رئیس سازمان برنامه و بودجه: ۱۱ مورد از ۲۴ برنامه اقتصادی دولت در قالب «بودجه جایگزین» در ماههای آینده و ۱۳ برنامه سال آینده اجرا میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما محمدباقر نوبخت پس از جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در مصاحبه با خبرنگاران با اشاره به تدوین و تصویب ۲۴ برنامه اقتصادی دولت در شورای عالی هماهنگی اقتصادی اعلام کرد: ۱۱ مورد از این برنامهها در قالب «بودجه جایگزین» در ماههای آینده و ۱۳ برنامه سال آینده اجرا میشود. رئیس سازمان برنامه و بودجه با تبیین اصلاح ساختار بودجه در این سازمان گفت: ما این موضوع را در 4 محور بررسی کردیم اینکه اگر نفت را از منابعمان خارج کنیم چه منابع جایگزینی به صورت پایدار می توانیم تعریف کنیم که کاستی درآمدهای نفتی را بپوشاند.
وی افزود: به موازات این موضوع این همه هزینه ای که در کشور صورت می گیرد چه کنیم که آن را کاهش دهیم و هزینه کارآمدی داشته باشیم؛ همکارانم در سازمان برنامه و بودجه مشخص کردند که کجا می شود هزینه ها را کاهش داد و از اقدامات موازی در کشور کاست.
نوبخت گفت: البته ما به این مسائل وقوف داشتیم اما نیاز به اراده ای بود که این اراده شکل گرفته است، محور دیگر در اصلاح ساختار بودجه این است که چه کنیم که اقتصاد ما اقتصاد با ثباتی شود به ویژه با توجه به مسائل تحریم، این از دیگر محورها در اصلاح ساختار بودجه است.
معاون رئیس جمهور افزود: محور دیگر این است که بودجه، برنامه درون دولت نیست بلکه دولت آن را تهیه و منابع را پیش بینی می کند که باید در فرایندی در مجلس شورای اسلامی تصویب شود، طبعاً نمایندگان مجلس درباره بودجه دولت نظر می دهند و در آن تغییرات ایجاد می کنند و بعد آن را به دولت بر می گردانند تا اجرا شود و سه قوه بر آن نظارت می کنند.
وی با طرح این پرسش که آیا این چهار مرحله ای که برای بودجه ریزی وجود دارد و آنچه که انجام می شود بهترین وضعیت است؟ تأکید کرد: اگر قرار است نظام بودجه ریزی کشور اصلاح شود همه این چهار مرحله نیز باید اصلاح کنیم که این را هم در نظر گرفتیم و در 24 برنامه ای که تدوین کرده ایم 11 برنامه اش را در ماه های آینده اجرا می کنیم و اجرای 13 برنامه را از سال آینده آغاز خواهیم کرد.
نوبخت گفت: این برنامه های مدون را در سایت سازمان برنامه و بودجه قرار داده ایم و از صاحبنظران خواسته ایم که آن را بررسی کنند و اگر لازم شد با ارائه دیدگاه هایشان به آن برنامه ها اضافه کنند، البته برنامه های مصوب کنونی نیز محصول تفکر کارشناسان سازمان برنامه و بودجه است که از مشاوره جامعه علمی کشور استفاده شده است، با این حال بدنه علمی کشور و دانشگاه ها می توانند درباره آن نظر بدهند.
وی با طرح این پرسش که چرا برنامه های 11 گانه مصوب اکنون اجرا نشده است اعلام کرد: خوشبختانه برای جلسه آینده شورای عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران قوا وقت داده اند که بتوانیم آن را ارائه کنیم.
نوبخت افزود: رهبر معظم انقلاب برای اینکه بتوانیم کارها را با سرعت بیشتری انجام بدهیم و مدام آن را به مجلس ارائه نکنیم اختیاراتی به این شورای عالی داده اند که می تواند برنامه ها را تصویب و تصمیم گیری کند و به محض اینکه این هفته اعلام شود آن را اجرا می کنیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: هفته قبل نیز با توجه به اینکه خواستیم بودجه 98 را از نوسانات فروش نفت خارج کنیم، درآمدهای نفتی را به حداقل تقلیل دادیم و اکنون حدود 10 تا 15 درصد از کل بودجه کشور مربوط به نفت است و بقیه را خارج کردیم.
وی تأکید کرد: برای اینکه بودجه اصلاح شود و اینکه از کجا می توانیم همین امسال در هزینه هایمان صرفه جویی و منابع جدیدی را اضافه و پیش بینی کنیم بالطبع در کنار همین بودجه ای که مجلس تصویب کرده است باید بودجه دیگری متناسب با واقعیت های تحریم داشته باشیم زیرا بالأخره ما می خواهیم از تحریم های کنونی با قدرت و مقاومت عبور کنیم بنابراین همه چیزمان باید مناسب چنین شرایطی باشد.
نوبخت افزود: به همین علت ما غیر از بودجه ای که اکنون تصویب شده است، بودجه جایگزین دیگری را برای اجرا تعیین و هفته گذشته در شورای عالی هماهنگی اقتصادی تصویب کردیم که با توجه به وضع موجود تا پایان سال از این بودجه جدیدی که تصویب شد استفاده می شود و اعتبارات دستگاه ها در سال جاری و تملک دارایی سرمایه ای کاهش پیدا می کند.
وی با تاکید بر این که باید کشور را با توجه به واقعیات اداره کنیم ابراز اطمینان کرد که در کاهش هزینه های کشور به هیچ عنوان ، فشاری به کارکنان دولت و قشرهای مختلف مردم ایجاد نمی شود .
نوبخت گفت: دولت از ابتدای امسال افزایش20 درصدی حقوق کارمندان را اعمال کرد و باز هم اعمال می کند و علاوه بر این 20 درصد که رقمی حدود 32 هزار میلیارد تومان است 5 هزار میلیارد تومان نیز برای همسان سازی حقوق بازنشسته ها اختصاص داد، البته بازنشستگان می دانند که این رقم در قانون سه هزار میلیارد تومان بود اما عملاً برای تسریع در همسان سازی به رغم همه سختی ها پنج هزار میلیارد تومان اختصاص یافت.
وی افزود: دو هزار میلیارد تومان نیز برای رتبه بندی فرهنگیان اختصاص دادیم که مجموع این ارقام حدود 40 هزار میلیارد تومان است تا قدرت خرید کارکنان دولت را حفظ کنیم گرچه قبول داریم که با توجه به شرایط اقتصادی نیاز به ارقام بیشتری دارند.
نوبخت تأکید کرد: اگر برای دولت گشایشی ایجاد شود حتماً آن را به جامعه باز می گرداند و هر اصلاحی در هر قیمتی ایجاد شود بنا بر مصوبه دولت و تأکید رئیس جمهور آن را به هیچ عنوان در بودجه نمی بریم و به مردم باز می گردانیم.
معاون رئیس جمهور گفت: به موازات این اقدامات 14 میلیارد دلار نیز در شرایط سخت کنونی در نظر گرفته ایم که با نرخ ارز 4200 تومانی به مردم بازگردانیم، این در حالی است که ما بابت هر یک دلار باید در وضعیت تحریم کنونی به سختی نفت بفروشیم.
وی افزود: اینکه مدام از صادرکنندگان کالاهای غیرنفتی خواهش می کنیم که ارزهایشان را بیاورند برای این است که اگر با محدودیت های بودجه ناشی از درآمدهای نفتی مواجه می شویم این گونه بتوانیم جبران کنیم.
نوبخت گفت: در چنین شرایطی اعلام آمادگی کرده ایم که 14 میلیارد دلار را با نرخ ارز 4200 تومانی به جامعه برگردانیم یعنی هم نگاه عام ما به مردم این است که سختی های آنان را در نظر بگیریم و هم 39 تا 40 هزار میلیارد تومان بابت افزایش حقوق کارکنان دولت در نظر گرفته ایم گرچه به هیچ وجه ادعا نمی کنیم که این ارقام می تواند رفاه ایجاد کند، ما سختی های مردم را درک می کنیم و اگر دستمان بیشتر برسد انجام می دهیم.
وی تأکید کرد: قاطعانه اعلام می کنم، توافق کرده ایم که اگر اصلاحی در هر یک از یارانه ها ایجاد شود و بتوانیم به منابع جدیدی دست یابیم که تصمیم دولت و ستاد اقتصادی آن بر این است که منابع را به طور کامل به جامعه بازگرداند تا بتوانیم با اجرای این سیاست ها از تنگه کنونی هم عبور کنیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این پرسش خبرنگار ما مبنی بر کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی و جایگزینی مالیات، بنگاه های اقتصادی چگونه با رکود تورمی کنونی می توانند مالیات بیشتری بپردازند؟ تصریح کرد: اگر تصور این باشد که ما می خواهیم از نفت جدا شویم و به جای درآمدهایش عمدتاً بر افزایش مالیات آن هم از طریق افرادی که اکنون مالیات می دهند با ضرایب بیشتری مالیات بگیریم قطعاً این اشتباه است و ما چنین کاری نخواهیم کرد.
نوبخت افزود: ما مطلعیم که جامعه در چه شرایطی است، آنچه که ما مد نظر داریم یکی از راه هایش، مسأله مالیات است، فراموش نکنیم که همین حالا بیش از 45 تا 50 هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی داریم و این غیر از فرار مالیاتی است.
وی تأکید کرد: اگر قرار است یک تا دو سال مقاومتی کنیم باید در مسأله معافیت مالیاتی تجدید نظر کنیم که مثلاً برای یکی دو سال آینده این معافیت ها کاهش یابد و همه به هم کمک کنیم.
نوبخت بار دیگر ابراز اطمینان کرد: سیاست دولت این نیست که از همین اقشاری که اکنون پایه مالیاتی مان را تشکیل می دهند و از آنان مالیات می گیریم مالیات بیشتری دریافت کنیم آن هم در شرایط ویژه ای که با رکود تورمی مواجهیم.
معاون رئیس جمهور افزود: به همین علت یکی از محورهایی که در اصلاح ساختار بودجه مد نظر داریم موضوع درآمدهای پایدار است و یکی از آنها این است که چطور می توانیم از ظرفیت های مالیاتی استفاده کنیم، آن هم نه به این شکل که از افراد موجود مالیات بیشتری بگیریم بلکه از روش هایی مانند کاهش معافیت های مالیاتی و بستن راه فرار مالیاتی.
وی گفت: البته ما امکانات دیگری نیز در کشور داریم که از آن استفاده می کنیم به عنوان نمونه اکنون کل دارایی های راکد دولت بیش از 7 میلیون میلیارد تومان است؛ این در حالی است که بسیاری از کشورها با این گونه منابع خلق پول بیشتر می کنند نه به این معنی که پول جدیدی وارد کنند بلکه به این مفهوم که درآمدهای جدیدی را تعریف می کنند.
نوبخت افزود: بنابراین امسال مقرر شده است که بتوانیم از این دارایی های راکد دولت مولد سازی کنیم و منابعی را اختصاص دهیم.
وی همچنین با اشاره به برنامه های دولت برای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در سال جدید از تدوین 8 برنامه متناسب با تخصص دستگاه های مختلف و ابلاغ آن خبر داد و گفت: سازمان برنامه و بودجه 20 درصد منابع لازم برای اجرای این برنامه ها را در اختیار دستگاه های ملی قرار داده است تا از آنان پشتیبانی مالی شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: ما همین هشت برنامه و ارقامی که برای اجرای آن در نظر گرفته ایم برش استانی داده ایم به نحوی که مشخص شود هر یک از دستگاه های ملی که قرار است مأموریتی را انجام بدهند و اعتباری را برای اجرای آن در اختیار گرفته اند قابل اندازه گیری و پیگیری باشد.
نوبخت گفت: بر این اساس، به استاندار هر استان اعلام کرده ایم که بدانند استانشان چقدر پول دریافت کرده اند، چه تعهداتی بر عهده دارند و قرار است چه کارهایی انجام شود تا نتایج اقدامات را پیگیری کنند.
وی افزود: البته خود ما نیز بنا داریم به استانها سفر کنیم و از طریق استانداران، شورای برنامه ریزی استان ها و ستادهای اقتصاد مقاومتی در این مناطق تبیین کنیم که هر یک چه سهمی دارند و دستگاه های ملی چه کارهایی می کنند چنان که هفته گذشته به البرز و پایان هفته به خراسان رضوی سفر کردم و این هفته نیز به استان های دیگر می روم.
ارائه گزارش طرحهای اجرایی سال ۹۷
رئیس سازمان برنامه و بودجه از ارائه گزارش طرحهای به پایان رسیده درسال ۹۷ در چارچوب سیاستهای اجرایی اقتصاد مقاومتی خبر داد. محمدباقر نوبخت پس از این جلسه در جمع خبرنگاران افزود: روال کار ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی این بود که از ۲۴ سیاست اقتصاد مقاومتی تعدادی برنامه و براساس برنامهها تعدادی طرح تعریف کرد و متناسب با طرحها تعدادی پروژه تعریف و مدیران آن مشخص شد بنابراین اگر قرار باشد آن سیاست را انجام بدهیم باید کوچکترین واحد تصمیم گیری که پروژه است مشخص شود تا به سیاستها دست یابیم و مسئولان آن نیز مشخص شوند تا مشخص شود که چقدر از طرحها اجرا شده است.
وی گفت: خوشبختانه در جلسه امروز گزارش مبسوطی از طرحهایی که باید در سال ۹۷ آغاز میشد یا به اتمام میرسید ارایه شد.
نوبخت افزود: امسال نیز با احکام دیگری افزون بر سیاستهای اقتصاد مقاومتی مواجه شدیم که یکی، ابلاغیه گام دوم انقلاب است که رهبر معظم انقلاب صادر فرمودند و دیگری مربوط به موضوع رونق تولید که شعار امسال بود و بازهم رهبر معظم انقلاب آن را به عنوان تکلیف بیان کردند.
وی گفت: بنابراین ترکیبی از سه موضوع سیاست اقتصاد مقاومتی که باید به صورت پروژه برای امسال تعریف و انجام شود و تکالیف مربوط به افزایش رونق تولید و بیانیه گام دوم انقلاب بررسی شد.
معاون رئیس جمهور افزود: مشخصا در کنار این موضوعات مجموعه فعالیتها و طرحهایی که باید برای امسال انجام شود از جانب سازمان برنامه و بودجه ارایه شد.
نوبخت گفت: به عنوان مثال دو موردی که سازمان برنامه و بودجه مکلف به انجام آن شده است یکی مربوط به رونق تولید بود که در چارچوب آن ۸ برنامه برای دستگاههای اجرایی در سطح ملی مشخص شد.
وی افزود: در چارچوب این برنامهها هر یک از دستگاه ها، مسئولیت اجرای برنامه مرتبط با حوزه مسئولیتشان را برعهده گرفته اند به عنوان نمونه برخی برنامهها مرتبط با مسکن سازی است که به وزارت مسکن محول شده و برخی برنامهها مانند طرحهای گلخانهای که به وزارت جهادکشاورزی مربوط میشود و به افزایش تولید منجر خواهد شد.
نوبخت گفت: همچنین مدیران هر یک از این مجموعهها مشخص شد که چه کاری باید انجام بدهند و چقدر منابع مالی برای انجام این طرحها لازم است.
بررسی اصلاحات ساختاری بودجه
ایجاد اصلاحات ساختاری در بودجه در شصت و چهارمین جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به رياست جهانگيري بررسی میشود
در این جلسه که به ریاست معاون اول رئیس جمهور در حال برگزاری است برخی اعضای هیات دولت از جمله وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه حضور دارند.
بررسی برنامههای امسال دولت برای پیشبرد سیاستهای اقتصاد مقاومتی، دستور کار دیگر این جلسه است.
وزرای صنعت، معدن و تجارت، کشاورزی، کشور، فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونان وزرای امور خارجه، نفت و نیرو و برخی از معاونان رئیس جمهور از اعضای حاضر در این جلسه هستند.
نمایندگانی از مجمع تشخیص مصلحت نظام و اتاق اصناف و رئیس قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا نیز در شصت و چهارمین جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی حضور دارند.