غذاهای نا ایمن تهدیدی برای سلامت و اقتصاد است و به طور نامتناسب بر افراد آسیب پذیر و حاشیه نشین به ویژه زنان و کودکان و جمعیتهای تحت تأثیر جنگ و مهاجران تأثیر میگذارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، نیره سادات پیروزبخت در مراسم نکوداشت روز جهانی ایمنی مواد غذایی افزود: افزایش جمعیت جهان و تلاش جامعه جهانی برای افزایش امید به زندگی، کنترل کیفیت مواد غذایی برای حفظ سلامت و ایمنی مصرف کنندگان در همه کشورها ضروری است.
وی گفت: هم اکنون آلودگی محیط زیست و زمین باعث نگرانی زیاد بشر است و بخش مهمی از این آلودگی در اثر بی توجهی به عوامل زیست محیطی و تولید محصولات ناسازگار با محیط زیست و ساختار موجودات زنده است.
پیروزبخت افزود: ایران به خاطر تنوع آب و هوا و تعدد محصولات تولیدی به عنوان یکی از کانونهای مهم و بزرگ تولید و مصرف مواد غذایی در سراسر جهان است و میتواند در عرصه تولید، عرضه و نظارت بر محصولات سالم، بازار بین المللی را تحت تأثیر خود قرار دهد.
وی گفت: ایران ظرفیت فراوانی برای مشارکت در طرحهای ایمنی و سلامت مواد غذایی دارد و لازم است این ظرفیت برای تدوین و اجرای استانداردهای مربوط به ایمنی مواد غذایی تقویت شود و به فعل درآید.
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران به کمیسیون کدکس مواد غذایی که مسئولیت تصویب استانداردهای بین المللی مواد غذایی را دارد اشاره کرد و افزود: کدکس جایگاه شایستهای در میان سازمانهای بین المللی دارد و در سراسر جهان اطلاعات جدید و ضروری درباره کیفیت و ایمنی مواد غذایی و حمایت از مصرف کنندگان ایجاد کرده است.
پیروزبخت گفت: کدکس با تلاش کشورهای عضو از طریق اجماع بین المللی موفق شد بخشی از مسائل مربوط به غذا و ایمنی در جهان امروز را تحلیل و ارزیابی کند و راهکارهای اجرایی در این زمینه ارائه دهد.
وی افزود: در زمینه ایمنی مواد غذایی نیز استانداردهای کدکس میتواند به عنوان راهنما در تولید و عرضه محصولات ارگانیک و سازگار با محیط زیست، کاهش استفاده از سموم و نگهدارندهها و بهبود روشهای فراوری مواد غذایی را به همراه داشته باشد.
پیروزبخت گفت: بر این اساس، کشورها میتوانند با اطمینان از ایمنی و کیفیت مواد غذایی به عرصه تجارت بین المللی وارد شوند و مطابق با نیازهای ملی و استانداردهای بین المللی واردات داشته باشند و برای تقویت سیستمهای کنترل مواد غذایی گامهای اساسی بردارند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۱۵ به عنوان هماهنگ کننده منطقه خاورنزدیک کدکس محسوب شد و گامهای بلندی برداشت و همکاریهای وسیعتر و تأثیرگذاری در سطح ملی، منطقهای و جهانی صورت گرفته است.
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران گفت: به منظور مشارکت گستردهتر اعضای منطقه در نهمین اجلاس خاور نزدیک و سازماندهی فعالیتها و امور خاور نزدیک با سازمانهای به وجود آورنده کدکس و دبیرخانه کدکس؛ همکاری نزدیک و تنگاتنگی داشتیم.
پیروزبخت به برنامههای جدید کدکس برای سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ اشاره کرد و افزود: بر این اساس، سیستمهای پایدار کشاورزی و مواد غذایی باید ارتقا یابد و همکاریهای چندجانبه برای سلامت عمومی، بهداشت حیوانات، کشاورزی و سایر بخشها تقویت شود.
وی گفت: همچنین مدیریت تجزیه و تحلیل خطرات ایمنی مواد غذایی در کل زنجیره غذایی به ویژه در شرایط اضطراری و تطابق استانداردهای ملی با بین المللی، تضمین تولید و تأمین غذای کافی و سالم با توجه به تغییرات اقلیمی و به حداقل رساندن تأثیرات محیط زیست و کنترل پیشگیرانه برای رفع چالشها و مشکلات از مهمترین نکات برنامههای جدید کدکس است.
پیروزبخت همچنین به ایمنی مواد غذایی و فعالیتهای کنترلی مربوط به آن در کشورمان اشاره کرد و افزود: تا کنون فعالیتهای موثر و مفیدی در زمینه تدوین استانداردهای ملی و بین المللی با همکاری وزارتخانههای بهداشت و جهاد کشاورزی و سازمانهای ذیربط انجام شده است که برای هم افزایی بیشتر و جلوگیری از موازی کاری تعاملات برنامه ریزی شدهای باید صورت گیرد.