بسته سلامت ؛
اصلاح الگوی غذایی با گنجاندن غلات در برنامه غذایی
گروه نان و غلات به عنوان یکی از شش گروه اصلی مواد غذایی، بیشترین سهم را در تأمین انرژی روزانه دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: غلات به دو زیرگروه، شامل غلات کامل و غلات تصفیه شده تقسیم میشوند.
نسرین نسیمی افزود: غلات کامل مانند آرد سبوس دار، بلغور گندم، بلغور جو دو سر، بلغور ذرت کامل و برنج قهوهای غلاتی هستند که سبوس و جوانه آنها جدا نشده است.
او ادامه داد: میزان مصرف غلات کامل در ایران خیلی کم است و بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعات کشوری، با وجود مصرف بیش از حد گروه نان و غلات که زمینه افزایش بروز چاقی را زیاد میکند، گرسنگی سلولی در اثر تأمین نشدن ریزمغذیهای موردنیاز سلولها، سلامت ما را تهدید میکند، زیرا در فرآیند سبوس گیری قسمت عمده ریزمغذیها گرفته میشود.
این کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه یادآور شد: سبوس منبع بسیار خوبی از فیبر، ویتامینهایی مانند نیاسین، ریبوفلاوین، تیامین، فولات و املاحی مانند پتاسیم، فسفر، روی، آهن، منیزیم و سلنیوم است، از این رو، میتواند نقش موثری در حفظ سلامت بدن داشته باشد.
او افزود: نتایج مطالعات نشان میدهد که مصرف غلات کامل خطر ابتلا به بیماریهایی مانند بیماری قلبی- عروقی، سرطانهای دستگاه گوارش به ویژه روده بزرگ، دیابت و چاقی را کاهش میدهد و همچنین نقش مهم و موثری در کنترل قندخون در بیماران دیابتی دارد، از این رو گنجاندن این دسته از مواد خوراکی در رژیم غذایی بسیار پرفایده و سرشار از مواد مغذی است.
نسیمی توصیه کرد: بهتر است به جای مصرف غلات تهیه شده با آرد سفید؛ از نانهای سبوس دار، برنج قهوهای یا پاستای سبوس دار، غلات صبحانه دارای غلات سبوس دار، ذرت بو داده شده بدون کره و بیسکویت های دارای غلات سبوسدار برای میان وعده استفاده شود.