مسکن به عنوان یک کالای اقتصادی شناخته میشود که تأثیر بسیار زیادی بر روی دیگر بخشهای اقتصادی کشور دارد. تقاضای مردم برای تأمین مسکن و ساخت و ساز واحدهای مسکونی در کشور به عنوان نیاز خانوارها برای سکونت و تقاضا به عنوان داشتن دارایی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری؛ به گفته کارشناسان این دغدغه در چهارمحال و
در یک سال گذشته شاهد نوسانات بسیاری در بازار مسکن بودهایم به طوری که تورم بالای این حوزه سبب شد تا بسیاری از افراد جامعه برای تهیه مسکن به مشکل جدی بر بخورند و رویای خانه دار شدن را فراموش کنند. افزایش چند برابری قیمت مسکن ته مانده امید خانوادههای شهری را برای خانهدار شدن از بین برده است.
محمد مهدی باقری می گوید: یک سال پیش می خواستن از مسکن مهر های منظریه به مبلغ 80 میلیون تومان مسکن بخرم که به دلیل اینکه حدود 20 میلیون تومان کم داشتم موفق نشدم خواستم چند ماه صبر کنم تا بتوانم با استفاده از تسهیلات صاحب منزل شوم اما حالا قیمت منزل در همان منطقه به بیشتر از 200 میلیون تومان حتی رسیده است.
یک زوج جوان شهرکردی هم میگوید: سه سال است که ازدواج کردیم. ولی با توجه به افزایش بیسر و سامان قیمت مسکن هنوز نتوانستیم صاحب حتی یک آپارتمان نقلی شویم و خانه دار شدن امسال دیگر آرزویی است که آن را در خانه های اجاره ای کوچک دنبال می کنیم.
شهرکرد بالاترین قیمت مسکن را با توجه به شاخص جمعیتی دارد
سرپرست معاونت مسکن و بازآفرینی شهری ادارهکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری می گوید: پنج شهر در کشور شامل شهرکرد، کرمانشاه، همدان، سنندج و اراک بیشترین قیمت مسکن را با توجه به شاخص جمعیتی دارند.
چهار محال و بختیاری با وسعت 16 هزارو 421 کیلومتر مربع در قلب رشتهکوه زاگرس واقع شده است وبیش از 30 شهر با افزون بر 947هزار نفر جمعیت دارد.
وی با بیان اینکه پنج کلان شهر کشور معاملات مسکن و زمین را در سامانه ثبت معاملات ثبت میکنند و قابل مشاهده است، می گوید: این امر موجب کنترل قیمت شده و بنگاههای املاک موظف هستند تمام معاملات خود را در این سامانه به ثبت برسانند.
علیرضایی می افزاید: پیگیر راهاندازی این سامانه در چهارمحال و بختیاری هستیم که این امر نیازمند تامین اعتبار است و اگر انجام شود یقینا بازار مسکن از نظر ثبات قیمت به یک نقطه واحد میرسد و این ضرورت احساس میشود.
وی، افزایش هزینه های ساخت و ساز، مهاجرت بی رویه به مرکز استان، کمبود زمین و مسکن و نوسانات بازار ارز، طلا و سکه را از عوامل تشدید کننده افزایش قیمت مسکن در شهرکرد عنوان کرد.
حالا بازار مسکن در چهارمحال و بختیاری اسیر رکود است. نه خبری از خرید است و نه کسی میخواهد ملکش را به فروش برساند. معضلی که به یک شهر و دو شهر محدود نمیشود و تمام چهارمحال و بختیاری را درگیر خود کرده است.
عدم نظارت بر بازار مسکن
گرانی بازار مسکن نماینده ولیفقیه در چهارمحال و بختیاری را هم به واکنش کشاند. حجه الاسلام والمسلمین نکونام در دیدار با مسئولان و کارگزاران چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در حال حاضر در شهرکرد و دیگر نقاط استان مسکن بسیار گران است و بازار مسکن رها شده و کنترل و نظارتی برآن وجود ندارد می افزاید: برای توسعه استان باید اولویتها دیده شود گاهی اوقات پولهای کلان و میلیاردی در جاهایی خرج میشود که در اولویت اول قرار ندارد.
مردم در افزایش قیمت مقصرند
رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان شهرکرد می گوید: امروزه تمایل مردم به خرید مسکن با متراژ پایین بوده زیرا، توان خرید در بازار مسکن بسیار کاهش یافته است.
محمد رئیسی، مردم را در افزایش قیمت بازار مسکن مقصر می داند و می افزاید: متأسفانه با افزایش قیمت در حوزهای، مردم به آن سمت گرایش پیدا میکنند، با گران شدن قیمت مسکن تمایل مردم به خرید مسکن افزایش مییابد .
وی ادامه می دهد: هر فردی با هر تخصصی سرمایهای را در اختیار داشته وارد ساخت و ساز شده که متأسفانه این ساخت و سازها متناسب با نیاز مردم نیست و متراژهای بالای مسکن به دلیل گرانقیمت بودن متقاضی ندارند.
محمد رئیسی می افزاید: «افزایش قیمت دلار بربازار مسکن رابطه مستقیم داشته و متأسفانه در حال حاضر این امر موجب شده بازار مسکن راکد شود.»
وی ادامه میدهد: «قیمت مسکن نسبت به دوره مشابه خود در سال گذشته بطور میانگین 20 درصد افزایش داشته است به طوری که این افزایش در حاشیه شهر حدود سه برابر افزایش یافته است.»افزایش قیمتی که تأثیر آن فقط روی خرید و فروش ملک نبوده و اجارهنشینها را هم متاثر کرده است.
رئیسی می گوید: «نرخ اجاره بها در شهرکرد از یک میلیون تومان به یک میلیون و200 تا 300 هزار تومان رسیده است و اکنون قیمت رهن در برخی نقاط به بین 50 تا 70 میلیون تومان هم میرسد.»
وی با اشاره به رغبت مردم برای ساخت و سازهای جدید، میافزاید: «با وجود شرایط نابسامان اقتصادی و افزایش قیمت دلار مردم میل به ساخت و ساز دارند، اما با قوانینی که شهرداری و سازمان نظام مهندسی تعیین کرده با موانع بسیاری از قبیل: اخذ پروانه ساخت مواجه هستند.»
وی خاطرنشان می کند: وجود برخی دلالان هم بر افزایش قیمت مسکن تاثیر دارند که ورود بخش نظارتی و دادگستری در این حوزه ضروری است.
طی بررسیهای کارشناسان در 60 سال اخیر جمعیت مردم چهارمحال و بختیاری با رشد 12 برابری روبه رو بوده است. از همین رو با افزایش تقاضا برای خرید مسکن طی 40 سال گذشته برنامه ساخت واحدهای ارزانقیمت با کمک مسئولان کشوری به اجرا در آمده است .
به تازگی استاندار چهارمحال و بختیاری وعده ساخت دو هزار و 500 واحد مسکن ارزان قیمت را به مردم این استان داده است؛ اتفاقی که طی 40 سال گذشته هم انجام شده و منجر به ساخت و تحویل 28 هزار و 400 واحد مسکن شهری ارزان شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری میگوید: «اولویت اداره کل راه و شهرسازی استان در بحث مسکن دعوت از سرمایهگذاران برای مشارکت در طرحهای ساخت مسکن، احیای بافتهای فرسوده و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی است.»
داریوش حسینی می افزاید: « نیمی از واحدهایی که قرار است در استان ساخته شود را بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری اجرایی میکند و ادارهکل راه و شهرسازی استان زمین مورد نیاز آن را تأمین میکند ونیمی دیگر در قالب طرح ملی بازآفرینی شهری در سطح چهارمحال و بختیاری ساخته میشوند.»
در چهار دهه گذشته 11 هزار و 26هکتار زمین به متقاضیان واجد شرایط برای ساخت مسکن ارزانقیمت واگذار شده است؛ زمینهایی که در قالب شهرک و محلات جدید در نظر گرفته شدهاند.
در حال حاضر نیز مردم چهارمحال و بختیاری در 18شهر با افزون بر 110 هزار نفر جمعیت در هزار و 92 هکتار بافت ناکارآمد زندگی میکنند. همچنین 140 هزار و 847 واحد مسکونی شهری استان هم نیاز به مقاومسازی دارد. بنابراین اجرای طرحهایی که با اهدای واحدهای مسکونی ارزانقیمت همراه است، امری ضروری و حیاتی محسوب میشود؛ خانههایی که سقفی امن برای مردم ایجاد میکنند.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به ضرورت اجرای چنین طرحهایی در میگوید: «برای ساخت این واحدها بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان، اقدام به پیش ثبتنامی از متقاضیان این طرح کرد که تا کنون بیش از سی و شش هزار نفر برای آن ثبتنام کردهاند.»
سهراب رئیسی می افزاید: «در راستای برطرف کردن موانع و مشکلات پیش روی ساخت و ساز مسکن، از انبوهسازان و دیگر نهادهای اثرگذار در این زمینه دعوت شد و مشکلات و موانع موجود را مورد بررسی قرار دادند و راهکارهایی برای برطرف کردن موانع ارائه دادند.»
وی می گوید: «بانک مسکن هم برای تأمین نقدینگی مورد نیاز انبوهسازان و فعالان ساخت و ساز مسکن در قالب طرحهای موجود اعلام آمادگی کرده است وقرار است «طرح بازآفرینی شهری» هم برای بازسازی و نوسازی محلات فرسوده انجام شود.
به دنبال برنامهریزیهای مسئولان قرار است تا سال 1400، هزار و 334 محله در 543 شهر با جمعیت 10 میلیون نفر در زیرمجموعه فعالیتهای نرمافزاری و کالبدی طرح بازآفرینی قرار گیرد.
بر این اساس به دنبال طرح برنامه ملی بازآفرینی شهری که اجرای رسمی آن از بهمن 1396 آغاز شده است سالانه باید 10درصد بافت فرسوده و ناکارآمد شهری در سطح کشور بازسازی شود؛ برنامهای که در کنار خانهدار کردن مردم، منجر به بازسازی بافتهای فرسوده هم میشود.
در حالیکه عباس زینلی یکی از کارشناسان و بزرگان بازار مسکن می گوید: قیمت خانه به سقف توان طرف تقاضا رسیده و هیچ جایی برای التهاب مجدد وجود ندارد؛ حسین هاشمی تختینژاد یکی دیگر از بزرگان بازار مسکن معتقد است : طبق آخرین آمار بانک مرکزی سرعت رشد حجم نقدینگی به 21 و یک دهم درصد رسیده است و به گفته کارشناسان اقتصادی، اگر سرعت رشد حجم نقدینگی با نرخهای بالا به همین منوال ادامه پیدا کند، فشار بر روی قیمتها چون قیمت خانه ادامهدار خواهد بود و نمیتوان سقفی برای گرانی قیمت خانه در امسال تعیین کرد.
با این تفاصیل اگرچه افزایش بی سابقه قیمت مسکن بسیاری از اقشار جامعه به ویژه قشر جوان و کم درآمد را با معضل سکونت مواجه کرده و می طلبد تا دولت، مجلس و سایر نهادهای اثرگذار برای کنترل و تعدیل این بازار تدبیری بیندیشند اما باید مراقب بود تا این رونق بنحوی ایجاد شود که تولیدات بازار مسکن به تقاضای مصرفی برسد نه سوادگری.