بهانه کردن اجماع جهانی تنها راهی برای گریز از رویارویی نظامی با ایران و هزینههای گسترده آن است.
همزمان برنی سندرز سناتور برجسته دموکرات نیز با اشاره به اینکه "کنگره آمریکا هیچ اجازه ای به دولت ترامپ برای حمله به ایران نداده است" افزود: "حمله یکجانبه آمریکا به ایران غیرقانونی و مخالف قانون اساسی خواهد بود".
اما تجربه - از جمله تجربه جنگ عراق - نشان میدهد اگر محاسبات پنتاگون پیروزی در جنگی را تایید کند آمریکا هیچگاه منتظر نمیماند تا به مستنداتی برای توجیه مشروعیت جنگ و در نتیجه شکلگیری اجماع بین المللی دست یابد و بلافاصله به صورت یک جانبه به اقدام نظامی متوسل میشود.
بنابراین بهانه کردن اجماع جهانی تنها راهی برای گریز از رویارویی نظامی با ایران و هزینههای گسترده آن است.
ضمن اینکه ترامپ در آستانه رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری است و او میداند ورود دولتش به جنگی پر هزینه و بی پایان تنها به تهییج احساسات ضد جنگ در آمریکا و کاهش آراء وی در انتخابات منجر میشود. نباید از یاد ببریم که شعارهای ضد جنگ و ضد نظامی گری مهمترین عامل اقبال مردم به دولت های اوباما و ترامپ بوده است.
اینها تنها موانع ترامپ برای جنگ افروزی در منطقه نیست. یک جانبه گرایی و دروغگویی دولت ترامپ در پیمان های بین المللی گوناگون بیش از هر زمان دیگر بی اعتمادی به کاخ سفید را تشدید و اجماع جهانی بر سر سیاستهای واشنگتن را غیر ممکن کرده است.
نیویورک تایمز امروز نوشت: رئیس جمهور آمریکا درحالی ایران را به حمله به دو نفتکش در دریای عمان متهم می کند، که درباره اعتبار این ادعای وی تردیدهای زیادی وجود دارد.
این روزنامه آمریکایی در پایگاه اینترنتی خود افزود: هر رئیس جمهوری که بخواهد کشور دیگری را به ارتکاب یک اقدام جنگ افروزانه متهم کند، با چالش های زیادی مواجه است تا بتواند بر تردیدهای داخلی و خارجی فائق آید و برای رئیس جمهوری که به دروغگویی و بحران افروزی شهرت دارد، این کار به نظر دشوارتر می رسد. ترامپ در دو سال و نیمی که رئیس جمهور آمریکا بوده، اظهارات گمراه کننده و خلاف واقع زیادی درباره خودش، دشمنانش، سیاست هایش، خانواده اش، کسب و کارش و تعاملاتش با کارکنانش بیان کرده است؛ به گونه ای که حتی مدیر روابط عمومی سابق وی، یک بار او را دروغگو خواند و بسیاری از مردم آمریکا هم خیلی وقت پیش به این نتیجه رسیده اند که نمی توان به ترامپ اعتماد کرد.
نیویورک تایمز همچنین افزود: پس از تهاجم تحت رهبری جرج دبلیو بوش به عراق بر اساس اتهامات واهی وجود سلاح های کشتار جمعی در این کشور و تردیدهایی که درباره ادعای باراک اوباما وجود داشت زمانی که حکومت سوریه را به استفاده از گازهای شیمیایی ضد مردم این کشور متهم می کرد، اکنون مردم بیش از قبل درباره صحت ادعاهای روسای جمهور و اطلاعات جاسوسی ارائه شده بدبین شده اند.
---------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی