افزود: این شرکت اولین تولیدکننده لامپ های موزیکال با قابلیت کنترل از راه دور به وسیله موبایل و تبلت در کشور است.
وقتی صنعت روشنایی، با بومی سازی، تولید را از تاریکی تحریم در می آورد.
مدیرعامل شرکت پارس شهاب می گوید : در صنعت روشنایی برای تجهیز و ارتقای ماشین آلات ، نیازی به خرید دستگاه های جدید نیست و با خرید و نصب برخی قطعه ها و اجزا می توان تجهیزات را به روز کرد.
بهمن دژاکام افزود : بر این اساس در سال های اخیر با مهندسی معکوس و بومی سازی قطعاتی که تا پیش از این باید وارد می کردیم ، توانسته ایم تحریم ها را دور بزنیم و دستگاه ها را با هزینه کمتری به روز کنیم تا چرخ این صنعت با دور تند تری بچرخد.
این کارشناس صنایع که دوره "رفع مشکلات کیفی محصولات" را در کشور ژاپن گذرانده ، با بیان اینکه برای تحقق این هدف، یک واحد قطعه سازی راه اندازی کرده ایم گفت : حتی اگر شرایط تحریم هم برطرف شود ، با توجه به نوسانات قیمت ارز ، برای وارد کردن این قطعات، باید10 برابر ِ هزینه بومی سازی، صرف می کردیم.
او می گوید : همه تلاش مهندسان و طراحان این شرکت بر این است که کالایی به دست مصرف کننده برسد که از نظر استانداردهای ملی و بین المللی حرف هایی برای گفتن داشته باشد.
نگاهی به کارنامه عملکرد شرکت پارس شهاب، دلیل محکمی برای این گفته مدیرعاملش است چرا که این شرکت تاکنون موفق به کسب بیش از 10 نشان و گواهینامه برتر ملی و بین المللی شده است.
لامپ هایی که چراغ روزی خانوارهای زیادی را روشن نگه داشته.
آنطور که از حرف های سکاندار این صنعت روشنایی در گیلان بر می آید : رونق تولید در کارخانه های زیر مجموعه شرکت پارس شهاب ، نه تنها چراغ صنعت روشنایی را پر نور تر کرده بلکه با ایجاد اشتغال مستقیم برای 900 نفر و اشتغال غیر مستقیم برای بیش از 2 هزار نفر ، چراغ روزی خیلی ها را روشن نگه داشته است.
مثل جواد خوش کیش که 20 سال برای فراهم کردن اسباب روشنایی خیلی از خانه ها ، در این شرکت عمر صرف کرده است.
او در حالی که کنار دستگاه ، دو سر شیشه ای لامپ ها را به تیوب ها جوش می دهد می گوید : خوشحالیم تولیداتی که برای ساختش زحمت می کشیم با استقبال خوبی در بازار همراه است و رونق خوبی دارد.
جواد خوش کیش می گوید : با تمام توان همچنان پای کار هستیم و می مانیم تا این صنعت همچنان روی پا بماند.
فرخنده رفیعی هم یکی دیگر از کارکنان این کارخانه است که قبل از هر مصرف کننده ای، چراغ ها و لامپ ها را روشن و بررسی می کند تا کیفیت ، همچنان مُهر ِ تضمینی ِتولید باشد.
او با انگشت به لامپ های روشن ِ" خط کنترل پارامترهای کیفی " اشاره می کند و می گوید : برای اینکه چراغ ِتولید ، روشن بماند و هر روز پر نور تر شود ، باید هم مصرف کنندگان با خرید از این کالای ایرانی حمایت کنند و هم مسئولان ، مسیر تولید را هموار تر .
حمایتی که به نظر می رسد خیلی از مردم، دست به نقدش کرده اند و با خرید تولیدات این برند، خانه های شان را با ساخت ایران روشن نگه می دارند.
نجمه خاتون زن 54 ساله رشتی می گوید : سال هاست از چراغ ها و لامپ های تولیدی این شرکت استفاده می کند و بسیار از آن راضی است.
سعید یعقوبی جوان 35 ساله هم اگرچه برایش فرقی نمی کند، کالایی که می خرد ایرانی باشد یا خارجی و فقط به دنبال کیفیت آن است تاکید دارد : اگر پارس شهاب تضمینی نبود و جوابش راپس نمی داد ، دنبال برند دیگری می رفتم اما سال هاست که این چراغ ها خوب کار کرده است.
جواد ثابت که در کار ساخت و ساز است هم از این برند ایرانی راضی است و می گوید : تاکنون برای روشنایی همه ساختمان هایی که ساخته، از چراغ های تولیدی این شرکت استفاده کرده است.
او یکی از مهم ترین دلایل رغبت پیمانکاران حوزه ساخت و ساز برای استفاده از این لامپ ها در سامانه روشنایی ساختمان ها را قیمت مناسب، در دسترس بودن و از همه مهم تر ضمانت آن می داند.
البته مدیرعامل شرکت پارس شهاب هم یکی از مهم ترین عوامل موفقیت این برند در بازار را ضمانت 24 ماهه تولیداتش می داند.
بهمن دژاکام ارتقای کیفیت و احترام به سلیقه مشتری، استفاده از فناوری روز و راهاندازی خطوط تولید پیشرفته، تنوع و به روزکردن تولیدات ، تامین روشنایی برای كاربُردهای گوناگون و ارائه خدمات توزیع و فروش گسترده را از دیگر دلایل موفقیت این شرکت عنوان می کند و می گوید : تا پایان امسال 2 خط دیگر تولید به این مجموعه اضافه خواهد شد که نقش مهمی در ارتقاء سرعت تولید و کاهش قیمت تمام شده خواهد داشت.
البته این فاراغ التحصیل علوم صنایع اذعان دارد : با وجود همه تلاش ها و موفقیت ها هنوز تا رسیدن به نقطه اوج تولید فاصله است چرا که در حال حاضر فقط 40 درصد از ظرفیت واقعی پروانه بهره برداری مان تولید می کنیم و اگر موانع و مشکلات برطرف شود ، می توانیم ظرفیت اصلی مان در سال؛ معادل تولید 100 میلیون لامپ را محقق کنیم؛ برنامه ای که اگر تحقق یابد این شرکت توان تامین 50 درصد از نیاز کشور به انواع چراغ های روشنایی را خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت پارس شهاب تامین نقدینگی و طولانی شدن فرآیند سامانه تامین مواد اولیه را ازمهم ترین موانع مسیر تولید می داند و می گوید : برخلاف گذشته ، پروسه زمانی تخصیص ارز ، از گرفتن مجوز تا ثبت سفارش ، بررسی و موافقت بانک ها بیش از یک ماه طول می کشد.
بهمن دژاکام افزود : در گذشته 10 درصد از هزینه تامین مواد اولیه را از طریق بانک های کشور به سامانه پولی کشورهای صادر کننده پرداخت می کردیم و بقیه هزینه را هنگام ترخیص کالا می فرستادیم اما در حال حاضر 100 درصد هزینه را باید اول کار پرداخت کنیم و بعد از مدتی مواد اولیه را تامین کنیم که این پروسه ، نفس های تولید را به شماره می اندازد و کمبود نقدینگی را به دنبال خواهد داشت.
وی گفت : از طرفی مجبوریم بخش زیادی از محصولات را پیش فروش کنیم که با توجه به افزایش قیمت ها ، این موضوع به ضررمان تمام می شود.
این کارشناس صنایع به استفاده از اعتبارات اسنادی ِ"یوزانس" که در آن ارز مورد نیاز واردات به تولیدکنندگان پرداخت و سال بعد از آنان پس گرفته می شود هم اشاره کرد و افزود : متاسفانه افزایش نرخ ارز ، باعث شده نتوانیم از پَس ِتامین مقدار ارزی که پارسال از دولت قرض گرفته ایم، بر بیاییم ؛ چرا که نرخ ارز در سال نود و شش 4 هزار و 200 تومان بود و حالا باید برای تامین آن 2 برابر معادل 8 هزار تومان هزینه کنیم تا بدهی مان را به دولت بپردازیم که این کار برای بسیاری از تولیدکنندگان مقدرو نیست و از طرفی چون بدهکار بانکی محسوب می شویم، نمی توانیم از تسهیلات مربوط به تولید استفاده کنیم.
بهمن دژاکام می گوید : با وجود اینکه دولت مصوب کرده، بدهی مان را بر اساس همان نرخ پارسال پرداخت کنیم ، به نظر می رسد اجرای آن در سیستم بانکی با ابهاماتی روبرو شده است.
پیگیری های صمت برای حل مشکل صنایع روشنایی
رییس اداره صنایع فلزی سازمان صمت گیلان می گوید : تسهیلات ویژه نوسازی و بازسازی صنایع کشور برای امسال 21 هزار میلیارد تومان است که سهم گیلان از این تسهیلات 373میلیارد تومان است ؛ تسهیلاتی که بخشی از آن به صنایع روشنایی گیلان، برای رونق تولید اختصاص خواهد یافت.
حسین حاجتی درخصوص حل مشکل پرداخت بدهی های ارزی هم گفت : بارها با مسئولان وزارت صمت و بانک ها، در این باره رایزنی و مکاتباتی داشته ایم و نتیجه آخرین پیگیری ها ، حکایت از این دارد که هفته پیش این مشکل حل شده و به تدریج پرداخت ها از طریق این مصوبه حمایتی دولت انجام خواهد شد.
وی افزود: اگرچه صنایع روشنایی" پارس شهاب" جزو صنایع کوچک و متوسط نیست اما بر اساس تبصره ای ، بنا داریم برای رونق بیشتر تولید در این شرکت و شرکت های مشابه بزرگ، از محل تسهیلات اشتغال ِبنگاه های کوچک و متوسط به آنان تسهیلات پرداخت کنیم.
حال باید دید مصوبه حمایتی دولت در زمینه پس دادن بدهی های ارزی و نیز تبصره استانی برای پرداخت تسهیلات، تا چه حد می تواند در سال رونق تولید ، چراغ تولید را در بزرگ ترین تولید کننده لامپ کشور پر سوتر می کند.
* نویسنده : مریم امدادی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی
پارس شهاب ، نیم قرن روشنی بخش خانه های ایرانی