در گذشته های دور، یکی از مهمترین فنونی که یادگیری آن برای هر فرد مزیتی بزرگ به شمار می رفت، تیراندازی بود،اما اکنون،تیراندازی کاربردهای خود را از دست داده است و به ورزشی لوکس و پر هزینه با مخاطبان اندک تبدیل شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما،مرکز خراسان رضوی،بسیاری از کارشناسان ورزشی معتقدند پرداختن به این ورزش کهن به طور
رشته تیروکمان شامل شاخه های مختلفی از جمله کمان های ریکرو، کراسبو، کامپوند و کمان سنتی است.
در استان خراسان رضوی باوجود همه ظرفیت ها و پتانسیل های موجود، رشته تیر وکمان به دلایل مختلف آنچنان که باید به سیبل توسعه و پیشرفت نزدیک نشده است.
برای بررسی باید و نبایدهای این رشته با رئیس کمیته کمان سنتی استان به گفتگو نشستیم.مرضیه آتش افروز گفت: این ورزش از اواخر دهه 30 شمسی در کشور ما دارای فدراسیون شد و 40 سال بعد، به عضویت فدراسیون جهانی تیراندازی در آمد.
وی با بیان اینکه مسابقات تیراندازی با کمان در اشکال مختلفی در بازی های المپیک و پارالمپیک هم برگزار میشود و در کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران طرفداران مخصوص به خود را دارد،افزود: ورزشکاران ایرانی هم اکنون در بیشتر مسابقات معتبر جهانی شرکت می کنند و مدال های بسیاری را نیز بدست آورده اند
به گفته او ، در این رشته ورزشی ،کمان های ریکرو، کراسبو، کامپوند و کمان سنتی در میان علاقه مندان ،شناخته تر و محبوبتر هستند.
علی اسحاقیان از مربیان رشته تیر و کمان هم گفت:کمان ریکرو به کمان های قدیمی و ساده شباهت دارد و تنها کمانی است که مسابقات آن درسطح المپیک برگزار میشود.
کمان کراسبو یا کمان زنبورکی که زمان پیدایش آن به قرون وسطی بر میگردد و کار کردن با آن بسیار راحت تر از دیگر کمان هاست. کمان کامپوند هم که کمی کوچک تر از کمان ریکرو است یکی دیگر از کمان هایی است که مسابقات آن در سطح بین المللی برگزار میشود.
اسحاقیان افزود: ساده ترین نوع کمان، کمان سنتی است. مسابقات این نوع از کمان به طور گسترده در فستیوال ها و جشنواره های مختلف برگزار میشود که در آن شرکت کنندگان با کمان ها و البته لباس های مخصوص به فرهنگ خود، در مسابقات شرکت میکنند.
وی با تاکید بر اینکه سبزوار قطب کمان سنتی خراسان رضوی محسوب می شود،ادامه داد:هم اکنون در این رشته ورزشی 25 نفردر رده های سنی نوجوانان، جوانان و بزرگسالان ودر دو گروه آقایان و بانوان در استان مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد دو نفر درشهرهای مشهد و نیشابور ساکن هستندو بقیه در سایر شهرستانهای خراسان رضوی سکونت دارند .
مهدیه خسرویان، دیگر مربی رشته کمان سنتی هم گفت:اصلی ترین مشکل رشته ورزشی تیرو کمان، نبود یا کمبود امکانات و حمایت نکردن فدراسیون،بالابودن هزینه های این رشته و نبود حامیان مالی برای این رشته به ویژه در استان است.
او تاکید کرد:کمان سنتی یکی از کم خرج ترین کمان هاست و فدراسیون اگر بتواند با تامین کمان ،آن را در اختیار کمیته های کمان سنتی استان ها قرار بدهد، قطعا شاهد پویایی این رشته ورزشی خواهیم بود، زیرا برخی ورزشکاران با وجودداشتن استعداد به دلیل بالابودن قیمت امکانات این رشته ،قادر به حضور در تیم ها و مسابقات نیستند.
خسرویان گفت: براي خريد كمان سنتي حداقل يكميليون و پانصد هزار
وی همچنین نبود فضاي اختصاصي برای تمرین های رشته تیر و کمان در خراسان رضوی را یکی دیگر از مشکلات فراروی علاقه مندان به این رشته ورزشی برشمرد.
فهیمه مزینانی از دیگر مربیان کمان سنتی خراسان رضوی هم گفت:اين رشته هم به فضا و تجهيزات و هم به حمايت مالي نياز دارد.بارها مشكلات را با مسئولان مطرح کرده ایم و جز وعده چیزی نصیبمان نشده است اما هنوز اميدواریم كه هر چه سريعتر وعدهها عملي شود تا انگيزه لازم براي ورزشکاران این رشته محقق شود.
وی همچنین به موفقیت های ورزشکاران رشته کمان سنتی خراسان رضوی اشاره و تصریح کرد:با وجود تعداد کم ورزشکاران ما در این رشته ،خوشبختانه عناوین خوبی در مسابقات کشوری بدست آورده ایم که آخرین آن موفقیت پریسا احمدی از سبزوار در کسب مقام سوم قهرمانی کشور در رده سنی جوانان و راهیابی به تیم ملی است.
مزینانی افزود:با وجود همه مشکلات ما آمادگی برگزاری مسابقات آزاد کشور به میزبانی سبزوار را داریم وامیدواریم فدراسیون از ما حمایت کند.
پریسا احمدی، دارنده مقام سوم قهرمانی کشور در رشته کمان سنتی نیزمیگوید: تيراندازي با كمان ورزشي است كه ارتباط مستقيم با روان افراد دارد، هر تيري که به سوي هدف پرتاب ميشود باعث تقويت و افزايش اعتماد به نفس ورزشكار می شود.
احمدی می افزاید: فردي كه در ابتدا وارد اين رشته ميشود بايد تمركز و قواي جسماني به اندازه مساوي داشته باشد، اما زماني به سطح حرفهاي ميرسد كه 70 درصد تمركز را داشته باشد، بنابراين، اين ورزش در افزايش تمركز سهم بسزايي دارد .
وی میگوید: يكي از قوانين اصلي مسابقات كمان سنتي این است كه بايد حتما ورزشكاران لباس محلي داشته باشند که هدف آن زنده نگهداشتن سنتها و فرهنگ مردمان و اقوام مختلف كشورمان است که این خیلی برایم جذاب است.
ورزشکار دیگری هم که دو سال است که به این رشته روی آورده، گفت:این رشته ورزشی مهیج تر از رشته ریکرو است اما متاسفانه به دلیل اینکه سهمیه المپیک ندارد استقبال کمتری نسبت به سایر کمان ها از آن شده، هرچند که کمان سنتی دارای مسابقات جهانی است.
رضایی افزود: از مسئولان می خواهم كه ورزشکاران رشته تیر و کمان را حمايت كنند زیرا این رشته ورزشي است كه محدوده سني ندارد و ميتواند در ميان همه اقشار قرار بگيرد.
تیر و کمان خراسان رضوی برای عبور از چالش ها و موانع پیش رو همراهی دست اندرکاران و ورزشکاران را می طلبد، ورزشی که یکی از حلقه های مفقوده بلوغ و شکوفایی آن معرفی و آشنایی اقشار مختلف مردم با این رشته مفرح است.
فرهنگ سازی و شناساندن مزیت های این رشته می تواند گره گشای بخشی از مشکلات این رشته ورزشی باشدکه این فرهنگ سازی و زمینه سازی تیری است که در چله مسئولان است،باشد که با تدبیر و دلسوزی آنها این تیر به قلب هدف بنشیند.
نویسنده : محمدهادی موقر