سخنگوی سازمان انرژی اتمی: ما تولید اورانیوم را ۴ برابر کردیم و این تولید را مجددا افزایش دادیم
>>> شمارش معکوس ۱۰ روزه برای ثبت ۳۰۰ کیلو اورانیوم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ بهروز کمالوندی در نشست خبری در تشریح آخرین اقدامات فنی این سازمان در راستای اجرای بیانیه اخیر شورای عالی امنیت ملی در توقف برخی تعهدات برجامی با بیان اینکه شمارش معکوس آغاز شده است، گفت: از امروز به مدت ۱۰ روز که میشود ۶ تیر (۲۷ ژوئن) ما از سقف ۳۰۰ کیلو عبور خواهیم کرد.
وی افزود: ما امروز وعده گذاشتیم از آنچه انجام میشود و در اجرای دستورات شورای عالی امنیت ملی و رئیس جمهور به سازمان انرژی اتمی ابلاغ شد اطلاعاتی در خصوص آب سنگین اراک در اختیار شما قرار خواهیم داد. وی گفت: درباره تصمیمات شورای عالی امنیت ملی دو اقدام اعلام شد، یکی فرا رفتن از تعهد ذخایر ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده و همچنین عدم پذیرش تعهد عرضه به خارج از کشور به عنوان تعهد در خصوص آب سنگین که مازاد ۱۳۰ تن طبق برجام باید به بازار خارج عرضه کند.
کمالوندی افزود: اما در مرحله دوم که نمی دانیم ورود کنیم یا نه، بسته به تصمیم طرفهای برجام بخصوص اروپاییها دارد. وی افزود: شاهد رفت و آمدهایی در این زمینه بوده ایم و آن چه مسلم است مسئولان نظام بر اساس تصمیات اقدام خواهند کرد. کمالوندی گفت: ما تولید اورانیوم را ۴ برابر کردیم و این تولید را مجددا افزایش دادیم. سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: از امروز به مدت ۱۰ روز که میشود ۶ تیر (۲۷ ژوئن) ما از سقف ۳۰۰ کیلو عبور خواهیم کردو علاوه بر اینکه از این رقم عبور خواهیم کرد افزایش تولید نیز به شدت بالا خواهد رفت.
وی گفت: بعد از اینکه از ۳۰۰ کیلو عبور کردیم سرعت افزایش اورانیوم غنی شده با درجه پایین ۳ ممیز ۶۷ را بیشتر خواهیم کرد. کمالوندی افزود: در خصوص آب سنگین نیز استحضار دارید که ما به خاطر تحولاتی که در این مجتمع صورت گرفته است خود ما هم اکنون مصرف کننده آب سنگین شده ایم که کاربردهای مختلفی دارد. وی گفت: از کاربردهای آن استفاده درتشخیصهای پزشکی و غربالگری نوزادان است که میتوان تا ۵۷ نوع بیماری را در بدو تولد با آنالیز خون نوزاد تشخیص دهد. کمالوندی افزود: همچنین بیماریهایی که ممکن است در سالهای بلوغ آثار آن پیدا شود نیز در همان زمانهای ابتدایی بیماری قابل تشخیص خواهد بود.
برنامهای داده ایم که ۲۷۲ هزار سو را دیده است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: در ۱۴ خرداد و در مراسم برزگداشت امام خمینی (ره) بنده کنار آقای دکتر صالحی بودم و مقام معظم رهبری مسئولیتی خطاب به سازمان انرژی اتمی با قید فعلا در چارچوب برجام گفتند.
کمالوندی در پاسخ به پرسشی افزود: مفهوم این است که ما همه کاری انجام بدهیم، اما نقض برجام در آن نباشد به طور مثال در برجام اگر ما ۶ هزار سانتریفیوژ داریم، این زمینه را فراهم کنیم برای تولید سانتریفیوژ بیشتر، اما آن را تولید و مستقر نکنیم.
کمالوندی افزود: مثلا کارگاه را درست کرده بودیم و سالن مونتاژ که بسیار مهم و پیشرفته است میتواند روزی ۶۰ سانتریفیوژ پیشرفته را راه اندازی کند.
وی گفت: واحد اختلاط را درست کردیم تا درجه مورد نظر را بگیریم که در گذشته این کار در حد آزمایشگاهی انجام میشد و الان میتواند در حد صنعتی انجام شود و مفهومش این است که برای سرویس دادن به ۱۹۰ هزار سانتریفیوژ آماده است.
کمالوندی افزود: البته پیشرفت در حوزه سانتریفیوژهای جدید که قطعا سانتریفیوژهایی که میخواهد ۱۹۰ سو را محقق کند ضرورتا نباید از نوع «آی آر وان» باشد.
وی گفت: فعلا ما حداقل دو ماشین داریم که صددرصد روی آن صحه گذاری شده است و میتوان روی آن حساب کرد و ماشین سومی که تقریبا ۹۰ درصد میتوان روی آن حساب کرد، ماشین آی آر ۶ است، بعد از آن ماشین آی آر ۸ است که حدود ۷۰-۸۰ درصد روی آن کار شده است و آزمایشهای اینها زمان میبرد.
کمالوندی افزود: با همین ماشینهای فعلی، الان زمینه ۱۹۰ هزار سو را داریم کما اینکه در برنامه ۱۵ ساله یکی از شروط مقام معظم رهبری همین بود که در برنامه بلند مدت ۱۹۰ هزار سو را باید دیده باشید.
وی گفت: الحمدالله برنامهای داده ایم که ۲۷۲ هزار سو را دیده است، یعنی یک و نیم برابر آنچه که مورد نظر مقام معظم رهبری بوده و این یک برنامه براساس مختصات فنی صددرصد بوده است.
کمالوندی افزود: ما برنامهای داریم که این برنامه براساس برجام جلو برود و در انتها ۱۵ سال است که هم اکنون سه چهار سال آن گذشته است یعنی ما سال یازدهم ۲۷۲ هزار سو داریم که البته اگر ماشینهای جدید نیز بیایند و صحه گذاری شود خیلی بیشتر از این رقم خواهد بود.
وی گفت: آنچه که امروز میتوان روی آن حساب کرد ۲۷۲ هزار سو است، بر اساس ماشینهایی در برجام که اگر برجام را کنار بگذاریم سرعت خیلی از کارها بیشتر خواهد شد و قطعا سریعتر به آن خواهیم رسید.
گزارش پانزدهم آژانس، موید پایبندی جمهوری اسلامی ایران بوده است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: هیچگونه نگرانی درباره گزارش بعدی آژانس نداریم.
کمالوندی افزود: گزارش پانزدهم آژانس، موید پایبندی جمهوری اسلامی ایران بوده و چیزی نبوده است که ایران پایبند نیست.
وی گفت: این گزارش همانند گزارش قبلی مثبت بوده است و همین موضوع خیال آنها را راحت کرد و به خودشان گفتند که ایران بالای ۳۰۰ کیلو نرفت و ۱۳۰ کیلو هم اجرایی نشده است پس با خیال راحت پیش رفتند.
کمالوندی افزود: گزارش آژانس گزارش منفی نیست بلکه یک گزارش مثبت است، اما آنچه مسلم است، این است که آژانس نقش قاضی را ندارد بلکه ناظر است. ناظر و بازی با یکدیگر فرق دارند. قاضی حکم میدهد و ناظر نظارت میکند و منعکس کننده است. آنچه مهم است این است که آنها در این گزارش آورده اند که آقای رئیس جمهور در سخنرانی خود اشاره کرد که ایران تعهدات خود را به حالت تعلیق درمی آورد.
وی گفت: فردا هم که آژانس بخواهد گزارش جدیدی ارایه کند در این گزارش نمینویسد که ایران نقض کرده است و ۳۰۰ کیلو بالا رفته است بلکه مقدار را در گزارش مینویسد که این اقدام ایران هم براساس بند ۲۶ انجام گرفته است، در مقابل این کشورهای کمیسیون مشترک بحث شورای حکام هستند که تصمیم گیری میکنند و خود آژانس در این رابطه رای مشخص نمیدهد آژانس فقط آمار و ارقام ارائه میکند که این آمار و ارقام تعریف و تفسیر میشود.
کمالوندی افزود: ما تفسیری داریم و آن این است که ما کاری خلاف برجام انجام نداده ایم بنابراین ما هیچ گونه نگرانی درباره گزارش بعدی آژانس نداریم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: گزارش بعدی مطلبی را خواهد گفت که ما همین حالا اعلام میکنیم ایران همین حالا بالای ۳۰۰ کیلو میرویم و ۱۰ روز دیگر هم از این ۳۰۰ کیلو عبور کرده ایم، حال مهم نیست که آژانس این موضوع را امروز و یا فردا گزارش کند آنچه که گزارش میکند گزارش موجودی است.
کمالوندی افزود: گزارشهای آژانس معمولا فصلی و هر سه ماه یکبار است، ولی روزانه آمار میگیرند و ما باید هر روز آمار خود را اعلام کنیم تا آنها راستی آزمایی کنند ما از همین حالا اعلام میکنیم ۱۰ روز دیگر بالای ۳۰۰ کیلو هستیم.
وی گفت: برجام یک موضوع بین برجامی هاست و در کمیسیون مشترکی مطرح میشود، شورای حکام اگر بخواهد این موضوع را بررسی کند باید با عینک برجام این کار را انجام دهد نه با عینک پادمانی و پروتکلی مثلا اگر برجامی در کار نبود با ۳۰۰ کیلویی که در گذشته بود آژانس اعلام نمیکرد که این خلاف هست و شورای حکام هم کاری با این موضوع نداشت، الان هم شرایط به همین منوال است آنچه که مربوط به برجام است باید تفسیر برجامیها مطرح شود و شورای حکام فقط در حوزههای پادمان و پروتکل است که میتواند ورود پیدا کند بنابراین هیچ نگرانی نسبت به گزارش نداریم ارقام اعلام میشود مثلا در انتهای سه ماهه به عدد ۴۰۰ یا ۴۵۰ کیلو رسید، چون ما سرعتمان افزایش پیدا میکند، اما اینکه اقدام خلاف است یا نیست بین ما و بقیه اعضای برجام است که سه کشور اروپایی یک نظر دارند ما و روسیه هم نظر دیگری داریم.
اگر شرایط فعلی از سوی دو طرف ادامه یابد عملا برجامی باقی نمیماند
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: اگر شرایط فعلی از سوی دو طرف به همین شکل ادامه پیدا کند عملا برجامی باقی نمیماند.
کمالوندی با اشاره به اینکه حرفهایی از سوی اتحادیه اروپا درخصوص تعهد به برجام شنیده میشود، افزود: این حرفها از جنس حرفهایی است که تاکنون شنیده ایم و در داخل این طور برداشت میکنیم که طرف اروپایی یا وقت کشی میکند و یا میخواهد کاری انجام دهد و به هر دلیلی نمیتواند.
وی در خصوص اجرای نظارتهای آژانس بین المللی اتمی گفت: نظارتهای این آژانس در سه زمینه نظارتهای پارلمانی، نظارتهای پروتکلی و نظارتهای الحاقی است.
کمالوندی افزود: ۱۴۶ کشور دنیا از جمله جمهوری اسلامی ایران به صورت داوطلبانه نظارتهای آژانس بین المللی اتمی را در بخش نظارتهای پارلمانی پذیرفته اند.
وی گفت: براساس تصمیم مجلس شورای اسلامی در خصوص پروتکل الحاقی چنانچه مجلس شورای اسلامی از این پروتکل خارج شود بسیاری از نظارتها در بخش نظارتهای پروتکلی کاهش مییابد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: در بخش نظارتهایی که مربوط به برجام است و به چگونگی انتقال مواد برای تولید کیک زرد محدود میشود چنانچه از برجام خارج شویم قطعا این بخش از نظارتها تحت تاثیر قرار میگیرد و عملا اگر تعهدات را کنار بگذاریم برجام از محتوای خود خارج میشود.
کمالوندی افزود: در خصوص نظارتهای آژانس براساس معاهده ان پی تی تا مادامی که در معاهده ان پی تی (پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای) هستیم نظارتها انجام میشود و اجباری است، مگر زمانی که طبق ماده ۱۰ قانون ان پی تی تصمیم بگیریم از این معاهده خارج شویم، اما هرگز نظارتهای پارلمانی کنار نمیرود، ولی نظارتهای پروتکلی و برجامی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: فکر میکنم آمریکا هم اکنون متوجه اشتباه خود در خصوص خروج از برجام شده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: با روشی که اتحادیه اروپا پیش میرود و با توجه به حرفهایی که تاکنون شنیده ایم به جایی میرسیم که برجامی وجود نخواهد داشت تا به تعهدات آن عمل شود.
در حوزه فنی ما گزینههای زیادی داریم که شرایط را تغییر میدهد
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: در حوزه فنی ما گزینههای زیادی داریم که شرایط را تغییر میدهد و جمهوری اسلامی ایران با یک شیبی حرکت میکند.
کمالوندی افزود: حوزه فنی مجموعهای از اقدامات است. به هرحال اروپا و ایران کارهای مشترکی در منطقه دارند مثل مهاجرین و مواد مخدر.
وی گفت: غیر از اینها گزینههایی داریم که این گزینهها قطعا شرایط را تغییر میدهد، منتها جمهوری اسلامی با شیبی حرکت میکند و اگر آنها در گذشته قبلا جدی نگرفته اند الان جدی گرفته اند، کما اینکه ما دیده ایم بعضا برخی رسانههای بین المللی اطلاعات غلط هم میدهند برای اینکه تاثیر روی تصمیم گیرندگان اروپایی بگذارند به عبارتی خیالشان را راحت کنند.
کمالوندی افزود: ما میخواهیم بگوییم که خیالتان خیلی راحت نباشد و اگر اقدام جدی نشود، این شیب همینطور رو به بالا میرود و حتما گزینههای شدیدتری هم در پیش است، دهها گزینه در حوزه فنی از سوی جمهوری اسلامی به شورای امنیت ارائه شده است. گزینههای دیگری هم وجود دارد، چون اروپا نقاط ضعفی دارد و همه اینها را نباید در حوزه فنی هستهای دید.
وی گفت: ما محدودیتهای هستهای را پذیرفته ایم برای این که مزایایی داشته باشیم، این توازن به هم خورده است حالا اگر قرار باشد ما مزایایی نداشته باشیم دلیلی برای تعهدات نیست و قطعا ما به سمتی میرویم که به تدریج این تعهدات را اول تعلیق کنیم و بعد یکی پس از دیگری کنار بگذاریم.
کمالوندی افزود: از نظر ما این حق مسلم ماست و براساس برجام است، از چارچوب حقوقی سیاسی و از هر منظری نگاه کنیم حق جمهوری اسلامی است و گزینهها متعدد است.
منتظر اروپاییها نمی مانیم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درخصوص اینکه چه زمانی از مرز عرضه ۱۳۱ تن عبور خواهیم کرد گفت: ما به مازاد عرضه ۱۳۰ تن تعهدی نداریم، ما فقط عرضه کننده هستیم و در بازار بین المللی متعهد شدیم که تولید کنیم، اگر کسی خریدار بود با آنها وارد مذاکره میشویم، اما اگر کسی نبود ما همچنان تولید خواهیم کرد و از ۱۳۰ تن هم بالا میرویم. کمالوندی در نشست خبری افزود: تصمیمی که گرفته شده است همین یک (available) را هم به عنوان تعهد قبول نداریم، ممکن است به آن حد تولید کنیم و یا افزایش دهیم قبلا متعهد شده بودیم که اگر مقدار تولیدمان از ۱۳۰ تن بالاتر رفت به آن بفروشیم، اما ما میگویم نه، اگر بالاتر رفتیم خواستیم میفروشیم و اگر نخواستیم نمیفروشیم پس تعهد را کنار میگذاریم به صورت تعلیق است و میتوانیم بازگردیم.
کمالوندی اضافه کرد: اینکه سنجیده شود ارزش کاری که ما انجام میدهیم چقدر است باید حتماً در جلسات خودش مطرح شود ما الان نمیدانیم در چه خصوصی صحبت میشود مسئول اصلی وزارت امور خارجه است، ولی جلسات مشترک در شورای عالی امنیت ملی است ضمن اینکه واحد نظارت سازو کارهای را که وجود دارد میبینند و براساس آن تصمیم میگیرند. سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: آنچه که مهم است و میخواهم باز هم تاکید کنم این است که تا به حال جمهوری اسلامی ایران صبر کرده است، شاید به این دلیل که حجت برای فضای خارج از کشور تمام شود، هم اکنون وقتی برخی از مقالات را میخوانیم و صحبتها را میشنویم هیچ کسی ما را مقصر تعلیق برجام نمیدانند شاید اگر یکسال پیش اینکار را میکردیم تا حدودی سخت بود.
کمالوندی افزد: پس بنابراین اینکه چقدر آنها به تعهدات خود عمل میکنند و ما چقدر باز میگردیم باید اول جواب این سوال مشخص شود و باید بین اینها تقاضایی وجود داشته باشد. یعنی این طور نیست که با یک کار کوچک آنها، دوباره به تعهدات خود بازگردیم حتماً باید دراین خصوص تقاضای وجود داشته باشد، تشخیص آن هم نیاز به اطلاعات و بررسی آن در جلسات تخصصی دارد. وی گفت: ما در سازمان انرژی اتمی شاید تعداد زیادی گزینه (آپشن) انتخاب را در اختیار گذاشتیم تا تحت هر شرایطی چه کارهایی میتوان انجام داد، ولی نکته مهم این است که از این به بعد کارها این طور نیست که اگر زمانی ماهها طول میکشید الان زمان تعریف شده است.
کمالوندی افزود: دو ماهه است و به طور اتوماتیک ماه دوم میرسد و به همین دلیل است که آنها وقت زیادی ندارند آنها حرف زده اند و گفته اند ما ضرب العجل را نمیپذیریم ما هم جواب دادیم اشکالی ندارد، نمیگوئیم بپذیرید، این یک مهلت است برای شما که وظایف خود را انجام دهید حال اگر شما مهلت را نمیپذیرید، کار خود را انجام دهید که دیگر کار به اقدام و تلافی نرسد. وی اضافه کرد: مجدداً اعلام میکنم که این یک آزمایش بسیار مهم برای اروپاست که اگر تعلل بیشتری داشته باشند از یکی از این دو حالت خارج نیست، یا نمیخواهند انجام دهند و کنار آمریکا قرار گرفته اند، حداقل در صحبت هایشان این را نمیگویند و اعلام کرده اند برجام برای ما اهمیت بالایی دارد و ما میخواهیم همکاری داشته باشیم و بعد از آن میگوییم، شما حرف زیاد میزنید پس شما نمیتوانید، اگر نمیتوانید ما با یک موجود کم توان مواجهیم و براساس آن باید برنامه ریزی کنیم، این مسئله به ضرر آنهاست که اجازه دهند یک کشوری هر چقدر قدرتمند در سطح جهان برای آنها هم تعیین تکلیف کند، ما که زیر بار نمیرویم کما اینکه در چهل سال گذشته هم جمهوری اسلامی ایران کار خودش را انجام داده است، ولی اروپا هم به خاطر منافع خودش هم که باشد باید حتماً اقدامی انجام دهد و اگر اقدام نکند ما منتظر تصمیم آنها نمیمانیم.
آب سنگین را به موادی باارزش افزوده بالاتر تبدیل خواهیم کرد
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: قطعا در آینده آب سنگین را به موادی باارزش افزوده بالاتر تبدیل و صادر خواهیم کرد. بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری در مجتمع آب سنگین خنداب اراک در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه براساس مرحله دوم کاهش تعهدات ایران در موضوع برجام دقیقا چه بخشی از تعهدات کاهش پیدا میکند؟ افزود: ما تعهدی داشتیم که بیش از ۳۰۰ کیلوگرم ذخایر UF۶ نداشته باشیم و این را به حالت تعلیق درآوردیم و از امروز شمارش معکوس را شروع میکنیم و ششم تیر یا ۲۷ ژوئن از ۳۰۰ کیلوگرم عبور خواهیم کرد و پس از آن این تولید افزایش پیدا میکند و سرعت تولید هم خیلی بالا میرود و در یک زمانی با همه ظرفیت تولید خواهیم کرد.
وی گفت: پس ما ذخیره ۳۰۰ کیلو را که جزو تعهداتمان بوده است به حالت تعلیق درمی آوریم و اینها کاهش تعهدات نیست و ما براساس حقوقی که داریم در پاراگراف ۲۵ و ۲۶ مقرر شده است اگر آنها تعهدات را انجام ندادند جمهوری اسلامی ایران بتواند بخشی از تعهدات خود را جزیی یا کلی کاهش دهد و ما آن را به حالت تعلیق درآوردیم. کمالوندی افزود: موضوع دوم، آب سنگین است که دیگر تعهد عرضه نداریم و ممکن است خودمان بفروشیم؛ یک وقت هست که میگویند باید بفروشید و تعهد عرضه باید داشته باشیم و یک وقت هست که مایلیم بفروشیم و به تدریج از صادرکننده آب سنگین به صادرکننده مواد دیگری که از آب سنگین تولید میشود، تبدیل میشویم.
وی گفت: اگر همین مسیر را ادامه دهیم امروز در یک زمانی اصلا عرضه نمیکنیم بلکه آن را به موادی باارزش افزوده بالاتر تبدیل و صادر میکنیم و بسیاری از آن تولیدات در داخل کشور مصرف میشود و به موازات رشد صنعت دارویی و صنعت تشخیص درمانی کشور نیاز کشور هم افزایش پیدا میکند و اینها نیاز داخل است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: در حوزه تحقیقات دانشگاهی نیز ما مواردی را از خارج وارد میکردیم که امروز وارد نمیشود و خودمان به دانشگاهها عرضه میکنیم که در آینده اطلاعاتش را خواهیم داد.
بسیاری از تجهیزات را خودمان می توانیم تولید کنیم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: براساس آنچه که بنده از جلسات فنی متوجه شده ام ما بسیاری از تجهیزات را خودمان می توانیم تولید کنیم. بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری با اصحاب رسانه افزود: اما هنگامی که مثلا پمپ خلاء درخواست کنیم و به ما داده شود، سرعت در کار ایجاد می کند . وی گفت: اما اگر ندهند ، بنده فکر می کنم چیزی که برای ما معما باشد تقریبا نداریم و همه چیز از داخل کشور قابل تامین است اما ممکن است مقداری زمان بر باشد.
کمالوندی افزود: آن بخشی که قبل از برجام بودیم به سرعت قابل عملی شدن است ، منتها در قبل از برجام نیز یک سری تجهیزات باید تهیه می شد که بعد از برجام عملا متوقف شد. وی گفت: اگر الان تصمیم گرفته شود ، دو تا سرعت است ، یکی تجهیزات از اروپا خریداری و نصب شود و دیگری اینکه خودمان باید بسازیم اما ما معمایی در هر دو وضعیت نداریم و همه آنها قابل تحقق است. کمالوندی افزود: ما همین الان اقداماتی با چین در دست اجرا داریم و انگلیسی ها نیز به عنوان (کوچر) هستند که انگلیسی ها نیز در تامین تجهیزات کمک کنند و یا به طور مثال روس ها می توانند در سوخت کمک کنند.
وی گفت: براساس برجام سوخت اول باید از خارج تهیه شود و بعد از آن توسط ایران تولید می شود ، اما آنها موظف هستند در PIEبا ما در قالب برنامه های همکاری های فنی آژانس کمک کنند و اینها حوزه هایی است که در آن کندی به خرج داده اند و کار را با انگیزه های سیاسی کند کرده اند. کمالوندی افزود: تجهیزات مهم است و نباید گرفتار تصمیمات سیاسی شود و اگر آنها در حوزه سیاسی بخواهند مسایل فنی وارد کنند ، جمهوری اسلامی باید مسیر خودش را برود و ما دست بسته نیستیم ، ممکن است کندی باشد اما قطعا توقفی درکار نخواهد بود.
تأمین تجهیزات هستهای ایران محک خوبی برای کشورهای اروپایی است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت::در بحث تأمین تجهیزات، همکاری کشورها به خصوص کشورهای اروپایی بسیار مهم است و این موضوع محکی برای این کشورهاست که اگر (تجهیزات) را بدهند یک نشانه و اگر ندهند یک معنی دیگری دارد که در تصمیمات ما تأثیر خواهد داشت. بهروز کمالوندی در نشست خبری در مجتمع آب سنگین اراک در پاسخ به سوالی مبنی بر فراتر رفتن غنی سازی ۳.۶۷ درصد به سوی غنی سازی ۲۰ درصد افزود: آنچه مهم است این است که ما نمیخواهیم کاری انجام دهیم که صرفاً آنها را ناراحت کنیم، خیر، این کار باید برای خودمان هم مفهومی داشته باشد.
وی ادامه داد: آنچه که اکنون میتوانم بگویم دو سناریو است؛ یکی اینکه ۳.۶۷ را برای نیاز نیروگاه بوشهر تعریف میکنیم که تا پنج درصد افزایش مییابد. یک سناریوی دیگر این است که برای رآکتور تحقیقاتی تهران تعریف میکنیم که میشود ۲۰ درصد که رفتن به بالای ۳.۶۷ درصد است. کمالوندی با تأکید بر اینکه اگر نیازهای دیگری باشد میتواند این میزان افزایش پیدا کند گفت: سناریوهای مختلف دیده و ارائه شده که دو نمونه اش میتواند نیروگاه بوشهر و رآکتور تحقیقاتی تهران باشد که امتحان شده و نیازشان محرز است و میدانیم که نیاز داریم، اما بسته به تصمیمی که گرفته میشود ما تنظیم خواهیم کرد و این کار را انجام خواهیم داد.
کمالوندی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک افزود: امریکاییها به چینیها فشاری آورده بودند شاید به اعتبار این تخیل شان که احتمالا اگر رآکتور بازطراحی شده را هم ایران نداشته باشد و دنبال این نباشد، عملاً نیاز به آب سنگین ندارد، که اینها یک سری تخیلی است که بر مبنای آن یک سری برنامه ریزیها هم کرده بودند ازجمله اینکه گفتند آب سنگین و اورانیوم غنی شده ایران را کسی نخرد که این خلاف واضح برجام است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی تأکید کرد: امریکاییها به نحو زیرکانهای مدت بازطراحی رآکتور اراک را سه ماه کوتاه و گفته بودند ممکن است تجدیدنظری هم در این انجام دهیم که مفهومش این است که فشاری را وارد کنند.
وی گفت: خوشبختانه چینیها حداقل در این ارتباطاتی که داشتیم که آخرینش همین یکی دو هفته گذشته بود اینها با یک روند خوبی با ما کار میکنند و فکر میکنم در این مرحله امریکاییها نمیتوانند کاری انجام دهند بخصوص در مرحله طراحی که ما خودمان آن را انجام میدهیم و کاری که چینیها انجام میدهند تأیید طراحیهای ماست که تا الآن هم ما ندیده ایم در این قضیه کندیای داشته باشند. کمالوندی گفت: اکنون داریم وارد مرحله جدیدی میشویم که از این به بعد مهم است و آن تأمین تجهیزات است که این تجهیزات عمدتاً باید از کشورهای اروپایی تأمین شود، این محک خوبی است و ما این محک را آغاز کرده ایم و گفته ایم فلان تجهیزات را به ما بدهید و طبیعتاً این در تصمیماتی که میگیریم تأثیر دارد، یعنی اگر تجهیزات را به ما بدهند تأثیر مثبتی در تصمیمات ما دارد.
وی افزود: صرف نظر از این که ما در داخل کشور تصمیم بگیریم رآکتور قبلی را داشته یا نداشته باشیم یا ممکن است هر دو رآکتور بازسازی شده و قبلی را بخواهیم داشته باشیم، اینها آپشنهای (گزینههای) مختلفی است که ما داریم، اما نکته مهم این است که از این جای کار به بعد که وارد بحث تجهیزات میشویم همکاری این کشورها به خصوص کشورهای اروپایی بسیار مهم است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: البته ممکن است تأمین تجهیزات روند کندتری از مباحث سیاسی داشته باشد چرا که اکنون که در مرحله سیاسی قرار داریم خواستههای جمهوری اسلامی ایران حذف تحریم هاست و زمان بندیهای مقرر هم مهلتهای دو ماهه است، اما در روند تأمین تجهیزات ممکن است روند طولانیتر باشد، ولی برای اینکه ما در همین مقدار هم محکی بزنیم درخواست تأمین تجهیزاتی کرده ایم که اگر اینها را بدهند یک نشانه دارد و اگر ندهند یک معنی دیگری دارد که در تصمیمات ما تأثیر خواهد داشت.
تعهدی نمیپذیریم که بازطراحی داشته باشد
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: تعهدی نمیپذیریم که بازطراحی داشته باشد، مهم این است که تعهد را کنار گذاشته ایم و به دنبال ایجاد تعهد جدیدی نیستیم. بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری افزود: ما منتظر به اقدام طرف مقابل هستیم و قطعا جلسه و نشست کفایت نمیکند آنچه مهم است اقدام و عمل آنهاست، وزارت امورخارجه هم درخصوص اقدام طرف مقابل به صراحت صحبت کرده است، برداشتن تحریم ها، ارتباطات بانکی و فروش نفت از جمله این اقدامات است. وی گفت: باتوجه به تصمیم شورای عالی امنیت ملی مبنی بر تعلیق این تعهدات، مادامی که اروپاییها تعهدات خود را انجام ندهند این امکان وجود دارد تا مسئولین نظام درخصوص بازگشت این تعهد به وضعیت قبلی تصمیم گیری کنند.
کمالوندی افزود: از همین جا به اروپاییها اعلام میکنم درخصوص انجام اقدامات مربوطه هرچه زودتر وارد عمل شوند، زیرا هرچه جلو میرویم شرایط سختتر میشود و ذخایر ما با سرعت بیشتری رو به افزایش است و ذخایرمان را دو برابر بیشتر از چهار برابر قبلی میکنیم و شاید مقدار این ذخایر در آینده مشخص نباشد. وی ادامه داد: به طور حتم ذخایرمان بسیار بیشتر و با حداکثر ظرفیت در مقایسه با گذشته خواهد بود هرچند که اجرای آن دارای الزامات فنی است و همه این الزامات پیش بینی شده است، اما به کمی زمان نیاز دارد، ولی با ریتمی شروع کرده ایم که این ریتم شدیدتر خواهد بود و هرچقدر دیرتر شود کار برای اروپاییها سختتر میشود و در مرحله دوم هم به محض اینکه به ما بگویند ورود پیدا کنیم، ورود میکنیم.
کمالوندی گفت:، اما درخصوص سوال مربوط به اینکه راکتور قبلی چقدر طول میکشد باید بگویم که مستلزم انجام یکسری کارهای فنی است که در جلسه پرزنتیشنی که گذاشته میشود درباره آن توضیحاتی ارایه خواهد شد، اما بدانید که این کار با سرعت انجام خواهد شد و برای هر کدام از اینها سناریوهای مختلفی درنظر گرفته شده است به عنوان مثال اگر همان کلند یا لوله هایش تغییر کند یا کلندهای دیگری باشد یا کلندهای شبیه به قبلی ساخته شود هرکدام از آنها مزایا و معایبی دارند و زمانی را مشخص میکنند، اما شنیده ایم مساله اصلی کلندیا هست و بقیه موارد به طور همزمان پیش میرود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: طبق آنچه که شنیده ام از شش ماه تا یکسال و نیم زمان میبرد، اما زمان دقیق را حتما افراد فنی باید اعلام کنند. کلندیای قبلی به دلیل اینکه بخش مهمی از تجهیزاتش را در اختیار داریم قطعا سرعت بیشتری خواهد داشت. کمالوندی گفت: اگر آنها تعهدات خود را به موقع انجام دهند بجز بحثهای تحریمی، بحث تامین تجهیزات مورد نیاز مربوط به راکتور مدرن انجام بدهند میتواند به عنوان یک انتخاب برای ما نقش ایفا کند و ما آن را کنار نگذاشته ایم، اما تعهدی را نمیپذیریم که بازطراحی داشته باشیم. وی افزود: آنچه مهم است این است که تعهد را کنار گذاشته ایم و این طور نیست که این تعهد باعث ایجاد تعهد دیگری بشود یعنی اگر تعهد کرده ایم ما ۱۳۰ تن به بالا عرضه نکنیم، تعهد جدیدی ایجاد نکرده ایم که حالا این مقدار را انباشت کنیم و یا تبدیل به محصول دیگری نکنیم و یا نتوانیم آن را به بازاری صادر کنیم.
کمالوندی گفت: این تصمیم گیریها براساس منافع کشور خواهد بود، ولی دیگر شکل تعهد ندارد و این درحالیست که قبلا به صورت تعهد بود. وی ادامه داد: ما تعهد برگشت نکردن به راکتور قبلی را براساس مرحله دوم کنار میگذاریم، اما این تصمیم دارای الزامات فنی و سیاسی است که در جمع بندی اعلام خواهد شد، اما مفهوم کلی این قضیه این است که هرچه به جلو میرویم کار برای اروپاییها و امریکاییها سختتر میشود. کمالوندی افزود: اگر برای اروپاییها و امریکاییها مهم بود که در ایران پلوتونیوم کمتر تولید شود این راکتور جدید هم دارای پلوتونیوم است البته نه به اندازه قبلی.
وی گفت: اگر برای طرف مقابل مهم این بود که ۳، ۶۷ درصد پلوتونیوم فعلا تولید شود و سقف ذخیره ۳۰۰ کیلو باشد باید سریعا اقدام کنند، زیرا هرچه جلوتر میرویم تعهداتی که در گذشته داشته ایم کنار گذاشته میشود، مجددا اعلام میکنم تعهدات به حالت تعلیق درخواهد آمد. سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت:: تلقی ما این است که به طرف مقابل فرصتی داده شود تا برگردند اگرچه قبلا هم فرصتی داده شد، ولی باز هم در مرحلههای دوماهه این موضوع را مطرح میکنیم تا حجت برای همه در داخل و خارج تمام شود. کمالوندی افزود: همه چه در داخل و چه در سطح بین الملل میدانند که جمهوری اسلامی ایران صبر استراتژیکی داشته است و فرصتهای دوماهه داده و فرصت برگشت داده شده است.
تحریم شرکت تولیدکننده رادیودارو به نوعی ترور انسانهاست
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اقدام امریکاییها در تحریم شرکت تولید کننده رادیو داروی کشورمان را به نوعی ترور انسانها توصیف کرد. بهروز کمالوندی در نشست خبری مجتمع آب سنگین خنداب اراک افزود: شرکت تولید کننده رادیوداروی ما را تحریم کردند و هیچ مشکلی پیش نیامد و این دروغ است که امریکاییها ادعا میکنند غذا و دارو را تحریم نمیکنند در حالی که شاید غذا و دارو را تحریم نکردند، اما شرکتی را که در این بخش فعالیت میکند تحریم میکنند؛ چه فرقی دارد؟
وی گفت: این کارها اقداماتی غیرانسانی و به نوعی ترور انسان هاست چرا که انسانها را از امکانات اولیه محروم میکنند و خوشبختانه در ایران اتفاق خاصی نیفتاد چرا که ظرفیت و امکانات ما در حدی است که خودمان میتوانیم نیاز کشور را برای یک میلیون بیمار تأمین کنیم و هنوز در این بخش صادرات هم داریم و صدها هزار نفر از داروهای ما استفاده میکنند. کمالوندی افزود: با شرایطی که صنعت هستهای کشور دارد این نوید را میدهیم که در همه حوزههای این صنعت بتوانیم پیشرفتهای زیادی داشته باشیم. وی افزود: آنچه مورد نظر رهبری است و آنچه شهدا درباره آن تلاش کردند و مسئولیت سنگینی بر دوش ما گذاشتند تحقق خواهد یافت و من به نمایندگی از جامعه بزرگ ۱۴ هزار نفری متخصصان هستهای اعلام میکنم که همه گوش به فرمان مقام معظم رهبری هستیم و اجازه نخواهیم داد این صنعت صدمهای ببیند و قطعاً این صنعت مایه توسعه کشور خواهد شد.
صنعت هستهای کشور به خوبی در حوزههای مختلف فعالیت دارد
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: صنعت هسته ای کشور به خوبی در حوزه های مختلف فعالیت دارد و الان وضعیت مراکز هسته ای کشور با گذشته بسیار متفاوت است. بهروز کمالوندی در نشست خبری افزود: مثلا الان مرکز فردو با سالهای قبل بسیار فرق دارد و بسیاری از ماشین آلات و تجهیزات آن با گذشته متفاوت است و از تجهیزات جدید و به روز استفاده می شود، مثلا آزمایشگاه خلاء که در فردو فعالیت می کند بسیار پیشرفته و جدید است.
وی گفت: در نطنز نیز واحد اختلاط درحال فعالیت است که از تجهیزات و نوآوری های متخصصان کشور خودمان در ساخت آن استفاده شده است. سالن مونتاژ این مرکز این بسیار پیشرفته است و امکاناتی که در این مرکز ساخته و راه اندازی شده است که مایه افتخار کشور است. کمالوندی افزود: صنعت هسته ای در چرخه سوخت اکتشافات، تولید کیک زرد، UFC و UF6 در شرایط خوبی قرار دارد و همه امکانات را برای پیشرفت صنعت هسته ای در اختیار داریم و محدودیتی برای تولید محصولات مورد نیازمان در صنعت هسته ای نداریم.
توان تولید بیش از ۱۳۰ تن آب سنگین را داریم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت : در دو ماه و نیم آینده اگر بازار جدیدی به ویژه در خصوص تولیدات جانبی داشته باشیم می توانیم ظرفیت تولید آب سنگین را از ۱۳۰ تن افزایش دهیم . بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری افزود: درباره افزایش درصد غنی سازی سناریوهای مختلفی داریم و این میزان از ۳.۶۸ درصد میتواند باشد که این موضوع را ، نیازهای کشور تعیین میکند . وی گفت : این درصد به راحتی تا میزان ۲۰% تعریف شده و بر اساس نیاز فنی سناریوهای مختلف در اختیار مسئولان نظام قرار گرفته است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود : در انتهای مهلت ۶۰ روزه اول مسئولان تصمیم خواهند گرفت که چه اقدامی باید انجام شود. وی در خصوص تولید آب سنگین گفت : با اقدامات خوبی که در کارخانه انجام شده است آماده افزایش ظرفیت بیش از میزان فعلی هستیم. کمالوندی افزود : در دو ماه و نیم آینده اگر بازار جدیدی به ویژه در خصوص تولیدات جانبی داشته باشیم می توانیم ظرفیت را از ۱۳۰ تومان افزایش دهیم و این موضوع نقض برجام نیست .
وی با بیان اینکه باید مازاد ۱۳۰ تن را در بازارهای بینالمللی عرضه کنیم گفت : آنچه که اعلام کرده ایم و شاید انجام ندهیم این است که عرضه بین المللی را به عنوان یک تعهد نگاه نکنیم و بسته به شرایط اگر تولیدات ما ارزش افزوده داشته باشد ممکن است آن را بفروشیم . وی افزود: در ذهن رئیس جمهور آمریکا این است که اگر کسی محصولات ما را نخرد، کارخانه آب سنگین تعطیل می شود اما باید گفت ما از طرفی بازار نسبتاً خوبی برای این محصولات داریم و از طرف دیگر نیاز داخلی نیز وجود دارد. کمالوندی گفت : ما در حال تولید انواع محصولات جدید هستیم و شاید در زمانی که خیلی دور نیست بتوانیم همه این محصولات را در داخل مصرف کنیم و ارزش افزوده بیشتری داشته باشیم .
اقدامات امروز ایران در قالب برجام است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: اقدامات امروز ایران در قالب برجام است. کمالوندی در ادامه نشست خبری افزود: اگر اقدامات ما در مرحله اول زمان بر بوده است، دو اقدام بعدی به خصوص رفتن بالای ۳ ممیز ۶۷ درصد زمانی نخواهد برد. وی با اشاره به اینکه متخصصان ایرانی زمان تعیین شده برای این دو اقدام را دو تا سه روز اعلام کرده اند گفت: اینطور نیست که اگر قرار است اقدامی انجام دهند ۶۰ روز صبر کنند و دوباره پس از آن ۶۰ روز دیگر وقت خواهند داشت، ضمن اینکه ذخایر ایران روز به روز با روند و شتاب بیشتری در حال افزایش است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: اگر اینها برایشان مهم است که برجام را حفظ کنند باید تلاش کنند. کمالوندی افزود: این اقدامات جمهوری اسلامی ایران در راستای پاراگراف ۲۶ و ۳۶ برجام انجام میشود. وی گفت: در بخشی از برجام حدود ۳۷ پاراگراف اولیه ۱۶ تا ۱۷ پارگراف در مورد تعهدات ایران و پس از آن تعهد کشورهای مختلف آمریکا و اروپا را شامل میشود که نهایتا در پاراگراف ۳۶ و ۳۷ حقوقی را برای کشورها قائل است و برای جمهوری اسلامی ایران درپاراگراف ۲۶ اگر احساس کند تحریمها برگشته و یا برداشته نشده است طبیعتا کاری که خواهد کرد این است که بخشی از تعهدات خود را به صورت جزئی یا کلی تعلیق کند.
وی افزود: کاری که ما انجام دادیم تعلیق این تعهدات است و به مجرد این که آنها بتوانند تعهدات خود را انجام دهند طبیعتا این به حالت اولیه برخواهد گشت بنابراین این اقدامات در راستا و چارچوب برجام انجام میشود. کمالوندی گفت: در ارتباط با بند دیگر موجود در مرحله دوم، ما امروز هم در خدمت متخصصین خودمان بودیم در جلسات متعدد آنچه دستور گرفتند از مقامات عالی، جلو بردن هر دو رآکتور با یکدیگر است. وی با اشاره به اینکه هم طراحی قبلی و هم بازطراحی موردنظر است افزود: اگر درحال بازطراحی، کندی پیش بیاید آنگونه که در گذشته نیز کندیهایی وجود داشت و یا تعهدات دوباره از طرف آنها اجرا نشود و جمهوری اسلامی ایران تصمیم بگیرد باز گردد به رآکتور قبلی، آقای صالحی اشاره کردند به این موضوع که در سطح بین المللی هم مطرح شد که با توجه اینکه جمهوری اسلامی ایران لولههای این کلندیها را دارد و این لولههایی که از سیمان پرشده است میتوانند خارج کرده و لوله دیگر جایگزین کند بنابراین رآکتور قابل احیاست.
وی گفت: طراحیهای رآکتور جدید تمام شده و در حال تامین ماشین آلات هستیم بنابراین اگر آنها نشان دهند که صادق هستند و وظایف خودشان را طبق مشارکتی که در برجام به عنوان مشارکت بین المللی اشاره شده انجام دهند و مسئولین نظام تصمیم بگیرند، شاید ترجیح براین باشد که رآکتور جدید به دلایل مختلف که یک دلیل آن ۱۰ برابر بودن شار نوترونی آن است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: پیشتر نگرانی آنها این بود که رآکتور قبلی رآکتوری است که تولیدات جانبی آن پلوتونیوم است این تصمیم هم در زمانی گرفته شد که ما توانایی تولید سوخت غنی شده نداشتیم بنابراین از سوخت طبیعی در آن رآکتور استفاده میشده است.