عربستان سعودی باید به گونهای برنامهریزی کند که حجاج با احترام به سرزمین وحی اعزام شوند و در این زمینه مشکلی متوجه آنان نشود
آیتالله مکارم شیرازی در دیدار حجت الاسلام والمسلمین نواب افزود: با توجه به تجربیات و سوابقی که حضرتعالی دارید انتخاب شما به عنوان نماینده جدید، ولی فقیه در امور حج و زیارت انتخاب به جا و شایستهای بود که انشاءالله بهتر ازسابق برنامههای بعثه و حج پیشرفت خواهد کرد.
وی افزود: همه ما باید بدانیم مسئله حج از مسائل سیاسی دولتها جداست، حج یک فریضه با ویژگیهای خود به شمار میآید و نباید آن را با مسائل سیاسی دولتها دخالت داد، البته طرف سعودی نیز این قضیه را فهمیده و این دو موضوع را از هم جدا کرده است که در حج سال گذشته شاهد این موضوع بودیم.
این مرجع تقلید تصریح کرد: با توجه به حساسیت زائران، امیدواریم طرف سعودی به گونهای برنامه ریزی کند که زائران در هنگام عزیمت به سرزمین وحی و بازگشتشان به ایران اسلامی دچار مشکلی نشوند، اگرعربستان به این موضوع اهمیت بدهد، به یقین زائران ایرانی نیز همکاریهای لازم را انجام خواهند داد.
وی یادآور شد: نظم و انضباط خوبی را در زائران شاهدیم و اگر طرف مقابل احترام حجاج را رعایت کند این نظم و انضباط در میان زائران افزایش چشمگیری خواهد داشت. عربستان سعودی باید به گونهای برنامهریزی کند که حجاج با احترام به سرزمین وحی اعزام شوند تا در این زمینه مشکلی متوجه آنان نشود. هر چقدر احترام به حجاج بیشتر شود نظم و انضباط زائران نیز افزایش خواهد یافت.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم افزود: زائران ایرانی نیز باید به مقدسات طرف مقابل احترام بگذارند تا خدای نکرده این مسئله جریحه دار نشود. زیرا این موضوع مسئله بسیار ظریفی است.
وی گفت: روحانیان کاروانها نیز با تسلط کامل به مسائل حج باید زائران را با مسائل حج آشنا کنند و به مقدسات کشور میزبان نیز احترام بگذارند این احترام سبب میشود برنامهها با کیفیت بهتر انجام شود و زائران بهتر و راحتتر به زیارت بپردازند.
آیتالله مکارم شیرازی با بیان اینکه حج باید سبب تحول در حاجی شود، تاکید کرد: اینکه حاجی به همان حالتی که به حج رفته به موطن خود برگردد، حج مقبولی نیست. حج مقبول آن است که تحولی در انسان ایجاد کند؛ از این رو تحول زمانی در زائران ایجاد میشود که برنامههای فرهنگی مناسب برای آنان تدارک دیده شده باشد تا قبل از سفر و با آمادگی کامل اعزام شوند.
وی، رعایت مسائل بهداشتی و آراستگی زائران ایرانی را یادآور شد و ادامه داد: زائران باید با لباس مناسب و نظافت کامل در ملأ عام حاضر شوند، پوشیدن لباسهای نامناسب در شان زائران ایرانی نیست.
پرهیز از بازار گردی و خریدهای اضافی از دیگر توصیههای مرجعیت به زائران ایرانی بود و یادآور شد: خوشبختانه حضور زائران در بازارها کاهش یافته است، ولی باید به زائران توصیه شود که سفر حج از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است و فرصت استثنایی برای آنها فراهم شده و نباید از این فرصت به راحتی بگذرند.
وی باردیگر بر آموزش مسائل حج به زائران تاکید کرد و گفت: برخی موضوعات نیاز به تکرار دارد تا زائران با مناسک و مسائل حج آشنایی کامل پیدا کنند و در این زمینه روحانیان کاروانها نقش بسزایی خواهند داشت و نباید از این مهم غفلت کرد.
حجت الاسلام والمسلمین نواب نیز در این دیدار با اشاره به توصیههای آیت الله مکارم شیرازی مبنی بر هماهنگی و همراهی روحانیان کاروانها در آموزش زائران حج گفت: خوشبختانه آموزشهای حج به زائران به صورت متمرکز و کاروانی برگزار میشود.
وی تصریح کرد: در انتخاب روحانیان کاروانها بسیار دقت میشود و آموزشهای تخصصی برای آنها برگزار میکنیم که پس از گذراندن دورهای آموزشی و تخصصی و استفاده از تجربیات در چرخه اعزام قرار میگیرند.
نماینده، ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان اینکه برنامههای اعزام زائران و آموزشهای آنان در بخشهای مختلف به صورت کامل در حال پیگیری است و جای نگرانی در این زمینه وجود ندارد، یادآور شد: امیدواریم امسال با دعای خیر مراجع عظام تقلید و جامعه، بتوانیم حجی آرام همراه با موفقیت را برای زائران داشته باشیم.